Ik word langzaam blind

Geen zomerse sterrenhemel, niet onbezorgd rondhuppelen op festivals en geen vogeltjes die je ‘s morgens wakker fluiten. De zomer ziet er heel anders uit voor iemand met het syndroom van Usher. Tinne is slechthorend en slechtziend maar gelukkig houdt dat haar niet tegen om te genieten van alles wat ze wel nog kan.

Wat is het syndroom van Usher?

Mensen met het syndroom van Usher zijn vanaf hun geboorte slechthorend of doof. Daarbij krijgen ze later ook een oogaandoening die retinitis pigmentosa heet. Die zorgt ervoor dat het gezichtsveld altijd maar kleiner wordt. Bij sommige mensen gaat dat traag, bij anderen gaat het zicht heel snel achteruit. Of en wanneer iemand met Usher blind zal worden, is niet te voorspellen. Op dit moment is er nog geen behandeling die de ziekte ongedaan kan maken.

Tinne is 32 en woont in Lier. Ze heeft een vriend en werkt in Antwerpen als bibliotheekbediende.

“Ik zie dat je een oorbel in je neus hebt. En donker haar.” Ik strek mijn armen uit. “Kan je mijn handen zien?” “Nee”, zegt Tinne. Ik breng mijn handen naast mijn oren. “En nu?” “Nu wel.” Beeld je in dat je kijkt door een w.c.-rolletje. Dan heb je ongeveer een idee van hoe de wereld eruit ziet voor Tinne. Kokerzicht, noemen ze het. Wat er boven, onder, links en rechts gebeurt, daar heeft ze het raden naar als ze recht voor zich uit kijkt.

“Of ik ooit een normaal zicht heb gehad? Geen idee, voor mij is dit normaal. Ik was veertien toen een oogarts mij en mijn zus doorverwees naar een ziekenhuis. Op het verwijsbriefje stond ‘retinitis pigmentosa?’. We hadden geen flauw idee wat het te betekenen had. Maar een paar onderzoeken later bleek dat we inderdaad een erfelijke oogaandoening hadden die ons langzaam blind zou maken. Een normaal ziende persoon heeft een zicht van 180 graden. Bij ons bleek het toen nog maar 20 graden te zijn. Eigenlijk zijn we redelijk rustig gebleven toen we het verdict kregen. Ergens was het een opluchting want eindelijk vielen de puzzelstukjes in elkaar. Plots begreep ik waarom ik altijd struikelde over boekentassen, waarom iedereen behalve ik die luchtballon zag. Maar tegelijk waren we erg onzeker. Niemand kon ons zeggenwanneer we blind zouden worden. Na vijf jaar of twintig jaar, heel langzaam of plots, dat is gewoon afwachten.”

“Dat ik slechthorend was, dat wisten mijn ouders al snel. Ik was een stille baby en reageerde niet op het geluid van een rammelaar. Mijn zus, die vier jaar ouder is, droeg toen ook al een hoorapparaat dus hadden ze snel door dat ik hetzelfde probleem had. Het hoorapparaat was een hele aanpassing. Na zolang in stilte geleefd te hebben, moest ik plots wennen aan geluid en blijkbaar was ik daar niet altijd gelukkig om. Mijn ouders hebben me naar een logopedist gestuurd en heel veel geoefend zodat ik leerde spreken als een normale mens.

Ik ben ook altijd naar een gewone school gegaan, ging naar de scouts en had horende vrienden. Maar makkelijk was het niet. In de middelbare school werd ik vaak gepest en probeer iemand maar eens van antwoord te dienen als je niet goed hoort wat ze eigenlijk naar je roepen. Ondertussen heb ik aan mijn linkerkant een cochleair implantaat, dat is een apparaatje dat de gehoorzenuw stimuleert waardoor ik beter kan horen. Omdat zo’n implantaat het heel duur is, draag ik rechts een gewoon hoorapparaat maar dat helpt niet zo erg veel. Als ik mijn apparaatjes uitzet, valt de wereld stil. Ik word nooit wakker met het fluiten van de vogeltjes maar ik heb ook geen last van zingende zatlappen die ‘s nachts door mijn straat lopen. Ach, ik ben niet anders gewend en dat hoorapparaat is wel het minste van mijn zorgen.”

