‘Ik nam een mix van medicijnen. Ik wilde dood’

Cheyenne Smits werd geboren met een oogafwijking, waardoor ze loenst. Al van in de kleuterklas wordt ze gepest. Na veertien jaar opkroppen en depressies wou ze uit ’t leven stappen. Net op tijd werd ze gered. Nu doet Cheyenne haar verhaal. ‘Om ook de stille toeschouwers duidelijk te maken waartoe hun nietsdoen kan leiden’, zegt ze.

We ontmoeten Cheyenne en haar mama Ingrid bij hen thuis, op een zonnige maandagnamiddag. De meeste tieners zitten op school, maar ’t is niet dat het meisje spijbelt. Ze volgt namelijk deeltijds onderwijs. Uit noodzaak.

‘Ik studeer voeding/verzorging’, vertelt Cheyenne. ‘Da’s wekelijks twee dagen les en de overige dagen praktijk. Binnenkort ga ik aan de slag in een instelling voor mindervaliden. Dat ligt me. Alleszins beter dan het communiceren met leeftijdgenoten. Bij hen klap ik snel dicht.’

Uit angst om gemene opmerkingen te krijgen?

Cheyenne: Inderdaad. En da’s al veertien jaar bezig. Het begon in het tweede kleuterklasje. Door m’n oogafwijking noemden de kinderen mij ‘schele’. En toen ik een tijdje een steunverband moest dragen, omdat ik met m’n fietsje was gevallen, werd ik helemaal het mikpunt van pesters. Ik kreeg constant stompen en schoppen.

Greep er dan nooit een leerkracht in?

Cheyenne: Alleen als het uit de hand liep, soms. Maar verder? Zeker in de lagere school waren ze van mening dat je onderlinge problemen vooral zélf moest oplossen. Dat hoorde bij het leerproces. Maar intussen werd ik als tienjarig meisje, op de fiets naar school of naar huis, achterna gezeten door een bende die de hele weg riep: ‘Je zou er beter een eind aan maken!’ en ‘Wij gooien u in ’t kanaal!’

Vreselijk. Waren het altijd dezelfde pesters?

Cheyenne: Een aantal. Klasgenoten, anderen van ’t school, maar die staken dan kinderen aan die mij niet eens kenden. Eén keer heeft iemand met een brommertje mij zelfs bijna écht in het water gereden.

Ingrid: En als ouder sta je daar compleet machteloos tegenover.

Ben je dan nooit naar de schooldirectie gestapt?

Ingrid: Tuurlijk wel. Maar pesters vinden altijd wel een gelegenheid om hun slachtoffer tóch te raken. En Cheyenne werd ook hier in de straat belaagd. De kinderen uit de buurt zijn allemaal ongeveer van dezelfde leeftijd. Ze speelden vaak samen, maar als Cheyenne wilde meedoen, moest ze snoep meebrengen. En dan gingen ze verstoppertje spelen. Cheyenne moest aftellen terwijl de anderen een stuk straat inliepen waarvan ze wisten dat Cheyenne er van mij niet mocht komen. Ik wou dat ze in mijn zicht bleef.

En de ouders van die kinderen dan?

Ingrid: Ach… Eén keer heb ik één van hen erover aangesproken. Zonder succes. Die vader wees naar de overkant en zei grofweg: ‘Dáár is uw huis.’ Die pesters werden nooit op hun vingers getikt.

Had het ook een impact op Cheyennes schoolresultaten?

Cheyenne: (knikt) Ik ben gedurende m’n middelbaar op zes jaar tijd wel zes keer van school veranderd. Telkens om dezelfde reden: ik werd iedere dag gepest. Vorig jaar in oktober ben ik uiteindelijk naar het deeltijds onderwijs overgestapt. Mijn punten zijn nu oké, maar ik heb de voorbije jaren vaak moeten dubbelen omdat ik te veel projectweken en zo had gemist.

Was je dan zo vaak afwezig?

