Ivonne Bressers over haar Ushersyndroom en haar deelname aan de 7heuvelennacht.

-Morgen wordt de zeven heuvelennacht, geloof ik, in Nijmegen, die 7 km is, gelopen. Misschien niet zo’n heel eind maar voor iemand die zowel slechtziend is als slecthorend, is dat een behoorlijke prestatie. Want deze mensen moeten met een buddy lopen die hen dan leidt. Ivonne Bressers uit Arnhem is zowel slechtziend als slechthorend en zij gaat samen met haar loopbuddy de zeven heuvelennacht lopen en dat doet ze om aandacht te vragen voor het Ushersyndroom want dat heeft ze, daar heeft Ivonne last van. Hey goeiemorgen Ivonne, Kun jij de luisteraars eens uitleggen wat het Ushersyndroom precies is?

-Ja Ushersyndroom is een beperking in horen en zien Mensen worden of doof geboren of slechthorend geboren en daarna op vroeg puberleeftijd of adolescentenleeftijd treedt daar nachtblindheid bij op Dan beginnen de eerste verschijnselen met visus en dan krijg je de diagnose te horen dat je dus naast doof worden ook blind gaat worden., Dat begint met nachtblindheid en dan een stds kleiner wordende kokervisus totdat je op het laatste door een heel klein rietje kijkt.

-Ja, we zitten hier nou zo’n twee en een halve meter van elkaar. Wat zie je van mij?

-ja ik zie jou een beetje onscherp. Ik heb ook geen volledig scherpte meer maar ja wat ik nu zie is je neus en je mond , nog net genoeg om te kunnen liplezen.

-Ja, je gehoor. Want he, ja je kunt mij nu wel goed horen?

-Ja, mijn gehoor ging de afgelopen 15 jaar verschrikkelijk hard achteruit en op het laatst was het echter niet meer te doen om het met alleen liplezen te doen., Ik kon bijna niet meer horen of ieman Nederlands of engels aan het praten was., Dus ik besloot om een cochleair implantaat te nemen want een andere optie is om de 4 handengebarentaal te gaan leren., En als je altijd geleerd hebt en gesproken taal hebt gehad dan is dat heel moeilijk. En een enorme grote overgang

-Ja en bovendien, dan moet je zicht hebben om uhhhh te praten met iemand en datis natuurlijk ook weer een probleem.

-ja maar dat is gebarentaal in de hand, dat moet je afvoelen., Het is mijn taal niet, ik ben daar niet in opgegroeid. En bovendien moet mijn omgeving de gebarentaal leren, niet ik, want ik kan gewoon wel praten en mij verstaanbaar maken., Maar ik heb een jaar geleden een cochleair implantaat gekregen in het Radboud. Ik had er heel veel moeite mee want bij zo’n operatie, ja dat betekent ook dat dat laatste beetje rest gehoor, wordt vernietigd

-ja vernietigd en als je al je hele leven lang moet incasseren dat je alleen maar verlies hebt dan is het heel erg lastig om dat laatste restje ook te verliezen., Maar mijn arts die mij geopereerd heeft, Ronald Pennings, die heeft hier veel kennis van en begrip van en die heeft geprobeerd om mijn restgehoor te sparen en dat is ook gelukt.

-dat is knap

-dat betekent dat ik nu en met mijn implantaat echt alles hoor

-ja echt goed hè?

-Ja en met een akoestische component erbij waardoor de lage tonen akoestisch toch aangeboden worden en dat geeft een natuurlijke klank en dat vind ik zo ontzettend fijn!

-Want, even voor alle duidelijkheid, dat vind ik wel fascinerend, jij bent gewoon geboren met goed zicht en goed gehoor? Of had je bij je geboorte al een probleem?

-Nee ik ben geboren met slechthorendheid en daar kwamen mijn ouders achter toen ik een jaar of 4 was., Ik kreeg toen hoortoestellen en dat was het. Ik ging gewoon als een slechthorend kind het leven in, op een gewone school gezeten.

-En op een gegeven moment ging je zicht achteruit.

-Ja was ik eigenlijk nachtblind, Ik zag de sterren niet meer aan de hemel. Als ik ’s avonds op de fiets….

