Ivonne Bressers over haar Ushersyndroom en haar deelname aan de 7heuvelennacht.

-Morgen wordt de zeven heuvelennacht, geloof ik, in Nijmegen, die 7 km is, gelopen. Misschien niet zo’n heel eind maar voor iemand die zowel slechtziend is als slecthorend, is dat een behoorlijke prestatie. Want deze mensen moeten met een buddy lopen die hen dan leidt. Ivonne Bressers uit Arnhem is zowel slechtziend als slechthorend en zij gaat samen met haar loopbuddy de zeven heuvelennacht lopen en dat doet ze om aandacht te vragen voor het Ushersyndroom want dat heeft ze, daar heeft Ivonne last van. Hey goeiemorgen Ivonne, Kun jij de luisteraars eens uitleggen wat het Ushersyndroom precies is?

-Ja Ushersyndroom is een beperking in horen en zien Mensen worden of doof geboren of slechthorend geboren en daarna op vroeg puberleeftijd of adolescentenleeftijd treedt daar nachtblindheid bij op Dan beginnen de eerste verschijnselen met visus en dan krijg je de diagnose te horen dat je dus naast doof worden ook blind gaat worden., Dat begint met nachtblindheid en dan een stds kleiner wordende kokervisus totdat je op het laatste door een heel klein rietje kijkt.

-Ja, we zitten hier nou zo’n twee en een halve meter van elkaar. Wat zie je van mij?

-ja ik zie jou een beetje onscherp. Ik heb ook geen volledig scherpte meer maar ja wat ik nu zie is je neus en je mond , nog net genoeg om te kunnen liplezen.

-Ja, je gehoor. Want he, ja je kunt mij nu wel goed horen?

-Ja, mijn gehoor ging de afgelopen 15 jaar verschrikkelijk hard achteruit en op het laatst was het echter niet meer te doen om het met alleen liplezen te doen., Ik kon bijna niet meer horen of ieman Nederlands of engels aan het praten was., Dus ik besloot om een cochleair implantaat te nemen want een andere optie is om de 4 handengebarentaal te gaan leren., En als je altijd geleerd hebt en gesproken taal hebt gehad dan is dat heel moeilijk. En een enorme grote overgang

-Ja en bovendien, dan moet je zicht hebben om uhhhh te praten met iemand en datis natuurlijk ook weer een probleem.

-ja maar dat is gebarentaal in de hand, dat moet je afvoelen., Het is mijn taal niet, ik ben daar niet in opgegroeid. En bovendien moet mijn omgeving de gebarentaal leren, niet ik, want ik kan gewoon wel praten en mij verstaanbaar maken., Maar ik heb een jaar geleden een cochleair implantaat gekregen in het Radboud. Ik had er heel veel moeite mee want bij zo’n operatie, ja dat betekent ook dat dat laatste beetje rest gehoor, wordt vernietigd

-ja vernietigd en als je al je hele leven lang moet incasseren dat je alleen maar verlies hebt dan is het heel erg lastig om dat laatste restje ook te verliezen., Maar mijn arts die mij geopereerd heeft, Ronald Pennings, die heeft hier veel kennis van en begrip van en die heeft geprobeerd om mijn restgehoor te sparen en dat is ook gelukt.

-dat is knap

-dat betekent dat ik nu en met mijn implantaat echt alles hoor

-ja echt goed hè?

-Ja en met een akoestische component erbij waardoor de lage tonen akoestisch toch aangeboden worden en dat geeft een natuurlijke klank en dat vind ik zo ontzettend fijn!

-Want, even voor alle duidelijkheid, dat vind ik wel fascinerend, jij bent gewoon geboren met goed zicht en goed gehoor? Of had je bij je geboorte al een probleem?

-Nee ik ben geboren met slechthorendheid en daar kwamen mijn ouders achter toen ik een jaar of 4 was., Ik kreeg toen hoortoestellen en dat was het. Ik ging gewoon als een slechthorend kind het leven in, op een gewone school gezeten.

-En op een gegeven moment ging je zicht achteruit.

-Ja was ik eigenlijk nachtblind, Ik zag de sterren niet meer aan de hemel. Als ik ’s avonds op de fiets….

