‘Ik nam een mix van medicijnen. Ik wilde dood’

Cheyenne Smits werd geboren met een oogafwijking, waardoor ze loenst. Al van in de kleuterklas wordt ze gepest. Na veertien jaar opkroppen en depressies wou ze uit ’t leven stappen. Net op tijd werd ze gered. Nu doet Cheyenne haar verhaal. ‘Om ook de stille toeschouwers duidelijk te maken waartoe hun nietsdoen kan leiden’, zegt ze.

We ontmoeten Cheyenne en haar mama Ingrid bij hen thuis, op een zonnige maandagnamiddag. De meeste tieners zitten op school, maar ’t is niet dat het meisje spijbelt. Ze volgt namelijk deeltijds onderwijs. Uit noodzaak.

‘Ik studeer voeding/verzorging’, vertelt Cheyenne. ‘Da’s wekelijks twee dagen les en de overige dagen praktijk. Binnenkort ga ik aan de slag in een instelling voor mindervaliden. Dat ligt me. Alleszins beter dan het communiceren met leeftijdgenoten. Bij hen klap ik snel dicht.’

Uit angst om gemene opmerkingen te krijgen?

Cheyenne: Inderdaad. En da’s al veertien jaar bezig. Het begon in het tweede kleuterklasje. Door m’n oogafwijking noemden de kinderen mij ‘schele’. En toen ik een tijdje een steunverband moest dragen, omdat ik met m’n fietsje was gevallen, werd ik helemaal het mikpunt van pesters. Ik kreeg constant stompen en schoppen.

Greep er dan nooit een leerkracht in?

Cheyenne: Alleen als het uit de hand liep, soms. Maar verder? Zeker in de lagere school waren ze van mening dat je onderlinge problemen vooral zélf moest oplossen. Dat hoorde bij het leerproces. Maar intussen werd ik als tienjarig meisje, op de fiets naar school of naar huis, achterna gezeten door een bende die de hele weg riep: ‘Je zou er beter een eind aan maken!’ en ‘Wij gooien u in ’t kanaal!’

Vreselijk. Waren het altijd dezelfde pesters?

Cheyenne: Een aantal. Klasgenoten, anderen van ’t school, maar die staken dan kinderen aan die mij niet eens kenden. Eén keer heeft iemand met een brommertje mij zelfs bijna écht in het water gereden.

Ingrid: En als ouder sta je daar compleet machteloos tegenover.

Ben je dan nooit naar de schooldirectie gestapt?

Ingrid: Tuurlijk wel. Maar pesters vinden altijd wel een gelegenheid om hun slachtoffer tóch te raken. En Cheyenne werd ook hier in de straat belaagd. De kinderen uit de buurt zijn allemaal ongeveer van dezelfde leeftijd. Ze speelden vaak samen, maar als Cheyenne wilde meedoen, moest ze snoep meebrengen. En dan gingen ze verstoppertje spelen. Cheyenne moest aftellen terwijl de anderen een stuk straat inliepen waarvan ze wisten dat Cheyenne er van mij niet mocht komen. Ik wou dat ze in mijn zicht bleef.

En de ouders van die kinderen dan?

Ingrid: Ach… Eén keer heb ik één van hen erover aangesproken. Zonder succes. Die vader wees naar de overkant en zei grofweg: ‘Dáár is uw huis.’ Die pesters werden nooit op hun vingers getikt.

Had het ook een impact op Cheyennes schoolresultaten?

Cheyenne: (knikt) Ik ben gedurende m’n middelbaar op zes jaar tijd wel zes keer van school veranderd. Telkens om dezelfde reden: ik werd iedere dag gepest. Vorig jaar in oktober ben ik uiteindelijk naar het deeltijds onderwijs overgestapt. Mijn punten zijn nu oké, maar ik heb de voorbije jaren vaak moeten dubbelen omdat ik te veel projectweken en zo had gemist.

Was je dan zo vaak afwezig?

Cheyenne: Ik werd echt zíek van die pesterijen, letterlijk. Soms zat ik dagenlang met heel erge buikpijn, puur van de stress. Maar er waren ook periodes dat ik maanden niet naar school ging. Het verdriet dat men me aandeed, sloeg op mijn darmen. Dan moest ik naar het ziekenhuis om allerlei onderzoeken en behandelingen te ondergaan.

En nog drong het niet tot jouw klasgenoten door dat ze te ver gingen?

