Uit het hart: Tinne is slechthorend en lijdt aan tunnelzicht

Tinne (25) was van bij haar geboorte zwaar slechthorend. Ook haar gezichtsveld gaat er dagelijks op achteruit als gevolg van het syndroom van Usher.

Gewapend met een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen geniet ze toch volop van het leven.

Wanneer werden de eerste kenmerken van het Usher-syndroom zichtbaar?

‘Je wordt ermee geboren en je gaat er ook mee dood.’ Dit zinnetje uit een liedje van Hans de Booij is mijn ironische antwoord als mensen me vragen of ik slechthorend ben vanaf mijn geboorte. In de loop van mijn leven ben ik steeds slechter gaan zien. Als kind liep ik af en toe tegen dingen aan, maar niemand stelde zich daar vragen bij. In mijn puberteit ging het niet beter. Zo liep ik tussen mijn 11 en 14 jaar vier brillen stuk. Mijn ouders konden er niet om lachen, en de opticien verdiende behoorlijk wat geld aan mij. Ik werd ook een ster in het verzamelen van blauwe plekken, omdat ik nogal eens over boekentassen of trapjes viel.

Wanneer kende je de diagnose?

Toen mijn zus, die gelijkaardige problemen had, in 1994 van oogarts veranderde, wees die haar meteen door naar een oogspecialist in Leuven. Mijn moeder vertelde dat ik hetzelfde probleem had, dus schreef de oogarts twee voorschriften voor. Daar moesten we een aantal tests doen: een gezichtsscherptemeting, een gezichtsveldmeting, een ERG waarbij ze via elektroden de reactie van je ogen op lichtsignalen meten. Mijn zus en ik kregen dezelfde diagnose te horen: het syndroom van Usher. De arts legde ons uit wat dit inhield, en wat de toekomstperspectieven waren. Mijn zus en ik lijden allebei aan tunnelzicht, waardoor we slechts over een beperkt gezichtsveld beschikken. Eindelijk was er een oorzaak gevonden waarom mijn zus en ik zo vaak accidentjes hadden. De dokter voorspelde ook dat ons gezichtsveld langzaam zou verkleinen en dat lange periodes van stabiliteit zouden worden afgewisseld met periodes van achteruitgang. De kans dat we blind zouden worden, was reëel. Volgens de dokter zouden we op jonge leeftijd ook cataract (lensvertroebeling, nvdr) kunnen krijgen.

En hoe sta je er nu voor?

Ik ben inmiddels geopereerd aan cataract en draag kunstlenzen. Mijn gezichtsveld is de afgelopen twee jaar verkleind en ik ben min of meer volledig nachtblind. Ik kan nog wel iets zien in het donker, maar heb geen dieptezicht meer. Hulpbehoevend ben ik niet en het huishouden kan ik ook nog aan. In het donker of op drukke plaatsen heb ik moeite om zonder witte stok of zonder in te haken bij een begeleider mijn plan te trekken. Ik bots dan vaak tegen dingen aan, en als ik in gezelschap ben, kan ik de anderen niet volgen

BLIND

Kan je je ziekte aanvaarden?

Ik heb ermee leren leven in die zin dat ik erin slaag het zo min mogelijk te laten opvallen. Maar aanvaarden lukt me niet zo goed, ik blijf ertegen vechten. Omdat ik met mijn slechthorendheid ben geboren, ben ik eraan gewend geraakt. Toch is het vaak lastig, want ik kan alleen in een rustige omgeving een goed gesprek voeren, en het liefst maar met één persoon. Groepsgesprekken kan ik nauwelijks volgen, en in een lawaaierige omgeving kan ik me moeilijk concentreren op een gesprek.

