Uit het hart: Tinne is slechthorend en lijdt aan tunnelzicht

Tinne (25) was van bij haar geboorte zwaar slechthorend. Ook haar gezichtsveld gaat er dagelijks op achteruit als gevolg van het syndroom van Usher.

Gewapend met een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen geniet ze toch volop van het leven.

Wanneer werden de eerste kenmerken van het Usher-syndroom zichtbaar?

‘Je wordt ermee geboren en je gaat er ook mee dood.’ Dit zinnetje uit een liedje van Hans de Booij is mijn ironische antwoord als mensen me vragen of ik slechthorend ben vanaf mijn geboorte. In de loop van mijn leven ben ik steeds slechter gaan zien. Als kind liep ik af en toe tegen dingen aan, maar niemand stelde zich daar vragen bij. In mijn puberteit ging het niet beter. Zo liep ik tussen mijn 11 en 14 jaar vier brillen stuk. Mijn ouders konden er niet om lachen, en de opticien verdiende behoorlijk wat geld aan mij. Ik werd ook een ster in het verzamelen van blauwe plekken, omdat ik nogal eens over boekentassen of trapjes viel.

Wanneer kende je de diagnose?

Toen mijn zus, die gelijkaardige problemen had, in 1994 van oogarts veranderde, wees die haar meteen door naar een oogspecialist in Leuven. Mijn moeder vertelde dat ik hetzelfde probleem had, dus schreef de oogarts twee voorschriften voor. Daar moesten we een aantal tests doen: een gezichtsscherptemeting, een gezichtsveldmeting, een ERG waarbij ze via elektroden de reactie van je ogen op lichtsignalen meten. Mijn zus en ik kregen dezelfde diagnose te horen: het syndroom van Usher. De arts legde ons uit wat dit inhield, en wat de toekomstperspectieven waren. Mijn zus en ik lijden allebei aan tunnelzicht, waardoor we slechts over een beperkt gezichtsveld beschikken. Eindelijk was er een oorzaak gevonden waarom mijn zus en ik zo vaak accidentjes hadden. De dokter voorspelde ook dat ons gezichtsveld langzaam zou verkleinen en dat lange periodes van stabiliteit zouden worden afgewisseld met periodes van achteruitgang. De kans dat we blind zouden worden, was reëel. Volgens de dokter zouden we op jonge leeftijd ook cataract (lensvertroebeling, nvdr) kunnen krijgen.

En hoe sta je er nu voor?

Ik ben inmiddels geopereerd aan cataract en draag kunstlenzen. Mijn gezichtsveld is de afgelopen twee jaar verkleind en ik ben min of meer volledig nachtblind. Ik kan nog wel iets zien in het donker, maar heb geen dieptezicht meer. Hulpbehoevend ben ik niet en het huishouden kan ik ook nog aan. In het donker of op drukke plaatsen heb ik moeite om zonder witte stok of zonder in te haken bij een begeleider mijn plan te trekken. Ik bots dan vaak tegen dingen aan, en als ik in gezelschap ben, kan ik de anderen niet volgen

BLIND

Kan je je ziekte aanvaarden?

Ik heb ermee leren leven in die zin dat ik erin slaag het zo min mogelijk te laten opvallen. Maar aanvaarden lukt me niet zo goed, ik blijf ertegen vechten. Omdat ik met mijn slechthorendheid ben geboren, ben ik eraan gewend geraakt. Toch is het vaak lastig, want ik kan alleen in een rustige omgeving een goed gesprek voeren, en het liefst maar met één persoon. Groepsgesprekken kan ik nauwelijks volgen, en in een lawaaierige omgeving kan ik me moeilijk concentreren op een gesprek.

