Geleidehonden echt niet aaien

Hasselt – “Het ongelukkigste moment in mijn leven? Ik heb het moeilijk gehad toen ik op hem moest wachten”, wijst Raf Truyers naar het mooie beest aan zijn voeten. Mowgli. Zoals het weesjongetje uit ‘The Jungle Book’. “Ik heb het 1,5 jaar zonder blindengeleidehond moeten doen. Heel zwaar. Je bent opeens weer veel meer afhankelijk. Ik kwam minder buiten, had minder beweging, moest die stomme witte stok weer leren gebruiken”, beschrijft de directeur van de Genkse blindengeleidehondenschool, de oudste van Vlaanderen. Drie dieren per jaar brengen ze aan de man, na twee jaar intensieve training. “In februari matchen we weer iemand met een hond. Die vrouw kreeg er van geluk geen woord meer uit toen ik belde. Daarvoor doe ik het.”

U bent geboren met een visuele handicap. Stilaan verliest u steeds meer het zicht.

Ik heb retinitis pigmentosa om het met een moeilijke term te zeggen. Hele stukken netvlies bestaan niet bij mij. Al mijn heel leven, van kindsbeen af, zie ik alles door een tunnel. En het wordt steeds minder. Vooral de laatste jaren gaat het sneller. Ik heb kunnen studeren, een masterdiploma gehaald, omdat ik kon lezen. Dat gaat vandaag niet meer… Of ik moet er een grote loep boven zetten, of de letters op de computer vergroten. Wat het wordt? Ik weet het niet… Toch wel. Waarschijnlijk ga ik op termijn alleen nog donker en licht zien. De leraar van het derde studiejaar was een van de eersten die het is opgevallen. Tja, hoe gaat dat? Als je als kind al eens valt en struikelt, denken de mensen dat je gewoon wat onhandig bent.”

Vandaag bent u directeur van de Genkse blindengeleidehondenschool, maar u heeft er een heel parcours opzitten van hechtel tot Rome. U bent jarenlang zelfs priester geweest?

“Inclusief onderwijs bestond in mijn tijd niet, ik ben mijn ouders nog altijd dankbaar dat zij er bewust voor gekozen hebben om me naar een gewone school te laten gaan. Het heeft me extra moeite gekost, maar daardoor ook sterk gemaakt. Ik wist al snel dat ik een sociale richting wou uitgaan maar daar ben ik dan voor het eerst op mijn handicap gebotst: ik wou verpleegkunde studeren maar dat is me uit het hoofd gepraat door mensen uit het werkveld. “Wat als je een injectie moet zetten en het loopt mis?” Achteraf heb ik dan meegedaan aan het toelatingsexamen voor sociaal assistent. Ik mocht beginnen. Maar toen gebeurde er iets in mijn leven…”

U volgde Don Bosco…

“Inderdaad. Het broeide waarschijnlijk al langer, maar ik heb een hele tijd met mezelf geworsteld. Vanaf mijn vijftiende deed ik al aan speelpleinwerking bij de Salesianen in Leuven. Met die kinderen bezig zijn, dat maakte me echt gelukkig. Uiteindelijk heb ik dan ook beslist in te treden in de gemeenschap van de Salesianen, even voor mijn achttiende verjaardag. Maar ook daar ben ik opnieuw op mijn handicap gestoten. Ging dat wel werken, vroegen ze zich af: de Salesianen zijn vooral bezig met jeugdwerk, onderwijs, bijzondere jeugdzorg. Kon dat wel met mijn visuele handicap? Ik heb dan een jaar proefgedraaid in een jongenstehuis in Antwerpen en dat heeft mijn leven compleet veranderd. Het werken met jongeren, hun respect, de collega’s, de leefgroep… Ik vond het geweldig. Dat heeft mijn keuze bevestigd, in 1992 ben ik dan door wijlen bisschop Paul Schruers tot priester gewijd.”

U heeft drie jaar gewerkt in een jeugdhuis in Oostende, bent gaan studeren in Rome, hebt zes jaar klasbezinningen geleid in Dilbeek. Maar dan kwamen de twijfels?

