Pitbulls bijten geleidehond bijna dood

Pitbulls bijten geleidehond bijna dood

SLECHTZIEND BAASJE DURFT HUIS NIET MEER UIT NA AANVAL

Twee losgebroken pitbulls hebben blindengeleidehond Jonna (4) zwaar toegetakeld tijdens een wandeling met haar baasje Baddy Lauwereys (43). De hond zal nooit nog blinden kunnen begeleiden. “Ze was mijn vrijheid. Dankzij haar was ik eindelijk weer mobiel”, treurt Baddy.

Slechtziende Baddy Lauwereys liet op dinsdag 30 december Jonna uit in het bos naast de Vraagheideweg vlak bij haar woning. “Elke dag na het middageten, maken we daar een wandeling om Jonna te laten ontspannen. Als blindengeleidehond staat ze onder constant commando. Die wandeling is voor haar een moment om tot rust te komen”, vertelt Baddy. “Ik had net haar leiband losgemaakt toen Jonna werd aangevallen door twee agressieve honden. Ik heb nog geprobeerd de honden uit elkaar te krijgen, maar toen kreeg ik ook een hap ik mijn hand. Ik ben heel luid beginnen te gillen tot een buurvrouw kwam.”

Spoorloos

De politie was al in de buurt omdat de eigenaars van de pitbulls gemeld hadden dat hun honden waren losgebroken. “De politie was er gelukkig snel. Ik vreesde al dat ze Jonna hadden doodgebeten.” De hond werd met levensbedreigende verwondingen naar de dierenkliniek gebracht. “Ze heeft verschillende ernstige beten. Voor verdere verzorging is ze naar de kliniek in Genk gebracht, vlak bij de Blindengeleidehondenschool waar ze getraind is.” Een van de pitbulls werd meteen in beslag genomen en is intussen ingeslapen. De tweede is weggelopen in het bos en nog steeds spoorloos.

Klacht

Volgens Raf Truyers, voorzitter van de Blindengeleidehondenschool, gaat het nog steeds niet goed met Jonna: “Het is uitgesloten dat ze nog zal kunnen werken als blindengeleidehond. De wonden aan een van haar achterpoten zijn zeer ernstig. Voorlopig is het nog niet duidelijk of ze het zal halen.” Zowel de hondenschool als Baddy Lauwereys legden klacht neer tegen de eigenaars van de pitbulls. “De kosten die wij overhouden aan dit voorval zijn immens. Niet alleen haar verzorging nu, maar ook de kosten van haar hele opleiding gaan verloren.”

“Hond is vooruitgang”

Voor Baddy is het verlies van haar trouwe viervoeter een drama. Ze werd tien jaar geleden zwaar slechtziend door verschillende oogziektes. “Ik ben blind aan mijn linkeroog en kan slechts 10 procent door mijn rechteroog zien. Als ik ergens naartoe wilde, had ik een witte stok en moest ik door iemand begeleid worden. Twee en een half jaar geleden is Jonna mij beginnen te begeleiden. Door haar is mijn levenskwaliteit er sterk op vooruit gegaan. Ik ben een stuk mobieler geworden. En ook op sociaal vlak was het een vooruitgang. Als je een hond hebt, raak je makkelijker met anderen aan de praat.” Hoe het nu verder moet, weet Baddy nog niet. “Als Jonna geneest, mag ze nog bij me wonen, maar ze zal me niet meer kunnen begeleiden in het verkeer. Ik weet niet of ik het aandurf met een andere blindengeleidehond te beginnen. Ik durf amper op straat te komen nu ik weet dat een van de honden los loopt.” Het was niet de eerste keer dat de pitbulls losbraken. “Maar nooit eerder hadden ze een mens of dier aangevallen”, zegt politiewoordvoerster Carolien Roofthooft.