Gelukkig heb ik een ringleiding voor mijn GSM die de telefoongesprekken versterkt, zodat ik de mensen iets beter begrijp. Wat ik moeilijker kan aanvaarden, is dat de kans dat ik blind word reëel is. Als kind kon ik vrij goed zien, en nu mijn zicht veel slechter is, weet ik maar al te goed wat ik mis. Ook op sociaal en psychologisch vlak heb ik door mijn ziekte al veel moeten opgeven. Eigenlijk voel ik me een beetje de gevangene van Usher. Ik vrees dat ik door de aandoening steeds meer geïsoleerd zal raken, want ik heb zowel klank als beeld nodig. Als ik niet kan zien wat er wordt gezegd, versta ik de woorden ook moeilijker. Dat is ongelooflijk frustrerend! Het is al meer dan eens gebeurd dat ik op mijn bek ging door een misverstand. Op die momenten schaam ik me dood.

SUCCES BIJ DE JONGENS

Bij wie kun je terecht als je het moeilijk hebt?

In de eerste plaats bij mijn grote zus die zelf ook Usher heeft. Zij begrijpt me beter dan wie ook. Maar ook mijn vriend en ouders zijn er altijd als ik hen nodig heb. Mijn vriend probeert me te helpen zonder dat ik al te zeer afhankelijk word van hem. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat ik de nodige behandelingen kreeg, kon studeren en een zo normaal mogelijk leven kan leiden. Ik mag ook Katje niet vergeten, een goeie vriendin van me. Ten slotte krijg ik ook steun van lotgenoten via de community voor Usher-patiënten die ik opstartte op de site van MSN.

Was het makkelijk voor jou om relaties aan te knopen?

Na het horen van de diagnose ben ik jarenlang vrijgezel gebleven. Ik had ook geen succes bij de jongens. Rond mijn 20ste kwam daar langzaam verandering in. Ik weet niet waarom, maar steeds meer jongens toonden belangstelling in mij. De meeste mannen maakten er aanvankelijk geen probleem van dat ik usher had, maar de impact van mijn handicap kwam pas na verloop van tijd tot uiting. Bij mijn eerste serieuze relatie kon ik bijvoorbeeld nog vrij goed zien. Mijn vriend wist het wel, maar merkte er niet veel van. Hij verloor soms wel zijn geduld als ik hem slecht verstond, vooral aan de telefoon.

Een andere ex deed wel moeite om mijn handicap te begrijpen, maar had helaas zelf ook veel problemen. We zijn wel goeie vrienden gebleven.

Vorig jaar was ik samen met een jongen die mijn aandoening moeilijk kon aanvaarden en er zich zelfs voor schaamde. Ik voelde me dan ook niet goed bij hem en kreeg steeds meer het gevoel dat ik niets waard was. Ik was behoorlijk op weg om depressief te worden en heb uiteindelijk met hem gebroken.

Ben je al lang samen met je huidige vriend?

Gerry en ik zijn nu toch al vijf maanden samen, en dat gaat prima. Misschien ook wel omdat hij zelf licht slechthorend is. Hij probeert me te helpen zoveel hij kan, past zich aan en begeleidt me waar nodig. Hij is het beste wat me ooit is overkomen. Gerry weet wat hij wil en staat sterk in zijn schoenen. Hij is geen twijfelaar, zit niet in de knoop met zichzelf en zit ook niet met een of andere ex in zijn hoofd.

Gerry:

Ik zal er steeds op toezien dat Tinne zoveel mogelijk taken zelfstandig uitvoert, zoals boodschappen doen en eten maken. Ik doe dit om haar zelfredzaamheid en zelfbeeld positief te beïnvloeden. Mijn liefde voor haar zal door haar ziekte niet veranderen, maar maakt het wel mogelijk dat ik in de toekomst meer taken op mij zal moeten nemen. Die zal ik dan ook naar behoren proberen uit te voeren.

WERKONZEKERHEID

Heb je nog concrete toekomstplannen?

Mijn toekomst is heel onzeker. De kans dat ik blind word, is reëel, maar zeker weet ik dat niet. Ik weet alleen dat ik nog slechter zal zien dan nu. Ik hoop écht dat er zo snel mogelijk een behandeling komt die mij kan helpen.