“Dat ik nooit met de auto zou kunnen rijden, dat was echt een zware dobber. Niet zomaar kunnen gaan waar je wil en wanneer je wil, dat neemt een groot stuk van je vrijheid weg. En wat kon ik nog gaan studeren? Welke job zou ik nog kunnen doen? Was ik niet slechthorend en slechtziend geweest, ik had misschien journaliste bij Flair kunnen worden. Of dierenarts of tolk.

Ik kon me als tiener ook niet voorstellen dat er ergens een jongen zou rondlopen die de rest van zijn leven zou willen opgescheept zijn met mij. Zelf zou ik ook liever een partner willen zonder handicap. Probeer maar eens indruk te maken op een jongen als je de hele tijd moet opletten dat je niet tegen een paal of een vuilbak botst. En dan zijn er de momenten waarop je merkt dat je achteruit gaat, weer iets minder kan. Als kind kon ik zonder moeite trappen op en af lopen. Nu is dat wel een probleem geworden. Het is me dus al overkomen dat ik een discotheek binnenstap en meteen van de trappen donder. Mooie entree is dat.

Ik heb altijd geprobeerd om zo normaal mogelijk te leven maar natuurlijk ziet mijn leven er anders uit dan dat van andere vrouwen. Door mijn gehoorprobleem werkt mijn evenwichtsorgaan niet goed en dat maakt dat hoge hakken voor mij uitgesloten zijn. En ik zou het ook fijn vinden om in mijn eentje op reis of naar de film te gaan maar dat is uiteraard uitgesloten. Ik kan enkel naar een concert als ik aan iemands arm mag hangen, anders struikel ik over de mensen die op de grond zitten. Leuk is dat allemaal niet maar vergeleken met veel andere handicaps, valt de mijne nog wel mee. Usher doet – behalve als ik ergens tegenaan loop – geen pijn, terwijl er mensen zijn die continu moeten leven met ondraaglijke pijnen of niet zelfstandig kunnen eten of zich wassen.

Met mijn lichaam kan ik bijna alles wat andere mensen doen. Ik kan nog sporten, werken en uitgaan. Een beperking dwingt je ook om na te denken over het leven, waarom de dingen zo zijn en wat je eruit kan leren. Denken dat het oneerlijk is wat mij overkomt, zou daar helemaal niet bij helpen. Ik geniet graag van het goeie leven: een terrasje, filmpje kijken, een lekkere witte sangria of een heerlijke barbecue, een fijne vakantie in een zonovergoten land of gewoon een mooie dag hier. Ook al moet ik er vaak wat meer moeite voor doen, ik richt me op alles wat ik wel kan in plaats van op de dingen die ik niet meer kan.”

“Een jaar geleden heb ik op Netlog mijn vriend leren kennen. Daar zitten veel rare mensen op maar voor mij is chatten de ideale manier om iemand te leren kennen. Op café versta ik vaak niet goed wat er gezegd wordt en denken mensen al snel dat er iets mis is met mij. Al chattend merken mannen dat ik wel in staat ben tot een normale conversatie.

Mijn vriend weet dat hij meer op zijn schouders zal moeten nemen maar blijkbaar zit hij daar niet mee. Ondertussen weet hij wat mijn problemen zijn en hoe hij daar rekening mee kan houden. Hij had vrienden die het maar raar vonden dat hij met een ‘gehandicapte’ kwam aanzetten. Ach, ik wil geen verdriet hebben om wat mensen die ik niet eens ken over me zeggen. Tien jaar geleden heeft een vriendje het uitgemaakt en één van de redenen was omdat zijn vader vond dat hij zijn toekomst vergooide door uit te gaan met mij. Ik zou toch maar een afhankelijk huisvrouwtje worden. Ik studeerde toen, was van plan in de bibliotheek te gaan werken, we gingen vaak naar het jeugdhuis en deden dezelfde dingen als andere mensen. Maar mijn beperkingen waren toch groter dan de liefde.