Cheyenne: Een paar meisjes zijn me in het ziekenhuis komen bezoeken. Ze hadden met mij te doen, zeiden ze. Tot ik terug naar school mocht. Ineens zagen ze mij niet meer staan en deden ze weer mee met de rest.

Is er niks te doen aan je oogafwijking?

Cheyenne: Tja, ik ben inmiddels al vier keer geopereerd aan mijn ogen. Binnenkort ga ik nog maar eens onder het mes. Door alle ingrepen kan ik m’n ogen zelfs niet meer volledig naar links of naar rechts draaien. Maar moet men mij daarom pesten? Ik begríjp dat niet.

Pesten is nooit goed te praten, punt.

Cheyenne: En geloof me: ik heb zó geprobeerd om erbij te horen. Toen ik in het tweede middelbaar zat was het hip om je haar rood te verven. Dus deed ik dat ook. Maar ineens vonden de anderen dat m’n haar er zo ‘nog vettiger’ uitzag. Daarna was kleding van het merk Pimkie dé trend. Of de opkomst van de iPhone. Op m’n veertiende had ik er al één.

Allemaal om erbij te mógen horen.

Cheyenne: En pas op: mijn ouders hebben het niet breed. We hebben samen voor die iPhone gespaard. Maar dan ging de ronde dat ik die gepikt had, omdat we er het geld niet voor hebben. Ik heb toen zelfs de rekening moeten tonen om te bewijzen dat we hem wel degelijk hadden betaald.

Was er dan niet één klasgenoot die jou steunde?

Cheyenne: Ik heb héél eventjes gedacht dat ik een vriendin had, ja. Een meisje dat al eens met me optrok. Tot ik ontdekte dat ze alleen maar de pieren uit m’n neus kwam halen, om door te vertellen aan de anderen. Als het lespauze was, hoorde ik nergens bij. Dan ging ik dicht bij het secretariaat staan, daar voelde ik mij veilig. En als ze toch weer lastig deden, zei ik dat ik mij niet goed voelde en ging ik naar huis.

Maar da’s geen oplossing, natuurlijk.

Cheyenne: Nee, en op den duur mocht ik niet meer naar huis. Want het was zogezegd ‘altijd wel iets’. Dus liep ik gewoon weg van school als ze me pestten. Om thuis uit te huilen bij Plouche, m’n cavia. Zij is wél altijd blij als ze me ziet.

Ingrid: We hebben nu twee gesprekken met de dienst jeugdpsychiatrie van Antwerpen gehad. Om te zien met welke psychische problemen Cheyenne kampt door die pesterijen. Met leeftijdgenoten omgaan bijvoorbeeld is erg moeilijk.

Jullie zijn bij die dienst terechtgekomen nadat Cheyenne een zelfmoordpoging ondernam.

Ingrid: (wordt stil) In augustus was dat, daags voor we Moederdag zouden vieren. Ik had het totáál niet zien aankomen.

Cheyenne: Als je al je hele bewuste leven gepest wordt… Ik was gebroken. Waarop ik een mix van medicijnen heb genomen. Ik wist dat ik ’s avonds naar de huisarts moest, maar was ervan overtuigd dat ik tegen dan dood zou zijn. De medicijnen begonnen echter pas uren later te werken. Bij de dokter sloeg mijn hartslag ineens op hol en daalde m’n bloeddruk.

Ingrid: Van wat er daarna gebeurde, weet Cheyenne niet veel meer. Ze viel flauw, en gelukkig had de dokter meteen door dat het ernstig was. Toen ze in ’t ziekenhuis wakker werd, was het eerste dat ze zei: ‘Blijkbaar heb ik niet genoeg gepakt.’ Ik weet nog hoe die woorden er bij mij inhakten.

Dat moet verschrikkelijk zijn voor een moeder.

Ingrid: Absoluut. En de kinderarts was duidelijk: ‘Dit meisje is bijna doodgepest.’ Afschuwelijk als je daar als ouder zo machteloos tegenover staat. Dat anderen – zelfs volwassenen – stilzwijgend toekijken als een kind wordt gepest. Achteraf bleek Cheyennes zelfmoordpoging een keerpunt. Die dokter heeft haar erdoor getrokken, door goeie gesprekken met haar te voeren. Maar ook door ons door te verwijzen naar de hulpverlening. We krijgen nu begeleiding.

Je bedoelt: niet alleen Cheyenne, maar ook jullie als ouders.

Ingrid: Ja, want ook wij hadden nood aan opvang. Na Cheyennes zelfmoordpoging stond ik echt op instorten.