Ik ben altijd een vechter geweest en ben behoorlijk ambitieus. Ik hoop dat ik ooit de kans krijg mezelf te bewijzen in een leuke job. Ik heb nogal wat papiertjes verzameld omdat ik meer werkzekerheid wilde. Zo heb ik een diploma bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde, een getuigschrift voor pc-technicus en netwerkassistent.

Onlangs ben ik een opleiding Dreamweaver begonnen, zodat ik ook webdesign kan doen. Op dit moment werk ik ook aan een boek over hoe het is om met Usher te leven. Ik hoop dat ik het ooit kan uitgeven. Misschien schrijf ik later ook nog fictieboeken. Verder wil ik trouwen met Gerry en zou ik liefst twee kinderen krijgen. Hoewel dat nog een punt van discussie is, want Gerry wil geen kinderen, of hooguit één. Hij wil onze vrijheid nog niet opgeven.

Kost het je veel moeite om positief te blijven?

Mijn humor en relativeringsvermogen hebben mij er al vaak bovenop geholpen. Volgens mij is er geen ergere handicap dan niet kunnen lachen. Humor is een belangrijke uitlaatklep. Usher is misschien erg, maar is niet het einde van de wereld. Niet meer kunnen lachen, dat is pas het einde van de wereld. En met grapjes trek je ook meer positieve aandacht dan met zagen over hoe zielig en eenzaam je eigenlijk bent. Ik haal mijn geluk uit de kleine dingen. Mooie dingen die me blij maken, omdat ik ze nog kan zien. Een goed gesprek met mijn zus, fijne momenten met Gerry, een babbel met vrienden …

C.D.

