Rita & aspirant-geleidehond Yogi

Jaar van de vrijwilliger – ‘Ongelooflijk wat zo’n hond allemaal kan leren’

Sinds november 2010 woont labrador Yogi bij Rita Delvaux (58) haar gezin in Schoten. Yogi is geen gewone puppy. Hij wordt opgeleid tot blindengeleidehond. Zijn eerste levensjaar brengt hij door bij het gezin van Rita Delvaux, dat als pleeggezin Yogi laat kennismaken met mensen, geuren en situaties. Daarna gaat hij terug naar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG), waar hij een professionele opleiding krijgt.

Rita Delvaux en haar gezin vangen labrador Yogi vrijwillig op in opdracht van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Het BCG is gevestigd in Tongeren. Het leidt honden op tot blindengeleidehond voor visueel gehandicapten, voornamelijk retrievers: labradors en golden retrievers, of een kruising ervan. Ze werken ook met bepaalde herdershonden en grote koningspoedels. Die laatste worden ingezet omdat ze weinig of geen haren verliezen.

Wanneer een puppy zeven of acht weken oud is, plaatst het BCG de hond in een pleeggezin om te socialiseren. Zo kwam Yogi bij Rita Delvaux terecht, die meteen met het diertje op stap ging. ‘Van in het begin moesten wij Yogi overal mee naartoe nemen. In de eerste weken is het heel belangrijk dat een hond zoveel mogelijk indrukken opdoet. Hij mag van niets schrik hebben. We hebben dan ook veel uitstapjes gemaakt: Yogi moest mee op bus, tram en trein en we zijn zelfs met hem naar het ziekenhuis geweest.’

GEEN HOND IN DE KERK

Hem overal mee naartoe nemen bleek makkelijker gezegd dan gedaan. ‘In het begin was hij nog niet zindelijk, dus nam ik altijd een ‘babytas’ mee. Zo plaste hij eens in het midden van een Antwerps winkelcentrum. Ik nam een dweil uit mijn babytas en begon alles dan maar netjes op te vegen. Bekijks hadden we genoeg!’

Yogi werd ook niet overal even hartelijk onthaald. ‘In Mechelen mochten we de kathedraal niet binnen. ‘Mevrouw, toch geen hond in een kerk’, zeiden ze daar. Op de duur zijn we dan toch maar weggegaan. Maar in principe moet hij overal binnen mogen.’ In de supermarkt werd Rita dan weer tegengehouden door de voedselinspectie. Gelukkig had Yogi zijn jasje aan, dat hem herkenbaar maakt als ‘hond in opleiding’. Het jasje maakt duidelijk dat de hond aan het werk is. Wanneer Yogi zijn jasje draagt, mag hij ook niet geaaid of gestreeld worden opdat hij niet zou afgeleid worden. Wanneer Yogi werkt, moet zijn aandacht bij zijn baasje zijn.

DOPJES VERZAMELEN

Hoe Rita bij het BCG terechtkwam? Ze maakte kennis met het project via haar job als schooljuf in het eerste leerjaar van het Sint-Michielscollege in Brasschaat. ‘Via vrienden had ik vernomen dat er een dopjesactie werd georganiseerd ten voordele van het BCG. Plastieken dopjes van drankflessen moesten verzameld worden om ze te verkopen aan een firma die er paletten van maakt. Met de opbrengst van de verkoop van de dopjes aan die firma worden de honden in het centrum opgeleid.’ Om het doel van de actie voor de kinderen duidelijk te maken, nodigde juf Rita Kim uit, een blinde vrouw met een geleidehond. ‘Haar getuigenis was echt ontroerend: de kinderen waren een en al oor, en ik ook. Het was voor de kinderen ook een extra stimulans om veel dopjes te verzamelen. Uiteindelijk hebben we in de drie jaar dat ik de actie in de school coördineerde 250 grote zakken gevuld.’