Gelukkig heb ik een ringleiding voor mijn GSM die de telefoongesprekken versterkt, zodat ik de mensen iets beter begrijp. Wat ik moeilijker kan aanvaarden, is dat de kans dat ik blind word reëel is. Als kind kon ik vrij goed zien, en nu mijn zicht veel slechter is, weet ik maar al te goed wat ik mis. Ook op sociaal en psychologisch vlak heb ik door mijn ziekte al veel moeten opgeven. Eigenlijk voel ik me een beetje de gevangene van Usher. Ik vrees dat ik door de aandoening steeds meer geïsoleerd zal raken, want ik heb zowel klank als beeld nodig. Als ik niet kan zien wat er wordt gezegd, versta ik de woorden ook moeilijker. Dat is ongelooflijk frustrerend! Het is al meer dan eens gebeurd dat ik op mijn bek ging door een misverstand. Op die momenten schaam ik me dood.

SUCCES BIJ DE JONGENS

Bij wie kun je terecht als je het moeilijk hebt?

In de eerste plaats bij mijn grote zus die zelf ook Usher heeft. Zij begrijpt me beter dan wie ook. Maar ook mijn vriend en ouders zijn er altijd als ik hen nodig heb. Mijn vriend probeert me te helpen zonder dat ik al te zeer afhankelijk word van hem. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat ik de nodige behandelingen kreeg, kon studeren en een zo normaal mogelijk leven kan leiden. Ik mag ook Katje niet vergeten, een goeie vriendin van me. Ten slotte krijg ik ook steun van lotgenoten via de community voor Usher-patiënten die ik opstartte op de site van MSN.

Was het makkelijk voor jou om relaties aan te knopen?

Na het horen van de diagnose ben ik jarenlang vrijgezel gebleven. Ik had ook geen succes bij de jongens. Rond mijn 20ste kwam daar langzaam verandering in. Ik weet niet waarom, maar steeds meer jongens toonden belangstelling in mij. De meeste mannen maakten er aanvankelijk geen probleem van dat ik usher had, maar de impact van mijn handicap kwam pas na verloop van tijd tot uiting. Bij mijn eerste serieuze relatie kon ik bijvoorbeeld nog vrij goed zien. Mijn vriend wist het wel, maar merkte er niet veel van. Hij verloor soms wel zijn geduld als ik hem slecht verstond, vooral aan de telefoon.

Een andere ex deed wel moeite om mijn handicap te begrijpen, maar had helaas zelf ook veel problemen. We zijn wel goeie vrienden gebleven.

Vorig jaar was ik samen met een jongen die mijn aandoening moeilijk kon aanvaarden en er zich zelfs voor schaamde. Ik voelde me dan ook niet goed bij hem en kreeg steeds meer het gevoel dat ik niets waard was. Ik was behoorlijk op weg om depressief te worden en heb uiteindelijk met hem gebroken.

Ben je al lang samen met je huidige vriend?

Gerry en ik zijn nu toch al vijf maanden samen, en dat gaat prima. Misschien ook wel omdat hij zelf licht slechthorend is. Hij probeert me te helpen zoveel hij kan, past zich aan en begeleidt me waar nodig. Hij is het beste wat me ooit is overkomen. Gerry weet wat hij wil en staat sterk in zijn schoenen. Hij is geen twijfelaar, zit niet in de knoop met zichzelf en zit ook niet met een of andere ex in zijn hoofd.

Gerry:

Ik zal er steeds op toezien dat Tinne zoveel mogelijk taken zelfstandig uitvoert, zoals boodschappen doen en eten maken. Ik doe dit om haar zelfredzaamheid en zelfbeeld positief te beïnvloeden. Mijn liefde voor haar zal door haar ziekte niet veranderen, maar maakt het wel mogelijk dat ik in de toekomst meer taken op mij zal moeten nemen. Die zal ik dan ook naar behoren proberen uit te voeren.

WERKONZEKERHEID

Heb je nog concrete toekomstplannen?

Mijn toekomst is heel onzeker. De kans dat ik blind word, is reëel, maar zeker weet ik dat niet. Ik weet alleen dat ik nog slechter zal zien dan nu. Ik hoop écht dat er zo snel mogelijk een behandeling komt die mij kan helpen.

