“Geef iemand zijn zicht terug en je geeft zijn glimlach terug”

Licht voor de Wereld bestrijdt blindheid in Rwanda, Tanzania en Congo en komt op voor de integratie van blinde en slechtziende kinderen. Vorig jaar kregen 20.000 blinden hun zicht terug dankzij deze Belgische ngo. Wij bezochten drie van hun projecten in Rwanda, dat meer dan een half miljoen blinden en slechtzienden telt. In een land waar 45% van de bevolking onder de armoedegrens leeft, er amper één oogarts per 700.000 inwoners is en een blind kind nog vaak wordt gezien als een straf van God, staat Licht voor de Wereld voor grote uitdagingen.

“Stilte! Klaar? Speel!” Leraar Emmanuel leidt een spelletje goalbal in goede banen. Twee teams van drie kinderen proberen zo vaak mogelijk de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Omdat blinde en slechtziende leerlingen samenspelen, draagt iedereen een zwarte skibril. In de bal zit een belletje zodat de spelers horen naar welke kant ze moeten duiken om de bal te stoppen. Als er gescoord wordt, blaast Emmanuel op zijn fluitje. Signaal voor de blinde supporters dat ze mogen applaudisseren.

We zijn in Rwamagana, in een school voor visueel gehandicapten die steun krijgt van Licht voor de Wereld: 155 kinderen uit het hele land volgen hier lager en middelbaar onderwijs. Het schooljaar is begin november bijna ten einde en de kinderen maken zich op om naar huis te gaan na een lange tijd op internaat. “Eigenlijk zouden ze liever hier blijven”, zegt broeder Jules Maurice, de schooldirecteur. “De meeste kinderen gaan niet graag naar huis. Onze school is hun stabiele basis, hier zijn ze op hun gemak onder gelijken. Thuis worden ze vaak niet geaccepteerd en hebben ze het zwaar.”

“Een blind kind is voor ouders een straf, een vloek, een schande. Blinde kinderen worden verwaarloosd, mishandeld of opgesloten. Koppels gaan vaak uit elkaar als er een blind kindje geboren wordt, omdat ze elkaar de schuld geven van hun ‘mislukking’. Of ze nemen snel een nieuwe baby om te bewijzen dat ze ‘normaal’ zijn. Vele kinderen zijn getraumatiseerd door jarenlang slecht behandeld te zijn geweest. Voor ouders is het een hele opluchting als ze hun kind bij ons kunnen achterlaten. Ze zijn blij dat het blinde kind iemand anders’ zorg is.”

Albinisme

Als de ouders het schoolgeld van 250 euro per jaar niet kunnen betalen, zoekt de school een sponsor. 33 kinderen staan momenteel op de wachtlijst. Op de speelplaats ontmoeten we Jean-d’Amour, een schattig en goedlachs jongetje van zeven. Hij kan naar school dankzij zo’n sponsor. Achter zijn lieflijke naam gaat een tragisch levensverhaal schuil. Jean lijdt aan albinisme (albinisme gaat gepaard met slechtziendheid, nvdr) en werd verstoten. Zijn ouders zien hem als het product van hekserij. Als Jean niet naar school kon, zou hij zijn hele kindertijd lang opgesloten zitten.

Door westerse ogen lijkt de school nogal onaangepast voor blinde kinderen. Een doolhof van gebouwen, vol trapjes, gootjes en richels. In de slaapzalen stapelbedden… Maar de kinderen vinden hun weg en doen het bijzonder goed. De school behaalde zelfs de tweede plaats bij de jongste districtsexamens. Meerdere leerlingen stromen door naar de universiteit. Toch kan het succes van de school niet voorkomen dat de leerlingen na het middelbaar of de unief in een zwart gat vallen. “Blinden krijgen nauwelijks kansen in de Rwandese maatschappij. Er zijn geen jobs voor hen”, zegt broeder Jules. “We hebben nog heel veel werk om mensen te overtuigen dat blinden evenveel capaciteiten hebben als zienden.”