Het gaat al ietsje beter, maar het blijft vreselijk om machteloos te moeten toezien hoe je kind keer op keer wordt gepest. En nu… Het gaat wel beter op school, maar onderweg, op de bus, wordt ze opnieuw gepest. Er komt maar geen einde aan.

Cheyenne: Het gaat om meisjes met wie ik in ’t tweede middelbaar zat. ‘Nu kijkt die nog altijd zo scheel’, hoor ik dan. Of ze spotten met mijn kleren, dat ze uit de mode zijn of zo. Ik trek het mij minder aan dan vroeger.

Maar daarom doet het niet minder pijn?

Cheyenne: Da’s waar. Maar m’n zelfmoordpoging heeft me ook iets moois opgeleverd. Een lief!

Dus heb je sinds kort een extra steunpilaar. Da’s mooi.

Cheyenne: Ja, Brent steunt me door dik en dun. We kennen elkaar al langer, via de sociale media, en blijkbaar had hij al een poos bepaalde gevoelens voor mij. Maar pas toen ik na die overdosis medicijnen in het ziekenhuis lag, durfde hij dat toe te geven. Ineens stond hij in m’n kamer om z’n liefde voor mij te verkondigen.

Geweldig.

Ja, Brent én Rode Neuzen Dag zorgen ervoor dat ik terug zin heb in het leven. Zowel m’n vriend als de anti-pesters-actie geven mij het gevoel dat ik niet alleen sta. Ik zamel zelf ook geld in en hou de organisatie wekelijks op de hoogte van mijn vorderingen. ‘Goed bezig!’, hoor ik dan. Die woorden doen zóveel deugd. Eindelijk zijn er mensen die mij waarderen, voor wie ik iets beteken.

En hoe gaat het met je schoolresultaten?

Ingrid: Sinds vorig jaar stukken beter.

Cheyenne: Mijn opleiding volgt niet het klassieke stramien, hé. We werken volgens ons eigen tempo. Bedoeling is om na de kerstvakantie aan m’n specialisatiejaar te beginnen. Ik ben klaar voor het échte leven, waarin ik me altijd zal blijven inzetten voor een wereld zonder pesters.

Info: Eén op vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen. Voor het tweede jaar op rij slaan VTM, Qmusic en Belfius de handen in elkaar om op zaterdag 3 december Rode Neuzen Dag te organiseren, om zo geld in te zamelen voor een beter opvang voor jongeren met psychische problemen.

http://www.rodeneuzendag.be.