Ik zou het wel leuk vinden om een gezin te hebben maar ik ben er nog niet uit of dat praktisch wel haalbaar zal zijn. Kleine kinderen hebben constant hun mama nodig, ze moeten in het oog gehouden worden, je moet ze meteen kunnen gaan troosten als ze huilen. Ik zal hen met moeite horen en zien. Mijn vriend zal dus heel erg aanwezig en betrokken moeten zijn om mijn gebreken te compenseren.”

“Ondertussen is mijn zicht weer gehalveerd sinds de dag van de diagnose. Ik zie nu nog 10 graden, nog een graad minder en dan ben ik volgens de definitie blind. Het is niet zo dat ik dat zie gebeuren. Het gaat zo langzaam dat ik er eigenlijk niets van merk. Een sterrenhemel kan ik al lang niet meer zien, daar heb ik alleen nog mooie herinneringen aan. Ik ben er ook niet zo mee bezig om beelden in mijn geheugen op te slaan, ‘voor het geval dat’. Het leven is al serieus genoeg, ik wil plezier maken en niet de hele tijd bezig zijn met de dag dat ik niets meer zal zien. Als mijn zicht en gehoor nog achteruit gaan, zal ik braille en gebarentaal moeten leren maar ik stel dat moment zo lang mogelijk uit. Ik zal aangewezen zijn op mijn linkeroor en iemand die heel duidelijk praat en me wil vertellen wat de anderen zeggen. Een achtergrondmuziekje of mensen die door elkaar praten en ik kan het gesprek niet meer volgen. Ik zal nog meer afhankelijk worden van andere mensen en dat schrikt me heel erg af. Dat, samen met de beperkte communicatievormen die me nog resten, maakt me erg bang.

Ik lees dolgraag en kijk heel graag films, met ondertitels dan want ik versta niet alles wat ze zeggen (de geluiden hoor ik wel); het geluid hoor ik niet goed. Dat zal dan niet meer kunnen. Ik zal alles missen wat je kan zien. Vrienden, dieren, kinderen, bloemen, de lucht, de zon. Ik zal niet meer goed kunnen reageren op mensen en situaties. Als je blind bent, zie je niet dat de ander verdrietig kijkt, ook al doet hij of hij vrolijk is. Maar ik trek me op aan het idee dat de medische wetenschap misschien wel met een oplossing komt voor ik mijn zicht volledig kwijt ben. Hopelijk worden gentherapie en een bionisch oog binnen afzienbare tijd realiteit.

Los daarvan ken ik mensen die volledig doof en blind zijn en toch van het leven genieten. Een van hen heeft onlangs nog een gesponsorde wandeling gemaakt voor de vereniging van doofblinden. Voor iemand anders is tien kilometer wandelen een peulenschil, voor hem een enorme prestatie. Met al zijn beperkingen wil hij zich toch inzetten voor anderen. Het zijn die mensen die me een spiegel voorhouden en het leven mooier maken. Zij hebben het nog moeilijker en laten toch het hoofd niet hangen. Ik heb ergens een mooie uitspraak gelezen die ik graag voor ogen houd. ‘De enige beperking die je kan hebben, is de beperking die je jezelf oplegt.’ Ik kan bij de pakken blijven zitten en denken dat ik niets meer waard zal zijn, dat ik het niet zal aankunnen. Maar ik kan ook proberen er het beste van te maken en van het leven te genieten. En ook al lukt dat de ene dag al beter dan de andere, dat positieve denken zorgt ervoor dat ik de moed erin houd. ”