Cheyenne: Ik werd echt zíek van die pesterijen, letterlijk. Soms zat ik dagenlang met heel erge buikpijn, puur van de stress. Maar er waren ook periodes dat ik maanden niet naar school ging. Het verdriet dat men me aandeed, sloeg op mijn darmen. Dan moest ik naar het ziekenhuis om allerlei onderzoeken en behandelingen te ondergaan.

En nog drong het niet tot jouw klasgenoten door dat ze te ver gingen?

Cheyenne: Een paar meisjes zijn me in het ziekenhuis komen bezoeken. Ze hadden met mij te doen, zeiden ze. Tot ik terug naar school mocht. Ineens zagen ze mij niet meer staan en deden ze weer mee met de rest.

Is er niks te doen aan je oogafwijking?

Cheyenne: Tja, ik ben inmiddels al vier keer geopereerd aan mijn ogen. Binnenkort ga ik nog maar eens onder het mes. Door alle ingrepen kan ik m’n ogen zelfs niet meer volledig naar links of naar rechts draaien. Maar moet men mij daarom pesten? Ik begríjp dat niet.

Pesten is nooit goed te praten, punt.

Cheyenne: En geloof me: ik heb zó geprobeerd om erbij te horen. Toen ik in het tweede middelbaar zat was het hip om je haar rood te verven. Dus deed ik dat ook. Maar ineens vonden de anderen dat m’n haar er zo ‘nog vettiger’ uitzag. Daarna was kleding van het merk Pimkie dé trend. Of de opkomst van de iPhone. Op m’n veertiende had ik er al één.

Allemaal om erbij te mógen horen.

Cheyenne: En pas op: mijn ouders hebben het niet breed. We hebben samen voor die iPhone gespaard. Maar dan ging de ronde dat ik die gepikt had, omdat we er het geld niet voor hebben. Ik heb toen zelfs de rekening moeten tonen om te bewijzen dat we hem wel degelijk hadden betaald.

Was er dan niet één klasgenoot die jou steunde?

Cheyenne: Ik heb héél eventjes gedacht dat ik een vriendin had, ja. Een meisje dat al eens met me optrok. Tot ik ontdekte dat ze alleen maar de pieren uit m’n neus kwam halen, om door te vertellen aan de anderen. Als het lespauze was, hoorde ik nergens bij. Dan ging ik dicht bij het secretariaat staan, daar voelde ik mij veilig. En als ze toch weer lastig deden, zei ik dat ik mij niet goed voelde en ging ik naar huis.

Maar da’s geen oplossing, natuurlijk.

Cheyenne: Nee, en op den duur mocht ik niet meer naar huis. Want het was zogezegd ‘altijd wel iets’. Dus liep ik gewoon weg van school als ze me pestten. Om thuis uit te huilen bij Plouche, m’n cavia. Zij is wél altijd blij als ze me ziet.

Ingrid: We hebben nu twee gesprekken met de dienst jeugdpsychiatrie van Antwerpen gehad. Om te zien met welke psychische problemen Cheyenne kampt door die pesterijen. Met leeftijdgenoten omgaan bijvoorbeeld is erg moeilijk.

Jullie zijn bij die dienst terechtgekomen nadat Cheyenne een zelfmoordpoging ondernam.

Ingrid: (wordt stil) In augustus was dat, daags voor we Moederdag zouden vieren. Ik had het totáál niet zien aankomen.

Cheyenne: Als je al je hele bewuste leven gepest wordt… Ik was gebroken. Waarop ik een mix van medicijnen heb genomen. Ik wist dat ik ’s avonds naar de huisarts moest, maar was ervan overtuigd dat ik tegen dan dood zou zijn. De medicijnen begonnen echter pas uren later te werken. Bij de dokter sloeg mijn hartslag ineens op hol en daalde m’n bloeddruk.

Ingrid: Van wat er daarna gebeurde, weet Cheyenne niet veel meer. Ze viel flauw, en gelukkig had de dokter meteen door dat het ernstig was. Toen ze in ’t ziekenhuis wakker werd, was het eerste dat ze zei: ‘Blijkbaar heb ik niet genoeg gepakt.’ Ik weet nog hoe die woorden er bij mij inhakten.

Dat moet verschrikkelijk zijn voor een moeder.