KATHLEEN VERVOORT

Bron: Dag Allemaal, Di. 04 Okt. 2016, Pagina 142

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Blinde BBC-verslaggever overmeestert dief die zijn telefoon probeert te stelen28-12-2022 05:12:57
 2. Vrouw (32) spijt van ogen tatoeëren: ’Ik word blind’08-12-2022 06:12:50
 3. Blinde alcoholist voor de rechter na veroorzaken verkeersongeval op fiets25-11-2022 06:11:21
 4. ‘De zienden zien ons niet’: blinde Elisabeth deelt confronterende anekdotes op Twitter24-11-2022 02:11:18
 5. NL: Vuurwerkoverlast: Slechtzienden zijn kind van de rekening24-11-2022 07:11:15
 6. Fransman maandenlang blind na foutieve laserbehandeling door oogarts: “Onmiskenbare medische fout”23-11-2022 08:11:59
 7. Meermaals alarm geslagen over situatie vrijwel blinde Paula: “Maar niemand ondernam actie”10-11-2022 05:11:25
 8. ’Zieke en bijna blinde Hengelose jarenlang uitgebuit door verslaafde ex’10-11-2022 05:11:26
 9. Vrijwel blinde Paula uitgebuit door drugsverslaafde vriendin: “Opgelucht dat ik heb overleefd”10-11-2022 02:11:42
 10. Arrestatie van blinde man gaat viraal, 2 agenten geschorst10-11-2022 06:11:31
 11. Politie bevrijdt vrijwel blinde Hengelose die jarenlang werd uitgebuit door drugsverslaafde vriendin10-11-2022 06:11:52
 12. Hoeveel nachten moet Rob (slechtziend) nog opgevouwen op de achterbank van zijn auto doorbrengen?07-11-2022 05:11:24
 13. Floor werd bijna blind door een ei maar doet nu de oogarts versteld staan08-09-2022 03:09:26
 14. Blinde Hamontse dealer bewaart drugs in sok en riskeert twee jaar cel08-09-2022 06:09:37
 15. Het trottoir een echte uitdaging voor Dirk!07-09-2022 12:09:32
 16. Het trottoir is een echte uitdaging voor blinde en slechtziende mensen!07-09-2022 12:09:06
 17. Het trottoir een echte uitdaging voor May en Dixie!07-09-2022 12:09:00
 18. Het trottoir een echte uitdaging voor Olivia!07-09-2022 12:09:31
 19. Na noodkreet blinde Muizenaar: signalisatiebord staat opnieuw gevaarlijk laag24-08-2022 04:08:20
 20. Blinde Harry (43) botst al voor vierde keer tegen signalisatiebord dat te laag hangt: “Alsof je uit het niets vuistslag krijgt”19-08-2022 04:08:09
 21. Blinde Mechelaar klaagt aan dat signalisatieborden te laag staan: “Vierde keer dat ik er met hoofd tegen bots”19-08-2022 10:08:36
 22. Floor kreeg ei tegen zijn oog: ‘Mam, kan ik nog wel politieagent worden?’30-07-2022 07:07:04
 23. Jongen (16) bekogeld met ei: mogelijk blijvend blind aan één oog30-07-2022 05:07:53
 24. Fietser (16) mogelijk blind nadat bromfietser ei in gezicht gooit30-07-2022 05:07:37
 25. Floor (16) krijgt ei in gezicht gegooid: ‘Grote kans dat hij blind wordt’30-07-2022 05:07:21
 26. Geluid bij elektrische wagens noodzakelijk voor blinden en slechtzienden03-07-2022 05:07:11
 27. Neus-, keel- en oorarts moet ruim kwart miljoen euro betalen voor medische fout waardoor vrouw blind raakte aan rechteroog16-06-2022 06:06:00
 28. Kwart miljoen euro schadevergoeding voor Zolderse vrouw die zicht na operatie verloor16-06-2022 06:06:41
 29. Tweede Kamer debatteert over vuurwerkverbod. Oogarts Tjeerd de Faber strijdt er al jaren voor. ‘Vuurwerk moet niet het laatste zijn dat je kunt zien’09-06-2022 05:06:07
 30. Man uit Lelystad (22) krijgt maandenlange celstraf voor mishandeling slechtziende man26-04-2022 01:04:38
 31. Heemskerk – Slechtziende man aangereden door automobilist12-04-2022 05:04:12
 32. Geweld in trein tegen slechtziende man: celstraf dreigt09-04-2022 05:04:31
 33. Veilig Verkeer Nederland organiseert dode-hoek-les voor kinderen met een visuele beperking06-04-2022 05:04:52
 34. Veilig Verkeer Nederland organiseert dodehoekles voor kinderen met een visuele beperking05-04-2022 06:04:29
 35. Valpreventie bij mensen met een visuele en verstandelijke beperking (webinar)19-03-2022 07:03:12