-Werd je daar nou ongerust van>

-Nee eigenlijk niet van mijn opa was ook nachtblind. Dus ik had echt niet zo iets van uhh ja je bent puber, je bent er niet zo mee bezig, Nou ja, er komt natuurlijk een moment, van uhh er gaat iets mis of zo? Er klopt iets niet?

-ja dat vooral andere mensen opmerken dat het gek is dat ik dat en dat niet zie en dat je struikelt tegen paaltjes en de bosjes in fietst, in plaats van op de weg blijven

-Nou en dan uiteindelijk heb je ernaar latenijken en kreeg je meteen te horen wat er met je aan de hand was?

-Na een hele hoop onderzoeken….Ik was 19 en studeerde in Utrecht aan de academie voor Beeldende Kunst en ik was daarnaast ook een hele fanatieke balletdanseres.., en ik kreeg de diagnose en uhh …er werd mij gewoon verteld van verander je toekomstplannen en je studie want je gaat helemaal blind worden.

-Hoe verwerk je dat nou, als ik dat vragen mag?

-Nou het enige wat ik op dat moment kon uitbrengen, ik was alleen, was de zorg of ik nog wel kon blijven dansen. Maar uhh gek genoeg je kunt je hele leven lang blijven dansen! Haha, Maar je gaat naar huis en het is totaal onwerkelijk want op dat moment heb je het gevoel dat je nog alles kunt en kunt je er ook niks bij voorstellen Dus ga vooral door door door ….en dan op een gegeven moment dat is ergens rond mijn 30ste, 35ste, dan begint het gehoor ook zodanig achteruit te gaan waardoor je totaal geen compensatie meer hebt., Dan begin je hele grote problemen te krijgen

-ja…

-en dat is uhhh lastig. Want uhhh dat is een beetje in het hier en nu leren leven want je kunt gewoon niet overzien hoe het in de toekomst eruit gaat zien., -ja maar goed, je legt je er niet helemaal bij neer

-nee

-want je gaat bijvoorbeeld de 7heuvelennacht lopen en dat doe je omdat je aandacht wil hebben voor het Ushersyndroom, Daar gaan we het zo meteen over hebben én over de mogelijkheden om het voortschrijdende achteruitgang om dat stop te zetten en daar gaan we straks over hebben.

(muziek)

-We praten met Ivonne Bressers en zij noemt zichzelf uhh ja en haar lotgenoten een Usherin Haha, Zij heeft het Ushersyndroom en dat hebben we net gehoord en dat betekent dat je als als je dat hebt dan gaat op een gegeven moment achteruit en da kan, dat proces kan al vroeg beginnen en in de puberteit zal dan ook je zicht achteruit gaan, wat bij jou gebeurd is., Je ziet nog een heel klein beetje maar je hoort goed maar dat is te danken aan de implantaat die je nu hebt anders zou je nu ook bijna niets horen., Maar je gaat morgen ook meedoen met de Zevenheuvelennacht en dat doe je om onder meer aandacht te vragen voor het Ushersyndroom, Het is eigenlijk wel een heel treurig verhaal zou je kunnen zeggen maar erg gloort hoop, zou je wel kunnen zeggen hè?, Want dat is eigenlijk toch wel heel apart. want de wetenschappelijke, de medische wetenschap heeft zich toch wel ergens gestort over deze kwestie en het ziet ernaar uit, en corrigeer me als het niet goed is, dat binnen afzienbare tijd het proces, als dat eenmaal in gang is gezet, gestopt kan worden.

-Ja dat klopt. In het Radboud ziekenhuis in Nijmegen zijn ze daar heel hard mee bezig met diermodel zebravis., Dat model zebravis is het enige dier dat ook daadwerkelijk blind kan worden en is daardoor een heel goed testmodel., En ze zijn daar bezig met een heel specifieke onderzoek naar een kleine groep mensen die zich hebben, tenminste de genmutatie van deze specifieke groep. het is ook een nieuwe techniek., Als deze techniek slaagt en deze trial succes heeft, goedgeslaagd is dan betekent dit ook dat deze ook echt breed kan gelden ook voor andere type Ushers 1 2 en drie., En ja er is dan ook een database nodig en om alle audiologische en visuele gegevens te verzamelen maar er is ook eigenlijk om te verklaren waarom er zo veel verschillen zijn tussen al deze mensen met Usher

-Want hoe groot is de kans dat ze hierin gaan slagen?, Zijn ze optimistisch?