Ingrid: Absoluut. En de kinderarts was duidelijk: ‘Dit meisje is bijna doodgepest.’ Afschuwelijk als je daar als ouder zo machteloos tegenover staat. Dat anderen – zelfs volwassenen – stilzwijgend toekijken als een kind wordt gepest. Achteraf bleek Cheyennes zelfmoordpoging een keerpunt. Die dokter heeft haar erdoor getrokken, door goeie gesprekken met haar te voeren. Maar ook door ons door te verwijzen naar de hulpverlening. We krijgen nu begeleiding.

Je bedoelt: niet alleen Cheyenne, maar ook jullie als ouders.

Ingrid: Ja, want ook wij hadden nood aan opvang. Na Cheyennes zelfmoordpoging stond ik echt op instorten.

Het gaat al ietsje beter, maar het blijft vreselijk om machteloos te moeten toezien hoe je kind keer op keer wordt gepest. En nu… Het gaat wel beter op school, maar onderweg, op de bus, wordt ze opnieuw gepest. Er komt maar geen einde aan.

Cheyenne: Het gaat om meisjes met wie ik in ’t tweede middelbaar zat. ‘Nu kijkt die nog altijd zo scheel’, hoor ik dan. Of ze spotten met mijn kleren, dat ze uit de mode zijn of zo. Ik trek het mij minder aan dan vroeger.

Maar daarom doet het niet minder pijn?

Cheyenne: Da’s waar. Maar m’n zelfmoordpoging heeft me ook iets moois opgeleverd. Een lief!

Dus heb je sinds kort een extra steunpilaar. Da’s mooi.

Cheyenne: Ja, Brent steunt me door dik en dun. We kennen elkaar al langer, via de sociale media, en blijkbaar had hij al een poos bepaalde gevoelens voor mij. Maar pas toen ik na die overdosis medicijnen in het ziekenhuis lag, durfde hij dat toe te geven. Ineens stond hij in m’n kamer om z’n liefde voor mij te verkondigen.

Geweldig.

Ja, Brent én Rode Neuzen Dag zorgen ervoor dat ik terug zin heb in het leven. Zowel m’n vriend als de anti-pesters-actie geven mij het gevoel dat ik niet alleen sta. Ik zamel zelf ook geld in en hou de organisatie wekelijks op de hoogte van mijn vorderingen. ‘Goed bezig!’, hoor ik dan. Die woorden doen zóveel deugd. Eindelijk zijn er mensen die mij waarderen, voor wie ik iets beteken.

En hoe gaat het met je schoolresultaten?

Ingrid: Sinds vorig jaar stukken beter.

Cheyenne: Mijn opleiding volgt niet het klassieke stramien, hé. We werken volgens ons eigen tempo. Bedoeling is om na de kerstvakantie aan m’n specialisatiejaar te beginnen. Ik ben klaar voor het échte leven, waarin ik me altijd zal blijven inzetten voor een wereld zonder pesters.

Info: Eén op vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen. Voor het tweede jaar op rij slaan VTM, Qmusic en Belfius de handen in elkaar om op zaterdag 3 december Rode Neuzen Dag te organiseren, om zo geld in te zamelen voor een beter opvang voor jongeren met psychische problemen.

http://www.rodeneuzendag.be.