Telescoop

Niet alle slechtziende kinderen gaan naar een speciale school. Licht voor de Wereld zet sinds een jaar ook in op inclusief onderwijs. 48 kinderen in de regio Kabgayi, in de zuidelijke provincie, nemen deel aan het pilootproject. “Een kind met een afwijking van min vijftien kan, met de juiste hulpmiddelen, perfect naar een gewone school”, zeggen begeleiders Ernest en Anselme. “Ouders overtuigen is vaak het moeilijkst. Een slechtziend kind naar school sturen, zien ze als vergeefse moeite. Ze denken dat het te dom is om te leren. Armen zien zelfs een gewone bril als luxe, als iets van de rijken. Als we zo’n kind dan een bril, een loep of een telescoop geven, zijn ouders steevast verrast door de snelle resultaten.”

Evalise (15) is één van de kinderen uit het project. Ze studeert met een beurs aan een Engelstalige meisjesschool. “Als klein meisje had ik al last van jeukende en tranende ogen”, vertelt ze. “Ik zat mezelf altijd maar te krabben. In de klas zag ik zelfs op de eerste rij niet genoeg. Toch bleef Evalise altijd naar school gaan. Een bril bracht soelaas. “Zonder bril zie ik amper een meter ver”, lacht ze. “Mijn afwijking is min tien.” En dankzij Licht voor de Wereld heeft Evalise nu ook een telescoopje. “Ik wist niet eens dat zoiets bestond”, lacht ze. “Maar dankzij mijn telescoop kan ik het bord nu eindelijk goed zien en kan ik notities nemen. Een enorme hulp en mijn punten zijn veel beter.” Ambitieuze en intelligente Evalise is niet van plan haar visuele beperking haar toekomst in de weg te laten staan. “Ik wil studeren in de Verenigde Staten”, zegt ze. “Computerwetenschappen en economie aan de John Hopkins-universiteit, om daarna mijn land verder te helpen ontwikkelen. Dat is mijn droom.”

Oogkanker

In Kabgayi beheert Licht voor de Wereld, samen met een Duitse ngo, een oogziekenhuis. De Kabgayi Eye Unit, een nationaal referentieziekenhuis voor oogzorg, is veruit hun grootste project in Rwanda. Elke dag melden zich hier zo’n 150 nieuwe patiënten, van mensen die eenvoudigweg een bril nodig hebben, over kinderen die een stok in hun oog hebben gekregen, tot cataract- en oogkankerpatiënten. Als het onthaal om half zeven opengaat, staan de eersten al klaar. Dankzij Licht voor de Wereld kunnen arme patiënten die vaak niet eens de middelen hebben om naar het ziekenhuis te reizen, hier toch behandeld worden.

We maken kennis met dokter Théofile Tuyisabe (39), de directeur van het ziekenhuis. Samen met één (!) collega voert hij tot veertig oogoperaties per dag uit. “Dit jaar zitten we al aan meer dan 5.000 operaties. We werken als machines”, lacht hij. “Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.”

Claudine en Jean-Baptiste komen met hun Gisèle (3), hun enige kind, op consultatie. Het arme boerengezin komt van ver omdat Gisèles oog maar blijft opzwellen. Het meisje huilt veel, heeft pijn en wil niet eten. Retinablastoom of oogkanker, luidt het verdict. “We zagen dit jaar al veertig kinderen met zo’n tumor”, zegt dokter Théophile. “Kind en zicht kunnen worden gered als we er op tijd bij zijn. Maar ouders komen, door armoede en onwetendheid, veel te laat naar het ziekenhuis. We kunnen dan nog wel het leven van het kind redden, maar niet het zicht. Alle veertig kinderen leven nog, maar dertig kwamen te laat en zijn blind. Dat is hard.” Voor Gisèle durft de dokter geen voorspelling te doen, maar op haar dossier noteert hij Urgent, svp!.