-Werd je daar nou ongerust van>

-Nee eigenlijk niet van mijn opa was ook nachtblind. Dus ik had echt niet zo iets van uhh ja je bent puber, je bent er niet zo mee bezig, Nou ja, er komt natuurlijk een moment, van uhh er gaat iets mis of zo? Er klopt iets niet?

-ja dat vooral andere mensen opmerken dat het gek is dat ik dat en dat niet zie en dat je struikelt tegen paaltjes en de bosjes in fietst, in plaats van op de weg blijven

-Nou en dan uiteindelijk heb je ernaar latenijken en kreeg je meteen te horen wat er met je aan de hand was?

-Na een hele hoop onderzoeken….Ik was 19 en studeerde in Utrecht aan de academie voor Beeldende Kunst en ik was daarnaast ook een hele fanatieke balletdanseres.., en ik kreeg de diagnose en uhh …er werd mij gewoon verteld van verander je toekomstplannen en je studie want je gaat helemaal blind worden.

-Hoe verwerk je dat nou, als ik dat vragen mag?

-Nou het enige wat ik op dat moment kon uitbrengen, ik was alleen, was de zorg of ik nog wel kon blijven dansen. Maar uhh gek genoeg je kunt je hele leven lang blijven dansen! Haha, Maar je gaat naar huis en het is totaal onwerkelijk want op dat moment heb je het gevoel dat je nog alles kunt en kunt je er ook niks bij voorstellen Dus ga vooral door door door ….en dan op een gegeven moment dat is ergens rond mijn 30ste, 35ste, dan begint het gehoor ook zodanig achteruit te gaan waardoor je totaal geen compensatie meer hebt., Dan begin je hele grote problemen te krijgen

-ja…

-en dat is uhhh lastig. Want uhhh dat is een beetje in het hier en nu leren leven want je kunt gewoon niet overzien hoe het in de toekomst eruit gaat zien., -ja maar goed, je legt je er niet helemaal bij neer

-nee

-want je gaat bijvoorbeeld de 7heuvelennacht lopen en dat doe je omdat je aandacht wil hebben voor het Ushersyndroom, Daar gaan we het zo meteen over hebben én over de mogelijkheden om het voortschrijdende achteruitgang om dat stop te zetten en daar gaan we straks over hebben.

(muziek)

-We praten met Ivonne Bressers en zij noemt zichzelf uhh ja en haar lotgenoten een Usherin Haha, Zij heeft het Ushersyndroom en dat hebben we net gehoord en dat betekent dat je als als je dat hebt dan gaat op een gegeven moment achteruit en da kan, dat proces kan al vroeg beginnen en in de puberteit zal dan ook je zicht achteruit gaan, wat bij jou gebeurd is., Je ziet nog een heel klein beetje maar je hoort goed maar dat is te danken aan de implantaat die je nu hebt anders zou je nu ook bijna niets horen., Maar je gaat morgen ook meedoen met de Zevenheuvelennacht en dat doe je om onder meer aandacht te vragen voor het Ushersyndroom, Het is eigenlijk wel een heel treurig verhaal zou je kunnen zeggen maar erg gloort hoop, zou je wel kunnen zeggen hè?, Want dat is eigenlijk toch wel heel apart. want de wetenschappelijke, de medische wetenschap heeft zich toch wel ergens gestort over deze kwestie en het ziet ernaar uit, en corrigeer me als het niet goed is, dat binnen afzienbare tijd het proces, als dat eenmaal in gang is gezet, gestopt kan worden.

-Ja dat klopt. In het Radboud ziekenhuis in Nijmegen zijn ze daar heel hard mee bezig met diermodel zebravis., Dat model zebravis is het enige dier dat ook daadwerkelijk blind kan worden en is daardoor een heel goed testmodel., En ze zijn daar bezig met een heel specifieke onderzoek naar een kleine groep mensen die zich hebben, tenminste de genmutatie van deze specifieke groep. het is ook een nieuwe techniek., Als deze techniek slaagt en deze trial succes heeft, goedgeslaagd is dan betekent dit ook dat deze ook echt breed kan gelden ook voor andere type Ushers 1 2 en drie., En ja er is dan ook een database nodig en om alle audiologische en visuele gegevens te verzamelen maar er is ook eigenlijk om te verklaren waarom er zo veel verschillen zijn tussen al deze mensen met Usher

-Want hoe groot is de kans dat ze hierin gaan slagen?, Zijn ze optimistisch?