Ik ben altijd een vechter geweest en ben behoorlijk ambitieus. Ik hoop dat ik ooit de kans krijg mezelf te bewijzen in een leuke job. Ik heb nogal wat papiertjes verzameld omdat ik meer werkzekerheid wilde. Zo heb ik een diploma bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde, een getuigschrift voor pc-technicus en netwerkassistent.

Onlangs ben ik een opleiding Dreamweaver begonnen, zodat ik ook webdesign kan doen. Op dit moment werk ik ook aan een boek over hoe het is om met Usher te leven. Ik hoop dat ik het ooit kan uitgeven. Misschien schrijf ik later ook nog fictieboeken. Verder wil ik trouwen met Gerry en zou ik liefst twee kinderen krijgen. Hoewel dat nog een punt van discussie is, want Gerry wil geen kinderen, of hooguit één. Hij wil onze vrijheid nog niet opgeven.

Kost het je veel moeite om positief te blijven?

Mijn humor en relativeringsvermogen hebben mij er al vaak bovenop geholpen. Volgens mij is er geen ergere handicap dan niet kunnen lachen. Humor is een belangrijke uitlaatklep. Usher is misschien erg, maar is niet het einde van de wereld. Niet meer kunnen lachen, dat is pas het einde van de wereld. En met grapjes trek je ook meer positieve aandacht dan met zagen over hoe zielig en eenzaam je eigenlijk bent. Ik haal mijn geluk uit de kleine dingen. Mooie dingen die me blij maken, omdat ik ze nog kan zien. Een goed gesprek met mijn zus, fijne momenten met Gerry, een babbel met vrienden …

C.D.