Bron: TV-Familie, 22 maart 2005

Deel dit:
Advertenties

 1. Jenny (42): “Nog steeds zie ik de man op wie ik verliefd werd”29-12-2022 07:12:33
 2. Lucas (21) heeft het Syndroom van Usher24-11-2022 04:11:25
 3. NL: Onderzoek naar bereikbaarheid politie voor mensen met beperking in horen en zien23-11-2022 06:11:08
 4. ‘Het is hard werken, maar ook gezellig’23-11-2022 06:11:27
 5. Deelkracht – Sociale Kaart Doofblindheid15-11-2022 03:11:47
 6. Leven op z’n kop04-11-2022 03:11:27
 7. Lorm, communiceren met iemand die doofblind is24-10-2022 05:10:31
 8. NL: Doofblind en supersportief21-09-2022 05:09:39
 9. ‘Zonder zien en horen, kan ik altijd nog ruiken en voelen’19-09-2022 06:09:11
 10. Via ‘coping met Usher’ professionals beter toegerust op ondersteuning gezinnen met syndroom van Usher17-09-2022 01:09:56
 11. Op de verjaardag van Noa wandelt Nederland voor Usher15-09-2022 05:09:55
 12. Usher? So what! Wat houdt je tegen?07-09-2022 12:09:40
 13. Handige hulpmiddelen voor doofblinden09-08-2022 02:08:16
 14. E-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?08-08-2022 07:08:33
 15. Femke (48) wordt langzaam doof en blind, maar ziet nu meer dan ooit05-08-2022 12:08:47
 16. Leerlingen Peellandcollege zamelen met sponsorloop 8.300 euro in voor Usherstichting21-07-2022 06:07:57
 17. Fietsen om te blijven horen en zien: Wilte Jager uit Burgum haalt met een fietselfstedentocht geld op voor onderzoek naar zijn ziekte02-07-2022 05:07:55
 18. Slechtziende én slechthorende Wilte Jager fietst met kameraad Elfstedentocht op tandem voor onderzoek naar Ushersyndroom29-06-2022 05:06:40
 19. Je weg vinden als je ernstig slechthorend én slechtziend bent27-06-2022 07:06:06
 20. Sanne (38) is slechthorend en wordt over een paar jaar blind24-06-2022 05:06:57
 21. Lucas wordt doof én blind | Je Zal Het Maar Hebben | NPO 3 TV26-05-2022 10:05:37
 22. Tim haalt 25 mille op voor onderzoek naar dochters ziekte: ‘Gefietst voor haar oortjes’03-05-2022 04:05:19
 23. Nieuw type Ushersyndroom ontdekt: USH IV26-04-2022 05:04:50
 24. Femke (48) wordt doof en blind: ‘ik dacht: zo zijn we niet getrouwd, letterlijk’16-04-2022 07:04:26
 25. Open huis bij dagbesteding voor doofblinden: “Sociaal isolement ligt op de loer”16-04-2022 05:04:17
 26. Schrijfster Femke Krijger schrijft boek over hoe het is om te leven met het syndroom van ‘Usher’12-04-2022 05:04:38
 27. Tim Schroeder en Richard Hubert zijn gestart met 2200 km fietsen voor Stichting Usher syndroom10-04-2022 05:04:34
 28. Tim stapt op de fiets naar Alicante voor de toekomst van zijn zieke dochter06-04-2022 11:04:58
 29. Veelbelovend onderzoek naar Ushersyndroom24-03-2022 07:03:40
 30. Tinne over het Syndroom van Usher01-03-2022 06:03:56
 31. Luistermagazine ‘Moet je horen’ bezoekt het Centrum voor doofblinden14-02-2022 05:02:27
 32. De wondere wereld van horen en zien – Lezing Erwin van Wijk over het Ushersyndroom14-02-2022 11:02:10
 33. Simone is moeder én heeft Usher waardoor ze slecht kan horen en zien: ‘Pluk de dag’24-01-2022 06:01:21
 34. Dilemma: doof of blind?13-01-2022 06:01:58
 35. Deurnese Lynn (15) heeft syndroom van Usher en start actie voor meer onderzoek naar ziekte04-01-2022 05:01:00
 36. Ushersyndroom – Nieuw onderzoek: gentherapietesten met extra grote vectoren op mininetvliezen15-12-2021 01:12:32
 37. Sarah’s dochter Mirthe is doofblind en gehandicapt24-11-2021 06:11:20