-ik ben heel optimistisch wat het schijnt bij de vissen al te lukken

-Ja want dat is uhh gen, therapie met het gen…en dat zou kunnen betekenen dat de kinderen die nu geboren worden die Usher hebben dat zodra dat duidelijk wordt, dat ze behandeld kunnen worden en dat het niet verder gaat.

-Vooral, ja bij mij zal het niet genezen worden maar wel het proces stop gezet kunnen worden

-ja

-en bij de kinderen die nu geboren worden, zij hoeven misschien wel helemaal geen beperkingen in horen en zien meer te ervaren., Het is gewoon ontzettend hoopvol en ik uhhh ren daar gewoon heel hard voor!

-jaja haha begrijpelijk

-Maar uhhh aandacht voor Usher, wij praten erover, dat is belangrijk maar uhh, geld ook?

-Ja! Daar is heel veel geld voor nodig juist ook omdat het een zeldzame ziekte is het is vrij onbekend

-Hoeveel mensen wonen er in Nederland?

-800 tot 1000 mensen in Nederland en 400.000 wereldwijd

-Nou dat lijkt weinig maar het zijn er toch een heleboel als je ze allemaal bij elkaar zet hè?

-heel veel, ik geloof toch nog wel meer dan de mensen die ALS hebben maar ja, er is gewoon wel veel geld nodig en het is zo mooi dat het hier ook zo dichtbij in Nijmegen ontwikkeld wordt, Het begint dan hier in Nederland maar dit gaat gewoon ook wereldwijd uhh ja als ze hier in slagen dan gaat dat voor alle Ushers gelden..

-Maar ik wil het eventjes weten… morgen ga je lopen, de 7 heuvelenloop maarrre ik denk dat jij daar niet zo moeite mee hebt, je ziet er afgetraind uit.

-maar je ziet weinig hoe doe je dat? Heb je een buddy?, -Nou ik zie weinig maar in het donker zie ik helemaal niks

-nee hè dan zie je helemaal niks

-nee dan is ook het kokertje helemaal uhh

dicht

-ja dicht

-Ik loop met een buddy, alle Ushers lopen met een buddy, we hebben dan een koordje in ons handen, los zodat we wel gewoon alle bewegingsvrijheid hebben en dan heeft iedereen een beetje zijn eigen techniek wat het beste loopt. Maar goed.., met dat koordje kun je dan dus heel goed voelen wanneer je zeg maar, als dat strak getrokken wordt dat je een beetje naar rechts moet

-Is het eng? is het eng? Je hebt het vorig jaar voor het eerst gedaan..

-ja ja je moet wel lef hebben je moet dus echt 100% vertrouwen hebben op de ander en die moet ook eigenlijk een conditie hebben die beter is dan van jou want die moet kijken voor twee personen, want je loopt ook breed he4. je loopt naast elkaar en niet achter elkaar. En je meot het tempo aankunnen, en een klik hebben want je moet ook niet bang zijn voor lijfelijk contact, Want ik weet wel van mezelf dat als ik niks zie en onzeker ben over de ondergrond waar ik loop, of heel druk is tijdens de zevenheuvelen, dan heb ik wel de neiging om echt lijfelijk met mijn bovenarm haar te willen voelen, En zo rennen we, zullen we maar zeggen, 7 km de nacht in!

-Ivonne Bressers, ik wens je er heel veel succes mee en natuurlijk nog mooier is als dan uiteindelijk de medische wetenschap in staat is om dit uhhh te stoppen.

-ja

-dank je wel ieder geval

-Mag ik nog iets zeggen?

-Ja

-We zijn onze website nog aan het ontwikkelen maar we zijn al wel te vinden en te volgen op twitter en facebook, Ushersyndroom.nl

-Oké dankjewel Ivonne

-Dankjewel!