-ik ben heel optimistisch wat het schijnt bij de vissen al te lukken

-Ja want dat is uhh gen, therapie met het gen…en dat zou kunnen betekenen dat de kinderen die nu geboren worden die Usher hebben dat zodra dat duidelijk wordt, dat ze behandeld kunnen worden en dat het niet verder gaat.

-Vooral, ja bij mij zal het niet genezen worden maar wel het proces stop gezet kunnen worden

-ja

-en bij de kinderen die nu geboren worden, zij hoeven misschien wel helemaal geen beperkingen in horen en zien meer te ervaren., Het is gewoon ontzettend hoopvol en ik uhhh ren daar gewoon heel hard voor!

-jaja haha begrijpelijk

-Maar uhhh aandacht voor Usher, wij praten erover, dat is belangrijk maar uhh, geld ook?

-Ja! Daar is heel veel geld voor nodig juist ook omdat het een zeldzame ziekte is het is vrij onbekend

-Hoeveel mensen wonen er in Nederland?

-800 tot 1000 mensen in Nederland en 400.000 wereldwijd

-Nou dat lijkt weinig maar het zijn er toch een heleboel als je ze allemaal bij elkaar zet hè?

-heel veel, ik geloof toch nog wel meer dan de mensen die ALS hebben maar ja, er is gewoon wel veel geld nodig en het is zo mooi dat het hier ook zo dichtbij in Nijmegen ontwikkeld wordt, Het begint dan hier in Nederland maar dit gaat gewoon ook wereldwijd uhh ja als ze hier in slagen dan gaat dat voor alle Ushers gelden..

-Maar ik wil het eventjes weten… morgen ga je lopen, de 7 heuvelenloop maarrre ik denk dat jij daar niet zo moeite mee hebt, je ziet er afgetraind uit.

-maar je ziet weinig hoe doe je dat? Heb je een buddy?, -Nou ik zie weinig maar in het donker zie ik helemaal niks

-nee hè dan zie je helemaal niks

-nee dan is ook het kokertje helemaal uhh

dicht

-ja dicht

-Ik loop met een buddy, alle Ushers lopen met een buddy, we hebben dan een koordje in ons handen, los zodat we wel gewoon alle bewegingsvrijheid hebben en dan heeft iedereen een beetje zijn eigen techniek wat het beste loopt. Maar goed.., met dat koordje kun je dan dus heel goed voelen wanneer je zeg maar, als dat strak getrokken wordt dat je een beetje naar rechts moet

-Is het eng? is het eng? Je hebt het vorig jaar voor het eerst gedaan..

-ja ja je moet wel lef hebben je moet dus echt 100% vertrouwen hebben op de ander en die moet ook eigenlijk een conditie hebben die beter is dan van jou want die moet kijken voor twee personen, want je loopt ook breed he4. je loopt naast elkaar en niet achter elkaar. En je meot het tempo aankunnen, en een klik hebben want je moet ook niet bang zijn voor lijfelijk contact, Want ik weet wel van mezelf dat als ik niks zie en onzeker ben over de ondergrond waar ik loop, of heel druk is tijdens de zevenheuvelen, dan heb ik wel de neiging om echt lijfelijk met mijn bovenarm haar te willen voelen, En zo rennen we, zullen we maar zeggen, 7 km de nacht in!

-Ivonne Bressers, ik wens je er heel veel succes mee en natuurlijk nog mooier is als dan uiteindelijk de medische wetenschap in staat is om dit uhhh te stoppen.

-ja

-dank je wel ieder geval

-Mag ik nog iets zeggen?

-Ja

-We zijn onze website nog aan het ontwikkelen maar we zijn al wel te vinden en te volgen op twitter en facebook, Ushersyndroom.nl

-Oké dankjewel Ivonne

-Dankjewel!