 38. ‘Yonathan communiceerde meer dan wij doorhadden’19-11-2021 07:11:02
 39. Leven in een stille wereld12-11-2021 07:11:54
 40. ‘Dankzij mijn begeleiders kan ik zelfstandig blijven wonen’06-11-2021 11:11:40
 41. Joyce heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam doof en blind: ‘Ik stel niets meer uit omdat ik weet dat ik nu moet genieten’01-11-2021 11:11:56
 42. Hulpmiddelen voor mensen met doofblindheid01-11-2021 06:11:24
 43. Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden26-10-2021 08:10:56
 44. Prinses Margriet opent nieuwbouw Kalorama Centrum voor doofblinden26-10-2021 04:10:04
 45. Prinses Margriet bezoekt Visio Het Loo Erf op World Sight Day15-10-2021 04:10:35
 46. Prinses Margriet bezoekt expertisecentrum voor slechtzienden15-10-2021 06:10:07
 47. Prinses Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden door leggen laatste steen07-10-2021 05:10:52
 48. ‘Het moeilijkste was dat Job zelf niet snapte dat hij zou sterven. Daarvoor was zijn begrip te laag’04-10-2021 10:10:30
 49. Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden30-09-2021 11:09:50
 50. Joyce wordt langzaam doof en blind: ‘Ik dacht dit is een grap’29-09-2021 03:09:02
 51. Joyce wordt langzaam blind en doof: ‘Mijn missie is om te laten zien wat nog wel kan’18-09-2021 05:09:46
 52. Ushersyndroom: wat is het en kun je er iets tegen doen?16-09-2021 08:09:06
 53. Joyce (37) wordt langzamerhand volledig doof en blind03-09-2021 05:09:33
 54. Kamperen in de achtertuin met doofblinde mensen21-08-2021 06:08:52
 55. Kalorama: nieuw Centrum voor doofblinden is klaar, nog vijf bouwjaren en drie nieuwe gebouwen te gaan12-08-2021 07:08:52
 56. “Ons zoontje is doof en wordt blind. Het is iedere keer afscheid nemen van iets.”30-07-2021 05:07:49
 57. ‘s Nachts zwemmen en overdag een dutje21-07-2021 07:07:50
 58. Wil jij ook dat die mooie ontmoetingen bij de Contactgroep Ushersyndroom blijven bestaan?09-07-2021 06:07:26
 59. Bartiméus en Pento combineren expertise en service01-07-2021 07:07:44
 60. Ziezo-online: Oog & Oor – Communicatie! Hoe is dat als je niet goed ziet EN hoort?26-06-2021 11:06:44
 61. Doofblind: ‘Als de wereld niet verder reikt dan je beide armen’25-06-2021 04:06:16
 62. Cliënten breien en haken kunst voor aandacht voor doofblindheid24-06-2021 01:06:59
 63. Bern Dam (53) uit Spanbroek wordt langzaam blind en doof. ’Ik heb lang nodig gehad om te leren loslaten’22-06-2021 01:06:41
 64. Nieuw hulpmiddel helpt mensen met aangeboren doofblindheid communiceren17-06-2021 02:06:28
 65. Webshop “Love Ush” live!15-06-2021 05:06:17
 66. Laagdrempelige gratis e-learning over doofblindheid11-05-2021 06:05:44
 67. Documentaire ‘Onzichtbaar & Onhoorbaar’07-05-2021 03:05:27
 68. Nieuwe e-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?26-04-2021 07:04:16
 69. DB-connect lanceert laagdrempelige e-learning over doofblindheid22-04-2021 04:04:51
 70. Hoe gaat het met de minigenen USH2C (Ushersyndroom)?22-04-2021 12:04:37
 71. Uit het zicht, een portret over Nikki de Plunder (15) met het syndroom van Usher22-04-2021 12:04:53
 72. Martine (slechtziend en slechthorend) vraagt begrip22-04-2021 05:04:34
 73. Genetische pleister ‘remt’ blindheid in patiënten met Ushersyndroom15-04-2021 05:04:11
 74. Honderdjarige op Bartiméus – Eeuwfeest voor meneer Kraak (doofblind)13-04-2021 05:04:48
 75. Op stap met vlogger Desi: de anderhalve-meter-samenleving met een visuele beperking09-04-2021 06:04:47