“Binnen het gemeenschapsleven waren er toch een paar hindernissen door mijn handicap, onder meer de blindengeleidehond die ik toen al had. Ik begon ook te twijfelen aan mijn keuze. En ik heb in die tijd ook mijn echtgenote leren kennen. Door mijn geleidehond. Ze houdt ontzettend van honden. Al die dingen samen maakten dat ik de knoop moest doorhakken. Eerlijkheid is cruciaal voor mij. Ik zou er nooit mee kunnen leven dat ik priester was en er tegelijkertijd een relatie op nahield. Maar het blijft natuurlijk een heel moeilijke beslissing. Ik heb er lang over nagedacht. Maar hoe gaat dat? De vrouw van wie je houdt, wordt de allerbelangrijkste mens in jouw leven. Je wil bij haar zijn en dat is helaas nog altijd niet verenigbaar met het priesterschap. Ik heb gekozen. En daar heb ik tot op vandaag nog geen minuut spijt van gehad.”

Het betekende wel dat u letterlijk dakloos was. U moest de gemeenschap van broeders verlaten?

“Dakloos, werkloos, zonder inkomen. Ik had ook niets, ze hebben me zelfs aan een servies moeten helpen. (lacht). Het is hard geweest, ja. Ik had een master in godsdienstwetenschappen en had eventueel les kunnen geven maar dat kan je niet doen als je ‘het’ niet meer ziet. Dan spelen de leerlingen gewoon met je voeten. Ik heb toch wel ongeveer een anderhalf jaar thuisgezeten, als huisman. (lacht). Tot er een telefoontje kwam over een vacature bij vzw Blindenzorg Licht en Liefde. Of ik de volgende dag kon solliciteren, in het station van Gent-Sint-Pieters?

Letterlijk in de cafetaria… Met twee zijn we die dag aangeworven. Nog voor ik thuis in Genk was, belden ze al: of ik twee dagen later kon beginnen? Ik was er onder meer mee verantwoordelijk voor de gespreksgroepen. Bij voorbeeld: ‘Hoe verwerk je de handicap?’ En daar kon ik zelf natuurlijk een en ander over zeggen. Ik heb dat verschillende jaren gedaan, met plezier. Maar toen belde het Genkse stadsbestuur: of ik niet de dagelijkse leiding van de blindengeleidehondenschool op me wilde nemen? De oudste in Vlaanderen, in 1983 opgericht. Destijds nog in Bocholt. In de jaren 50 was er al wel een poging in Brugge maar die heeft niet lang bestaan. Ik deed al vrijwilligerswerk in Genk, maar vond het toch geen simpele vraag. Ook door mijn handicap. Maar de schepen was overtuigd: als iemand het kon…

Sinds 2010 staat u aan het roer van die oudste Vlaamse geleidehondenschool. Het belangrijkste: een blindengeleidehond mag je in principe niet aaien?

“Ik ga veel spreken in scholen en dat is het eerste wat ik zeg: niet aan de hond komen als hij aan het werken is. Want dat is tenslotte wat een blindengeleidehond doet: werken. Sommige blinden of slechtzienden hebben het letterlijk op het harnas staan. En toch doen mensen het. Met volwassenen hebben we zelfs meer last dan met kinderen. Zelfs nadat ik het nadrukkelijk heb gevraagd.”

Jullie leiden drie honden per jaar op, dat lijkt niet zo veel. Hebben jullie wachtlijsten voor blindengeleidehonden?

“Bij ons moet je gemiddeld drie jaar wachten op een hond; Ik weet dat er collega’s zijn waar het tot zes jaar duurt, dus drie jaar lijkt peanuts. Maar het is hard werken om aan dat cijfer te komen, de opleiding is heel intensief. In ons land zijn de blindengeleidehondenscholen klein. We moeten het allemaal met eigen middelen doen, willen we goed doen. De honden moeten er echt klaar voor zijn, voor ze aan een persoon matchen. Want dat staat hier centraal, dat hond en baasje bij elkaar passen. Het moet klikken. Het wil dus bijvoorbeeld niet zeggen dat jij de tiende hond krijgt als je nummer tien op de wachtlijst bent. Iemand die een heel actief leven heeft, krijgt een actieve hond. Ze gaan ook weken samen op stap, leren samen werken, de training stopt niet zodra iemand aan een hond gematcht is.”

Zelf zit u aan uw vierde hond. Is er elke keer een andere klik?