 36. Slechtziende Astrid (59) zocht haar Zwolse pleeggezin: het enige lichtpuntje in een jeugd vol ellende28-02-2022 06:02:48
 37. Sikkom – Slechtziende man die in de gracht donderde met hond: “Ik viel met mijn gezicht naar beneden en dacht dat ik dood ging”25-02-2022 06:02:23
 38. Kenny werd als blinde gepest op het werk: “Alstublieft collega’s, grijp in”22-02-2022 06:02:04
 39. Verhaal van gestolen fiets kent goed einde dankzij aandachtige lezers: Nancy (48) krijgt nieuwe driewieler25-01-2022 04:01:59
 40. Kijker toont hart na diefstal: nieuwe driewieler voor Nancy21-01-2022 06:01:59
 41. Audio: Nancy heeft een visuele beperking en haar aangepaste fiets is gestolen20-01-2022 06:01:39
 42. Dieven stelen driewieler van vrouw met visuele beperking: “Mijn mobiliteit is nu een heel stuk ingeperkt”20-01-2022 06:01:06
 43. Dieven stelen driewieler van vrouw met beperking: “Ik was supergelukkig met die fiets”20-01-2022 06:01:43
 44. Blind door champagnekurk en confettikanon, oogartsen waarschuwen30-12-2021 10:12:39
 45. Hoe cybercriminelen hulpmiddelen voor slechtzienden misbruiken17-12-2021 05:12:53
 46. Xivano (12) fietste gewoon naar school tot er vuurwerk in z’n gezicht ontploft: ‘Fuck, we hebben hem geraakt’17-12-2021 06:12:34
 47. RET-reizigers gestrand tijdens rellen: ‘Vrouw met blindenstok stond gedesoriënteerd buiten station’21-11-2021 06:11:06
 48. Rotterdamse oogarts De Faber dankbaar voor vuurwerkverbod19-11-2021 02:11:22
 49. Medewerkster Action nagenoeg blind nadat confettikanon ontploft in gezicht17-11-2021 06:11:49
 50. ProRail past spoorweg Wolfheze aan na dodelijk ongeval19-10-2021 01:10:41
 51. NL: Wolfheze – ProRail past spoorovergang aan na dodelijk ongeluk, tunnel komt later18-10-2021 07:10:36
 52. Update van De ongeziene blinden16-10-2021 05:10:26
 53. Blinde demente ouderen moeten noodgedwongen verhuizen12-10-2021 02:10:28
 54. ‘Bijzonder pijnlijk’, demente ouderen moeten noodgedwongen verhuizen12-10-2021 06:10:24
 55. Veiligheidsregio Rotterdam/Rijnmond licht Oogcafé Oogvereniging voor over brandveiligheid08-10-2021 05:10:35
 56. Slechtziende paralympiër raakt zwaargewond na aanrijding met zelfrijdende bus27-08-2021 01:08:54
 57. Kathera’s ogen werden uitgestoken door de taliban24-08-2021 05:08:49
 58. Blindenstok kapot na aanrijding fietser; Katwijker stelt gemeente aansprakelijk20-08-2021 05:08:02
 59. Overstromingen in Europa en België: Inclusie van personen met een handicap moet een prioriteit zijn bij de beperking van het risico op rampen19-08-2021 05:08:12
 60. Wolfheze herdenkt slechtziend slachtoffer van ongeval op spoorwegovergang: ‘Waar een klein dorp groot in is’28-07-2021 04:07:05
 61. Blinde Corine baalt dat er iedere zomer prikkelstruiken over pad in Apeldoorn hangen: ‘Heel gevaarlijk voor mij’12-07-2021 05:07:01
 62. Slokjes handalcohol en spetters in ogen: vijf keer zoveel incidenten gemeld in 202005-07-2021 12:07:15
 63. Blinde man (34) dreigt ex-vrouw te ‘slachten’, maar heeft niet door dat zij het voorval ondertussen filmt15-06-2021 08:06:24
 64. Hoger hek én meer toezicht moet einde maken aan overlast beweegplein: ‘Ze hebben de oudere jeugd niet in het vizier’14-06-2021 05:06:52
 65. Draag een eclipsbril tijdens de zonsverduistering07-06-2021 10:06:41
 66. Hoe leer je een slechtziende veilig vallen?02-06-2021 11:06:41
 67. Tiener loopt oogschade op nadat iPhone-lader in haar gezicht ontploft24-05-2021 05:05:53
 68. Blinden en slechtzienden hebben veel overlast van nieuw speelveld in hun achtertuin: ‘Bang dat ik een bal tegen mijn hoofd krijg’12-05-2021 02:05:51
 69. Officier van justitie wil dat blinde herder een jaar lang geen schapen mag houden29-04-2021 06:04:06
 70. Vrouw haalt lijm en oogdruppels door elkaar en lijmt oog dicht24-04-2021 05:04:19