Bron: 06 januari 2015 – Het Laatste Nieuws [Antwerpen Noord] – STEPHANIE FLORIZOONE; p.17

***

Labrador zwaar toegetakeld door andere honden

BLINDENGELEIDEHOND KAN GEEN SLECHTZIENDEN MEER ASSISTEREN NA AANVAL

Jonna, een drie jaar oude labrador van de blindengeleidehondenschool in Genk, is zwaargewond nadat ze werd aangevallen door twee loslopende honden. “Over heel haar lijf zijn bijtwonden te zien”, zegt Raf Truyers van de school. “Ze heeft een huidtransplantatie nodig en zal waarschijnlijk nooit meer slechtzienden kunnen begeleiden.”

Jonna is de hond van Baddy Lauwereys, een slechtziende vrouw uit Schilde. Het is ook in die Antwerpse gemeente dat het dier vorige week werd aangevallen door twee andere honden. Jonna was er zo slecht aan toe dat ze in levensgevaar naar de dierenkliniek moest worden gebracht. “De burgemeester van Schilde liet een van de twee aanvallende honden in beslag nemen. De andere hond, die gewond raakte toen een agent op hem schoot, is nog niet teruggevonden”, aldus Baddy. De feiten raakten gisteren pas bekend.

Opleiding van 20.000 euro

Jonna werd twee jaar lang opgeleid in de blindengeleidehondenschool in Genk, een opleiding die maar liefst 20.000 euro kostte. Die investering is nu waarschijnlijk helemaal teniet gedaan. “De wonden die gehecht moesten worden, waren erg diep”, zegt Raf Truyers. Hij is voorzitter van de vzw Blindengeleide Hondenschool Genk en ook zelf slechtziend. “Vooral haar poten zijn er erg aan toe. Jonna is nu buiten levensgevaar, maar zal allicht nooit meer een blinde of slechtziende veilig kunnen begeleiden op straat, op de bus of in de winkel.” Voor Raf Truyers zijn de feiten ernstig genoeg om klacht in te dienen tegen de eigenaar van de honden. Het zou niet de eerste keer zijn dat zijn honden ontsnapt waren. Gisteren moest Jonna bovendien voor een check-up terug naar de dierenkliniek, en de uitslag van de dierenarts was geen opsteker. “Integendeel”, zucht Raf. “De verwondingen zijn nog erger geworden. Door de bijtwonden zal de huid van Jonna afsterven. Ze zal een huidtransplantatie moeten ondergaan en zeker een maand moeten revalideren.” “Instructeurs hebben Jonna twee jaar lang opgeleid. Dat kostte 20.000 euro. Dat bedrag willen we, samen met de andere kosten om Jonna weer te genezen, terugvorderen van de eigenaar van de honden die haar hebben toegetakeld. De huidtransplantatie alleen kost al 5.000 euro”, aldus Truyers.

Gevaar voor zichzelf

Hoewel de hond toegewezen wordt aan een slechtziende, blijft het dier eigendom van de blindengeleidehondenschool. Of Jonna nog terug kan gaan naar haar baasje, is nog niet zeker. “Dat is een groot vraagteken. Jonna heeft een trauma opgelopen en kan in haar huidige toestand een gevaar vormen, zowel voor zichzelf als voor de slechtziende. Niemand weet hoe ze na het incident reageert. Wordt Jonna agressief of raakt ze overmand door angst?” Dat Jonna in de lappenmand ligt, is niet enkel een trauma voor de hond. Ook bij haar baasje Baddy laat het incident diepe sporen na. “Ze was mijn steun en toeverlaat, maar nu dreig ik haar kwijt te raken”, zegt ze. “Ik durf niet meer op straat komen, laat staan gaan wandelen met een hond. De angst zit er goed in.” Ook Baddy heeft bij de politie klacht ingediend tegen de eigenaar van de agressieve honden. “Hij zal zich voor onopzettelijke slagen en verwondingen moeten verantwoorden.”

Bron: 6 januari 2015 – Het Laatste Nieuws [Vakantie] – XAVIER LENAERS; p.19

***

Geleidehond kritiek na beten

Pitbulls takelen blindengeleidehond Jonna toe, hond vecht nog steeds voor haar leven in dierenkliniek

Schilde – Twee pitbulls hebben aan de Vraagheideweg in Schilde een blindengeleidehond levensgevaarlijk toegetakeld.

Het slechtziende baasje Baddy Lauwereys (43) is ontdaan.