“Absoluut. Met elke hond heb je een andere band. Mowgli is ook mijn eerste Zwitserse witte herder, tot nog toe had ik alleen labradors. Ik ben ontzettend tevreden over hem: een schat van een hond, met een stevig karakter. Mowgli is veel meer gefocust op mij, de band is heftiger. Labradors zijn meer allemansvrienden. Ook praktisch is er natuurlijk een heel verschil tussen mijn eerste hond van twintig jaar geleden en die van vandaag: de honden kunnen veel meer dan toen, de opleiding is veel vooruitgegaan.”

Kan elke hond blindengeleidehond worden?

“Wij werken met labradors en Zwitserse herders. Wereldwijd geldt dat voor 70 tot 80 procent van de blindengeleidehonden. Omdat het robuuste dieren zijn, die fysiek veel aankunnen, verstandig zijn en een grote will to please (behaagdrang, red.) hebben. Dat temperament hebben we nodig.”

Wat houdt de opleiding in, twee jaar zijn jullie aan het trainen?

“Het begint met het kiezen van een goede puppy uit het nest. Wij halen ze bij particuliere fokkers, in Nederland zijn de scholen veel groter en hebben ze vaak eigen kweekprogramma’s. Een jaar lang worden ze dan in een puppygastgezin geplaatst. Dat zijn vrijwilligers, die kosteloos een puppy opvoeden. Onder begeleiding uiteraard. Ze betrekken de honden bij alle aspecten van het dagelijkse leven, van boodschappen doen tot een uitstapje naar een concert. Na twaalf maanden volgt dan de medische keuring. Vooral de gewrichten, de heupen en ellebogen moeten optimaal zijn. Als ze daar groen licht krijgen, volgt de eigenlijke opleiding in Genk. Bij ons. Vier worden er op dit moment getraind. Waar die verblijven? Euh. Bij ons thuis in de woonkamer (lacht). We zitten op dit moment met vijf honden in huis: Mowgli en de vier in opleiding.”

Moeten blinden of slechtzienden betalen voor een blindengeleidehond?

Neen. Daar staan we garant voor. Een deel van de hond – 13.000 euro – wordt bekostigd via het Vlaams agentschap voor personen met een handicap. De rest passen we bij. En dat kan al tellen, als je weet dat een blindengeleidehond opleiden 20.000 euro kost. De rekening is dan snel gemaakt… De financiën zijn het grote probleem. We krijgen geen structurele overheidssubsidies. Wat maakt dat ik voortdurend bezig ben met het zoeken van fondsen, met mensen overtuigen om ons te steunen. En dat is echt niet meer zo eenvoudig als pakweg dertig jaar geleden.

Er zijn nu zoveel goede doelen die geld nodig hebben. Je mag ook niet vergeten dat honden levende wezens zijn, zelfs na twee jaar kostbare opleiding kan er nog iets mislopen. Zoals nu trouwens: een van de vier honden in training blijkt een allergie te hebben voor huisstofmijt.

Dat betekent dat we hem uit het programma moeten schrappen. We zijn nu een adoptiegezin voor de hond aan het zoeken.”

Met een directeur, een hondeninstructrice en vijf honden in huis: wordt er thuis nog over iets anders gepraat?

Als we de deur achter ons dichttrekken… Naar buiten dan. Als we gaan wandelen, eens lekker gaan eten. Dat is de enige manier in ons leven om even afstand te nemen. Even uitwaaien in de Ardennen of aan zee. Maar de gsm staat wel 24 uur op 24 aan. Dat is verplicht, we moeten altijd kunnen helpen als een persoon met een geleidehond problemen heeft. Ook ’s nachts.”

Eens lekker uit eten gaan, dus. Laten ze u overal binnen met een blindengeleidehond?

“Ja, want dat is verplicht in Vlaanderen. Ik kan me niet echt herinneren dat ik de laatste jaren nog problemen heb gehad.”

Naast die vijf geleidehonden, ook nog andere honden in huis? Of katten?

“Katten zijn uitgesloten. Er zitten er af en toe in onze tuin maar niet langs als Mowgli ze ziet. (lacht) Mijn vrouw wil graag een eigen hond. Ik begrijp dat wel, want zij ziet de honden altijd weggaan na de opleiding. We zijn er alleen nog niet over uit welk ras. Een berner sennen, een Newfoundlander…”

Hoeveel uur slaap heeft u per nacht nodig?