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Jenny (42): “Nog steeds zie ik de man op wie ik verliefd werd”29-12-2022 07:12:33
 2. Lucas (21) heeft het Syndroom van Usher24-11-2022 04:11:25
 3. NL: Onderzoek naar bereikbaarheid politie voor mensen met beperking in horen en zien23-11-2022 06:11:08
 4. ‘Het is hard werken, maar ook gezellig’23-11-2022 06:11:27
 5. Deelkracht – Sociale Kaart Doofblindheid15-11-2022 03:11:47
 6. Leven op z’n kop04-11-2022 03:11:27
 7. Lorm, communiceren met iemand die doofblind is24-10-2022 05:10:31
 8. NL: Doofblind en supersportief21-09-2022 05:09:39
 9. ‘Zonder zien en horen, kan ik altijd nog ruiken en voelen’19-09-2022 06:09:11
 10. Via ‘coping met Usher’ professionals beter toegerust op ondersteuning gezinnen met syndroom van Usher17-09-2022 01:09:56
 11. Op de verjaardag van Noa wandelt Nederland voor Usher15-09-2022 05:09:55
 12. Usher? So what! Wat houdt je tegen?07-09-2022 12:09:40
 13. Handige hulpmiddelen voor doofblinden09-08-2022 02:08:16
 14. E-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?08-08-2022 07:08:33
 15. Femke (48) wordt langzaam doof en blind, maar ziet nu meer dan ooit05-08-2022 12:08:47
 16. Leerlingen Peellandcollege zamelen met sponsorloop 8.300 euro in voor Usherstichting21-07-2022 06:07:57
 17. Fietsen om te blijven horen en zien: Wilte Jager uit Burgum haalt met een fietselfstedentocht geld op voor onderzoek naar zijn ziekte02-07-2022 05:07:55
 18. Slechtziende én slechthorende Wilte Jager fietst met kameraad Elfstedentocht op tandem voor onderzoek naar Ushersyndroom29-06-2022 05:06:40
 19. Je weg vinden als je ernstig slechthorend én slechtziend bent27-06-2022 07:06:06
 20. Sanne (38) is slechthorend en wordt over een paar jaar blind24-06-2022 05:06:57
 21. Niet horen. Niet zien. Niet zwijgen.23-06-2022 05:06:43
 22. Lucas wordt doof én blind | Je Zal Het Maar Hebben | NPO 3 TV26-05-2022 10:05:37
 23. Tim haalt 25 mille op voor onderzoek naar dochters ziekte: ‘Gefietst voor haar oortjes’03-05-2022 04:05:19
 24. Nieuw type Ushersyndroom ontdekt: USH IV26-04-2022 05:04:50
 25. Femke (48) wordt doof en blind: ‘ik dacht: zo zijn we niet getrouwd, letterlijk’16-04-2022 07:04:26
 26. Open huis bij dagbesteding voor doofblinden: “Sociaal isolement ligt op de loer”16-04-2022 05:04:17
 27. Schrijfster Femke Krijger schrijft boek over hoe het is om te leven met het syndroom van ‘Usher’12-04-2022 05:04:38
 28. Tim Schroeder en Richard Hubert zijn gestart met 2200 km fietsen voor Stichting Usher syndroom10-04-2022 05:04:34
 29. Tim stapt op de fiets naar Alicante voor de toekomst van zijn zieke dochter06-04-2022 11:04:58
 30. Veelbelovend onderzoek naar Ushersyndroom24-03-2022 07:03:40
 31. Tinne over het Syndroom van Usher01-03-2022 06:03:56
 32. Luistermagazine ‘Moet je horen’ bezoekt het Centrum voor doofblinden14-02-2022 05:02:27
 33. De wondere wereld van horen en zien – Lezing Erwin van Wijk over het Ushersyndroom14-02-2022 11:02:10
 34. Simone is moeder én heeft Usher waardoor ze slecht kan horen en zien: ‘Pluk de dag’24-01-2022 06:01:21
 35. Dilemma: doof of blind?13-01-2022 06:01:58
 36. Deurnese Lynn (15) heeft syndroom van Usher en start actie voor meer onderzoek naar ziekte04-01-2022 05:01:00
 37. Ushersyndroom – Nieuw onderzoek: gentherapietesten met extra grote vectoren op mininetvliezen15-12-2021 01:12:32
 38. Sarah’s dochter Mirthe is doofblind en gehandicapt24-11-2021 06:11:20