De getuigenis van Kim raakte Rita zo dat ze zich ook wilde inzetten voor het BCG. ‘Ik heb me toen voorgenomen: als ik met pensioen ben, geef ik me op als pleeggezin.’ Zo gezegd, zo gedaan. In juni vorig jaar stopte Rita met lesgeven en in november was kleine Yogi al bij haar thuis. ‘Ik vond het heel belangrijk dat mijn man en de kinderen er ook achterstanden. De betrokkenheid van heel ons gezin in de opvoeding van Yogi geeft het nog een extra dimensie.’

GEDULD ALS SLEUTELWOORD

Waarom is een pleeggezin zo belangrijk? Rita: ‘Een blindengeleidehond betekent heel veel voor visueel gehandicapten. Het vergroot hun mobiliteit en hun bewegingsvrijheid. Het geeft hen de mogelijkheid om te gaan en te staan waar en wanneer ze willen. Dankzij de hond zijn ze minder afhankelijk van andere mensen. Ze geraken hun sociale angst kwijt en hebben meer contact met medemensen. De verplaatsingen gaan sneller en de hond beschermt zijn baasje tegen hindernissen, zelfs in de hoogte’, vertelt Rita.

Volgens Rita moet je als pleeggezin vooral veel tijd en geduld hebben en moet je erg flexibel zijn. ‘Een hond opvoeden is niet zo simpel. Eigenlijk doet het heel vaak denken aan het opvoeden van een kind. De eerste weken kwam ik zelfs niet aan mijn huishouden toe en had ik geen tijd om boodschappen te doen. Soms zijn er ook momenten waarop we denken dat Yogi het nooit zal kunnen. Maar even later komt er dan toch weer een lichtpuntje.’ (lacht)

‘Je moet altijd rekening houden met de aanwezigheid van de puppy, en toch sta je soms nog voor verrassingen. Het is niet de bedoeling dat Yogi hier de hele dag alleen zit. Mijn man en ik gaan vaak en graag op reis. Ook dat vraagt aanpassing. De eerste week van onze vakantie in Spanje hebben we niet samen aan het zwembad kunnen liggen, want Yogi mocht daar niet komen. Dat zijn van die dingen waar je pas aan denkt als je daar bent. Maar je neemt het er graag bij.’

PUPPYDAG

De pleeggezinnen staan er gelukkig niet alleen voor. Elke maand worden ze uitgenodigd op een puppydag, waarbij de gezinnen praktische tips krijgen over de opvoeding van hun puppy en ervaringen kunnen uitwisselen met andere pleeggezinnen.

En tips kun je altijd wel gebruiken. Zo mag de labrador bijvoorbeeld niet gestraft worden als hij niet gehoorzaamt. Rita: ‘We moeten hem positief benaderen en belonend werken. Maar soms is dat niet gemakkelijk. Je wilt al eens zeggen: ‘Foei, naar je bench: Maar dat mag dus niet. Zijn bench moet voor hem een veilige thuis zijn. Hem belonen kunnen we door ‘Good Boy’ te zeggen, door hem koekjes te geven of door hem een dikke knuffel te geven. Natuurlijk verkiest hij de koekjes.’ (lacht)

AFSCHEID

Rita en haar gezin zijn erg met Yogi begaan. ‘Labradors hebben makkelijk last van heupdysplasie. Daarom mogen ze de eerste maanden geen trappen doen. Onze salon is op de eerste verdieping, maar in het begin bleven we beneden in de living tv kijken, zodat Yogi niet alleen zou zitten. Je past je hele leven eigenlijk aan.’

Na een jaar gaat de hond terug naar het Centrum voor Geleidehonden, waar hij een professionele opleiding krijgt. Daarna wordt de juiste hond bij het juiste baasje gezet. Rita: ‘Er wordt echt heel goed gekeken welke hond bij welk baasje past. Daarom kan het zijn dat een aanvraag soms wat langer aansleept. Er wordt rekening gehouden met de karaktereigenschappen van zowel hond als baasje.’ Wanneer de hond ongeveer negen jaar oud is, gaat hij met pensioen. Hij mag dan nog wel bij zijn baasje blijven wonen, maar niet meer om te werken.