Tekst: Sara BOSMANS, research: Marie MONSIEUR

Bron: Flair nr. 34, 21 augustus 2012

Deel dit:
Advertenties

 1. Jenny (42): “Nog steeds zie ik de man op wie ik verliefd werd”29-12-2022 07:12:33
 2. Lucas (21) heeft het Syndroom van Usher24-11-2022 04:11:25
 3. NL: Onderzoek naar bereikbaarheid politie voor mensen met beperking in horen en zien23-11-2022 06:11:08
 4. ‘Het is hard werken, maar ook gezellig’23-11-2022 06:11:27
 5. Deelkracht – Sociale Kaart Doofblindheid15-11-2022 03:11:47
 6. Leven op z’n kop04-11-2022 03:11:27
 7. Lorm, communiceren met iemand die doofblind is24-10-2022 05:10:31
 8. NL: Doofblind en supersportief21-09-2022 05:09:39
 9. ‘Zonder zien en horen, kan ik altijd nog ruiken en voelen’19-09-2022 06:09:11
 10. Via ‘coping met Usher’ professionals beter toegerust op ondersteuning gezinnen met syndroom van Usher17-09-2022 01:09:56
 11. Op de verjaardag van Noa wandelt Nederland voor Usher15-09-2022 05:09:55
 12. Usher? So what! Wat houdt je tegen?07-09-2022 12:09:40
 13. Handige hulpmiddelen voor doofblinden09-08-2022 02:08:16
 14. E-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?08-08-2022 07:08:33
 15. Femke (48) wordt langzaam doof en blind, maar ziet nu meer dan ooit05-08-2022 12:08:47
 16. Leerlingen Peellandcollege zamelen met sponsorloop 8.300 euro in voor Usherstichting21-07-2022 06:07:57
 17. Fietsen om te blijven horen en zien: Wilte Jager uit Burgum haalt met een fietselfstedentocht geld op voor onderzoek naar zijn ziekte02-07-2022 05:07:55
 18. Slechtziende én slechthorende Wilte Jager fietst met kameraad Elfstedentocht op tandem voor onderzoek naar Ushersyndroom29-06-2022 05:06:40
 19. Je weg vinden als je ernstig slechthorend én slechtziend bent27-06-2022 07:06:06
 20. Sanne (38) is slechthorend en wordt over een paar jaar blind24-06-2022 05:06:57
 21. Lucas wordt doof én blind | Je Zal Het Maar Hebben | NPO 3 TV26-05-2022 10:05:37
 22. Tim haalt 25 mille op voor onderzoek naar dochters ziekte: ‘Gefietst voor haar oortjes’03-05-2022 04:05:19
 23. Nieuw type Ushersyndroom ontdekt: USH IV26-04-2022 05:04:50
 24. Femke (48) wordt doof en blind: ‘ik dacht: zo zijn we niet getrouwd, letterlijk’16-04-2022 07:04:26
 25. Open huis bij dagbesteding voor doofblinden: “Sociaal isolement ligt op de loer”16-04-2022 05:04:17
 26. Schrijfster Femke Krijger schrijft boek over hoe het is om te leven met het syndroom van ‘Usher’12-04-2022 05:04:38
 27. Tim Schroeder en Richard Hubert zijn gestart met 2200 km fietsen voor Stichting Usher syndroom10-04-2022 05:04:34
 28. Tim stapt op de fiets naar Alicante voor de toekomst van zijn zieke dochter06-04-2022 11:04:58
 29. Veelbelovend onderzoek naar Ushersyndroom24-03-2022 07:03:40
 30. Tinne over het Syndroom van Usher01-03-2022 06:03:56
 31. Luistermagazine ‘Moet je horen’ bezoekt het Centrum voor doofblinden14-02-2022 05:02:27
 32. De wondere wereld van horen en zien – Lezing Erwin van Wijk over het Ushersyndroom14-02-2022 11:02:10
 33. Simone is moeder én heeft Usher waardoor ze slecht kan horen en zien: ‘Pluk de dag’24-01-2022 06:01:21
 34. Dilemma: doof of blind?13-01-2022 06:01:58
 35. Deurnese Lynn (15) heeft syndroom van Usher en start actie voor meer onderzoek naar ziekte04-01-2022 05:01:00
 36. Ushersyndroom – Nieuw onderzoek: gentherapietesten met extra grote vectoren op mininetvliezen15-12-2021 01:12:32