 76. Voor de goede verstaander heeft de doofblinde zo veel te vertellen09-04-2021 06:04:42
 77. ‘Met juiste ondersteuning kunnen doofblinden goed communiceren’09-04-2021 06:04:22
 78. Joyce (35) wordt langzaam doof én blind: ‘Drie jaar na de diagnose stortte ik in, ik was op’09-04-2021 06:04:04
 79. Als doofblindenbegeleider ben je echt van betekenis09-04-2021 06:04:46
 80. Joyce wordt langzaam blind én doof: ‘Grootste angst is dat ik mijn kinderen niet meer kan zien’09-04-2021 06:04:29
 81. Joyce wordt doof én blind: ‘Van continu vechten word je alleen maar moe’09-04-2021 06:04:16
 82. Joyce vertelt over het Ushersyndroom, dat haar langzaam blind en doof maakt09-04-2021 05:04:55
 83. Het zoontje van Carolien (42) heeft het Usher-syndroom: ‘Ik heb levenshaast, voor hem’09-04-2021 05:04:40
 84. Eenvoudige aanrakingen geven belangrijke informatie aan doofblinden09-04-2021 05:04:53
 85. Communicatie met doofblinden met een verstandelijke beperking09-04-2021 05:04:06
 86. Hoe kalmeert een ouder een dove en blinde baby?09-04-2021 05:04:53
 87. Doofblinde Ina (76) is bang dat ze door de Floriade haar thuishulp verliest09-04-2021 05:04:39
 88. Communiceren over corona – doofblind en verstandelijk beperkt09-04-2021 05:04:08
 89. Lucas wordt doof én blind | Je Zal Het Maar Hebben09-04-2021 05:04:53
 90. Machteld (43) heeft het Ushersyndroom, waardoor zij langzaam doof en blind wordt09-04-2021 05:04:05
 91. Slechtziende Peter (Ushersyndroom) kan weer (even) autorijden dankzij Over Winnaars09-04-2021 05:04:50
 92. Syndroom van Usher in de 5 uur show09-04-2021 05:04:00
 93. Lotte (30) heeft het Ushersyndroom: ‘Ik wil niet leven alsof ik doodga’09-04-2021 05:04:48
 94. Positieve kracht Peter in Over Winnaars bewonderenswaardig09-04-2021 05:04:28
 95. Geraakt! (over Finn met het Ushersyndroom)09-04-2021 05:04:10
 96. Blind of doof? Maar wat als je beiden wordt?09-04-2021 05:04:55
 97. Wie heeft het licht uit gedaan?!09-04-2021 05:04:06
 98. Doofblinde Jeff: Ik wil inspireren. Ik zie mezelf niet als iemand met beperkingen09-04-2021 05:04:51
 99. Verhaal over doofblinde Joyce09-04-2021 05:04:32
 100. Nieuwe documentaire getiteld: ‘Stilte in de Nacht’09-04-2021 05:04:18
 101. Naar buiten met doofblindheid09-04-2021 05:04:00
 102. Vierhandengebaren voor doofblinde mensen09-04-2021 05:04:45
 103. Blog over Usher: Hoe kom ik in balans? Moeder zijn en het Ushersyndroom09-04-2021 05:04:32
 104. Als het langzaam stil en donker wordt09-04-2021 05:04:18
 105. Séverine (Ushersyndroom) is slechtziend maar wel goedkijkend!09-04-2021 05:04:03
 106. Kalorama: voor mensen met een specifieke zorgvraag09-04-2021 05:04:47
 107. Mijn leven met Usher is bij Evangelische Gemeente Berea09-04-2021 05:04:53
 108. Ik heb het Ushersyndroom, waardoor ik langzaam blind en doof word09-04-2021 05:04:38
 109. Rob is doof en bijna blind door het syndroom van Usher09-04-2021 05:04:23
 110. Ard van der Linden komt met een eigen orgel-CD ondanks zijn visuele beperking09-04-2021 05:04:03
 111. Joyce de Ruiter wordt doof en blind09-04-2021 05:04:49
 112. “Toen de diagnose kwam: je wordt langzaam blind én doof, wilde ik dat niet geloven”06-04-2021 01:04:32
 113. Doorbraakbehandeling Ushersyndroom: niet langer angstaanjagende zekerheid dat je doof en blind wordt04-04-2021 01:04:51