Yogi kwam op 11 november 2010. Exact een jaar later, op 12 november 2011, moet Rita afscheid nemen van Yogi. De hond weer afstaan wordt emotioneel niet gemakkelijk. Daarom wordt er bij aanvang van de pleegperiode een contract getekend, waarin het pleeggezin verklaart de hond te zullen teruggeven. ‘We moeten voor ogen houden dat het voor het goede doel is. Het is prachtig wat zo’n hond allemaal kan leren en wat hij voor visueel gehandicapte mensen betekent’, besluit Rita Delvaux. Yogi is Rita’s eerste ‘pleeghond’, maar waarschijnlijk niet haar laatste.

WAT LEERT YOGI IN ZIJN EERSTE LEVENSJAAR?

* Hij moet op de juiste manier naar binnen en naar buiten gaan. Hij moet altijd links van jou gaan zitten. Hij moet blijven zitten tot de deur helemaal open is en hij het commando krijgt dat hij mag vertrekken. Anders zou het kunnen dat de blinde tegen de deur loopt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
* Hij moet op een correcte manier aan de leiband lopen, met de juiste spanning in de leiband. De leiband moet doorhangen en mag dus nooit gestrekt zijn. De hond moet ook links lopen.
* Hij moet langzaamaan leren dat hij één geheel vormt met zijn baasje. Je moet constant zijn aandacht hebben. Wanneer de hond zich één voelt met zijn baasje, gaat hij opletten en zijn baasje beschermen tegen hindernissen en gevaren.
* Hij moet leren reageren op verbale commando’s. Stemgebruik is daarbij heel belangrijk, de commando’s moeten kort en krachtig klinken. Alle commando’s worden in het Engels gegeven, zodat de hond de commando’s niet verwart met die van andere baasjes.
* Hij moet mee gaan winkelen zonder te snuffelen. Hij moet zijn baasje op een rustige manier door de winkel kunnen loodsen. Daarvoor moet hij aan allerlei geuren kunnen weerstaan.
* Tijdens het wandelen, moet het dier andere honden en ook kinderen en joggers negeren. Om dat duidelijk te maken, moet je zijn aandacht trekken en hem belonen als hij naar het baasje kijkt.
* Hij moet leren vooraan in de auto te zitten. Een blinde persoon houdt zijn hond graag bij zich, tussen de benen.
* Wanneer er bezoek komt, moet de hond wachten tot de mensen elkaar begroet hebben. Pas daarna mag er ook aandacht zijn voor hem.

OOK PLEEGGEZIN WORDEN?

Wie net als Rita een puppy wil socialiseren, kan contact opnemen met het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Een hondje opleiden kost je enkel tijd en veel geduld. De essentiële benodigdheden zoals voeding, een bench en speelgoed krijg je gratis, net als de inentingen.

Contact:
Belgisch Centrum voor Geleidehonden
Sint-Truidersteenweg 309
3700 Tongeren
bcg@geleidehond.be
http://www.geleidehond.be