Genocide

In de wachtzaal voor het operatiekwartier zit een dertigtal patiënten klaar, allemaal in blauwe operatie-outfit en met een stickertje boven het oog dat moet worden geopereerd. Onder hen Juvenal en Félicité, twee cataractpatiënten die we de dag voordien thuis zijn gaan oppikken. Voor Juvenal (72) reden we vanuit Kabgayi drie uur naar het uiterste zuiden van Rwanda, voorbij Butare. De reis door het prachtig groene binnenland ging deels over onverharde wegen. Juvenal, landbouwer en vader van vijf, woont in een huisje zonder elektriciteit of stromend water. “Mijn man is langzaamaan blind geworden”, vertelt zijn vrouw Esperance. “Als hij op het veld ging werken, verdwaalde hij steeds vaker en moest ik hem gaan zoeken. Tot hij niks meer kon. We wisten niet eens dat een operatie hem weer kon laten zien.” Juvenal zit er maar stilletjes bij, maar hij kijkt uit naar de operatie. “Ik wil graag weer kunnen werken”, zegt hij. “Nu kan ik niks anders dan thuiszitten. Ik wil de zon weer zien en op mijn land werken.”

Naar het dorp van Félicité, de tweede patiënt, lopen zelfs helemaal geen wegen. Onze 4×4 moet dwars door de brousse om haar te bereiken. Félicité is een weduwe van 82, twee van haar drie zonen zijn vermoord tijdens de Rwandese genocide. Tien jaar geleden verloor ze links haar zicht, vijf jaar geleden werd ze ook rechts blind. In het dagelijks leven is ze volledig afhankelijk van haar kleindochtertje dat haar constant begeleidt. “Maar haar gezichtje heb ik nog nooit gezien”, zegt Felicité. De operatie zelf gebeurt onder lokale verdoving en duurt amper tien minuten. Dokter Théophile haalt de vertroebelde lens uit het oog en vervangt die door een kunstlens.

Vedette

De volgende dag mogen we erbij zijn als verpleegkundige Agnes het verband verwijdert. Eerst is Félicité aan de beurt. Even knippert ze met haar ogen en moet ze wennen aan het licht. Dan kijkt ze ons helder aan. “Ik had jullie stemmen gehoord”, lacht ze. “Nu kan ik jullie ook zien.” Met haar goede oog zoekt ze de dokter. “En wanneer opereert u mijn tweede oog?”, vraagt ze schalks. Plots ontdekt Félicité haar kleurrijke outfit. Met haar handen gaat over ze haar kleren (die ze nog nooit gezien heeft). “Wat mooi!”, kraait ze. “Die felle kleuren. En kijk eens naar mijn schoenen. Ik wist niet dat ik zo’n mooie spullen had.” Van een in zichzelf gekeerde, mompelende blinde verandert Félicité op slag in een uitbundige, grappige en spraakzame vrouw. Je ziet haar letterlijk openbloeien. “Dokter, ik word uw grootste ambassadrice”, zegt ze. “Ik stuur alle blinde omaatjes uit mijn dorp naar u toe.” Als een vedette wandelt ze zelfstandig door het ziekenhuis, wuivend naar iedereen. Félicité zingt zelfs een lied voor dokter Théophile om haar dankbaarheid te tonen. Wat gaat ze als eerste doen als ze thuis is? “Mijn kleindochter bedanken”, zegt ze. “En dan ga ik kijken hoe mijn boontjes erbij staan op het veld.”

Glimlach

Ook bij Juvenal is de operatie geslaagd. Hij lacht, straalt, schudt onze handen en sluit zich bij Félicité aan: “Als ik thuiskom, neem ik mijn hak en ga ik naar mijn veld.” Dokter Théophile is tevreden: “Als oogchirurg zie je onmiddellijk resultaat van je werk. Licht in de ogen van deze mensen betekent licht in hun leven. Door patiënten weer te laten zien, haal je ze uit hun isolement. Als je blind bent, heb je geen reden om te glimlachen, want je ziet niemand teruglachen. Maar de glimlach is altijd het eerste dat terugkomt als een patiënt weer kan zien.”