KATHLEEN VERVOORT

Bron: Dag Allemaal, Di. 04 Okt. 2016, Pagina 142

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Vughtse blinde transgender krijgt na klacht over Kruidvat gedeeltelijk gelijk van rechter: ‘Blij met vonnis’04-04-2021 01:04:41
 2. Niemand helpt slechtziende man: ‘Iedereen reed hard voorbij’04-04-2021 01:04:16
 3. Meid toch … Blinde transgender wil 5000 euro van Kruidvat wegens discriminatie, krijgt niks04-04-2021 01:04:04
 4. Kruidvat op vingers getikt omdat ze blinde Ingrid niet door de winkel wilde begeleiden04-04-2021 01:04:53
 5. Jonge vrouw vervalst parkeerkaart voor mensen met een beperking04-04-2021 01:04:39
 6. Blinde student beroofd in eigen appartement01-11-2019 06:11:16
 7. Dronkaard krijgt werkstraf voor slaan blinde Hasselaar25-05-2019 05:05:08
 8. Blinde redt zichzelf tijdens aardbeving Sicilië16-01-2019 07:01:40
 9. Blinde ex-gevangenisdirecteur in cassatie tegen veroordeling voor aanranding26-12-2018 07:12:29
 10. Hof van beroep Antwerpen – Blinde gevangenisdirecteur krijgt 3 jaar cel met uitstel voor aanranding gedetineerden07-12-2018 07:12:54
 11. Blinde gevangenisdirecteur in beroep minder zwaar gestraft voor aanranding gedetineerden06-12-2018 08:12:02
 12. Blinde gevangenisdirecteur krijgt 3 jaar cel met uitstel voor aanranding gedetineerden05-12-2018 10:12:17
 13. Gevangenisdirecteur van Hoogstraten en Wortel krijgt uitstel06-10-2018 07:10:53
 14. Commissaris mogelijk blind aan één oog na betoging ambtenaren01-10-2018 06:10:50
 15. “Voorlopig geen blindengeleidehond want ik heb een schrik gepakt van die dieren”16-05-2018 11:05:22
 16. Jongeren worden boos op blinde man13-04-2018 10:04:09
 17. Bewoners redden blinde zoon en huisdieren bij brand28-02-2018 08:02:17
 18. Huis (met blinde zoon) onbewoonbaar nadat elektriciteitskast vuur vat28-02-2018 08:02:34
 19. Blinde directeur gaat in beroep tegen 2 jaar effectieve celstraf07-02-2018 08:02:52
 20. Blinde gevangenisdirecteur krijgt vier jaar cel voor aanranding van gedetineerden13-01-2018 10:01:57
 21. Blinde gevangenisdirecteur krijgt zelf 4 jaar cel13-01-2018 10:01:12
 22. Blinde gevangenisdirecteur wortel krijgt vier jaar cel voor aanranding10-01-2018 01:01:38
 23. Ex-gevangenisdirecteur krijgt 4 jaar voor aanranding10-01-2018 01:01:49
 24. Gevangenisdirecteur Buts krijgt vier jaar cel voor aanranding gedetineerden10-01-2018 01:01:20
 25. Vijftiger door gauwdief in oog gestoken02-01-2018 08:01:37
 26. “Meer dan duizend hechtingen”21-12-2017 08:12:07
 27. Vrouw blind na aanval door eigen hond21-12-2017 08:12:35
 28. Beruchte Britse moordenares dreigt met zelfmoord11-12-2017 05:12:24
 29. Vermassen vraagt vrijspraak voor blinde gevangenisdirecteur: “Cliënt is impotent en hulpbehoevend”07-12-2017 08:12:06
 30. Blinde gevangenisdirecteur vraagt vrijspraak, parket eist 8 jaar07-12-2017 08:12:41
 31. Gevangenisdirecteur uit Wortel staat terecht voor aanranding06-12-2017 09:12:23
 32. Na 23 jaar ontslagen omdat vrouw blinde collega ‘blindj vèrke’ noemt22-11-2017 09:11:09
 33. Eis vier jaar cel tegen Portugees die landgenoot met mes blind stak in Hoeven17-11-2017 11:11:10
 34. Doodrijder Merel De Prins wil na oog-debacle vrijkomen met enkelband09-11-2017 09:11:32