 39. ‘Yonathan communiceerde meer dan wij doorhadden’19-11-2021 07:11:02
 40. Leven in een stille wereld12-11-2021 07:11:54
 41. ‘Dankzij mijn begeleiders kan ik zelfstandig blijven wonen’06-11-2021 11:11:40
 42. Joyce heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam doof en blind: ‘Ik stel niets meer uit omdat ik weet dat ik nu moet genieten’01-11-2021 11:11:56
 43. Hulpmiddelen voor mensen met doofblindheid01-11-2021 06:11:24
 44. Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden26-10-2021 08:10:56
 45. Prinses Margriet opent nieuwbouw Kalorama Centrum voor doofblinden26-10-2021 04:10:04
 46. Prinses Margriet bezoekt Visio Het Loo Erf op World Sight Day15-10-2021 04:10:35
 47. Prinses Margriet bezoekt expertisecentrum voor slechtzienden15-10-2021 06:10:07
 48. Prinses Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden door leggen laatste steen07-10-2021 05:10:52
 49. ‘Het moeilijkste was dat Job zelf niet snapte dat hij zou sterven. Daarvoor was zijn begrip te laag’04-10-2021 10:10:30
 50. Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden30-09-2021 11:09:50
 51. Joyce wordt langzaam doof en blind: ‘Ik dacht dit is een grap’29-09-2021 03:09:02
 52. Joyce wordt langzaam blind en doof: ‘Mijn missie is om te laten zien wat nog wel kan’18-09-2021 05:09:46
 53. Ushersyndroom: wat is het en kun je er iets tegen doen?16-09-2021 08:09:06
 54. Joyce (37) wordt langzamerhand volledig doof en blind03-09-2021 05:09:33
 55. Kamperen in de achtertuin met doofblinde mensen21-08-2021 06:08:52
 56. Kalorama: nieuw Centrum voor doofblinden is klaar, nog vijf bouwjaren en drie nieuwe gebouwen te gaan12-08-2021 07:08:52
 57. “Ons zoontje is doof en wordt blind. Het is iedere keer afscheid nemen van iets.”30-07-2021 05:07:49
 58. ‘s Nachts zwemmen en overdag een dutje21-07-2021 07:07:50
 59. Wil jij ook dat die mooie ontmoetingen bij de Contactgroep Ushersyndroom blijven bestaan?09-07-2021 06:07:26
 60. Bartiméus en Pento combineren expertise en service01-07-2021 07:07:44
 61. Ziezo-online: Oog & Oor – Communicatie! Hoe is dat als je niet goed ziet EN hoort?26-06-2021 11:06:44
 62. Doofblind: ‘Als de wereld niet verder reikt dan je beide armen’25-06-2021 04:06:16
 63. Cliënten breien en haken kunst voor aandacht voor doofblindheid24-06-2021 01:06:59
 64. Bern Dam (53) uit Spanbroek wordt langzaam blind en doof. ’Ik heb lang nodig gehad om te leren loslaten’22-06-2021 01:06:41
 65. Nieuw hulpmiddel helpt mensen met aangeboren doofblindheid communiceren17-06-2021 02:06:28
 66. Webshop “Love Ush” live!15-06-2021 05:06:17
 67. Laagdrempelige gratis e-learning over doofblindheid11-05-2021 06:05:44
 68. Documentaire ‘Onzichtbaar & Onhoorbaar’07-05-2021 03:05:27
 69. Nieuwe e-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?26-04-2021 07:04:16
 70. DB-connect lanceert laagdrempelige e-learning over doofblindheid22-04-2021 04:04:51
 71. Hoe gaat het met de minigenen USH2C (Ushersyndroom)?22-04-2021 12:04:37
 72. Uit het zicht, een portret over Nikki de Plunder (15) met het syndroom van Usher22-04-2021 12:04:53
 73. Martine (slechtziend en slechthorend) vraagt begrip22-04-2021 05:04:34
 74. Genetische pleister ‘remt’ blindheid in patiënten met Ushersyndroom15-04-2021 05:04:11
 75. Honderdjarige op Bartiméus – Eeuwfeest voor meneer Kraak (doofblind)13-04-2021 05:04:48
 76. Op stap met vlogger Desi: de anderhalve-meter-samenleving met een visuele beperking09-04-2021 06:04:47