“Toch op z’n minst acht uur. Door mijn visuele handicap heb ik veel meer energie nodig om dingen te doen, ik moet meer moeite doen. ’s Avonds ben ik vaak echt op.”

Waar kan u geen geld aan uitgeven?

“Ik ben niet gehecht aan luxe. Gewoon gewoon. Dat volstaat. Genoeg om goed te kunnen leven, meer hebben we niet nodig. Ik kan wel geld uitgeven aan samen gaan eten, ergens een fijn weekendje.”

Wat is uw slechtste eigenschap?

“Moet ik eens bellen? (naar zijn vrouw, red.) Ik kan er niet tegen als zaken nogal chaotisch verlopen. Ik heb orde en structuur nodig. Ik heb een hekel aan dingen die zich plots aandienen, ik heb alles graag op tijd gepland.”

Waardoor kan u ontroerd worden?

“Als ik zie dat mensen gelukkig zijn. Als ik mensen gelukkig kan maken… Zoals vorige week nog, toen een vrouw belde om te zeggen dat we een blindengeleidehond voor haar hebben. Ze was zo ontroerd, kreeg er geen woord meer uit en moest de lijn aan haar man doorgeven. Die dacht ocharme dat er iets ernstigs gebeurd was. Het geluk van die mensen, dat is de reden waarom ik dit werk doe. Weet je wat me ook echt ontroert: Mowgli. Omdat hij zo bijzonder voor mij is, getraind door mijn eigen vrouw.”

Welke muziek staat thuis op?

“Stevige rock en pop. Zoals Coldplay, REM, Editors of Vlaamse rock als Zornik. Ik ken eigenlijk maar één zender: Studio Brussel (lacht). We zijn ook wel fanatieke supporters van Bart Peeters. De inhoud van die teksten…”

Wat is uw favoriete restaurant?

“Ik heb er twee: 360° in het centrum en hotel Het Klooster hier vlakbij school.”

Wat is uw droombestemming?

“Canada staat op ons verlanglijstje. Ik weet niet of we er ooit raken, maar het is wel een droom. Ook al omdat de labrador van Newfoundland afkomstig is.”