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. “Stoppen? Ik denk er niet aan”15-12-2019 07:12:58
 2. Blind geboren Anthony wordt nu ook doof: “Zelfs de dokter wist het niet”14-12-2019 08:12:22
 3. Alexandra Adams (25) wil arts worden ondanks dat ze doof en blind is14-10-2019 07:10:59
 4. Bucketlist voordat Lotte en Roos blind en doof zijn | VOOR HET DONKER WORDT19-03-2019 06:03:26
 5. ‘Mensen bekijken me verkeerd. Ze zien vooral wat ik niet kan’01-01-2019 10:01:52
 6. Lotte wordt doof en blind, maar ze redt zich wel: dát geeft haar leven zin05-12-2018 10:12:30
 7. Hoe het Ushersyndroom ertoe leidt dat mensen doof en blind worden27-11-2018 07:11:34
 8. En toen mocht hij naar de dovenschool17-11-2018 07:11:36
 9. Doofblinde Martine (46) uit Purmerend weet dat de zorg anders kan16-11-2018 07:11:12
 10. De hele dag puzzelen in een steeds kleiner wordende werend12-08-2018 06:08:03
 11. Kindje van Carolien heeft syndroom van Usher27-07-2018 05:07:43
 12. Karen (43) heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam blind en doof08-06-2018 04:06:17
 13. De 6-jarige dochter van Sarah is blind en doof: ‘Ze kan ons niets vertellen’20-05-2018 07:05:05
 14. ‘Jackson zorgt ervoor dat we niet triest zijn’19-04-2018 11:04:46
 15. Jannekes dochters worden doof en blind30-11-2017 10:11:25
 16. Steeds meer deelnemers en geld voor Run4Usher-team19-11-2017 05:11:35
 17. Voorzitter Stichting voor Doofblinden: ‘Doofblinden zijn pioniers’04-11-2017 09:11:18
 18. Roos (16) en Lotte (19) worden doof én blind en gaan nog één ultieme reis maken01-11-2017 09:11:01
 19. Deze zusjes worden doof én blind16-10-2017 06:10:49
 20. Deze zusjes worden doof én blind15-10-2017 11:10:47
 21. “Ik wil zo normaal mogelijk door het leven gaan”07-10-2017 08:10:09
 22. Vincent Bijlo in Het Uur van de Wolf26-09-2017 08:09:35
 23. 110 doofblinden naar Woerden22-09-2017 01:09:58
 24. Vincent Bijlo voelt geen ‘allesverterende woede’ nu hij doof wordt21-09-2017 01:09:49
 25. Vincent Bijlo hoort steeds slechter. ‘Maar ik hoor alles!’21-09-2017 01:09:20
 26. Studio Brussel: Tinne – Music For Lifte – Usher Awareness Day16-09-2017 09:09:28
 27. Visueel én auditief beperkte mensen regio Zwolle sneller geholpen12-09-2017 09:09:40
 28. Slimme deurbel slaat aan in buitenland07-09-2017 11:09:08
 29. Nadat Ellens dochtertje overleed, wordt nu ook haar zoontje (4) doof en blind30-08-2017 11:08:54
 30. De fotografiestudent die weet dat ze doof en blind wordt14-07-2017 10:07:01
 31. Usher-café03-07-2017 11:07:17
 32. Kinderen met syndroom van Usher zijn geen sukkeltjes24-06-2017 07:06:16
 33. Jackson is doof en zal blind worden19-06-2017 06:06:26
 34. Het verhaal van doofblinde Gerry17-06-2017 02:06:44
 35. Collin Eisema over het syndroom van Usher16-06-2017 11:06:12
 36. Doofblinde Jan (94) uit Tiel krijgt van rechter zijn huishoudelijke hulp terug16-06-2017 03:06:07
 37. Doofblinde Hedda de Roo studeert cum laude af in Leiden en sleept VIVA400-nominatie in wacht16-06-2017 03:06:44
 38. Een leven lang op de bres voor doofblinden16-06-2017 03:06:11
 39. Hedda wordt doofblind: ‘Ik ben dankbaar dat ik mijn zoon nog kan zien’16-06-2017 03:06:32
 40. HvA-studenten winnen 10.000 euro met deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:30
 41. Landelijk Expertisecentrum doofblindheid gelanceerd16-06-2017 03:06:51