 77. Voor de goede verstaander heeft de doofblinde zo veel te vertellen09-04-2021 06:04:42
 78. ‘Met juiste ondersteuning kunnen doofblinden goed communiceren’09-04-2021 06:04:22
 79. Joyce (35) wordt langzaam doof én blind: ‘Drie jaar na de diagnose stortte ik in, ik was op’09-04-2021 06:04:04
 80. Als doofblindenbegeleider ben je echt van betekenis09-04-2021 06:04:46
 81. Joyce wordt langzaam blind én doof: ‘Grootste angst is dat ik mijn kinderen niet meer kan zien’09-04-2021 06:04:29
 82. Joyce wordt doof én blind: ‘Van continu vechten word je alleen maar moe’09-04-2021 06:04:16
 83. Joyce vertelt over het Ushersyndroom, dat haar langzaam blind en doof maakt09-04-2021 05:04:55
 84. Het zoontje van Carolien (42) heeft het Usher-syndroom: ‘Ik heb levenshaast, voor hem’09-04-2021 05:04:40
 85. Eenvoudige aanrakingen geven belangrijke informatie aan doofblinden09-04-2021 05:04:53
 86. Communicatie met doofblinden met een verstandelijke beperking09-04-2021 05:04:06
 87. Hoe kalmeert een ouder een dove en blinde baby?09-04-2021 05:04:53
 88. Doofblinde Ina (76) is bang dat ze door de Floriade haar thuishulp verliest09-04-2021 05:04:39
 89. Communiceren over corona – doofblind en verstandelijk beperkt09-04-2021 05:04:08
 90. Lucas wordt doof én blind | Je Zal Het Maar Hebben09-04-2021 05:04:53
 91. Machteld (43) heeft het Ushersyndroom, waardoor zij langzaam doof en blind wordt09-04-2021 05:04:05
 92. Slechtziende Peter (Ushersyndroom) kan weer (even) autorijden dankzij Over Winnaars09-04-2021 05:04:50
 93. Syndroom van Usher in de 5 uur show09-04-2021 05:04:00
 94. Lotte (30) heeft het Ushersyndroom: ‘Ik wil niet leven alsof ik doodga’09-04-2021 05:04:48
 95. Positieve kracht Peter in Over Winnaars bewonderenswaardig09-04-2021 05:04:28
 96. Geraakt! (over Finn met het Ushersyndroom)09-04-2021 05:04:10
 97. Blind of doof? Maar wat als je beiden wordt?09-04-2021 05:04:55
 98. Genetische pleister ‘remt’ blindheid in patiënten met Usher-syndroom – Leidse ProQR bouwt onderzoek Radboudumc verder uit09-04-2021 05:04:30
 99. Wie heeft het licht uit gedaan?!09-04-2021 05:04:06
 100. Doofblinde Jeff: Ik wil inspireren. Ik zie mezelf niet als iemand met beperkingen09-04-2021 05:04:51
 101. Verhaal over doofblinde Joyce09-04-2021 05:04:32
 102. Nieuwe documentaire getiteld: ‘Stilte in de Nacht’09-04-2021 05:04:18
 103. Naar buiten met doofblindheid09-04-2021 05:04:00
 104. Vierhandengebaren voor doofblinde mensen09-04-2021 05:04:45
 105. Blog over Usher: Hoe kom ik in balans? Moeder zijn en het Ushersyndroom09-04-2021 05:04:32
 106. Als het langzaam stil en donker wordt09-04-2021 05:04:18
 107. Séverine (Ushersyndroom) is slechtziend maar wel goedkijkend!09-04-2021 05:04:03
 108. Kalorama: voor mensen met een specifieke zorgvraag09-04-2021 05:04:47
 109. Mijn leven met Usher is bij Evangelische Gemeente Berea09-04-2021 05:04:53
 110. Ik heb het Ushersyndroom, waardoor ik langzaam blind en doof word09-04-2021 05:04:38
 111. Rob is doof en bijna blind door het syndroom van Usher09-04-2021 05:04:23
 112. Ard van der Linden komt met een eigen orgel-CD ondanks zijn visuele beperking09-04-2021 05:04:03
 113. Joyce de Ruiter wordt doof en blind09-04-2021 05:04:49
 114. “Toen de diagnose kwam: je wordt langzaam blind én doof, wilde ik dat niet geloven”06-04-2021 01:04:32