 114. Sterrenbeeld, met verhaal over fotografe Iris die lijdt aan het syndroom van Usher03-04-2021 07:04:06
 115. ‘We zijn niet ziek, het is een aandoening’21-07-2020 07:07:48
 116. “Stoppen? Ik denk er niet aan”15-12-2019 07:12:58
 117. Blind geboren Anthony wordt nu ook doof: “Zelfs de dokter wist het niet”14-12-2019 08:12:22
 118. Alexandra Adams (25) wil arts worden ondanks dat ze doof en blind is14-10-2019 07:10:59
 119. Bucketlist voordat Lotte en Roos blind en doof zijn | VOOR HET DONKER WORDT19-03-2019 06:03:26
 120. ‘Mensen bekijken me verkeerd. Ze zien vooral wat ik niet kan’01-01-2019 10:01:52
 121. Lotte wordt doof en blind, maar ze redt zich wel: dát geeft haar leven zin05-12-2018 10:12:30
 122. Hoe het Ushersyndroom ertoe leidt dat mensen doof en blind worden27-11-2018 07:11:34
 123. Doofblinde Martine (46) uit Purmerend weet dat de zorg anders kan16-11-2018 07:11:12
 124. De hele dag puzzelen in een steeds kleiner wordende werend12-08-2018 06:08:03
 125. Kindje van Carolien heeft syndroom van Usher27-07-2018 05:07:43
 126. Karen (43) heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam blind en doof08-06-2018 04:06:17
 127. De 6-jarige dochter van Sarah is blind en doof: ‘Ze kan ons niets vertellen’20-05-2018 07:05:05
 128. ‘Jackson zorgt ervoor dat we niet triest zijn’19-04-2018 11:04:46
 129. Steeds meer deelnemers en geld voor Run4Usher-team19-11-2017 05:11:35
 130. Voorzitter Stichting voor Doofblinden: ‘Doofblinden zijn pioniers’04-11-2017 09:11:18
 131. Roos (16) en Lotte (19) worden doof én blind en gaan nog één ultieme reis maken01-11-2017 09:11:01
 132. Deze zusjes worden doof én blind16-10-2017 06:10:49
 133. Deze zusjes worden doof én blind15-10-2017 11:10:47
 134. “Ik wil zo normaal mogelijk door het leven gaan”07-10-2017 08:10:09
 135. Vincent Bijlo in Het Uur van de Wolf26-09-2017 08:09:35
 136. 110 doofblinden naar Woerden22-09-2017 01:09:58
 137. Vincent Bijlo voelt geen ‘allesverterende woede’ nu hij doof wordt21-09-2017 01:09:49
 138. Vincent Bijlo hoort steeds slechter. ‘Maar ik hoor alles!’21-09-2017 01:09:20
 139. Studio Brussel: Tinne – Music For Lifte – Usher Awareness Day16-09-2017 09:09:28
 140. Visueel én auditief beperkte mensen regio Zwolle sneller geholpen12-09-2017 09:09:40
 141. Slimme deurbel slaat aan in buitenland07-09-2017 11:09:08
 142. Nadat Ellens dochtertje overleed, wordt nu ook haar zoontje (4) doof en blind30-08-2017 11:08:54
 143. De fotografiestudent die weet dat ze doof en blind wordt14-07-2017 10:07:01
 144. Usher-café03-07-2017 11:07:17
 145. Kinderen met syndroom van Usher zijn geen sukkeltjes24-06-2017 07:06:16
 146. Jackson is doof en zal blind worden19-06-2017 06:06:26
 147. Het verhaal van doofblinde Gerry17-06-2017 02:06:44
 148. Collin Eisema over het syndroom van Usher16-06-2017 11:06:12
 149. Doofblinde Jan (94) uit Tiel krijgt van rechter zijn huishoudelijke hulp terug16-06-2017 03:06:07
 150. Doofblinde Hedda de Roo studeert cum laude af in Leiden en sleept VIVA400-nominatie in wacht16-06-2017 03:06:44
 151. Een leven lang op de bres voor doofblinden16-06-2017 03:06:11
 152. HvA-studenten winnen 10.000 euro met deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:30
 153. Landelijk Expertisecentrum doofblindheid gelanceerd16-06-2017 03:06:51
 154. Familie van 94-jarige doofblinde Jan laaiend op gemeente Tiel16-06-2017 03:06:07
 155. Hoe leest doofblinde SWODB vrijwilliger Marloes?16-06-2017 03:06:56