Marijke Vrijsen

Bron: Het Belang van Limburg, Za. 24 Nov. 2018, Pagina 14

Deel dit:
Advertenties

 1. Het breekt mijn hart dat er zoveel mensen blind zijn, terwijl dit wel voorkomen had kunnen worden”23-12-2022 06:12:51
 2. Migrantendag 2022: ‘We moeten heel erg laten zien dat we wél iets kunnen’23-11-2022 06:11:28
 3. Staaroperaties in Oeganda door Oogcentrum Eibergen16-11-2022 06:11:25
 4. Tien vrijwilligers uit Etten-Leur voor oogkamp naar Nepal03-11-2022 05:11:09
 5. Mieke, Rodi en Manon organiseren inzamelactie: “Er is veel slechtziendheid in Gambia door ondervoeding en door de straffe zon”02-11-2022 11:11:52
 6. Elf blinde kinderen dood na brand in Oegandese school: vluchten onmogelijk door vensters met tralies26-10-2022 05:10:30
 7. Kleuterjuf met een missie: Dianne de Bruin22-09-2022 05:09:46
 8. Zackaria (7) dreigde blind te worden maar God bood uitkomst31-08-2022 05:08:38
 9. SeeYou heeft oog voor armen met visuele beperking28-08-2022 05:08:09
 10. Oorlog maakt het leven nog moeilijker voor de slechtzienden van Oekraïne17-08-2022 03:08:31
 11. Podcast: Amany Shalha tolk en coördinator Steunpunt Migranten Oogvereniging20-07-2022 05:07:54
 12. Lionsactie vreemd en oud geld overtreft alle verwachtingen13-07-2022 12:07:05
 13. Zorgen in Malawi; mensen met albinisme worden bedreigd27-06-2022 05:06:04
 14. Wolfheze – Blinden en slechtzienden vangen Oekraïense vluchtelingen op11-05-2022 05:05:44
 15. Brandwijker Tom van der Spek verrast slechtziende Oekraïner met hulpmiddelen08-04-2022 06:04:23
 16. Vluchtelingen uit Oekraïne met een oogaandoening08-04-2022 05:04:10
 17. Poolse oogspecialist redt Oekraïense mama en haar tweeling van blindheid door bomscherven05-04-2022 06:04:27
 18. In Bahrein dreigt mensenrechtenverdediger blind te worden door ontzegging medische zorg02-04-2022 05:04:28
 19. Hoe een blind koppel uit Kiev vluchtte naar Eindhoven01-04-2022 08:04:54
 20. “Je ziet vaak dat hele families trachoom krijgen” – SeeYou31-03-2022 04:03:04
 21. Oekraïense vluchtelingen met een oogaandoening de weg gewezen31-03-2022 04:03:59
 22. Chronische oogzorg gestopt in grote delen van Oekraïne25-03-2022 07:03:48
 23. Help Oekraïners met een beperking te evacueren08-03-2022 02:03:13
 24. Oorlog in Oekraïne: aandacht nodig voor mensen met een handicap06-03-2022 02:03:18
 25. Audio: Monique is oogarts bij Mercy Ships: “Een mama kon voor het eerst haar kindjes zien”19-02-2022 06:02:11
 26. Boniface Massah zet zich in om geweld tegen mensen met albinisme een halt toe te roepen. ‘Deze heksenjacht moet stoppen’04-02-2022 06:02:44
 27. Beter contact met slechtziende en blinde anderstaligen 220-01-2022 06:01:58
 28. “Ik was met mijn zoon aan het spelen en zag een vlek in zijn oog.”28-12-2021 06:12:05
 29. Kerstverhaal Cees Smit: Toch een nieuwe toekomst?21-12-2021 05:12:53
 30. See You – “Dag na dag werd de pijn erger”16-12-2021 06:12:35
 31. Het nieuwe huisje voor de blinde man | Francina in Malawi #1 | RDactie | RD11-12-2021 07:12:08
 32. Actrice Jennifer Heylen opent ogen11-12-2021 07:12:02
 33. Gescheurd trommelvlies en beperkt gezichtsvermogen: Afghaanse journalisten afgeranseld door taliban23-09-2021 05:09:07