Bron: TV-Familie, 22 maart 2005

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. “Stoppen? Ik denk er niet aan”15-12-2019 07:12:58
 2. Blind geboren Anthony wordt nu ook doof: “Zelfs de dokter wist het niet”14-12-2019 08:12:22
 3. Alexandra Adams (25) wil arts worden ondanks dat ze doof en blind is14-10-2019 07:10:59
 4. Bucketlist voordat Lotte en Roos blind en doof zijn | VOOR HET DONKER WORDT19-03-2019 06:03:26
 5. ‘Mensen bekijken me verkeerd. Ze zien vooral wat ik niet kan’01-01-2019 10:01:52
 6. Lotte wordt doof en blind, maar ze redt zich wel: dát geeft haar leven zin05-12-2018 10:12:30
 7. Hoe het Ushersyndroom ertoe leidt dat mensen doof en blind worden27-11-2018 07:11:34
 8. En toen mocht hij naar de dovenschool17-11-2018 07:11:36
 9. Doofblinde Martine (46) uit Purmerend weet dat de zorg anders kan16-11-2018 07:11:12
 10. De hele dag puzzelen in een steeds kleiner wordende werend12-08-2018 06:08:03
 11. Kindje van Carolien heeft syndroom van Usher27-07-2018 05:07:43
 12. Karen (43) heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam blind en doof08-06-2018 04:06:17
 13. De 6-jarige dochter van Sarah is blind en doof: ‘Ze kan ons niets vertellen’20-05-2018 07:05:05
 14. ‘Jackson zorgt ervoor dat we niet triest zijn’19-04-2018 11:04:46
 15. Jannekes dochters worden doof en blind30-11-2017 10:11:25
 16. Steeds meer deelnemers en geld voor Run4Usher-team19-11-2017 05:11:35
 17. Voorzitter Stichting voor Doofblinden: ‘Doofblinden zijn pioniers’04-11-2017 09:11:18
 18. Roos (16) en Lotte (19) worden doof én blind en gaan nog één ultieme reis maken01-11-2017 09:11:01
 19. Deze zusjes worden doof én blind16-10-2017 06:10:49
 20. Deze zusjes worden doof én blind15-10-2017 11:10:47
 21. “Ik wil zo normaal mogelijk door het leven gaan”07-10-2017 08:10:09
 22. Vincent Bijlo in Het Uur van de Wolf26-09-2017 08:09:35
 23. 110 doofblinden naar Woerden22-09-2017 01:09:58
 24. Vincent Bijlo voelt geen ‘allesverterende woede’ nu hij doof wordt21-09-2017 01:09:49
 25. Vincent Bijlo hoort steeds slechter. ‘Maar ik hoor alles!’21-09-2017 01:09:20
 26. Studio Brussel: Tinne – Music For Lifte – Usher Awareness Day16-09-2017 09:09:28
 27. Visueel én auditief beperkte mensen regio Zwolle sneller geholpen12-09-2017 09:09:40
 28. Slimme deurbel slaat aan in buitenland07-09-2017 11:09:08
 29. Nadat Ellens dochtertje overleed, wordt nu ook haar zoontje (4) doof en blind30-08-2017 11:08:54
 30. De fotografiestudent die weet dat ze doof en blind wordt14-07-2017 10:07:01
 31. Usher-café03-07-2017 11:07:17
 32. Kinderen met syndroom van Usher zijn geen sukkeltjes24-06-2017 07:06:16
 33. Jackson is doof en zal blind worden19-06-2017 06:06:26
 34. Het verhaal van doofblinde Gerry17-06-2017 02:06:44
 35. Collin Eisema over het syndroom van Usher16-06-2017 11:06:12
 36. Doofblinde Jan (94) uit Tiel krijgt van rechter zijn huishoudelijke hulp terug16-06-2017 03:06:07
 37. Doofblinde Hedda de Roo studeert cum laude af in Leiden en sleept VIVA400-nominatie in wacht16-06-2017 03:06:44
 38. Een leven lang op de bres voor doofblinden16-06-2017 03:06:11
 39. Hedda wordt doofblind: ‘Ik ben dankbaar dat ik mijn zoon nog kan zien’16-06-2017 03:06:32
 40. HvA-studenten winnen 10.000 euro met deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:30
 41. Landelijk Expertisecentrum doofblindheid gelanceerd16-06-2017 03:06:51