Bron: Vrouwenwereld, Oktober 2011

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. “Mijn neef is blind, maar zijn hond Fledder geeft hem ogen”10-10-2020 01:10:30
 2. “Actie is meer dan nodig, want wachtlijst is lang”05-10-2020 05:10:47
 3. Geraardsbergen/Lierde – 160.000 dopjes voor blindengeleidehonden20-01-2020 07:01:01
 4. Herk-de-Stad – Leerlingen HerX houden dopjesactie voor geleidehonden24-07-2019 07:07:53
 5. Lille – Leerlingen De Springplank sparen 3,4 ton dopjes voor blindengeleidehond24-07-2019 07:07:35
 6. “Met de opbrengst kunnen we puppy’s opleiden tot geleidehonden”27-06-2019 05:06:28
 7. 3,4 ton dopjes voor blindengeleidehond25-06-2019 05:06:12
 8. Dopjesdoel niet gehaald, maar dat is bijzaak22-12-2018 07:12:30
 9. Chelsey en haar team zamelden op één maand tijd maar liefst 4.000 kilo dopjes in11-12-2018 10:12:14
 10. Ontex verzamelt ton plastic dopjes12-11-2018 07:11:36
 11. Tienen – Dopjes inzamelen voor Chelsey08-11-2018 06:11:02
 12. “Flesdopjes beter inzamelen dan verbieden”28-10-2018 06:10:30
 13. Blindengeleidehond Simba op bezoek in Arbeidscentrum Gavere04-09-2018 06:09:51
 14. Leerlingen Biotechnicum sparen plastic dopjes voor blindengeleidehonden07-06-2018 06:06:12
 15. Nieuwe regels voor plastic brengen ‘dopjesactie’ voor blindengeleidehonden in gevaar30-05-2018 06:05:09
 16. Sint-Niklaas – 2 ton plastic dopjes op Grote Markt29-04-2018 07:04:16
 17. “Zamel je mee met ons plastic dopjes in?”07-04-2018 07:04:29
 18. Viblo Leieland spaart 13.500 kilo dopjes13-01-2018 10:01:22
 19. Deinze – Leerlingen Viblo schenken puppy voor slechtzienden21-12-2017 08:12:46
 20. Politie Geel-Laakdal-Meerhout zamelt 140 kg dopjes in voor geleidehonden02-12-2017 09:12:00
 21. Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout zamelt 140 kg dopjes in voor Belgisch Centrum voor Geleidehonden23-11-2017 11:11:50
 22. Oudenaarde – Dopjes sparen voor blindengeleidehonden20-11-2017 07:11:34
 23. Jeroen Meus verzamelt ook dopjes t.v.v. BCG Tongeren16-11-2017 09:11:18
 24. Kopjesactie … euh dopjesactie tvv Belgisch Centrum voor Geleidehonden16-11-2017 09:11:53
 25. De cyclus van de dopjes15-11-2017 12:11:27
 26. Brugge – Tudor trots op eerste dopjesbox01-11-2017 09:11:53
 27. Sint-Katelijne-Waver: Plastic dopjes voor blindengeleidehonden06-10-2017 08:10:34
 28. `Een witte stok schrikt af, een hond is lief’05-10-2017 09:10:47
 29. Dopjesactie BCG – Stand september 201702-10-2017 08:10:59
 30. Blindengeleidehond op bezoek in school van Kozen27-09-2017 10:09:56
 31. Oneindigheidssymbool met flessendopjes25-09-2017 08:09:19
 32. Kinderen leggen 32 miljoen dopjes voor een puppy25-09-2017 08:09:46
 33. Festivalhond gezicht van campagne centrum voor geleidehonden25-07-2017 08:07:35
 34. Kijk uit je doppen!14-06-2017 10:06:15
 35. Ternat – Dopjesmarathon overtreft de vooropggestelde doelstelling14-06-2017 09:06:46
 36. Ternat gaat voor 21.000 kilo dopjes14-06-2017 09:06:00
 37. Pepingen – DVP steunt dopjesactie14-06-2017 09:06:23
 38. Pepingen – Open VLD spaarde dopjes14-06-2017 09:06:57