 37. Sarah’s dochter Mirthe is doofblind en gehandicapt24-11-2021 06:11:20
 38. ‘Yonathan communiceerde meer dan wij doorhadden’19-11-2021 07:11:02
 39. Leven in een stille wereld12-11-2021 07:11:54
 40. ‘Dankzij mijn begeleiders kan ik zelfstandig blijven wonen’06-11-2021 11:11:40
 41. Joyce heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam doof en blind: ‘Ik stel niets meer uit omdat ik weet dat ik nu moet genieten’01-11-2021 11:11:56
 42. Hulpmiddelen voor mensen met doofblindheid01-11-2021 06:11:24
 43. Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden26-10-2021 08:10:56
 44. Prinses Margriet opent nieuwbouw Kalorama Centrum voor doofblinden26-10-2021 04:10:04
 45. Prinses Margriet bezoekt Visio Het Loo Erf op World Sight Day15-10-2021 04:10:35
 46. Prinses Margriet bezoekt expertisecentrum voor slechtzienden15-10-2021 06:10:07
 47. Prinses Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden door leggen laatste steen07-10-2021 05:10:52
 48. ‘Het moeilijkste was dat Job zelf niet snapte dat hij zou sterven. Daarvoor was zijn begrip te laag’04-10-2021 10:10:30
 49. Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden30-09-2021 11:09:50
 50. Joyce wordt langzaam doof en blind: ‘Ik dacht dit is een grap’29-09-2021 03:09:02
 51. Joyce wordt langzaam blind en doof: ‘Mijn missie is om te laten zien wat nog wel kan’18-09-2021 05:09:46
 52. Ushersyndroom: wat is het en kun je er iets tegen doen?16-09-2021 08:09:06
 53. Joyce (37) wordt langzamerhand volledig doof en blind03-09-2021 05:09:33
 54. Kamperen in de achtertuin met doofblinde mensen21-08-2021 06:08:52
 55. Kalorama: nieuw Centrum voor doofblinden is klaar, nog vijf bouwjaren en drie nieuwe gebouwen te gaan12-08-2021 07:08:52
 56. “Ons zoontje is doof en wordt blind. Het is iedere keer afscheid nemen van iets.”30-07-2021 05:07:49
 57. ‘s Nachts zwemmen en overdag een dutje21-07-2021 07:07:50
 58. Bartiméus en Pento combineren expertise en service01-07-2021 07:07:44
 59. Ziezo-online: Oog & Oor – Communicatie! Hoe is dat als je niet goed ziet EN hoort?26-06-2021 11:06:44
 60. Doofblind: ‘Als de wereld niet verder reikt dan je beide armen’25-06-2021 04:06:16
 61. Bern Dam (53) uit Spanbroek wordt langzaam blind en doof. ’Ik heb lang nodig gehad om te leren loslaten’22-06-2021 01:06:41
 62. Nieuw hulpmiddel helpt mensen met aangeboren doofblindheid communiceren17-06-2021 02:06:28
 63. Webshop “Love Ush” live!15-06-2021 05:06:17
 64. Laagdrempelige gratis e-learning over doofblindheid11-05-2021 06:05:44
 65. Documentaire ‘Onzichtbaar & Onhoorbaar’07-05-2021 03:05:27
 66. Nieuwe e-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?26-04-2021 07:04:16
 67. DB-connect lanceert laagdrempelige e-learning over doofblindheid22-04-2021 04:04:51
 68. Hoe gaat het met de minigenen USH2C (Ushersyndroom)?22-04-2021 12:04:37
 69. Uit het zicht, een portret over Nikki de Plunder (15) met het syndroom van Usher22-04-2021 12:04:53
 70. Martine (slechtziend en slechthorend) vraagt begrip22-04-2021 05:04:34
 71. Genetische pleister ‘remt’ blindheid in patiënten met Ushersyndroom15-04-2021 05:04:11
 72. Honderdjarige op Bartiméus – Eeuwfeest voor meneer Kraak (doofblind)13-04-2021 05:04:48
 73. Op stap met vlogger Desi: de anderhalve-meter-samenleving met een visuele beperking09-04-2021 06:04:47
 74. Voor de goede verstaander heeft de doofblinde zo veel te vertellen09-04-2021 06:04:42