 42. Familie van 94-jarige doofblinde Jan laaiend op gemeente Tiel16-06-2017 03:06:07
 43. Hoe leest doofblinde SWODB vrijwilliger Marloes?16-06-2017 03:06:56
 44. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid16-06-2017 03:06:36
 45. Radeloze familie van doofblinde Jan (94) uit Tiel vraagt rechter om meer huishoudelijke hulp16-06-2017 03:06:13
 46. Studenten HvA ontwerpen deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:46
 47. Ushersyndroom: Langzaam naar isolatie16-06-2017 03:06:51
 48. Cupcakes ‘doofblinde’ Robèrt van Beckhoven mislukt16-06-2017 03:06:52
 49. Hedda heeft het syndroom van Usher16-06-2017 03:06:49
 50. Stichting Ushersyndroom krijgt 3300,00 euro16-06-2017 03:06:51
 51. Voor Mekaar over de ziekte van Usher16-06-2017 03:06:05
 52. Pleister remt doof én blindheid bij zeldzaam syndroom van Usher16-06-2017 03:06:47
 53. Duivels dilemma: doof of blind?16-06-2017 03:06:18
 54. Roos (15) wordt doof en blind …16-06-2017 03:06:02
 55. Sarah’s dochter Mirthe is doof en blind geboren16-06-2017 03:06:49
 56. Politie helpt blinde en dove man in Arnhem om elkaar te begrijpen16-06-2017 03:06:03
 57. Dove en bijna blinde Jeff ontroert en inspireert met lied16-06-2017 03:06:07
 58. Voor mekaar: Over de ziekte van Usher16-06-2017 03:06:48
 59. Hello Goodbye met Maartje die het Usher-syndroom heeft16-06-2017 03:06:50
 60. Video: Joyce wordt langzaam blind en doof16-06-2017 03:06:37
 61. Ushermom Carolien: “Het helpt om het op te schrijven”16-06-2017 03:06:37
 62. Doofblindheid vaak verward met een verstandelijke beperking15-06-2017 11:06:30
 63. Dankzij deze taal kunnen mensen die lijden aan doofblindheid met elkaar praten15-06-2017 11:06:58
 64. Doofblinde Japie lanceert juichactie voor voetballers14-06-2017 08:06:38
 65. Doof en langzaam blind worden13-06-2017 09:06:54
 66. Hedda (27) wordt doof en blind12-06-2017 04:06:45
 67. Communicatie aangeboren doofblindheid11-06-2017 07:06:14
 68. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid23-03-2017 10:03:48
 69. Zonder Grenzen – Gerry is slechthorend en slechtziend02-01-2017 06:01:42
 70. Criteria tweezijdig implantaat doofblinden bekend14-12-2016 09:12:29
 71. Genetische therapie Usher-syndroom stap dichterbij06-11-2016 08:11:53
 72. ‘Als Jackson gelukkig wordt, kunnen we het verdriet wel aan’17-10-2016 07:10:56
 73. Brothers: Doofblinde Fisher-tweeling19-07-2016 10:07:58
 74. Brothers: Doofblinde Fischer-tweeling11-07-2016 07:07:47
 75. Zeldzame ziekte treft twee gezinnen: “We hebben sprankeltje hoop”09-06-2016 08:06:05
 76. Chiro bakt 10.000 pannenkoeken voor goed doel06-04-2016 08:04:37
 77. Doofblinden communiceren via handschoen25-02-2016 08:02:12
 78. “Ik ben doof en blind, maar kan ik leren surfen?”03-01-2016 09:01:00
 79. Het syndroom van Usher: Auditieve en visuele beperking19-12-2015 02:12:25
 80. Drukbezochte opening expertisecentrum Het Oog & Oorhuis27-11-2015 05:11:00
 81. ‘Hij vindt het leuk dat ik zo vol in het leven sta’20-11-2015 08:11:10
 82. Zieke Eisema verzamelt geld met Zevenheuvelenloop11-11-2015 08:11:38
 83. 92 procent Nederlanders verkiest doofheid over blindheid08-10-2015 08:10:47
 84. Uit het hart: Tinne is slechthorend en lijdt aan tunnelzicht25-09-2015 06:09:45
 85. Doofblind en kosten in Nederland …25-09-2015 06:09:45
 86. Michel Tielbeke staat op scherp in Londen25-09-2015 06:09:45
 87. Ik word langzaam blind25-09-2015 06:09:45