 39. Ternat dopt mee – Sorteermarathon 201614-06-2017 09:06:49
 40. Schelle spaart mee dopjes voor geleidehonden14-06-2017 09:06:07
 41. Herne – Vief en Open Vld leverden een berg plastieken dopjes in voor het goede doel14-06-2017 09:06:03
 42. Glabbeek – Centrum voor Geleidehonden zoekt dopjes14-06-2017 09:06:22
 43. Dopjesactie Belgisch Centrum voor Geleidehonden promo14-06-2017 09:06:54
 44. Bel & Bo toont zich van zijn sociaalste zijde14-06-2017 03:06:07
 45. Dopjesactie Belgisch Centrum voor Geleidehonden14-06-2017 03:06:06
 46. ‘Dopjesactie Denise Deinze’ voor Belgisch Centrum Geleidehonden13-06-2017 04:06:55
 47. Mortsel – Leerlingen zamelen dopjes in voor opleiding geleidehonden12-06-2017 04:06:19
 48. Blinde komt vertellen voor derdeklassers11-06-2017 10:06:51
 49. Mortsel – Parkschool steunt blindengeleidehonden05-06-2017 07:06:20
 50. Moorslede – Dopjes inzamelen voor geleidehonden26-03-2017 06:03:23
 51. Gezocht: 27 miljoen dopjes om 1 geleidehond te sponsoren18-03-2017 09:03:34
 52. Schelle – Meer geleidehonden dankzij oude flesdoppen12-03-2017 03:03:16
 53. 132 miljoen dopjes voor blinden en slechtzienden18-01-2017 09:01:58
 54. Trouwring gevonden tussen plastic dopjes10-01-2017 08:01:37
 55. Opbrengst dopjesactie Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw06-01-2017 09:01:35
 56. Ternat – Dopjesmarathon overtreft de vooropgestelde doelstelling02-01-2017 05:01:01
 57. Ternat gaat voor 21.000 kilo dopjes02-01-2017 05:01:37
 58. Dopjesactie levert 10.000 euro op voor blindengeleidehonden24-12-2016 02:12:52
 59. Kleuters zamelen dopjes in voor blindengeleidehond03-12-2016 09:12:14
 60. Jeugdhuizen zamelen 200.000 dopjes in16-11-2016 09:11:14
 61. “Doel? 320 miljoen dopjes of 10 geleidehonden”24-10-2016 06:10:20
 62. Kent u de BCG-dopjesactie al?20-10-2016 12:10:30
 63. Regio Sint-Truiden – Dopjes inzamelen voor blindengeleidehonden26-06-2016 06:06:12
 64. Geslaagde dopjesactie in VBS t.v.v. Belgisch Centrum voor Blinde Geleide Honden15-06-2016 08:06:19
 65. Vrijwilligers zamelen dopjes in voor geleidehonden04-06-2016 07:06:38
 66. Sint-Vincentius verzamelt 495,5 kilogram dopjes13-05-2016 08:05:25
 67. 40.000 flessendopjes voor het goede doel19-04-2016 08:04:48
 68. Dop je mee voor BCG?15-03-2016 04:03:42
 69. Eerste lading plastic dopjes opgehaald bij GTI14-03-2016 07:03:04
 70. Lommel – Drop je dopje bij Provil Ion OV25-02-2016 05:02:18
 71. Beveren – Leerlingen GTI zamelen plastieken dopjes in24-01-2016 06:01:28
 72. Aalst – Leerlingen in hun nopjes met meer dan 4000 dopjes12-01-2016 08:01:05
 73. Pepingen – DVP steunt dopjesactie tvv Belgisch Centrum voor Geleidehonden11-12-2015 07:12:46
 74. Elk dopje telt!27-11-2015 05:11:45
 75. Herne – Open Vld en LBG leveren terug 1.000 kg plastieken dopjes af18-10-2015 08:10:03
 76. Ben zamelt dopjes in voor een blindengeleidehond01-10-2015 10:10:46
 77. Basisschool Stadspark verzamelt 799.999 flessendoppen11-09-2015 07:09:29
 78. Leerlingen sparen meer dan miljoen dopjes voor geleidehonden11-09-2015 07:09:11