 75. ‘Met juiste ondersteuning kunnen doofblinden goed communiceren’09-04-2021 06:04:22
 76. Joyce (35) wordt langzaam doof én blind: ‘Drie jaar na de diagnose stortte ik in, ik was op’09-04-2021 06:04:04
 77. Als doofblindenbegeleider ben je echt van betekenis09-04-2021 06:04:46
 78. Joyce wordt langzaam blind én doof: ‘Grootste angst is dat ik mijn kinderen niet meer kan zien’09-04-2021 06:04:29
 79. Joyce wordt doof én blind: ‘Van continu vechten word je alleen maar moe’09-04-2021 06:04:16
 80. Joyce vertelt over het Ushersyndroom, dat haar langzaam blind en doof maakt09-04-2021 05:04:55
 81. Het zoontje van Carolien (42) heeft het Usher-syndroom: ‘Ik heb levenshaast, voor hem’09-04-2021 05:04:40
 82. Eenvoudige aanrakingen geven belangrijke informatie aan doofblinden09-04-2021 05:04:53
 83. Communicatie met doofblinden met een verstandelijke beperking09-04-2021 05:04:06
 84. Hoe kalmeert een ouder een dove en blinde baby?09-04-2021 05:04:53
 85. Doofblinde Ina (76) is bang dat ze door de Floriade haar thuishulp verliest09-04-2021 05:04:39
 86. Communiceren over corona – doofblind en verstandelijk beperkt09-04-2021 05:04:08
 87. Lucas wordt doof én blind | Je Zal Het Maar Hebben09-04-2021 05:04:53
 88. Machteld (43) heeft het Ushersyndroom, waardoor zij langzaam doof en blind wordt09-04-2021 05:04:05
 89. Slechtziende Peter (Ushersyndroom) kan weer (even) autorijden dankzij Over Winnaars09-04-2021 05:04:50
 90. Syndroom van Usher in de 5 uur show09-04-2021 05:04:00
 91. Lotte (30) heeft het Ushersyndroom: ‘Ik wil niet leven alsof ik doodga’09-04-2021 05:04:48
 92. Positieve kracht Peter in Over Winnaars bewonderenswaardig09-04-2021 05:04:28
 93. Geraakt! (over Finn met het Ushersyndroom)09-04-2021 05:04:10
 94. Blind of doof? Maar wat als je beiden wordt?09-04-2021 05:04:55
 95. Wie heeft het licht uit gedaan?!09-04-2021 05:04:06
 96. Doofblinde Jeff: Ik wil inspireren. Ik zie mezelf niet als iemand met beperkingen09-04-2021 05:04:51
 97. Verhaal over doofblinde Joyce09-04-2021 05:04:32
 98. Nieuwe documentaire getiteld: ‘Stilte in de Nacht’09-04-2021 05:04:18
 99. Naar buiten met doofblindheid09-04-2021 05:04:00
 100. Vierhandengebaren voor doofblinde mensen09-04-2021 05:04:45
 101. Blog over Usher: Hoe kom ik in balans? Moeder zijn en het Ushersyndroom09-04-2021 05:04:32
 102. Als het langzaam stil en donker wordt09-04-2021 05:04:18
 103. Séverine (Ushersyndroom) is slechtziend maar wel goedkijkend!09-04-2021 05:04:03
 104. Kalorama: voor mensen met een specifieke zorgvraag09-04-2021 05:04:47
 105. Mijn leven met Usher is bij Evangelische Gemeente Berea09-04-2021 05:04:53
 106. Ik heb het Ushersyndroom, waardoor ik langzaam blind en doof word09-04-2021 05:04:38
 107. Rob is doof en bijna blind door het syndroom van Usher09-04-2021 05:04:23
 108. Ard van der Linden komt met een eigen orgel-CD ondanks zijn visuele beperking09-04-2021 05:04:03
 109. Joyce de Ruiter wordt doof en blind09-04-2021 05:04:49
 110. “Toen de diagnose kwam: je wordt langzaam blind én doof, wilde ik dat niet geloven”06-04-2021 01:04:32
 111. Doorbraakbehandeling Ushersyndroom: niet langer angstaanjagende zekerheid dat je doof en blind wordt04-04-2021 01:04:51
 112. Sterrenbeeld, met verhaal over fotografe Iris die lijdt aan het syndroom van Usher03-04-2021 07:04:06
 113. ‘We zijn niet ziek, het is een aandoening’21-07-2020 07:07:48