 71. ‘Blinde Ed’ moet tour door de binnenstad van Amersfoort afbreken van de handhavers17-04-2021 06:04:56
 72. Vrouw met blindenstok aangereden door vuilniswagen Laan van Wateringse Veld Den Haag09-04-2021 05:04:17
 73. Henry Cavill raakte bijna blind tijdens zijn avonturen in The Witcher09-04-2021 05:04:02
 74. NL: Herinneringen aan de oorlog: Jaap Wieringa getuigt09-04-2021 05:04:29
 75. Houten – Frituurpan vliegt in brand, blinde man vlucht uit woning09-04-2021 05:04:16
 76. Blinde voetganger op stap in nieuwe Antwerpse autotunnel09-04-2021 05:04:00
 77. Blinde student met geweld overvallen in Ravensteinstraat09-04-2021 05:04:45
 78. Blinde man die belagers met een mes aanviel krijgt mildere straf. ’Ze hebben nog geluk dat ik ze niet heb doodgestoken’09-04-2021 05:04:31
 79. “De aanval op een blinde student in Brussel is een laffe daad”, zegt Stéphanie die zelf slechtziend is09-04-2021 05:04:11
 80. Slechtziende vrouw beroofd van pingeld09-04-2021 05:04:58
 81. Jongens spuiten bijtende stof in ogen van vrouw: ‘Waarom doen mensen zoiets?’09-04-2021 05:04:42
 82. Blinde man schrikt van claxonnerende vrouw en valt achterover via een hek het weiland in09-04-2021 05:04:27
 83. Slechtziende Amsterdamse struikelt voor VUmc en sleept gemeente voor de rechter09-04-2021 05:04:11
 84. Atlas vertaalt coronamaatregelen in gesproken boodschappen09-04-2021 05:04:42
 85. Antwerps spoedarts waarschuwt: “Opgelet met alcoholgels op ooghoogte van kinderen”09-04-2021 05:04:21
 86. René wordt licht uit ogen geslagen als hij scooterrijder tot de orde roept: ‘Zinloos geweld, en dat in Balkbrug’09-04-2021 05:04:48
 87. “Opa, wanneer kan je ons weer zien?”: Maaseikenaar (48) blijvend blind na arbeidsongeval met zwavelzuur09-04-2021 05:04:25
 88. Riemke (74) is bijna helemaal blind, maar moet nu ineens zelf doen waar ze jarenlang hulp voor kreeg09-04-2021 05:04:31
 89. Demi Lovato verloor tijdelijk zicht na overdosis09-04-2021 05:04:16
 90. Sneeuw en gladde voetpaden: een echte nachtmerrie voor blinden en slechtzienden09-04-2021 05:04:03
 91. Kirsten is slechtziend en heeft last van sneeuw: ‘Een beperking op mijn beperking’09-04-2021 05:04:46
 92. Horrorweer voor blinde Maxime: ‘Onmogelijk om alleen buiten te komen’09-04-2021 05:04:29
 93. Begeleidster veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf na oplichting van vrouw met visuele beperking09-04-2021 05:04:14
 94. Beerse – Begeleidster legt eigen inkopen in winkelkar van blinde vrouw: “Schaamteloos misbruik gemaakt van visuele handicap”09-04-2021 05:04:00
 95. Begeleidster legde eigen boodschappen in winkelwagen blinde vrouw en moet de cel in09-04-2021 05:04:43
 96. Dievegge haalt 450 euro af met bankkaart van blinde vrouw (76): “Ze maakte op schaamteloze wijze misbruik van het slachtoffer”09-04-2021 05:04:29
 97. Shari (33) is blind aan linkeroog na ontploffing ‘onschuldig’ confettikanon op oudejaar: “De pijn in mijn hoofd is vaak onhoudbaar”09-04-2021 05:04:07
 98. Floor (blind en PTSS) werd gedwongen een mondkapje op te doen en kreeg een paniekaanval09-04-2021 05:04:33
 99. Paul ruziet al jaren met Radboudumc na medische misser: ‘Geen sorry, niks’09-04-2021 05:04:17
 100. Antwerpen- Omwonenden verzetten zich opnieuw tegen Tivoliproject09-04-2021 05:04:45
 101. Campinggasten en slechtzienden zuchten onder brutale automobilisten in Wolfheze09-04-2021 05:04:20
 102. Chili: student blind door politiegeweld09-04-2021 05:04:04
 103. ‘Blinde schaapherder uit Slagharen verwaarloosde dieren opnieuw’, aanklacht uitgebreid09-04-2021 05:04:49
 104. Weigering in bus van Jos met blindengeleidehond09-04-2021 05:04:30
 105. Politie Connecticut gebruikt drone om gedesoriënteerde blinde man op te sporen09-04-2021 05:04:16
 106. Insta-model blind na oogbol-tatoeage09-04-2021 05:04:59