 35. Met bijtend zuur verminkte Rani vindt liefde vanuit ziekenhuisbed08-11-2017 11:11:21
 36. Lewandowski betaalde oogoperatie van niet-bestaand jongetje08-11-2017 09:11:46
 37. Blind geslagen Jolanda (47) laat kunstoog zien aan dader in tv-programma: ‘Dit heb ik door jou!’18-10-2017 10:10:51
 38. Apotheekassistente steelt cocaïne voor oogdruppels12-10-2017 08:10:28
 39. “Mijn ouders verzwegen dat ik blind was, tot ik het op mijn 17de bij toeval zelf ontdekte”10-10-2017 03:10:36
 40. Blinde Tilburger gaat ‘beestachtig tekeer’ tegen vriendin; zes jaar cel geëist03-10-2017 07:10:10
 41. Hardhorige man vrijuit voor vuistslag die bejaarde vrouw blind maakte in frituur19-09-2017 09:09:10
 42. Jolanda verliest rechteroog bij carnavalsruzie Den Bosch: ‘Ik kan er maar niet aan wennen’18-09-2017 10:09:45
 43. Directeur gevangenis voor rechter16-09-2017 07:09:58
 44. Blind geslagen carnavalsvierder laat kunstoog zien aan verdachte: ‘Dit heb jij gedaan!’15-09-2017 07:09:00
 45. Blinde ziet proces wegens kinderporno niet zitten03-09-2017 08:09:36
 46. Blinde man bekijkt kinderporno30-08-2017 11:08:26
 47. Geen oogdeskundige voor doodrijder Merel27-08-2017 07:08:32
 48. Doodrijder Merel De Prins – Debatten voor strafuitvoeringsrechtbank worden voortgezet op 19 september26-08-2017 07:08:49
 49. Nog niet beslist of doodrijder Merel terug naar gevangenis moet24-08-2017 11:08:34
 50. Oogziekte of niet, de doodrijder van Merel moet 45.000 euro betalen19-08-2017 06:08:39
 51. Doodrijder Merel (12) had oogziekte al voor fatale ongeval17-08-2017 09:08:07
 52. Doodrijder Merel De Prins weet volgende week of hij terug naar de cel moet17-08-2017 09:08:36
 53. Dief lokt blinde man in de val03-08-2017 08:08:50
 54. “Ik moest een ad fundum doen. Op het einde voelde ik poeder en werd ik duizelig”03-08-2017 08:08:56
 55. Rechtbank Antwerpen – Drie jaar cel voor poging om blinde en verdoofde man te beroven02-08-2017 06:08:19
 56. 17-jarige verdooft blinde man tijdens date en probeert hem te beroven01-08-2017 08:08:16
 57. Antwerpse broers en minderjarig meisje proberen blinde West-Vlaming te bedriegen: “Ze wilden me verdoven en mijn huis leegroven”01-08-2017 08:08:50
 58. Blinde man wordt voor onmenselijke keuze gesteld die niemand zou willen maken27-07-2017 08:07:53
 59. Doodrijder Merel komt niet na vijf jaar, maar al na vijf maanden vrij door oogziekte26-07-2017 08:07:49
 60. Blinde gevangenisdirecteur naar rechtbank voor aanranding gedetineerden30-06-2017 07:06:37
 61. Blinde directeur naar rechter voor aanranding30-06-2017 07:06:57
 62. Gevangenisdirecteur Wortel naar rechter30-06-2017 07:06:01
 63. Blinde gevangenisdirecteur blijft hardnekkig ontkennen28-06-2017 12:06:35
 64. Blinde gevangenisdirecteur naar rechter voor aanranding en omkoping27-06-2017 07:06:30
 65. Zeker zes blinden in India na het drinken van slechte alcohol18-06-2017 05:06:42
 66. Vijf jaar na ongeval krijgt halfblinde matador opnieuw steek in zelfde oog18-06-2017 05:06:53
 67. Twijfel over blindheid Bill Cosby18-06-2017 05:06:53
 68. Thomas en Nina redden dronken blinde man uit kanaal18-06-2017 05:06:49
 69. Slechtziende man uit Gemert in hoger beroep vrijgesproken van vernieling18-06-2017 04:06:46
 70. Slechtziende bejaarde (87) in Lelystad bestolen na babbeltruc18-06-2017 04:06:37