 88. ‘Morgen kan het donker zijn’25-09-2015 06:09:45
 89. Tielbeke mist ondanks vele fans finale net25-09-2015 06:09:45
 90. Film ‘Onbeperkt’ in première gegaan25-09-2015 06:09:45
 91. Slechtziende loopt Marathon New York25-09-2015 06:09:45
 92. Praten met vier handen25-09-2015 06:09:45
 93. Doofblinde Lisa cum laude afgestudeerd aan de universiteit25-09-2015 06:09:44
 94. Video – Jaap wil aandacht voor syndroom van Usher25-09-2015 06:09:44
 95. Oogvereniging zet zich in voor meer bekendheid van doofblindheid25-09-2015 06:09:44
 96. Ivonne Bressers over haar Ushersyndroom en haar deelname aan de 7heuvelennacht.25-09-2015 06:09:44
 97. Jaap vraagt aandacht voor syndroom van Usher25-09-2015 06:09:44
 98. Video – De kleine wereld van Machteld Cossee25-09-2015 06:09:44
 99. Totaal isolement dreigt voor de doofblinden25-09-2015 06:09:44
 100. Usher-dossier nu ook in het Nederlands25-09-2015 06:09:44
 101. Register voor mensen met Syndroom van Usher online25-09-2015 06:09:44
 102. Cum laude voor Hedda (27) die doofblind wordt: ‘Ik ben overdonderd’17-09-2015 10:09:35
 103. Blind én doof, het is de toekomst van Rick17-09-2015 07:09:15
 104. 19/09: Eerste officiële Usherawarenessday14-09-2015 02:09:20
 105. ‘Als ik doof én blind word, wie ben ik dan nog?’14-09-2015 06:09:00
 106. ‘Doofblinden beschouwd als geestelijk gehandicapt’11-09-2015 08:09:30
 107. Aangeboren doofblindheid en communicatie11-09-2015 08:09:40
 108. De puzzelstukjes van een doofblind kind11-09-2015 08:09:24
 109. ‘Wat kun je een doofblinde eigenlijk leren?’11-09-2015 08:09:01
 110. Doofblindenonderwijs bestaat 50 jaar in Nederland11-09-2015 08:09:37
 111. Video: Begeleidersvoorziening Doofblinden11-09-2015 08:09:10
 112. Nieuwe revalidatievorm voor doofblinde cliënten11-09-2015 08:09:49
 113. Van Rijn op bezoek in de wereld van mensen met doofblindheid11-09-2015 08:09:33
 114. Resultaten van een kleine enquête onder doofblinden11-09-2015 08:09:14
 115. Zoetermeers doveninstituut verhuist naar nieuwbouw11-09-2015 08:09:29
 116. Zeldzame foto Helen Keller ontdekt11-09-2015 08:09:17
 117. Standbeeld Helen Keller in Capitool11-09-2015 08:09:06
 118. Helen Keller zonnebrillen11-09-2015 08:09:52
 119. Wat is doofblindheid?11-09-2015 07:09:13
 120. Lormalfabet11-09-2015 07:09:38
 121. Video: Hedda de Roo, doofblind: Onzichtbaar11-09-2015 07:09:15
 122. Oog voor het doofblinde kind11-09-2015 07:09:57
 123. Video: Lorm-alfabet en Haptics signs11-09-2015 07:09:21
 124. Handschoen voor doofblinden11-09-2015 07:09:06
 125. Doofblinde Suzan zocht prikkels in zelfverwonding11-09-2015 07:09:36
 126. Hoortoestellen nodig? Problemen met horen EN zien?11-09-2015 07:09:12
 127. Onderzoek naar behandelen van Usher24-08-2015 09:08:13
 128. Landelijk kenniscentrum doofblindheid21-08-2015 07:08:26
 129. ‘Mensen met aangeboren doofblindheid niet altijd verstandelijk beperkt’30-07-2015 08:07:18
 130. Doofblinde man (94) uit Tiel krijgt voorlopig toch huishoudelijke hulp24-07-2015 06:07:00
 131. Doofblind: Bij welke organisaties kan je terecht?16-07-2015 09:07:43
 132. Doofblinde man (94) uit Tiel spant kort geding aan voor huishoudelijke hulp08-07-2015 07:07:37
 133. ‘Wij stellen níks uit, want voor we het weten, is het te laat’18-06-2015 08:06:20
 134. Sint-Michielsgestel – Opening Belevingspad17-06-2015 08:06:30
 135. Vrouw die na 40 jaar weer kon horen wordt nu blind04-06-2015 03:06:29