 107. Schaapskudde van blinde Henk (56) uit Slagharen in beslag genomen: ‘Ze slopen mijn bedrijf’09-04-2021 05:04:40
 108. De blinde schapenherder Henk moest afscheid nemen van zijn kudde schapen09-04-2021 05:04:22
 109. Blinde man valt in put: “Werfleiders moeten meer aandacht hebben voor veiligheid op een werf”09-04-2021 05:04:09
 110. Danny werd blind na een scooterongeluk09-04-2021 05:04:54
 111. Vughtse blinde transgender krijgt na klacht over Kruidvat gedeeltelijk gelijk van rechter: ‘Blij met vonnis’04-04-2021 01:04:41
 112. Niemand helpt slechtziende man: ‘Iedereen reed hard voorbij’04-04-2021 01:04:16
 113. Meid toch … Blinde transgender wil 5000 euro van Kruidvat wegens discriminatie, krijgt niks04-04-2021 01:04:04
 114. Kruidvat op vingers getikt omdat ze blinde Ingrid niet door de winkel wilde begeleiden04-04-2021 01:04:53
 115. Jonge vrouw vervalst parkeerkaart voor mensen met een beperking04-04-2021 01:04:39
 116. Vader die eigen kind blind maakte, gaat opnieuw zwaar in de fout03-04-2021 07:04:59
 117. Blinden en slechtzienden vrezen ‘ballen tegen het hoofd’ door nieuw beweegplein; Vught zoekt oplossing03-04-2021 07:04:41
 118. Ik ben een gemakkelijke prooi”04-07-2020 06:07:05
 119. Blinde voetganger op stap in nieuwe autotunnel28-05-2020 06:05:42
 120. Blinde wandelaar valt in slecht beveiligde werfput08-02-2020 07:02:03
 121. Blinde student beroofd in eigen appartement01-11-2019 06:11:16
 122. Dronkaard krijgt werkstraf voor slaan blinde Hasselaar25-05-2019 05:05:08
 123. Blinde redt zichzelf tijdens aardbeving Sicilië16-01-2019 07:01:40
 124. Blinde ex-gevangenisdirecteur in cassatie tegen veroordeling voor aanranding26-12-2018 07:12:29
 125. Hof van beroep Antwerpen – Blinde gevangenisdirecteur krijgt 3 jaar cel met uitstel voor aanranding gedetineerden07-12-2018 07:12:54
 126. Blinde gevangenisdirecteur in beroep minder zwaar gestraft voor aanranding gedetineerden06-12-2018 08:12:02
 127. Blinde gevangenisdirecteur krijgt 3 jaar cel met uitstel voor aanranding gedetineerden05-12-2018 10:12:17
 128. Gevangenisdirecteur van Hoogstraten en Wortel krijgt uitstel06-10-2018 07:10:53
 129. Commissaris mogelijk blind aan één oog na betoging ambtenaren01-10-2018 06:10:50
 130. “Voorlopig geen blindengeleidehond want ik heb een schrik gepakt van die dieren”16-05-2018 11:05:22
 131. Jongeren worden boos op blinde man13-04-2018 10:04:09
 132. Bewoners redden blinde zoon en huisdieren bij brand28-02-2018 08:02:17
 133. Huis (met blinde zoon) onbewoonbaar nadat elektriciteitskast vuur vat28-02-2018 08:02:34
 134. Blinde directeur gaat in beroep tegen 2 jaar effectieve celstraf07-02-2018 08:02:52
 135. Blinde gevangenisdirecteur krijgt vier jaar cel voor aanranding van gedetineerden13-01-2018 10:01:57
 136. Blinde gevangenisdirecteur krijgt zelf 4 jaar cel13-01-2018 10:01:12
 137. Blinde gevangenisdirecteur wortel krijgt vier jaar cel voor aanranding10-01-2018 01:01:38
 138. Ex-gevangenisdirecteur krijgt 4 jaar voor aanranding10-01-2018 01:01:49
 139. Gevangenisdirecteur Buts krijgt vier jaar cel voor aanranding gedetineerden10-01-2018 01:01:20
 140. Vijftiger door gauwdief in oog gestoken02-01-2018 08:01:37
 141. “Meer dan duizend hechtingen”21-12-2017 08:12:07
 142. Vrouw blind na aanval door eigen hond21-12-2017 08:12:35
 143. Beruchte Britse moordenares dreigt met zelfmoord11-12-2017 05:12:24
 144. Vermassen vraagt vrijspraak voor blinde gevangenisdirecteur: “Cliënt is impotent en hulpbehoevend”07-12-2017 08:12:06
 145. Blinde gevangenisdirecteur vraagt vrijspraak, parket eist 8 jaar07-12-2017 08:12:41
 146. Gevangenisdirecteur uit Wortel staat terecht voor aanranding06-12-2017 09:12:23
 147. Na 23 jaar ontslagen omdat vrouw blinde collega ‘blindj vèrke’ noemt22-11-2017 09:11:09