 71. Motorrijders redden slechtziende vrouw met rollator uit sloot18-06-2017 03:06:53
 72. Medaille voor redden van blinde man uit kanaal18-06-2017 03:06:40
 73. Hulpeloze blinde man van 100 jaar onthoofd door IS18-06-2017 02:06:25
 74. Oma verjoeg tasjesdief met blindenstok ‘hard op z’n pipi’17-06-2017 02:06:01
 75. Iris werd half blind door grapje klasgenoot17-06-2017 01:06:24
 76. Veel automobilisten onzeker door nachtblindheid17-06-2017 09:06:56
 77. Remi Gaillard heeft weer een hilarische stunt: Blind Man Prank17-06-2017 09:06:18
 78. Russische oppositieleider Navalny: ‘zicht aan oog voor tachtig procent verloren’16-06-2017 04:06:12
 79. Commissie onderzoekt misstanden in doven- en blindeninstituten15-06-2017 08:06:26
 80. Onderzoek naar misbruik internaten doven en blinden15-06-2017 08:06:03
 81. Ook onderzoek naar misbruik bij doven en blindeninternaten15-06-2017 08:06:32
 82. Gent bindt strijd aan met huurdiscriminatie15-06-2017 07:06:16
 83. Sinds die zuuraanval in de gevangenis is hij blind15-06-2017 05:06:50
 84. Slachtoffer zuuraanval permanent blind aan linkeroog15-06-2017 05:06:14
 85. Een laserpen leidde tot blindheid15-06-2017 03:06:23
 86. Brand in afzuigkap bij Bartiméus Doorn15-06-2017 03:06:06
 87. Blindenstok inzet veiligheidsdiscussie15-06-2017 02:06:34
 88. Blinde jongen redt zijn mama nadat ze thuis instort15-06-2017 01:06:17
 89. Stevie Wonder: Advocaat maakte misbruik van mijn blindheid15-06-2017 01:06:04
 90. Mirakels bestaan: deels blinde man na twaalf uur gered uit vlammenzee15-06-2017 07:06:28
 91. ‘Blinde vrouw woont 20 jaar lang met dode zoon’14-06-2017 08:06:37
 92. Blinde, hoogbejaarde vrouw valt in trapgat metro Delfshaven14-06-2017 07:06:12
 93. ‘Blinde man valt uit trein in Roosendaal’14-06-2017 05:06:54
 94. Blinde cursisten tasten in het duister door ‘Schurk van Urk’14-06-2017 03:06:55
 95. ‘Bill Cosby is blind en komt huis niet meer uit’14-06-2017 03:06:24
 96. 5 jaar cel voor verkrachting blinde vrouw in 199713-06-2017 05:06:09
 97. “Agent boeide me en probeerde mijn oog uit te trekken”13-06-2017 04:06:43
 98. “Bill Cosby te blind om zichzelf te kunnen verdedigen”13-06-2017 02:06:37
 99. Cafévrienden laten blinde kameraad dronken achter11-06-2017 07:06:07
 100. ‘Blinde’ Bill Cosby naar de rechtbank25-05-2017 07:05:00
 101. Slachtoffer zuuraanval permanent blind aan linkeroog02-01-2017 06:01:46
 102. ‘Ik nam een mix van medicijnen. Ik wilde dood’06-10-2016 08:10:45
 103. Zedendossier tegen blinde gevangenisdirecteur gaat al 25 jaar terug17-09-2016 08:09:21
 104. “Aanvaller doorboorde mijn oog”22-07-2016 06:07:38
 105. Gewonde jongen dient klacht in20-06-2016 07:06:53
 106. Koppel voor rechter na pluimen blinde man12-05-2016 08:05:49
 107. Koppel drugsverslaafden maakt blinde weduwnaar ruim 40.000 euro armer12-05-2016 08:05:06
 108. Koppel drugsverslaafden maakt blinde weduwnaar 40.000 euro en twee auto’s lichter10-05-2016 06:05:10
 109. Man blind aan oog na vechtpartij25-04-2016 02:04:02
 110. Politie New York gewelddadig tegen blinde20-04-2016 12:04:20
 111. Voetbalspits trapt oogkas doelman kapot17-04-2016 06:04:31
 112. Blinde woede bij steekpartij op het Zaans perron10-04-2016 08:04:12
 113. Slechtziende Messteker uit Huizen voor rechter10-04-2016 08:04:36