Trouwe kijkers van Iedereen Beroemd op Eén herinneren zich vast nog hoe de programmamakers Baddy Lauwereys een week volgden toen ze haar blindengeleidehond Jonna twee jaar geleden kreeg. De zwarte labradorteef was opgeleid aan de blindengeleidehondenschool in Genk. Sindsdien zijn Baddy – die aan één oog blind is en uit het andere slechts 10% ziet – en Jonna onafscheidelijk.

“Op 30 december liet ik Jonna rond 14u even uit aan de Vraagheideweg vlakbij mijn woonst.

Het is het grensgebied tussen Schilde en de Brechtse Heide. Ze staat altijd onder commando, daarom gun ik haar dat moment van ontspanning. Plots kwamen twee pitbulls aangerend. Ze vlogen Jonna zonder aanleiding aan.

Mijn hond ging direct onderdanig op haar rug liggen, waardoor de veertig bijtwonden vooral geconcentreerd zijn op haar vier poten.”

Baddy probeerde Jonna los te trekken, maar kreeg een hap in haar hand. “Die machteloosheid vergeet ik nooit meer. Gelukkig reageerden twee buurvrouwen op mijn hysterische gegil. De politie was vlakbij, omdat al iemand uit de buurt een melding had gemaakt van de loslopende honden.

Het is niet de eerste keer dat die pitbulls uitbreken.”

Dankzij de buurvrouwen en politie kon de aanval gestopt worden.”

Een buurvrouw had een plank gehaald, waarmee we Jonna in de wagen hebben gelegd om naar de dierenkliniek van Brasschaat te brengen. Daarna is ze naar de dierenkliniek van Genk overgebracht.”

Kritieke toestand

Baddy had slachtofferhulp en een traumapsycholoog nodig. “Ik heb geen kinderen, Jonna is mijn kind. Dankzij haar was ik weer mobiel. Ze zal nooit meer als blindengeleidehond kunnen werken.

Maar hopelijk komt ze nog terug naar huis als huishond.”

Gisteren, dinsdag, kreeg Baddy slecht nieuws. “Normaal zou ze naar huis zijn gekomen, maar haar toestand is terug kritiek. Ze maakt koorts. Omdat de bloedvaten van haar achterpoot doorgebeten zijn, is er geen doorbloeding meer en laat haar huid los.

Ze vecht voor haar leven. Er was al sprake van amputatie.”

Volgens Caroline Roofthooft van politiezone Voorkempen kon een van de honden in beslag worden genomen. “Het ging om een kruising pitbull-Amerikaanse buldog.

In overleg met de eigenaar hebben we hem laten inslapen.

De tweede hond is nog op de dool. In het verleden kregen we al melding, maar de honden hadden nog nooit iemand aangevallen.”

Bron: 07 januari 2015 – Het Nieuwsblad [Antwerpen]; p.23

***

‘Tyson is geen agressieve hond’

De politie heeft onze hond Tyson in de kop geschoten, maar hij was niet agressief

Peter, de eigenaar van de honden die een geleidehond aanvielen, vindt het spijtig dat pitbulls door de feiten weer in een slecht daglicht komen. ‘Maar we willen zeker niet goedpraten wat er is gebeurd.’

Schilde De toestand van Jonna, de blindengeleidehond van Baddy Lauwereys die eind december werd aangevallen door twee honden, was gisteren ‘kritiek maar stabiel’. Volgens Raf Truyers van de Blindengeleidehondenschool in Genk is de koorts gezakt. ‘Maar er is nog lang geen sprake van dat Jonna naar huis zou mogen.’

Peter en Kim, de eigenaars van de American staffordshire terriër Dina (2 jaar) en de American bully Tyson (1 jaar) die Jonna op 30 december aanvielen op de Vraagheideweg in Schilde, vinden het spijtig dat deze hondenrassen door de feiten weer in een slecht daglicht komen.