 79. Plastieken dopjes helpen blinden aan hond11-09-2015 07:09:53
 80. Schroefdopjes voor blindengeleidehonden11-09-2015 07:09:28
 81. Dopjes voor het goede doel11-09-2015 07:09:10
 82. Mechelen – Basisschool Don Bosco houdt van dieren11-09-2015 07:09:51
 83. Gemeente Bonheiden zamelt dopjes in voor opleiding van geleidehonden11-09-2015 07:09:32
 84. Holsbeek – “Iedereen doet mee, dit had ik niet verwacht”11-09-2015 07:09:15
 85. Victor Hortaschool in Evere dopt voor geleidehonden11-09-2015 07:09:54
 86. Evere: Dopjes voor geleidehonden11-09-2015 07:09:26
 87. Bredene steunt inzamelactie voor geleidehonden11-09-2015 07:09:12
 88. Westerlo – Dopjes voor geleidehonden11-09-2015 07:09:56
 89. Mol – Plastic schroefdopjes helpen blinden11-09-2015 07:09:41
 90. Dendermonde – Mindervalide Bart Moortgat verzamelt dopjes voor goed doel11-09-2015 07:09:25
 91. Aarschot: Inzameling dopjes11-09-2015 07:09:09
 92. Aarschot dopt mee11-09-2015 07:09:54
 93. Rillaar – Basisschool Dol-Fijn houdt dopjesactie11-09-2015 07:09:37
 94. Peer – Plastic schroefdoppen droppen voor goed doel11-09-2015 07:09:10
 95. Waregem – 3.530 kilo dopjes voor geleidehonden11-09-2015 07:09:42
 96. Waregem – Kinderen verzamelen dopjes voor het goede doel11-09-2015 07:09:28
 97. Doelgericht drinken11-09-2015 07:09:13
 98. Peer: Dopjesactie tvv Belgisch Centrum voor Geleidehonden11-09-2015 07:09:52
 99. “Het sneeuwdopeffect”11-09-2015 07:09:37
 100. Zonhoven – Flessendopjes voor geleidehonden11-09-2015 07:09:20
 101. Vorselaar – Flesdoppen inzamelen voor goede doel11-09-2015 07:09:05
 102. Deinze: Spaar uw flessendopjes … en help Denise11-09-2015 07:09:40
 103. Dopjes in Beerse11-09-2015 07:09:13
 104. Zutendaal – Blindengeleidehond laat kinderen zien waarvoor ze dopjes verzamelen11-09-2015 06:09:46
 105. Ieper: 2,5 ton dopjes voor goede doel11-09-2015 06:09:31
 106. Kortrijk-Dutsel – Agnes verzamelt 5.000 kilo dopjes11-09-2015 06:09:11
 107. Lommel – 1300 kilo dopjes voor opleiding blindengeleidehonden11-09-2015 06:09:56
 108. Dendermonde – Vijfde leerjaar ’t Vlasbloempje verzamelt dopjes11-09-2015 06:09:42
 109. Grembergen: Leerlingen zamelen flessendopjes in11-09-2015 06:09:25
 110. Asse – Blinde Kim was op bezoek in Ascanus Terheide11-09-2015 06:09:06
 111. Torhout: Gemeenteraadslid steekt schouders onder actie voor geleidehonden11-09-2015 06:09:47
 112. Schoonbroek (Retie) – Feestcomité zamelt massaal petflessen in11-09-2015 06:09:20
 113. Gemeente Beerse aan de dop!11-09-2015 06:09:02
 114. Aarschot – 36 kilo dopjes voor geleidehonden11-09-2015 06:09:43
 115. Papillon krijgt bezoek van blindengeleidehond11-09-2015 06:09:19
 116. Maasmechelen: Alice verzamelt dopjes voor blindengeleidehonden11-09-2015 06:09:01
 117. Kampenhout ‘Dop’ mee voor blindengeleidehond11-09-2015 06:09:45
 118. Deinze – Dankzij dopjesactie van Denise werden elf honden aan blinden geschonken11-09-2015 06:09:26
 119. ‘Mijn droom is KVK nog jaren zien voetballen’11-09-2015 06:09:10