 34. Steunpunt Migranten Oogvereniging Amany Shalha01-09-2021 05:09:53
 35. Staar of niet, Geldropse priester Willem Kerkhof (78) wil zo snel mogelijk terug naar Malawi27-06-2021 04:06:17
 36. Ziezo-online: Oogvereniging – Steunpunt migranten26-06-2021 11:06:25
 37. ‘Deze mensen worden gezien als onmenselijk, vervloekt of behekst’10-06-2021 06:06:00
 38. Albinisme in Afrika: een leven in de schaduw09-04-2021 05:04:01
 39. Blinde politicus wordt novice bij jezuïeten09-04-2021 05:04:48
 40. Albino-gemeenschap verliest boegbeeld Josephat Torner door verkeersongeluk09-04-2021 05:04:32
 41. Amasja Hoolwerf wandelde voor rechten Afrikaanse albino’s: Kilimanjaro maakt plaats voor Pieterpad09-04-2021 05:04:29
 42. Video: De kreetjes van Ahmed (9, blind) bij de knallen naast zijn klas, middenin het oorlogsgeweld in Jemen09-04-2021 05:04:12
 43. MSD strikt Bijlo in strijd tegen rivierblindheid09-04-2021 05:04:08
 44. Het werk van SeeYou in de uitzending van Dit is Holland op RTL4!09-04-2021 05:04:57
 45. Goed doel in de kijker: Light for the World Belgium09-04-2021 05:04:41
 46. Moslimsopweg – Over Bemyvision09-04-2021 05:04:24
 47. Koran voor blinden? Islamitisch kinderboek in braille09-04-2021 05:04:56
 48. Monique kan opnieuw lezen | Mercy Ships09-04-2021 05:04:25
 49. Maher uit Egypte durft weer toekomstplannen te maken09-04-2021 05:04:09
 50. Programma oogchirurgie | Mercy Ships09-04-2021 05:04:39
 51. “Voor mij is alles wat op papier staat hetzelfde” – Interview met Ana Kristia da Silva Martins09-04-2021 05:04:23
 52. Dr. Dominique Kerremans werkt als oogarts voor Mercy Ships09-04-2021 05:04:09
 53. Hossam wil graag Nederlands leren, maar voor blinde nieuwkomers is er bijna geen les09-04-2021 05:04:54
 54. Mooi gebaar van Marokkaanse minister voor bejaarde blinde vrouw09-04-2021 05:04:38
 55. Samsungs EYELIKE™ funduscamera geeft Galaxy smartphones nieuwe bestemming en verbetert wereldwijde toegang tot oogzorg09-04-2021 11:04:05
 56. “Mercy Ships heeft mijn kijk op het leven veranderd”10-03-2020 06:03:08
 57. “Blindheid is vaak een gevolg van armoede”30-04-2019 06:04:10
 58. Albino’s in Tanzania stappen in het licht30-04-2019 06:04:05
 59. “770.000 Congolezen zijn blind door gebrek aan zorg”24-04-2019 06:04:03
 60. Vermijdbare blindheid treft vrouwen dubbel07-03-2019 07:03:16
 61. Oogarts Piet Noë (43) wordt ereburger22-12-2018 07:12:48
 62. Oudenaarde verleent ereburgerschap aan oogarts Piet Noë22-12-2018 07:12:15
 63. “Geef iemand zijn zicht terug en je geeft zijn glimlach terug”27-11-2018 07:11:04
 64. ‘15 miljoen blinden eenvoudig te genezen. Waarom gebeurt dat niet?’23-11-2018 07:11:23
 65. Deze aangrijpende fotoreeks en video wil blindheid bij kinderen en volwassenen voorkomen20-11-2018 04:11:17
 66. Student maakt stiekem documentaire over albinismekamp16-11-2018 07:11:10
 67. Ambachtse moeder strijdt tegen bijgeloof albinisme: ‘In mijn ogen mankeert hij niets’13-10-2018 09:10:29
 68. “De dieren kunnen niet zonder elkaar”17-09-2018 07:09:27
 69. ‘Kinderen met albinisme horen thuis te wonen en naar school te gaan’13-06-2018 08:06:51
 70. Kijken door dierenogen08-06-2018 05:06:21
 71. Achtduizend brillen voor kansarmen25-05-2018 07:05:05