‘We willen zeker niet goedpraten wat er is gebeurd en vinden het heel erg voor die slechtziende vrouw’, zegt Peter. ‘Als hondenliefhebbers leven wij ook mee met labrador Jonna. Wij begrijpen niet hoe dit is kunnen gebeuren. Onze honden waren nooit agressief. Tegelijk stellen wij ons toch ook vragen over de aanpak door de politie.’

Volgens Peter ontsnapten de honden nadat de buurman zijn omheining had aangepast. ‘Onze draad was hoog genoeg, maar blijkbaar konden de honden langs de kant van de gebuur onder de draad door. Ik was op de baan toen de politie me verwittigde. Ik heb meteen mijn schoonbroer gestuurd. Toen hij arriveerde, had de politie onze Amerikaanse bully Tyson al in de kop geschoten.’

Bloedspoor

‘Een buurvrouw, die alles zag gebeuren, verklaarde dat Tyson eigenlijk niet agressief was en ze de verkeerde hond hebben beschoten. Dina heeft een spuitje gekregen.’

Peter heeft het moeilijk met het feit dat de aangeschoten Tyson in het bos wegliep en nog steeds spoorloos is.

‘Bully’s hebben een enorm hoge pijngrens. We hebben het bloedspoor gevolgd en zijn met man en macht gaan zoeken. Misschien heeft iemand Tyson meegenomen? Ofwel ligt hij nu ergens dood in de Brechtse Heide. Hij is in de richting van het ven gelopen. Ik hoop dat hij nog leeft. Tyson heeft geen slecht karakter. Ik kan bijna niet geloven dat hij gebeten heeft.’

Carolien Roofthooft van de politie zone Voorkempen: ‘Onze agent heeft gehandeld uit veiligheidsoverweging om het baasje, de geleidehond, de omstaanders en zichzelf te beschermen. Hij had geen andere keuze.’