Bron: Het Belang van Limburg, 20 januari 2016

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Blindengeleidehondenschool wil dat honden in bos los mogen08-03-2020 07:03:14
 2. Blindengeleidehondenschool Genk – Overhandiging 3 honden (september 2017)18-09-2017 11:09:57
 3. Blindengeleidehondenschool Genk: Interview in Woef01-07-2017 09:07:11
 4. Genk – Drie viervoeters begeleiden voortaan slechtziende baasjes17-06-2017 12:06:17
 5. Verenigingen voeren stickeractie voor assistentiehonden15-06-2017 08:06:01
 6. Vijfde leerjaar Driehoeven steunt school voor blindengeleidehonden15-06-2017 07:06:09
 7. Koppel slaapt klok rond op ijsbed voor Warmste Week15-06-2017 07:06:37
 8. Geleidehondenschool en Adviesraad Handicap voeren actie15-06-2017 07:06:20
 9. Lommel – Mooie som vanwege Provil voor blindengeleidehonden15-06-2017 07:06:36
 10. BGHSG schenkt 3 opgeleide honden aan blinden14-06-2017 09:06:27
 11. GBS De Schans wandelt voor BGHSG14-06-2017 09:06:42
 12. ‘Woar görre henne?’04-05-2017 12:05:01
 13. “Ik kan mijn hond niet meer missen”28-04-2017 01:04:41
 14. Drie viervoeters begeleiden voortaan slechtziende baasjes02-01-2017 10:01:46
 15. Internationale erkenning voor kleine school blindengeleidehonden16-02-2016 10:02:12
 16. Blindengeleidehondenschool Genk internationaal erkend09-02-2016 08:02:31
 17. Geleidehonden echt niet aaien21-01-2016 09:01:46
 18. Denier steunt blindengeleidehondenschool21-12-2015 08:12:40
 19. Over het goede doel: De Blindengeleidehondenschool Genk16-12-2015 07:12:37
 20. Jora (18) bedankt voor blindengeleidehond met inzameling24-04-2015 07:04:23
 21. Delphine De Paepe, advocate met blindengeleidehond Dolly10-03-2015 06:03:24
 22. Christiane & geleidehond Eaty10-03-2015 05:03:08
 23. KVLV Groot-Bijgaarden: Opbrengst BGHSG 201427-01-2015 09:01:26
 24. Al 1.000 euro voor labrador Jonna24-01-2015 06:01:03
 25. Pitbulls bijten geleidehond bijna dood06-01-2015 09:01:17
 26. Blindengeleidehond op bezoek in ProvilION02-12-2014 06:12:03
 27. SAP op bezoek bij Blindengeleidehondenschool Genk12-09-2014 04:09:11
 28. Geleidehonden niet aaien aub!AANDACHT GEVRAAGD!Daarstraks was ik met…11-07-2014 12:07:57
 29. Middenschool Redingenhof Leuven schenkt 2 pups aan Blindengeleidehondenschool Genk16-06-2014 09:06:05
 30. Studenten schenken 2.040 euro aan school Blindengeleidehonden23-05-2014 06:05:38
 31. Studenten HUBrussel schenken 2.040 euro aan Blindengeleidehondenschool Genk21-05-2014 07:05:03
 32. Blindengeleidehondenschool Genk erkend30-04-2014 08:04:43
 33. Lanaken – Heilig Hartcollege toont een hart voor mensen met een beperking07-04-2014 08:04:59
 34. Eerste Genker Guide Dog Day is groot succes18-09-2013 11:09:24
 35. BGHSG vzw viert internationale dag van de geleidehond25-04-2013 06:04:05
 36. Kiwanis De Heimaaier schenkt twee pups aan BGHSG vzw30-01-2013 07:01:31
 37. Video: Blindengeleidehondenschool Genk & Jonna bij Baddy10-01-2013 12:01:29
 38. Liesbeth Vandevenne (30) kreeg onlangs een blindengeleidehond07-01-2013 12:01:53
 39. Genkse blindengeleidehondenschool leidt labradorpup Lobke op17-05-2012 06:05:42
 40. Video: Eindwerk: Reportage over Blindengeleidehondenschool Genk21-03-2012 12:03:15
 41. Video: Cindy Droogmans over de T-shirtenactie tvv Blindengeleidehondenschool Genk21-03-2012 12:03:53
 42. ‘Labradorpups in opleiding’ te gast in Waterschei04-03-2012 07:03:54
 43. Wildgroei aan commerciële en particuliere initiatieven in onze sector’03-10-2011 06:10:55
 44. Leerlingen schrijven een boek in de les Nederlands07-06-2011 06:06:37
 45. School voor blindengeleidehonden zoekt nieuwe lokalen05-06-2011 05:06:18
 46. Genk – Assistentiehonden welkom in horecazaken05-06-2011 05:06:56
 47. Het lijkt me een boeiende bezigheid05-06-2011 05:06:26
 48. “Ik blijf hier in België tot ik 150.000 euro verzameld heb”05-06-2011 04:06:27
 49. “18.750 T-shirts voor 15 blindengeleidehonden”05-06-2011 04:06:54
 50. “Groot gebrek aan hondeninstructeurs”05-06-2011 04:06:05
 51. Amerikaanse miljonair valt voor Vlaamse – Cindy Droogmans (30) trouwt met beursgoeroe die ze op straat leerde kennen05-06-2011 03:06:07
 52. Genkse geleidehonden niet welkom in Beveren05-06-2011 03:06:29
 53. Blindengeleideschool op bezoek bij de Wico-campus Sint-Maria05-06-2011 03:06:32
 54. Slechtziende advocate mag hond meenemen naar rechtbank05-06-2011 03:06:39
 55. Slechtziende kampleider met geleidehond moet buiten slapen in Zilvermeer05-06-2011 03:06:47
 56. GENK in het CENTRUM van EUROPA05-06-2011 03:06:20
 57. Overhandiging geleidehonden Genk 200405-06-2011 03:06:45
 58. Geleidehonden voortaan welkom in Genks restaurant05-06-2011 02:06:20
 59. Geleidehonden mee op restaurant05-06-2011 02:06:39
 60. In restaurant Oase zijn ook hun honden welkom05-06-2011 02:06:42
 61. “Genk is de ideale oefenstad”05-06-2011 02:06:08
 62. “Bij ons kost een hond maar 300.00 frank”05-06-2011 02:06:25

Laatst bijgewerkt op 21 januari 2016 – 21:00