 72. Als het leven wazig wordt tijdens een meeting…17-05-2018 11:05:01
 73. Turkije neemt megahulp op zich en wordt de oogarts van Afrika06-04-2018 07:04:44
 74. Wetterse optiekzaak behaalt “Opticien voor de Wereld” label16-03-2018 09:03:30
 75. Studenten voeren oogmetingen uit in Banjul10-03-2018 08:03:53
 76. Blinde activiste: wil je gehandicapten geld geven? Koop dan kansen15-02-2018 11:02:04
 77. “Ook zij verdienen kans om te studeren”23-12-2017 09:12:24
 78. Wie in Shanghai ambitieuze ouders heeft, draagt een bril13-12-2017 09:12:19
 79. Geen tijd voor een gezin, wel voor een eigen ziekenhuis in Rwanda22-11-2017 08:11:12
 80. Oogarts met hart voor Rwanda is Specialist van het Jaar22-11-2017 12:11:15
 81. Oogarts Piet Noë eerste ‘Specialist van het Jaar’20-11-2017 07:11:11
 82. Zeeuwse suikeroom redt ooghulp in Afrika18-11-2017 10:11:58
 83. ‘Ik zal niet stoppen, de droom zal op een dag uitkomen’11-11-2017 09:11:08
 84. Josephat uit Tanzania vertelt in Gemert: Als Albino in Afrika stierf je niet, je verdween03-11-2017 02:11:55
 85. Op blind date met Lucas Van den Eynde14-10-2017 07:10:27
 86. Acteur Jef Desmedt uit Familie steunt preventie van blindheid14-10-2017 07:10:58
 87. Danni Heylen op blind date in winkelstraat14-10-2017 07:10:24
 88. Selfie met BV voor het goede doel14-10-2017 07:10:23
 89. Blinde Marokkaanse vrouw verzekert eindelijk burgerschap voor haar zoon13-10-2017 05:10:34
 90. “We schenken 500 euro per jaar voor kinderen in Afrika”06-10-2017 08:10:32
 91. Optiek steunt ngo die blindheid bestrijdt06-10-2017 08:10:59
 92. Optiek Thijs strijdt tegen blindheid05-10-2017 09:10:19
 93. Alternatieve Nobelprijs voor Ethiopische Yetnebersh Nigussie28-09-2017 12:09:49
 94. Een delegatie van 24 blinde pelgrims vertrokken naar Mekka19-08-2017 06:08:19
 95. ‘Afrika laat mij nooit meer los’19-08-2017 06:08:15
 96. Beeldige foto’s van albinokinderen in Tanzania die dagelijks dealen met gevaar18-08-2017 07:08:59
 97. Gentse opticien doet Nepalezen opnieuw zien12-08-2017 08:08:58
 98. Gentse opticien helpt Nepalezen beter zien12-08-2017 08:08:08
 99. Slechtziende man adopteert pup met 1 oog18-06-2017 04:06:16
 100. Wie is de blinde vrouw die de wereldpers haalt met haar voorspellingen over ISIS?17-06-2017 02:06:25
 101. n beeld: het blindendorp van Peru16-06-2017 08:06:17
 102. Light for the World bouwt oogziekenhuis in Mbuji-Mayi16-06-2017 04:06:15
 103. Veenendaalse Stichting Light For The World gaat voor duurzaam16-06-2017 04:06:44
 104. Video: “Met veertig euro kunnen we een blinde terug laten zien”16-06-2017 04:06:04
 105. Eyes For The World presenteert “Eyes for the World16-06-2017 04:06:26
 106. Video: Leerlingen Sint-Lutgardis bezoeken school voor blinden in Tanzania16-06-2017 04:06:26
 107. Leerlingen bouwen sportveld voor blinden in Tanzania16-06-2017 04:06:56
 108. Lionsclub haalt 104 kilo oud geld op voor oogoperaties16-06-2017 04:06:48
 109. Het gaat goed met Chey Nein na staaroperatie in 201616-06-2017 09:06:11
 110. Ellie ziet voor de eerste keer licht na een succesvolle cataractoperatie16-06-2017 08:06:34
 111. Stichting Zienderogen biedt via vrijwilligers oogmetingen15-06-2017 03:06:10