 120. Werchter – Drankafval financiert blindengeleidehonden11-09-2015 06:09:54
 121. Zulte – Athena verzamelde al twintig kilo plastic dopjes11-09-2015 06:09:50
 122. Leopoldsburg – Militairen sparen dopjes voor geleidehonden11-09-2015 06:09:28
 123. Vlamingen verzamelen massaal schroefdopjes voor goede doelen11-09-2015 06:09:09
 124. Aarschot – Al 12.000 kilo dopjes11-09-2015 06:09:47
 125. ‘Ternat dopt mee’ houdt dopjesdag11-09-2015 06:09:30
 126. Zes ton dopjes voor goed doel11-09-2015 06:09:16
 127. ‘Ternat dopt mee’ zamelde al 4,5 ton dopjes in11-09-2015 06:09:03
 128. Ternat zamelt dopjes in voor blindengeleidehond11-09-2015 06:09:34
 129. Halle – Stad zamelt dopjes in voor blindengeleidehond11-09-2015 06:09:53
 130. Zwijndrecht – Het Laar zamelt dopjes in voor geleidehonden11-09-2015 06:09:34
 131. Diegem – Leerlingen vullen 22 vuilniszakken11-09-2015 06:09:19
 132. Tienen Draait Rond zamelt dopjes in11-09-2015 06:09:59
 133. Deinze – Viblo zamelt dopjes in voor blindenhond11-09-2015 06:09:42
 134. Blindengeleidehond Mazzel loodst studente veilig door het verkeer11-09-2015 06:09:22
 135. Brakel – Plastic schroefdopjes van flessendranken: Gooi ze niet meer weg, maar breng ze binnen!11-09-2015 06:09:00
 136. Roeselare – Flessendoppen thuis afgehaald11-09-2015 04:09:44
 137. Roeselare – “Flessendoppen in ruil voor assistentiehond”11-09-2015 04:09:20
 138. Hemiksem – Drop je dopje11-09-2015 04:09:53
 139. Nieuwerkerken – Dopjesactie voor beter milieu11-09-2015 04:09:33
 140. Plastic schroefdopjes in Brasschaat11-09-2015 04:09:10
 141. Viblo en Denise sparen voor blindengeleidehonden11-09-2015 04:09:48
 142. Voordracht over blindengeleidehonden in VIBLO Leieland11-09-2015 04:09:59
 143. Ternat ‘dopt’ met succes11-09-2015 04:09:39
 144. Rita & aspirant-geleidehond Yogi11-09-2015 04:09:18
 145. Ternat – Derde vrachtwagen vol flesdopjes voor goede doel11-09-2015 04:09:49
 146. Plastic schroefdopjes: Er zijn er weer 500.000 verzameld11-09-2015 04:09:25
 147. Dopjesactie in Lille11-09-2015 04:09:00
 148. Stekene doet mee aan de dopjesactie11-09-2015 04:09:37
 149. Nieuws van het dopjesfront11-09-2015 04:09:12
 150. Voortbestaan dopjesactie ‘Ternat Dopt Mee’ in gevaar11-09-2015 04:09:49
 151. “Mijn hond is mijn zicht”11-09-2015 04:09:27
 152. Esty loodst blinde Frank veilig door de straten11-09-2015 04:09:02
 153. Dopjesactie Stekene11-09-2015 04:09:28
 154. Dopjesactie Stekene11-09-2015 04:09:03
 155. Stekene: Dopjesactie voor opleiding blindengeleidehonden11-09-2015 04:09:40
 156. Stekene – “Esty geeft me de ogen om te gaan waar ik wil”11-09-2015 04:09:58
 157. Dilsen – Stedelijke Humaniora verzamelt dopjes voor geleidehonden11-09-2015 04:09:24
 158. Open VLD zamelt één ton dopjes in11-09-2015 04:09:44
 159. Roosdaal – Dopjesactie voor blindengeleidehonden11-09-2015 04:09:26
 160. Bewoners Sint-Elisabeth sorteren schroefdopjes PEER« Vorige Volgende » 2 van 911-09-2015 04:09:59
 161. Dagbestedingscentrum Sint-Elisabeth in Wijchmaal sorteert dopjes voor inzamelactie11-09-2015 04:09:39