 115. Doorbraakbehandeling Ushersyndroom: niet langer angstaanjagende zekerheid dat je doof en blind wordt04-04-2021 01:04:51
 116. Sterrenbeeld, met verhaal over fotografe Iris die lijdt aan het syndroom van Usher03-04-2021 07:04:06
 117. ‘We zijn niet ziek, het is een aandoening’21-07-2020 07:07:48
 118. “Stoppen? Ik denk er niet aan”15-12-2019 07:12:58
 119. Blind geboren Anthony wordt nu ook doof: “Zelfs de dokter wist het niet”14-12-2019 08:12:22
 120. Alexandra Adams (25) wil arts worden ondanks dat ze doof en blind is14-10-2019 07:10:59
 121. Bucketlist voordat Lotte en Roos blind en doof zijn | VOOR HET DONKER WORDT19-03-2019 06:03:26
 122. ‘Mensen bekijken me verkeerd. Ze zien vooral wat ik niet kan’01-01-2019 10:01:52
 123. Lotte wordt doof en blind, maar ze redt zich wel: dát geeft haar leven zin05-12-2018 10:12:30
 124. Hoe het Ushersyndroom ertoe leidt dat mensen doof en blind worden27-11-2018 07:11:34
 125. Doofblinde Martine (46) uit Purmerend weet dat de zorg anders kan16-11-2018 07:11:12
 126. De hele dag puzzelen in een steeds kleiner wordende werend12-08-2018 06:08:03
 127. Kindje van Carolien heeft syndroom van Usher27-07-2018 05:07:43
 128. Karen (43) heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam blind en doof08-06-2018 04:06:17
 129. De 6-jarige dochter van Sarah is blind en doof: ‘Ze kan ons niets vertellen’20-05-2018 07:05:05
 130. ‘Jackson zorgt ervoor dat we niet triest zijn’19-04-2018 11:04:46
 131. Steeds meer deelnemers en geld voor Run4Usher-team19-11-2017 05:11:35
 132. Voorzitter Stichting voor Doofblinden: ‘Doofblinden zijn pioniers’04-11-2017 09:11:18
 133. Roos (16) en Lotte (19) worden doof én blind en gaan nog één ultieme reis maken01-11-2017 09:11:01
 134. Deze zusjes worden doof én blind16-10-2017 06:10:49
 135. Deze zusjes worden doof én blind15-10-2017 11:10:47
 136. “Ik wil zo normaal mogelijk door het leven gaan”07-10-2017 08:10:09
 137. Vincent Bijlo in Het Uur van de Wolf26-09-2017 08:09:35
 138. 110 doofblinden naar Woerden22-09-2017 01:09:58
 139. Vincent Bijlo voelt geen ‘allesverterende woede’ nu hij doof wordt21-09-2017 01:09:49
 140. Vincent Bijlo hoort steeds slechter. ‘Maar ik hoor alles!’21-09-2017 01:09:20
 141. Studio Brussel: Tinne – Music For Lifte – Usher Awareness Day16-09-2017 09:09:28
 142. Visueel én auditief beperkte mensen regio Zwolle sneller geholpen12-09-2017 09:09:40
 143. Slimme deurbel slaat aan in buitenland07-09-2017 11:09:08
 144. Nadat Ellens dochtertje overleed, wordt nu ook haar zoontje (4) doof en blind30-08-2017 11:08:54
 145. De fotografiestudent die weet dat ze doof en blind wordt14-07-2017 10:07:01
 146. Usher-café03-07-2017 11:07:17
 147. Kinderen met syndroom van Usher zijn geen sukkeltjes24-06-2017 07:06:16
 148. Jackson is doof en zal blind worden19-06-2017 06:06:26
 149. Het verhaal van doofblinde Gerry17-06-2017 02:06:44
 150. Collin Eisema over het syndroom van Usher16-06-2017 11:06:12
 151. Doofblinde Jan (94) uit Tiel krijgt van rechter zijn huishoudelijke hulp terug16-06-2017 03:06:07
 152. Doofblinde Hedda de Roo studeert cum laude af in Leiden en sleept VIVA400-nominatie in wacht16-06-2017 03:06:44
 153. Een leven lang op de bres voor doofblinden16-06-2017 03:06:11
 154. Hedda wordt doofblind: ‘Ik ben dankbaar dat ik mijn zoon nog kan zien’16-06-2017 03:06:32
 155. HvA-studenten winnen 10.000 euro met deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:30