 112. Blinde kinderen in Marokko omgekomen bij ongeluk15-06-2017 01:06:40
 113. Blinde bulldog die doodsbang werd achtergelaten in park krijgt nieuwe kans op geluk15-06-2017 01:06:47
 114. Deze blinde hond krijgt hulp van blindengeleidehond15-06-2017 01:06:18
 115. Baasje Anita (62) is in één klap haar twee beste vrienden kwijt15-06-2017 01:06:55
 116. Waarom krijgen katten gele ogen op de foto?15-06-2017 01:06:49
 117. Indrukwekkende documentaire over vliegend oogziekenhuis14-06-2017 11:06:07
 118. ‘Zelfs in het graf is een albino niet meer veilig’14-06-2017 11:06:50
 119. Raalter ondernemers ondersteunen actie tegen huidkanker bij Afrikaanse albino’s14-06-2017 11:06:40
 120. Raaltenaren in actie tegen huidkanker bij Afrikaanse albino’s14-06-2017 11:06:16
 121. In gesprek met albino’s over stigma’s en stereotypes14-06-2017 11:06:11
 122. Eibergen steunt actie Afrikaanse Albino’s14-06-2017 11:06:45
 123. Malawi: nieuwe golf van aanvallen op mensen met albinisme14-06-2017 11:06:48
 124. Brillenactie voor Afrikaanse albino’s14-06-2017 11:06:02
 125. ‘Bij een docu over albino’s moest ik zó hard huilen’14-06-2017 11:06:07
 126. Leven in de schaduw14-06-2017 10:06:55
 127. Donatiepunten voor Afrikaanse Albino’s14-06-2017 10:06:08
 128. Albino’s in Afrika, vermoord vanwege bijgeloof14-06-2017 10:06:18
 129. Albino’s in Afrika zijn hun leven niet zeker; Twente helpt14-06-2017 10:06:16
 130. Een veilig bestaan voor albinokinderen14-06-2017 10:06:15
 131. Blinde vrouw voorspelde niet alleen 9/11 en opkomst van ISIS maar ook Brexit14-06-2017 08:06:32
 132. Blinde konijnenfokster oogst bewondering op Jeugdshow Laren14-06-2017 05:06:40
 133. Albino’s lopen gevaar in vluchtelingenkampen in Malawi13-06-2017 08:06:38
 134. Albino-olifantje Little Pinky dreigt stekeblind te worden13-06-2017 08:06:27
 135. Albinomoordenaar krijgt levenslang in Malawi13-06-2017 08:06:10
 136. “Albino’s in Malawi dreigen uitgeroeid te worden”13-06-2017 02:06:46
 137. “Albinisme is een heel wreed bijgeloof”13-06-2017 02:06:29
 138. Blinde chihuahua loopt met harnas12-06-2017 04:06:51
 139. Indische rivierdolfijn11-06-2017 10:06:52
 140. Een octopus kan met zijn huid ‘zien’11-06-2017 09:06:51
 141. Video: Blinde kip van René krijgt beste zorgen11-06-2017 09:06:55
 142. Telkens weer gered door het oog07-06-2017 07:06:39
 143. Buso Sint-Idesbald bezorgt Rwandese blindenschool nieuw dak25-05-2017 07:05:53
 144. 200 fietsers voor ‘brillen voor iedereen’24-05-2017 07:05:56
 145. Loslopend wild15-05-2017 07:05:56
 146. Studente ‘Wumpini’ schrijft blog over stage in Ghana28-03-2017 08:03:48
 147. “We leren veel bij van elkaar”24-03-2017 08:03:11
 148. Vijfjarig albinomeisje ontvoerd en vermoord22-02-2017 12:02:02
 149. Bijziende bonobo’s21-01-2017 06:01:27
 150. Blinde vrouw haalt wereldpers met voorspellingen over ISIS02-01-2017 05:01:02
 151. Miss en Mister Albinisme gekozen in Kenya27-10-2016 04:10:43
 152. Actrices uit Thuis laten zich blinddoeken16-10-2016 08:10:57
 153. Zo voelt het om (voor even) blind te zijn15-10-2016 08:10:07
 154. Geblinddoekt voor oogoperaties15-10-2016 08:10:13
 155. Ook deze Belg verdient olympisch goud24-08-2016 07:08:53
 156. T-Rex is de reden dat je hond weinig kleuren ziet07-08-2016 08:08:07