 114. In Iran geldt nog altijd oog om oog01-04-2016 08:04:25
 115. 7-jarig meisje blind aan een oog door naspelen Holi31-03-2016 10:03:47
 116. Held duikt water in om slechtziende te redden08-03-2016 11:03:31
 117. Blinde passagier bereikt Zweden in bagageruimte van vliegtuig07-03-2016 09:03:57
 118. Laffe diefstal bij blinde treinpassagier26-02-2016 09:02:38
 119. Man riskeert twintig jaar cel voor uitsteken oog20-02-2016 09:02:04
 120. Heldin van de dag: meisje (5) redt blinde oma uit brandend huis19-02-2016 08:02:11
 121. Boom – Oogschade door lasers Tomorrowland niet vergoed21-01-2016 09:01:33
 122. Stok blind meisje (7) gevaarlijk22-12-2015 09:12:54
 123. Blindenstok inzet veiligheidsdiscussie27-11-2015 05:11:15
 124. Britse piloot loopt oogschade op door laser27-11-2015 04:11:39
 125. Wandelstok van blind meisje mag niet meer mee naar school17-11-2015 06:11:02
 126. 1 op de 10 automobilisten ziet niet goed09-11-2015 03:11:26
 127. Veel bestuurders half blind in auto09-11-2015 09:11:44
 128. “Gehandicapte vrouwen zijn sneller slachtoffer van geweld”28-10-2015 05:10:53
 129. Rechter kent Laakdalse vrouw 17.000 euro schadevergoeding toe17-10-2015 08:10:05
 130. Serveerster houdt blijvende oogschade over aan ruzie tussen bezoekers jeugdhuis16-10-2015 06:10:45
 131. Jongeren gooien blinde (88) ‘zomaar’ taart in gezicht09-09-2015 08:09:09
 132. Jongeren gooien blinde van 88 taart in gezicht09-09-2015 08:09:14
 133. Ryanair zet groep slechtzienden van boord09-09-2015 08:09:23
 134. Groep blinden weggestuurd uit vliegtuig09-09-2015 08:09:01
 135. Piloot wordt plots blind maar kan veilig landen09-09-2015 08:09:37
 136. Belg klaagt over vertraging op Amerikaanse vlucht … en belandt in cel09-09-2015 08:09:17
 137. Blinde man neemt stuur over van dronken chauffeur09-09-2015 08:09:35
 138. Dronken vrienden zetten blinde achter het stuur09-09-2015 08:09:23
 139. Halfblinde chauffeur van de weg gehaald09-09-2015 08:09:10
 140. “Brigitte was juf én vriendin”09-09-2015 08:09:59
 141. Echtgenoot van doodgereden vrouw (51)09-09-2015 08:09:46
 142. Blinde man gearresteerd voor roekeloos rijden09-09-2015 08:09:35
 143. Jongetje bijna blind door vliegende fietsbel09-09-2015 08:09:22
 144. Slechtziende voetganger komt om bij verkeersongeval in Lustin09-09-2015 08:09:10
 145. Slachtoffer schuldig aan ongeval09-09-2015 08:09:55
 146. Bijna blind sinds ongeval, en nu nog beboet ook09-09-2015 08:09:40
 147. “Ongeval was onvermijdelijk”09-09-2015 08:09:24
 148. Tegen verkeerslicht na bezoek aan oogarts09-09-2015 08:09:06
 149. Schoolbegeleidster en leerling K.I. Woluwe gewond na busongeval09-09-2015 08:09:54
 150. Zwaargewonde voetganger betwist aansprakelijkheid09-09-2015 08:09:38
 151. Jongeman die boete krijgt voor ongeval dat hem bijna blind maakte, gaat in beroep09-09-2015 08:09:22
 152. Maakte deskundige rekenfout na zware aanrijding?09-09-2015 08:09:58
 153. Koksijde – Beroep in zaak zwaar ongeval09-09-2015 08:09:47
 154. “Voetganger blijft schuldig aan ongeval”09-09-2015 08:09:36
 155. Slachtoffer is schuldig aan ongeval dat hem bijna leven kostte09-09-2015 08:09:22
 156. Chauffeur rijdt slechtziende aan na ruzie in Luik09-09-2015 08:09:24
 157. Blinde voetganger en dochter aangereden09-09-2015 08:09:05