 42. Familie van 94-jarige doofblinde Jan laaiend op gemeente Tiel16-06-2017 03:06:07
 43. Hoe leest doofblinde SWODB vrijwilliger Marloes?16-06-2017 03:06:56
 44. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid16-06-2017 03:06:36
 45. Radeloze familie van doofblinde Jan (94) uit Tiel vraagt rechter om meer huishoudelijke hulp16-06-2017 03:06:13
 46. Studenten HvA ontwerpen deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:46
 47. Ushersyndroom: Langzaam naar isolatie16-06-2017 03:06:51
 48. Cupcakes ‘doofblinde’ Robèrt van Beckhoven mislukt16-06-2017 03:06:52
 49. Hedda heeft het syndroom van Usher16-06-2017 03:06:49
 50. Stichting Ushersyndroom krijgt 3300,00 euro16-06-2017 03:06:51
 51. Voor Mekaar over de ziekte van Usher16-06-2017 03:06:05
 52. Pleister remt doof én blindheid bij zeldzaam syndroom van Usher16-06-2017 03:06:47
 53. Duivels dilemma: doof of blind?16-06-2017 03:06:18
 54. Roos (15) wordt doof en blind …16-06-2017 03:06:02
 55. Sarah’s dochter Mirthe is doof en blind geboren16-06-2017 03:06:49
 56. Politie helpt blinde en dove man in Arnhem om elkaar te begrijpen16-06-2017 03:06:03
 57. Dove en bijna blinde Jeff ontroert en inspireert met lied16-06-2017 03:06:07
 58. Voor mekaar: Over de ziekte van Usher16-06-2017 03:06:48
 59. Hello Goodbye met Maartje die het Usher-syndroom heeft16-06-2017 03:06:50
 60. Video: Joyce wordt langzaam blind en doof16-06-2017 03:06:37
 61. Ushermom Carolien: “Het helpt om het op te schrijven”16-06-2017 03:06:37
 62. Doofblindheid vaak verward met een verstandelijke beperking15-06-2017 11:06:30
 63. Dankzij deze taal kunnen mensen die lijden aan doofblindheid met elkaar praten15-06-2017 11:06:58
 64. Doofblinde Japie lanceert juichactie voor voetballers14-06-2017 08:06:38
 65. Doof en langzaam blind worden13-06-2017 09:06:54
 66. Hedda (27) wordt doof en blind12-06-2017 04:06:45
 67. Communicatie aangeboren doofblindheid11-06-2017 07:06:14
 68. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid23-03-2017 10:03:48
 69. Zonder Grenzen – Gerry is slechthorend en slechtziend02-01-2017 06:01:42
 70. Criteria tweezijdig implantaat doofblinden bekend14-12-2016 09:12:29
 71. Genetische therapie Usher-syndroom stap dichterbij06-11-2016 08:11:53
 72. ‘Als Jackson gelukkig wordt, kunnen we het verdriet wel aan’17-10-2016 07:10:56
 73. Brothers: Doofblinde Fisher-tweeling19-07-2016 10:07:58
 74. Brothers: Doofblinde Fischer-tweeling11-07-2016 07:07:47
 75. Zeldzame ziekte treft twee gezinnen: “We hebben sprankeltje hoop”09-06-2016 08:06:05
 76. Chiro bakt 10.000 pannenkoeken voor goed doel06-04-2016 08:04:37
 77. Doofblinden communiceren via handschoen25-02-2016 08:02:12
 78. “Ik ben doof en blind, maar kan ik leren surfen?”03-01-2016 09:01:00
 79. Het syndroom van Usher: Auditieve en visuele beperking19-12-2015 02:12:25
 80. Drukbezochte opening expertisecentrum Het Oog & Oorhuis27-11-2015 05:11:00
 81. ‘Hij vindt het leuk dat ik zo vol in het leven sta’20-11-2015 08:11:10
 82. Zieke Eisema verzamelt geld met Zevenheuvelenloop11-11-2015 08:11:38
 83. 92 procent Nederlanders verkiest doofheid over blindheid08-10-2015 08:10:47
 84. Uit het hart: Tinne is slechthorend en lijdt aan tunnelzicht25-09-2015 06:09:45
 85. Doofblind en kosten in Nederland …25-09-2015 06:09:45
 86. Michel Tielbeke staat op scherp in Londen25-09-2015 06:09:45
 87. Ik word langzaam blind25-09-2015 06:09:45