Bron: 08 januari 2015 – Het Nieuwsblad [Antwerpen] – Kristin Matthyssen; p.23

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Blindengeleidehondenschool wil dat honden in bos los mogen08-03-2020 07:03:14
 2. Blindengeleidehondenschool Genk – Overhandiging 3 honden (september 2017)18-09-2017 11:09:57
 3. Blindengeleidehondenschool Genk: Interview in Woef01-07-2017 09:07:11
 4. Genk – Drie viervoeters begeleiden voortaan slechtziende baasjes17-06-2017 12:06:17
 5. Verenigingen voeren stickeractie voor assistentiehonden15-06-2017 08:06:01
 6. Vijfde leerjaar Driehoeven steunt school voor blindengeleidehonden15-06-2017 07:06:09
 7. Koppel slaapt klok rond op ijsbed voor Warmste Week15-06-2017 07:06:37
 8. Geleidehondenschool en Adviesraad Handicap voeren actie15-06-2017 07:06:20
 9. Lommel – Mooie som vanwege Provil voor blindengeleidehonden15-06-2017 07:06:36
 10. BGHSG schenkt 3 opgeleide honden aan blinden14-06-2017 09:06:27
 11. GBS De Schans wandelt voor BGHSG14-06-2017 09:06:42
 12. ‘Woar görre henne?’04-05-2017 12:05:01
 13. “Ik kan mijn hond niet meer missen”28-04-2017 01:04:41
 14. Drie viervoeters begeleiden voortaan slechtziende baasjes02-01-2017 10:01:46
 15. Internationale erkenning voor kleine school blindengeleidehonden16-02-2016 10:02:12
 16. Blindengeleidehondenschool Genk internationaal erkend09-02-2016 08:02:31
 17. Geleidehonden echt niet aaien21-01-2016 09:01:46
 18. Denier steunt blindengeleidehondenschool21-12-2015 08:12:40
 19. Over het goede doel: De Blindengeleidehondenschool Genk16-12-2015 07:12:37
 20. Jora (18) bedankt voor blindengeleidehond met inzameling24-04-2015 07:04:23
 21. Delphine De Paepe, advocate met blindengeleidehond Dolly10-03-2015 06:03:24
 22. Christiane & geleidehond Eaty10-03-2015 05:03:08
 23. KVLV Groot-Bijgaarden: Opbrengst BGHSG 201427-01-2015 09:01:26
 24. Al 1.000 euro voor labrador Jonna24-01-2015 06:01:03
 25. Pitbulls bijten geleidehond bijna dood06-01-2015 09:01:17
 26. Blindengeleidehond op bezoek in ProvilION02-12-2014 06:12:03
 27. SAP op bezoek bij Blindengeleidehondenschool Genk12-09-2014 04:09:11
 28. Geleidehonden niet aaien aub!AANDACHT GEVRAAGD!Daarstraks was ik met…11-07-2014 12:07:57
 29. Middenschool Redingenhof Leuven schenkt 2 pups aan Blindengeleidehondenschool Genk16-06-2014 09:06:05
 30. Studenten schenken 2.040 euro aan school Blindengeleidehonden23-05-2014 06:05:38
 31. Studenten HUBrussel schenken 2.040 euro aan Blindengeleidehondenschool Genk21-05-2014 07:05:03
 32. Blindengeleidehondenschool Genk erkend30-04-2014 08:04:43
 33. Lanaken – Heilig Hartcollege toont een hart voor mensen met een beperking07-04-2014 08:04:59
 34. Eerste Genker Guide Dog Day is groot succes18-09-2013 11:09:24
 35. BGHSG vzw viert internationale dag van de geleidehond25-04-2013 06:04:05
 36. Kiwanis De Heimaaier schenkt twee pups aan BGHSG vzw30-01-2013 07:01:31
 37. Video: Blindengeleidehondenschool Genk & Jonna bij Baddy10-01-2013 12:01:29
 38. Liesbeth Vandevenne (30) kreeg onlangs een blindengeleidehond07-01-2013 12:01:53
 39. Genkse blindengeleidehondenschool leidt labradorpup Lobke op17-05-2012 06:05:42
 40. Video: Eindwerk: Reportage over Blindengeleidehondenschool Genk21-03-2012 12:03:15
 41. Video: Cindy Droogmans over de T-shirtenactie tvv Blindengeleidehondenschool Genk21-03-2012 12:03:53
 42. ‘Labradorpups in opleiding’ te gast in Waterschei04-03-2012 07:03:54
 43. Wildgroei aan commerciële en particuliere initiatieven in onze sector’03-10-2011 06:10:55
 44. Leerlingen schrijven een boek in de les Nederlands07-06-2011 06:06:37
 45. School voor blindengeleidehonden zoekt nieuwe lokalen05-06-2011 05:06:18
 46. Genk – Assistentiehonden welkom in horecazaken05-06-2011 05:06:56
 47. Het lijkt me een boeiende bezigheid05-06-2011 05:06:26
 48. “Ik blijf hier in België tot ik 150.000 euro verzameld heb”05-06-2011 04:06:27
 49. “18.750 T-shirts voor 15 blindengeleidehonden”05-06-2011 04:06:54
 50. “Groot gebrek aan hondeninstructeurs”05-06-2011 04:06:05
 51. Amerikaanse miljonair valt voor Vlaamse – Cindy Droogmans (30) trouwt met beursgoeroe die ze op straat leerde kennen05-06-2011 03:06:07
 52. Genkse geleidehonden niet welkom in Beveren05-06-2011 03:06:29
 53. Blindengeleideschool op bezoek bij de Wico-campus Sint-Maria05-06-2011 03:06:32
 54. Slechtziende advocate mag hond meenemen naar rechtbank05-06-2011 03:06:39
 55. Slechtziende kampleider met geleidehond moet buiten slapen in Zilvermeer05-06-2011 03:06:47
 56. GENK in het CENTRUM van EUROPA05-06-2011 03:06:20
 57. Overhandiging geleidehonden Genk 200405-06-2011 03:06:45
 58. Geleidehonden voortaan welkom in Genks restaurant05-06-2011 02:06:20
 59. Geleidehonden mee op restaurant05-06-2011 02:06:39
 60. In restaurant Oase zijn ook hun honden welkom05-06-2011 02:06:42
 61. “Genk is de ideale oefenstad”05-06-2011 02:06:08
 62. “Bij ons kost een hond maar 300.00 frank”05-06-2011 02:06:25

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2017 – 09:39