 158. Rechter veroordeelt man tot blindheid09-09-2015 08:09:09
 159. Straf met zuur is ‘voorbeeld’09-09-2015 08:09:57
 160. Iraanse vrouw vraagt schadevergoeding in plaats van vergeldingstraf09-09-2015 08:09:38
 161. Oog om oog: nu ook letterlijk te nemen in Iran09-09-2015 08:09:25
 162. Straf met zuur is ‘voorbeeld’09-09-2015 08:09:11
 163. Rechter veroordeelt man tot blindheid09-09-2015 08:09:54
 164. Slachtoffer geeft haar verminker gratie09-09-2015 08:09:39
 165. Blindgemaakte Iraanse laat vergeldingsrecht niet toepassen09-09-2015 08:09:26
 166. Blinde vrouw redt zuuraanvaller van zelfde lot09-09-2015 08:09:07
 167. Iraanse rechtbank past ‘oog om oog’-principe letterlijk toe09-09-2015 08:09:55
 168. Iran bevestigt omstreden straf: Man moet oog verliezen09-09-2015 08:09:44
 169. Met zuur verminkte Iraanse krijgt geen schadevergoeding09-09-2015 08:09:29
 170. Toeriste blind na cocktails op Bali09-09-2015 08:09:13
 171. Backpackster blind door cocktail op Bali09-09-2015 08:09:01
 172. ‘Vier uur blind’09-09-2015 08:09:50
 173. Samenvatting: Onderzoek visuele beperking & het gevaar van chemicaliën09-09-2015 08:09:38
 174. Tiener blind na drinken vergiftigde cocktail op Bali09-09-2015 08:09:14
 175. Artistiek directeur Bolsjoj-theater blind drie maanden na zuuraanval09-09-2015 08:09:03
 176. Verlamd en blind na vergiftiging op het werk09-09-2015 08:09:50
 177. Vergiftigde laborante ook op vorig werk gepest09-09-2015 08:09:38
 178. Vergiftigde laborante spreekt dankzij microfoon09-09-2015 08:09:26
 179. “Geen enkele aanwijzing dat laborante gepest werd”09-09-2015 08:09:15
 180. Alles wijst erop dat vergiftigde laborante zelfmoord wou plegen09-09-2015 08:09:59
 181. “Er is geld onder tafel geschoven”09-09-2015 08:09:45
 182. Laborante deed zelf methanol in drank09-09-2015 08:09:29
 183. Vergiftigde Cindy voor het eerst weer in het openbaar09-09-2015 08:09:07
 184. Weinig hoop op beterschap maar dolblij met alle steun09-09-2015 08:09:55
 185. Ambulancier laat blinde vrouw dood vallen09-09-2015 08:09:28
 186. Blinde vrouw (54) sterft na val van brancard09-09-2015 08:09:08
 187. Slechtziende man valt op hoofd bij bibliotheek in Alblasserdam09-09-2015 08:09:52
 188. Blinde huurder valt vier verdiepingen in liftkoker09-09-2015 08:09:37
 189. Blinde man nog in coma na val in liftkoker09-09-2015 08:09:19
 190. Werken aan lift waarin blinde Bruggeling verongelukte, liggen stil09-09-2015 08:09:07
 191. Brief n.a.v. liftkokerongeval met blinde man09-09-2015 08:09:55
 192. Blinde zwaargewond na val in liftkoker09-09-2015 08:09:35
 193. Naar beneden gestort omdat hij waarschuwing onmogelijk kon lezen09-09-2015 08:09:08
 194. Man die in liftkoker viel: “Ik wil er weer voor vechten”09-09-2015 07:09:31
 195. Blinde man valt in vijver bij Braakakker in Kaatsheuvel, toestand kritiek09-09-2015 07:09:05
 196. Blinde man in visvijver Kaatsheuvel gevallen09-09-2015 07:09:32
 197. 52-jarige valt zes verdiepingen naar beneden09-09-2015 07:09:45
 198. Slechtziende man overleden na val vanaf balkon09-09-2015 07:09:15
 199. Man verliest oog bij steekpartij09-09-2015 07:09:35
 200. “Al 4 operaties om oog te redden”09-09-2015 07:09:12

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2016 – 08:15