 114. “Stoppen? Ik denk er niet aan”15-12-2019 07:12:58
 115. Blind geboren Anthony wordt nu ook doof: “Zelfs de dokter wist het niet”14-12-2019 08:12:22
 116. Alexandra Adams (25) wil arts worden ondanks dat ze doof en blind is14-10-2019 07:10:59
 117. Bucketlist voordat Lotte en Roos blind en doof zijn | VOOR HET DONKER WORDT19-03-2019 06:03:26
 118. ‘Mensen bekijken me verkeerd. Ze zien vooral wat ik niet kan’01-01-2019 10:01:52
 119. Lotte wordt doof en blind, maar ze redt zich wel: dát geeft haar leven zin05-12-2018 10:12:30
 120. Hoe het Ushersyndroom ertoe leidt dat mensen doof en blind worden27-11-2018 07:11:34
 121. Doofblinde Martine (46) uit Purmerend weet dat de zorg anders kan16-11-2018 07:11:12
 122. De hele dag puzzelen in een steeds kleiner wordende werend12-08-2018 06:08:03
 123. Kindje van Carolien heeft syndroom van Usher27-07-2018 05:07:43
 124. De 6-jarige dochter van Sarah is blind en doof: ‘Ze kan ons niets vertellen’20-05-2018 07:05:05
 125. ‘Jackson zorgt ervoor dat we niet triest zijn’19-04-2018 11:04:46
 126. Steeds meer deelnemers en geld voor Run4Usher-team19-11-2017 05:11:35
 127. Voorzitter Stichting voor Doofblinden: ‘Doofblinden zijn pioniers’04-11-2017 09:11:18
 128. Roos (16) en Lotte (19) worden doof én blind en gaan nog één ultieme reis maken01-11-2017 09:11:01
 129. Deze zusjes worden doof én blind16-10-2017 06:10:49
 130. Deze zusjes worden doof én blind15-10-2017 11:10:47
 131. “Ik wil zo normaal mogelijk door het leven gaan”07-10-2017 08:10:09
 132. Vincent Bijlo in Het Uur van de Wolf26-09-2017 08:09:35
 133. 110 doofblinden naar Woerden22-09-2017 01:09:58
 134. Vincent Bijlo voelt geen ‘allesverterende woede’ nu hij doof wordt21-09-2017 01:09:49
 135. Vincent Bijlo hoort steeds slechter. ‘Maar ik hoor alles!’21-09-2017 01:09:20
 136. Studio Brussel: Tinne – Music For Lifte – Usher Awareness Day16-09-2017 09:09:28
 137. Visueel én auditief beperkte mensen regio Zwolle sneller geholpen12-09-2017 09:09:40
 138. Slimme deurbel slaat aan in buitenland07-09-2017 11:09:08
 139. Nadat Ellens dochtertje overleed, wordt nu ook haar zoontje (4) doof en blind30-08-2017 11:08:54
 140. De fotografiestudent die weet dat ze doof en blind wordt14-07-2017 10:07:01
 141. Usher-café03-07-2017 11:07:17
 142. Kinderen met syndroom van Usher zijn geen sukkeltjes24-06-2017 07:06:16
 143. Jackson is doof en zal blind worden19-06-2017 06:06:26
 144. Het verhaal van doofblinde Gerry17-06-2017 02:06:44
 145. Collin Eisema over het syndroom van Usher16-06-2017 11:06:12
 146. Doofblinde Jan (94) uit Tiel krijgt van rechter zijn huishoudelijke hulp terug16-06-2017 03:06:07
 147. Doofblinde Hedda de Roo studeert cum laude af in Leiden en sleept VIVA400-nominatie in wacht16-06-2017 03:06:44
 148. Een leven lang op de bres voor doofblinden16-06-2017 03:06:11
 149. HvA-studenten winnen 10.000 euro met deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:30
 150. Landelijk Expertisecentrum doofblindheid gelanceerd16-06-2017 03:06:51
 151. Familie van 94-jarige doofblinde Jan laaiend op gemeente Tiel16-06-2017 03:06:07
 152. Hoe leest doofblinde SWODB vrijwilliger Marloes?16-06-2017 03:06:56
 153. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid16-06-2017 03:06:36
 154. Radeloze familie van doofblinde Jan (94) uit Tiel vraagt rechter om meer huishoudelijke hulp16-06-2017 03:06:13