 157. Eyes For The World richt blik op sloppenwijken21-07-2016 06:07:04
 158. “In 4 jaar al 7.000 mensen helpen zien”17-07-2016 08:07:35
 159. Vautmans wil moordpartijen op albino’s een halt toeroepen12-07-2016 08:07:08
 160. Albino’s in Afrika: Hulporganisaties in Nederland11-06-2016 10:06:00
 161. Vermoord om hun ‘geneeskrachtige’ beenderen10-06-2016 07:06:49
 162. Van Honsebrouck steunt Congolees oogziekenhuis04-06-2016 07:06:04
 163. Lions Club steunt oogkliniek van Piet Noë in Rwanda13-05-2016 08:05:55
 164. Blinde poes apporteert speeltjes10-05-2016 06:05:29
 165. Blind kalfje gered van de dood17-04-2016 06:04:28
 166. Veense stichting Light for the World beste goede doel30-03-2016 08:03:22
 167. “Er is nog veel onwetendheid over cataract bij honden”25-03-2016 09:03:50
 168. Eyes For The World wil zelfcorrigerende brillen uitdelen aan Antwerpse kansarmen17-03-2016 11:03:15
 169. Familiehond zorgde ervoor dat zoontje niet blind is03-03-2016 09:03:58
 170. Delegatie van de Sint-Ludgardisschool op inleefreis in Tanzania10-02-2016 09:02:32
 171. Lionsclubs zamelen 60.000 euro in voor staaroperaties08-02-2016 09:02:15
 172. Zonnebrillenproject krijgt 10.000 euro23-12-2015 09:12:26
 173. Sint-licht-gardis steunt ‘Licht voor de wereld’21-12-2015 08:12:59
 174. Afrikaanse albino’s lijden onder stigma27-11-2015 05:11:43
 175. Oudenaardse oogarts geeft blinden hoop24-11-2015 07:11:01
 176. Blinde auteur maakt ruim 500 oogoperaties mogelijk13-11-2015 08:11:06
 177. Albino’s in gevaar door verkiezingen Afrika15-10-2015 08:10:05
 178. Belgische vzw Eyes for the World maakt brillen ook in ontwikkelingslanden toegankelijk08-10-2015 08:10:27
 179. Minister geeft steun aan vzw08-10-2015 08:10:28
 180. 110-jarige blinde en dove vluchteling komt aan in Duitsland30-09-2015 12:09:57
 181. Blind kind kiest nieuwe koptische paus28-09-2015 03:09:27
 182. Blinde panda kan weer zien10-09-2015 09:09:41
 183. Albino watersalamander kan niet op land leven10-09-2015 09:09:31
 184. Kleine blinde neushoorn met succes geopereerd aan cataract10-09-2015 09:09:17
 185. Albino-Skippy geboren op aard10-09-2015 09:09:01
 186. Blinde molrat kankerresistent10-09-2015 09:09:48
 187. Facebook-oproep om blind reekalfje in leven te houden10-09-2015 09:09:34
 188. Libellen & oogjes10-09-2015 09:09:16
 189. Glaucoom bij dieren10-09-2015 09:09:01
 190. De meeste zoogdieren hebben nachtogen10-09-2015 09:09:46
 191. Kogelresten in schedel van blinde zeehond10-09-2015 09:09:31
 192. Zeehond Stevie (188 kg) onder de scan10-09-2015 09:09:15
 193. Blinde zeehond Stevie wordt onderzocht10-09-2015 09:09:56
 194. Zeehond blind aan beide ogen door schot in snuit10-09-2015 09:09:40
 195. Blinde vogels vinden hun weg10-09-2015 09:09:24
 196. Man blind na reddingspoging vogel10-09-2015 09:09:09
 197. Jan-van-gent pikt oog uit van dierenvriend die hem hielp10-09-2015 09:09:55
 198. Juffervis heeft nepoog om roofvissen te foppen10-09-2015 09:09:38
 199. Primeur: albino dolfijn gespot in Middellandse Zee10-09-2015 09:09:19
 200. Wetenschappers zien voor het eerst grote albino-orka10-09-2015 09:09:03

Laatst bijgewerkt op 27 november 2018 – 07:04