 88. ‘Morgen kan het donker zijn’25-09-2015 06:09:45
 89. Tielbeke mist ondanks vele fans finale net25-09-2015 06:09:45
 90. Film ‘Onbeperkt’ in première gegaan25-09-2015 06:09:45
 91. Slechtziende loopt Marathon New York25-09-2015 06:09:45
 92. Praten met vier handen25-09-2015 06:09:45
 93. Doofblinde Lisa cum laude afgestudeerd aan de universiteit25-09-2015 06:09:44
 94. Video – Jaap wil aandacht voor syndroom van Usher25-09-2015 06:09:44
 95. Oogvereniging zet zich in voor meer bekendheid van doofblindheid25-09-2015 06:09:44
 96. Ivonne Bressers over haar Ushersyndroom en haar deelname aan de 7heuvelennacht.25-09-2015 06:09:44
 97. Jaap vraagt aandacht voor syndroom van Usher25-09-2015 06:09:44
 98. Video – De kleine wereld van Machteld Cossee25-09-2015 06:09:44
 99. Totaal isolement dreigt voor de doofblinden25-09-2015 06:09:44
 100. Usher-dossier nu ook in het Nederlands25-09-2015 06:09:44
 101. Register voor mensen met Syndroom van Usher online25-09-2015 06:09:44
 102. Cum laude voor Hedda (27) die doofblind wordt: ‘Ik ben overdonderd’17-09-2015 10:09:35
 103. Blind én doof, het is de toekomst van Rick17-09-2015 07:09:15
 104. 19/09: Eerste officiële Usherawarenessday14-09-2015 02:09:20
 105. ‘Als ik doof én blind word, wie ben ik dan nog?’14-09-2015 06:09:00
 106. ‘Doofblinden beschouwd als geestelijk gehandicapt’11-09-2015 08:09:30
 107. Aangeboren doofblindheid en communicatie11-09-2015 08:09:40
 108. De puzzelstukjes van een doofblind kind11-09-2015 08:09:24
 109. ‘Wat kun je een doofblinde eigenlijk leren?’11-09-2015 08:09:01
 110. Doofblindenonderwijs bestaat 50 jaar in Nederland11-09-2015 08:09:37
 111. Video: Begeleidersvoorziening Doofblinden11-09-2015 08:09:10
 112. Nieuwe revalidatievorm voor doofblinde cliënten11-09-2015 08:09:49
 113. Van Rijn op bezoek in de wereld van mensen met doofblindheid11-09-2015 08:09:33
 114. Resultaten van een kleine enquête onder doofblinden11-09-2015 08:09:14
 115. Zoetermeers doveninstituut verhuist naar nieuwbouw11-09-2015 08:09:29
 116. Zeldzame foto Helen Keller ontdekt11-09-2015 08:09:17
 117. Standbeeld Helen Keller in Capitool11-09-2015 08:09:06
 118. Helen Keller zonnebrillen11-09-2015 08:09:52
 119. Wat is doofblindheid?11-09-2015 07:09:13
 120. Lormalfabet11-09-2015 07:09:38
 121. Video: Hedda de Roo, doofblind: Onzichtbaar11-09-2015 07:09:15
 122. Oog voor het doofblinde kind11-09-2015 07:09:57
 123. Video: Lorm-alfabet en Haptics signs11-09-2015 07:09:21
 124. Handschoen voor doofblinden11-09-2015 07:09:06
 125. Doofblinde Suzan zocht prikkels in zelfverwonding11-09-2015 07:09:36
 126. Hoortoestellen nodig? Problemen met horen EN zien?11-09-2015 07:09:12
 127. Onderzoek naar behandelen van Usher24-08-2015 09:08:13
 128. Landelijk kenniscentrum doofblindheid21-08-2015 07:08:26
 129. ‘Mensen met aangeboren doofblindheid niet altijd verstandelijk beperkt’30-07-2015 08:07:18
 130. Doofblinde man (94) uit Tiel krijgt voorlopig toch huishoudelijke hulp24-07-2015 06:07:00
 131. Doofblind: Bij welke organisaties kan je terecht?16-07-2015 09:07:43
 132. Doofblinde man (94) uit Tiel spant kort geding aan voor huishoudelijke hulp08-07-2015 07:07:37
 133. ‘Wij stellen níks uit, want voor we het weten, is het te laat’18-06-2015 08:06:20
 134. Sint-Michielsgestel – Opening Belevingspad17-06-2015 08:06:30
 135. Vrouw die na 40 jaar weer kon horen wordt nu blind04-06-2015 03:06:29