 136. ‘Ik zie mijn mogelijkheden, nu anderen nog’26-05-2015 07:05:16
 137. Sonja heeft Usher en gaf haar leven een andere wending12-05-2015 08:05:27
 138. Tien organisaties werken samen voor meer begrip en kennis over doofblindheid?31-03-2015 01:03:00
 139. Meer begrip en kennis over doofblindheid30-03-2015 04:03:12
 140. Groen licht voor fusie GGMD en OTwee29-03-2015 07:03:11
 141. Mijn sterrenhemel is anders28-02-2015 09:02:44
 142. Saskia Damen promoveert met onderzoek communicatie bij doofblindheid26-02-2015 04:02:37
 143. 10.600 pannenkoeken tegen oogafwijkingen18-02-2015 08:02:53
 144. Machteld Cossee in Tijd voor MAX10-02-2015 06:02:49
 145. ‘Mijn beperking inzetten als kracht’17-01-2015 05:01:07
 146. Moeder over haar zoon Martijn die doofblind is ambulante zorg en een CI kreeg17-01-2015 10:01:05
 147. Kentalis in Markant (januari 2015)05-01-2015 06:01:24
 148. Video – Doofblinde Japie Nieuwjaarsduik 201505-01-2015 05:01:49
 149. Kort jaaroverzicht SWODB 201431-12-2014 04:12:24
 150. “Doofblind meedoen”21-12-2014 11:12:56
 151. Japie heeft al 18.000 euro opgehaald in strijd tegen Usher11-12-2014 05:12:48
 152. Leren surfen en lormen25-03-2014 01:03:45
 153. Aangeboren Doofblindheid04-12-2013 12:12:47
 154. Eruit Jij! Ik moet hier geen Feyenoordfans!21-11-2013 09:11:44
 155. Les DoofBlindheid en Geleidehonden op de Europese school09-07-2013 07:07:32
 156. Mensen met een beperking in een ziekenhuis – Hoe kan een ziekenhuis zich aanpassen aan de noden van doven en mensen met een visuele beperking?22-06-2013 03:06:56
 157. Video: Communicatie met mensen die doof en blind zijn09-04-2012 12:04:52
 158. Schrijftolk helpt slechthorenden08-06-2011 08:06:46
 159. Dubbele handicap die vaak niet wordt herkend05-06-2011 11:06:37
 160. ‘Demente’ ouderen blijken doofblind te zijn05-06-2011 11:06:43
 161. Doofblinden: Vooral veel hoogbejaarden05-06-2011 11:06:20
 162. “Ik ben geen zielenpoot”05-06-2011 11:06:25
 163. Doofblinden raken niet zelden geïsoleerd05-06-2011 11:06:43
 164. “Meer middelen nodig voor menswaardig bestaan”05-06-2011 11:06:24
 165. “Ik heb mijn dochters harder nodig dan zij mij”05-06-2011 11:06:34
 166. Zoeken naar contact met doofblinde kinderen05-06-2011 11:06:43
 167. Marie (9) leeft in een wereld van stilte en duisternis05-06-2011 11:06:45
 168. Communicatie met doofblinde kinderen verbetert05-06-2011 11:06:30
 169. Goed contact doofblinde begint met wachten05-06-2011 11:06:16
 170. De ware expansiedrift van Kentalis05-06-2011 10:06:20
 171. Paul Bulckaert (doofblinden)05-06-2011 10:06:02
 172. Voertaal voor doofblinden05-06-2011 10:06:20
 173. Handengebarentaal opent wereld voor meisje (16) uit Asten05-06-2011 10:06:47
 174. Werken aan de grote sprong naar zelfstandigheid05-06-2011 10:06:06
 175. ‘Ik ruik het als mensen nerveus zijn’05-06-2011 10:06:05
 176. ‘Doofblinde ouderen worden vaak als dement geclassificeerd’05-06-2011 10:06:34
 177. ‘Niet te hoeven vragen geeft fijn gevoel’05-06-2011 10:06:58
 178. Doofblinden en cochlea-implantaat05-06-2011 10:06:54
 179. Doofblinden zoeken plaats in maatschappij05-06-2011 10:06:15
 180. “Weinig begrip voor Usher-syndroom”05-06-2011 10:06:37
 181. Hoe communiceren met een doofblinde?05-06-2011 10:06:54
 182. Kinderwens bij doofblinden05-06-2011 10:06:29
 183. “Zij is mijn ogen en oren”05-06-2011 10:06:40

Laatst bijgewerkt op 25 september 2015 – 18:34