 156. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid16-06-2017 03:06:36
 157. Radeloze familie van doofblinde Jan (94) uit Tiel vraagt rechter om meer huishoudelijke hulp16-06-2017 03:06:13
 158. Studenten HvA ontwerpen deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:46
 159. Ushersyndroom: Langzaam naar isolatie16-06-2017 03:06:51
 160. Cupcakes ‘doofblinde’ Robèrt van Beckhoven mislukt16-06-2017 03:06:52
 161. Stichting Ushersyndroom krijgt 3300,00 euro16-06-2017 03:06:51
 162. Voor Mekaar over de ziekte van Usher16-06-2017 03:06:05
 163. Pleister remt doof én blindheid bij zeldzaam syndroom van Usher16-06-2017 03:06:47
 164. Duivels dilemma: doof of blind?16-06-2017 03:06:18
 165. Roos (15) wordt doof en blind …16-06-2017 03:06:02
 166. Politie helpt blinde en dove man in Arnhem om elkaar te begrijpen16-06-2017 03:06:03
 167. Dove en bijna blinde Jeff ontroert en inspireert met lied16-06-2017 03:06:07
 168. Voor mekaar: Over de ziekte van Usher16-06-2017 03:06:48
 169. Hello Goodbye met Maartje die het Usher-syndroom heeft16-06-2017 03:06:50
 170. Ushermom Carolien: “Het helpt om het op te schrijven”16-06-2017 03:06:37
 171. Doofblindheid vaak verward met een verstandelijke beperking15-06-2017 11:06:30
 172. Dankzij deze taal kunnen mensen die lijden aan doofblindheid met elkaar praten15-06-2017 11:06:58
 173. Doofblinde Japie lanceert juichactie voor voetballers14-06-2017 08:06:38
 174. Doof en langzaam blind worden13-06-2017 09:06:54
 175. Communicatie aangeboren doofblindheid11-06-2017 07:06:14
 176. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid23-03-2017 10:03:48
 177. Zonder Grenzen – Gerry is slechthorend en slechtziend02-01-2017 06:01:42
 178. Criteria tweezijdig implantaat doofblinden bekend14-12-2016 09:12:29
 179. Genetische therapie Usher-syndroom stap dichterbij06-11-2016 08:11:53
 180. ‘Als Jackson gelukkig wordt, kunnen we het verdriet wel aan’17-10-2016 07:10:56
 181. Brothers: Doofblinde Fisher-tweeling19-07-2016 10:07:58
 182. Brothers: Doofblinde Fischer-tweeling11-07-2016 07:07:47
 183. Zeldzame ziekte treft twee gezinnen: “We hebben sprankeltje hoop”09-06-2016 08:06:05
 184. Chiro bakt 10.000 pannenkoeken voor goed doel06-04-2016 08:04:37
 185. Doofblinden communiceren via handschoen25-02-2016 08:02:12
 186. “Ik ben doof en blind, maar kan ik leren surfen?”03-01-2016 09:01:00
 187. Het syndroom van Usher: Auditieve en visuele beperking19-12-2015 02:12:25
 188. Drukbezochte opening expertisecentrum Het Oog & Oorhuis27-11-2015 05:11:00
 189. ‘Hij vindt het leuk dat ik zo vol in het leven sta’20-11-2015 08:11:10
 190. Zieke Eisema verzamelt geld met Zevenheuvelenloop11-11-2015 08:11:38
 191. 92 procent Nederlanders verkiest doofheid over blindheid08-10-2015 08:10:47
 192. Doofblind en kosten in Nederland …25-09-2015 06:09:45
 193. Ik word langzaam blind25-09-2015 06:09:45
 194. ‘Morgen kan het donker zijn’25-09-2015 06:09:45
 195. Film ‘Onbeperkt’ in première gegaan25-09-2015 06:09:45
 196. Slechtziende loopt Marathon New York25-09-2015 06:09:45
 197. Praten met vier handen25-09-2015 06:09:45
 198. Uit het hart: Tinne is slechthorend en lijdt aan tunnelzicht25-09-2015 06:09:45
 199. Tielbeke mist ondanks vele fans finale net25-09-2015 06:09:45
 200. Michel Tielbeke staat op scherp in Londen25-09-2015 06:09:45

Laatst bijgewerkt op 25 september 2015 – 18:34