 136. ‘Ik zie mijn mogelijkheden, nu anderen nog’26-05-2015 07:05:16
 137. Sonja heeft Usher en gaf haar leven een andere wending12-05-2015 08:05:27
 138. Tien organisaties werken samen voor meer begrip en kennis over doofblindheid?31-03-2015 01:03:00
 139. Meer begrip en kennis over doofblindheid30-03-2015 04:03:12
 140. Groen licht voor fusie GGMD en OTwee29-03-2015 07:03:11
 141. Mijn sterrenhemel is anders28-02-2015 09:02:44
 142. Saskia Damen promoveert met onderzoek communicatie bij doofblindheid26-02-2015 04:02:37
 143. 10.600 pannenkoeken tegen oogafwijkingen18-02-2015 08:02:53
 144. Machteld Cossee in Tijd voor MAX10-02-2015 06:02:49
 145. ‘Mijn beperking inzetten als kracht’17-01-2015 05:01:07
 146. Moeder over haar zoon Martijn die doofblind is ambulante zorg en een CI kreeg17-01-2015 10:01:05
 147. Kentalis in Markant (januari 2015)05-01-2015 06:01:24
 148. Video – Doofblinde Japie Nieuwjaarsduik 201505-01-2015 05:01:49
 149. Kort jaaroverzicht SWODB 201431-12-2014 04:12:24
 150. “Doofblind meedoen”21-12-2014 11:12:56
 151. Japie heeft al 18.000 euro opgehaald in strijd tegen Usher11-12-2014 05:12:48
 152. Leren surfen en lormen25-03-2014 01:03:45
 153. Aangeboren Doofblindheid04-12-2013 12:12:47
 154. Eruit Jij! Ik moet hier geen Feyenoordfans!21-11-2013 09:11:44
 155. Les DoofBlindheid en Geleidehonden op de Europese school09-07-2013 07:07:32
 156. Mensen met een beperking in een ziekenhuis – Hoe kan een ziekenhuis zich aanpassen aan de noden van doven en mensen met een visuele beperking?22-06-2013 03:06:56
 157. Video: Communicatie met mensen die doof en blind zijn09-04-2012 12:04:52
 158. Schrijftolk helpt slechthorenden08-06-2011 08:06:46
 159. Dubbele handicap die vaak niet wordt herkend05-06-2011 11:06:37
 160. ‘Demente’ ouderen blijken doofblind te zijn05-06-2011 11:06:43
 161. Doofblinden: Vooral veel hoogbejaarden05-06-2011 11:06:20
 162. “Ik ben geen zielenpoot”05-06-2011 11:06:25
 163. Doofblinden raken niet zelden geïsoleerd05-06-2011 11:06:43
 164. “Meer middelen nodig voor menswaardig bestaan”05-06-2011 11:06:24
 165. “Ik heb mijn dochters harder nodig dan zij mij”05-06-2011 11:06:34
 166. Zoeken naar contact met doofblinde kinderen05-06-2011 11:06:43
 167. Marie (9) leeft in een wereld van stilte en duisternis05-06-2011 11:06:45
 168. Communicatie met doofblinde kinderen verbetert05-06-2011 11:06:30
 169. Goed contact doofblinde begint met wachten05-06-2011 11:06:16
 170. De ware expansiedrift van Kentalis05-06-2011 10:06:20
 171. Paul Bulckaert (doofblinden)05-06-2011 10:06:02
 172. Voertaal voor doofblinden05-06-2011 10:06:20
 173. Handengebarentaal opent wereld voor meisje (16) uit Asten05-06-2011 10:06:47
 174. Werken aan de grote sprong naar zelfstandigheid05-06-2011 10:06:06
 175. ‘Ik ruik het als mensen nerveus zijn’05-06-2011 10:06:05
 176. ‘Doofblinde ouderen worden vaak als dement geclassificeerd’05-06-2011 10:06:34
 177. ‘Niet te hoeven vragen geeft fijn gevoel’05-06-2011 10:06:58
 178. Doofblinden en cochlea-implantaat05-06-2011 10:06:54
 179. Doofblinden zoeken plaats in maatschappij05-06-2011 10:06:15
 180. “Weinig begrip voor Usher-syndroom”05-06-2011 10:06:37
 181. Hoe communiceren met een doofblinde?05-06-2011 10:06:54
 182. Kinderwens bij doofblinden05-06-2011 10:06:29
 183. “Zij is mijn ogen en oren”05-06-2011 10:06:40

Laatst bijgewerkt op 25 september 2015 – 18:34