 155. Studenten HvA ontwerpen deurbel voor doofblinden16-06-2017 03:06:46
 156. Ushersyndroom: Langzaam naar isolatie16-06-2017 03:06:51
 157. Cupcakes ‘doofblinde’ Robèrt van Beckhoven mislukt16-06-2017 03:06:52
 158. Stichting Ushersyndroom krijgt 3300,00 euro16-06-2017 03:06:51
 159. Pleister remt doof én blindheid bij zeldzaam syndroom van Usher16-06-2017 03:06:47
 160. Duivels dilemma: doof of blind?16-06-2017 03:06:18
 161. Roos (15) wordt doof en blind …16-06-2017 03:06:02
 162. Politie helpt blinde en dove man in Arnhem om elkaar te begrijpen16-06-2017 03:06:03
 163. Dove en bijna blinde Jeff ontroert en inspireert met lied16-06-2017 03:06:07
 164. Hello Goodbye met Maartje die het Usher-syndroom heeft16-06-2017 03:06:50
 165. Ushermom Carolien: “Het helpt om het op te schrijven”16-06-2017 03:06:37
 166. Doofblindheid vaak verward met een verstandelijke beperking15-06-2017 11:06:30
 167. Dankzij deze taal kunnen mensen die lijden aan doofblindheid met elkaar praten15-06-2017 11:06:58
 168. Doofblinde Japie lanceert juichactie voor voetballers14-06-2017 08:06:38
 169. Doof en langzaam blind worden13-06-2017 09:06:54
 170. Communicatie aangeboren doofblindheid11-06-2017 07:06:14
 171. Opening Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid23-03-2017 10:03:48
 172. Zonder Grenzen – Gerry is slechthorend en slechtziend02-01-2017 06:01:42
 173. Criteria tweezijdig implantaat doofblinden bekend14-12-2016 09:12:29
 174. Genetische therapie Usher-syndroom stap dichterbij06-11-2016 08:11:53
 175. ‘Als Jackson gelukkig wordt, kunnen we het verdriet wel aan’17-10-2016 07:10:56
 176. Brothers: Doofblinde Fisher-tweeling19-07-2016 10:07:58
 177. Brothers: Doofblinde Fischer-tweeling11-07-2016 07:07:47
 178. Zeldzame ziekte treft twee gezinnen: “We hebben sprankeltje hoop”09-06-2016 08:06:05
 179. Chiro bakt 10.000 pannenkoeken voor goed doel06-04-2016 08:04:37
 180. Doofblinden communiceren via handschoen25-02-2016 08:02:12
 181. “Ik ben doof en blind, maar kan ik leren surfen?”03-01-2016 09:01:00
 182. Het syndroom van Usher: Auditieve en visuele beperking19-12-2015 02:12:25
 183. Drukbezochte opening expertisecentrum Het Oog & Oorhuis27-11-2015 05:11:00
 184. ‘Hij vindt het leuk dat ik zo vol in het leven sta’20-11-2015 08:11:10
 185. Zieke Eisema verzamelt geld met Zevenheuvelenloop11-11-2015 08:11:38
 186. 92 procent Nederlanders verkiest doofheid over blindheid08-10-2015 08:10:47
 187. Uit het hart: Tinne is slechthorend en lijdt aan tunnelzicht25-09-2015 06:09:45
 188. Tielbeke mist ondanks vele fans finale net25-09-2015 06:09:45
 189. Michel Tielbeke staat op scherp in Londen25-09-2015 06:09:45
 190. Doofblind en kosten in Nederland …25-09-2015 06:09:45
 191. Ik word langzaam blind25-09-2015 06:09:45
 192. ‘Morgen kan het donker zijn’25-09-2015 06:09:45
 193. Film ‘Onbeperkt’ in première gegaan25-09-2015 06:09:45
 194. Slechtziende loopt Marathon New York25-09-2015 06:09:45
 195. Praten met vier handen25-09-2015 06:09:45
 196. Video – Jaap wil aandacht voor syndroom van Usher25-09-2015 06:09:44
 197. Jaap vraagt aandacht voor syndroom van Usher25-09-2015 06:09:44
 198. Video – De kleine wereld van Machteld Cossee25-09-2015 06:09:44
 199. Totaal isolement dreigt voor de doofblinden25-09-2015 06:09:44
 200. Usher-dossier nu ook in het Nederlands25-09-2015 06:09:44

Laatst bijgewerkt op 8 oktober 2023 – 18:34