 156. Landelijk Expertisecentrum doofblindheid gelanceerd16-06-2017 03:06:51
 157. Familie van 94-jarige doofblinde Jan laaiend op gemeente Tiel16-06-2017 03:06:07
 158. Hoe leest doofblinde SWODB vrijwilliger Marloes?16-06-2017 03:06:56
 159. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid16-06-2017 03:06:36
 160. Radeloze familie van doofblinde Jan (94) uit Tiel vraagt rechter om meer huishoudelijke hulp16-06-2017 03:06:13
 161. Studenten HvA ontwerpen deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:46
 162. Ushersyndroom: Langzaam naar isolatie16-06-2017 03:06:51
 163. Cupcakes ‘doofblinde’ Robèrt van Beckhoven mislukt16-06-2017 03:06:52
 164. Stichting Ushersyndroom krijgt 3300,00 euro16-06-2017 03:06:51
 165. Voor Mekaar over de ziekte van Usher16-06-2017 03:06:05
 166. Pleister remt doof én blindheid bij zeldzaam syndroom van Usher16-06-2017 03:06:47
 167. Duivels dilemma: doof of blind?16-06-2017 03:06:18
 168. Roos (15) wordt doof en blind …16-06-2017 03:06:02
 169. Sarah’s dochter Mirthe is doof en blind geboren16-06-2017 03:06:49
 170. Politie helpt blinde en dove man in Arnhem om elkaar te begrijpen16-06-2017 03:06:03
 171. Dove en bijna blinde Jeff ontroert en inspireert met lied16-06-2017 03:06:07
 172. Voor mekaar: Over de ziekte van Usher16-06-2017 03:06:48
 173. Hello Goodbye met Maartje die het Usher-syndroom heeft16-06-2017 03:06:50
 174. Ushermom Carolien: “Het helpt om het op te schrijven”16-06-2017 03:06:37
 175. Doofblindheid vaak verward met een verstandelijke beperking15-06-2017 11:06:30
 176. Dankzij deze taal kunnen mensen die lijden aan doofblindheid met elkaar praten15-06-2017 11:06:58
 177. Doofblinde Japie lanceert juichactie voor voetballers14-06-2017 08:06:38
 178. Doof en langzaam blind worden13-06-2017 09:06:54
 179. Hedda (27) wordt doof en blind12-06-2017 04:06:45
 180. Communicatie aangeboren doofblindheid11-06-2017 07:06:14
 181. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid23-03-2017 10:03:48
 182. Zonder Grenzen – Gerry is slechthorend en slechtziend02-01-2017 06:01:42
 183. Criteria tweezijdig implantaat doofblinden bekend14-12-2016 09:12:29
 184. Genetische therapie Usher-syndroom stap dichterbij06-11-2016 08:11:53
 185. ‘Als Jackson gelukkig wordt, kunnen we het verdriet wel aan’17-10-2016 07:10:56
 186. Brothers: Doofblinde Fisher-tweeling19-07-2016 10:07:58
 187. Brothers: Doofblinde Fischer-tweeling11-07-2016 07:07:47
 188. Zeldzame ziekte treft twee gezinnen: “We hebben sprankeltje hoop”09-06-2016 08:06:05
 189. Chiro bakt 10.000 pannenkoeken voor goed doel06-04-2016 08:04:37
 190. Doofblinden communiceren via handschoen25-02-2016 08:02:12
 191. “Ik ben doof en blind, maar kan ik leren surfen?”03-01-2016 09:01:00
 192. Het syndroom van Usher: Auditieve en visuele beperking19-12-2015 02:12:25
 193. Drukbezochte opening expertisecentrum Het Oog & Oorhuis27-11-2015 05:11:00
 194. ‘Hij vindt het leuk dat ik zo vol in het leven sta’20-11-2015 08:11:10
 195. Zieke Eisema verzamelt geld met Zevenheuvelenloop11-11-2015 08:11:38
 196. 92 procent Nederlanders verkiest doofheid over blindheid08-10-2015 08:10:47
 197. Praten met vier handen25-09-2015 06:09:45
 198. Uit het hart: Tinne is slechthorend en lijdt aan tunnelzicht25-09-2015 06:09:45
 199. Tielbeke mist ondanks vele fans finale net25-09-2015 06:09:45
 200. Doofblind en kosten in Nederland …25-09-2015 06:09:45

Laatst bijgewerkt op 25 september 2015 – 18:34