 162. Kinrooi – Geert en Rebel bezoeken 3K11-09-2015 04:09:20
 163. Blindengeleidehonden zijn van groot sociaal belang11-09-2015 04:09:57
 164. Elst – Flessendopjes inzamelen ten voordele van blinden11-09-2015 04:09:36
 165. Oplinter – Blindengeleidehond op bezoek in De Wijsneus11-09-2015 04:09:16
 166. Kris Vangramberen met blindengeleidehond te gast bij vrije gepensioneerdenbond11-09-2015 04:09:50
 167. Pepingen – Blindengeleidehond op bezoek bij de gepensioneerdenbond11-09-2015 04:09:13
 168. Boortmeerbeek – Dopjesinzameling11-09-2015 04:09:52
 169. Brakel – Elst: Een perfect team met baasje Kim11-09-2015 04:09:35
 170. Dopjesactie bij Koninklijk Atheneum en Freinetschool Tereken11-09-2015 04:09:15
 171. Sint-Niklaas – Atheneum zamelt dopjes in voor blindengeleidehond11-09-2015 04:09:56
 172. Stekene – Anderhalf miljoen plastic dopjes ingezameld11-09-2015 04:09:38
 173. Stekene: Gemeente verzamelt massaal plastic dopjes11-09-2015 04:09:18
 174. Maak kennis met stagiaire Manuella Bosmans en haar geleidehond Django11-09-2015 04:09:41
 175. Ternat – Dopjesactie heeft nieuw onderkomen11-09-2015 04:09:15
 176. Brakel “DOPT” voor geleidehonden11-09-2015 04:09:40
 177. Halle – Gwenny overtuigt Klim-Op om dopjes in te zamelen11-09-2015 04:09:17
 178. Dopjesactie in Beerse11-09-2015 04:09:56
 179. Peer: Elisabethschool BuBaO verzamelt dopjes voor blindengeleidehond11-09-2015 04:09:38
 180. Peer – Dopjes inzamelen om blindengeleidehonden op te leiden11-09-2015 04:09:17
 181. KTA Brugge – Leerlingen verzamelen flessendoppen voor blindengeleidehond11-09-2015 04:09:56
 182. PIBO-leerlingen zamelen dopjes in voor BCG11-09-2015 04:09:38
 183. Tongeren – Plastic dopjes helpen BCG11-09-2015 04:09:18
 184. Herne – Dopjes voor blindengeleidehonden11-09-2015 04:09:00
 185. Pajottenland – Dopjes voor geleidehonden11-09-2015 04:09:30
 186. Deinze: VIBLO-Leieland helpt de blinden11-09-2015 04:09:04
 187. Geen dopjes en geen honden zonder vrijwilligers11-09-2015 04:09:42
 188. Aalst: Lyceum helpt mee met dopjesactie11-09-2015 04:09:22
 189. Leerlingen sparen dopjes voor goed doel11-09-2015 04:09:04
 190. Gistel: Atlas Atheneum spaart dopjes voor goed doel11-09-2015 04:09:29
 191. ‘Ternat dopt mee…’ brengt 20.000 euro op11-09-2015 04:09:10
 192. Zemst – Nieuwe locatie dopjesactie11-09-2015 04:09:52
 193. Zemst – Recyclagepark neemt dopjesactie over11-09-2015 04:09:32
 194. Dopjesactie Open VLD Pajot loopt verder11-09-2015 04:09:13
 195. Heist – Doppen inzamelen voor geleidehonden11-09-2015 04:09:52
 196. Ternat verzamelt ook in 2013 dopjes voor aankoop blindengeleidehonden11-09-2015 04:09:32
 197. Deinze – 1.800.000 dopjes goed voor aankoop van pup11-09-2015 04:09:13
 198. De school van Parike – Everbeek met het hart op de juiste plaats …11-09-2015 03:09:11
 199. Deinze – Leerlingen Viblo-Leieland sparen vier miljoen dopjes voor opleiding blindengeleidehond11-09-2015 03:09:45
 200. 27 miljoen dopjes voor 1 blindengeleidehond11-09-2015 03:09:19

Laatst bijgewerkt op 11 september 2015 – 16:31