 148. Eis vier jaar cel tegen Portugees die landgenoot met mes blind stak in Hoeven17-11-2017 11:11:10
 149. Doodrijder Merel De Prins wil na oog-debacle vrijkomen met enkelband09-11-2017 09:11:32
 150. Met bijtend zuur verminkte Rani vindt liefde vanuit ziekenhuisbed08-11-2017 11:11:21
 151. Lewandowski betaalde oogoperatie van niet-bestaand jongetje08-11-2017 09:11:46
 152. Blind geslagen Jolanda (47) laat kunstoog zien aan dader in tv-programma: ‘Dit heb ik door jou!’18-10-2017 10:10:51
 153. Apotheekassistente steelt cocaïne voor oogdruppels12-10-2017 08:10:28
 154. “Mijn ouders verzwegen dat ik blind was, tot ik het op mijn 17de bij toeval zelf ontdekte”10-10-2017 03:10:36
 155. Blinde Tilburger gaat ‘beestachtig tekeer’ tegen vriendin; zes jaar cel geëist03-10-2017 07:10:10
 156. Hardhorige man vrijuit voor vuistslag die bejaarde vrouw blind maakte in frituur19-09-2017 09:09:10
 157. Jolanda verliest rechteroog bij carnavalsruzie Den Bosch: ‘Ik kan er maar niet aan wennen’18-09-2017 10:09:45
 158. Directeur gevangenis voor rechter16-09-2017 07:09:58
 159. Blind geslagen carnavalsvierder laat kunstoog zien aan verdachte: ‘Dit heb jij gedaan!’15-09-2017 07:09:00
 160. Blinde ziet proces wegens kinderporno niet zitten03-09-2017 08:09:36
 161. Blinde man bekijkt kinderporno30-08-2017 11:08:26
 162. Geen oogdeskundige voor doodrijder Merel27-08-2017 07:08:32
 163. Doodrijder Merel De Prins – Debatten voor strafuitvoeringsrechtbank worden voortgezet op 19 september26-08-2017 07:08:49
 164. Nog niet beslist of doodrijder Merel terug naar gevangenis moet24-08-2017 11:08:34
 165. Oogziekte of niet, de doodrijder van Merel moet 45.000 euro betalen19-08-2017 06:08:39
 166. Doodrijder Merel (12) had oogziekte al voor fatale ongeval17-08-2017 09:08:07
 167. Doodrijder Merel De Prins weet volgende week of hij terug naar de cel moet17-08-2017 09:08:36
 168. Dief lokt blinde man in de val03-08-2017 08:08:50
 169. “Ik moest een ad fundum doen. Op het einde voelde ik poeder en werd ik duizelig”03-08-2017 08:08:56
 170. Rechtbank Antwerpen – Drie jaar cel voor poging om blinde en verdoofde man te beroven02-08-2017 06:08:19
 171. 17-jarige verdooft blinde man tijdens date en probeert hem te beroven01-08-2017 08:08:16
 172. Antwerpse broers en minderjarig meisje proberen blinde West-Vlaming te bedriegen: “Ze wilden me verdoven en mijn huis leegroven”01-08-2017 08:08:50
 173. Blinde man wordt voor onmenselijke keuze gesteld die niemand zou willen maken27-07-2017 08:07:53
 174. Doodrijder Merel komt niet na vijf jaar, maar al na vijf maanden vrij door oogziekte26-07-2017 08:07:49
 175. Blinde gevangenisdirecteur naar rechtbank voor aanranding gedetineerden30-06-2017 07:06:37
 176. Blinde directeur naar rechter voor aanranding30-06-2017 07:06:57
 177. Gevangenisdirecteur Wortel naar rechter30-06-2017 07:06:01
 178. Blinde gevangenisdirecteur blijft hardnekkig ontkennen28-06-2017 12:06:35
 179. Blinde gevangenisdirecteur naar rechter voor aanranding en omkoping27-06-2017 07:06:30
 180. Zeker zes blinden in India na het drinken van slechte alcohol18-06-2017 05:06:42
 181. Vijf jaar na ongeval krijgt halfblinde matador opnieuw steek in zelfde oog18-06-2017 05:06:53
 182. Twijfel over blindheid Bill Cosby18-06-2017 05:06:53
 183. Thomas en Nina redden dronken blinde man uit kanaal18-06-2017 05:06:49
 184. Slechtziende man uit Gemert in hoger beroep vrijgesproken van vernieling18-06-2017 04:06:46
 185. Slechtziende bejaarde (87) in Lelystad bestolen na babbeltruc18-06-2017 04:06:37
 186. Motorrijders redden slechtziende vrouw met rollator uit sloot18-06-2017 03:06:53
 187. Medaille voor redden van blinde man uit kanaal18-06-2017 03:06:40
 188. Hulpeloze blinde man van 100 jaar onthoofd door IS18-06-2017 02:06:25
 189. Oma verjoeg tasjesdief met blindenstok ‘hard op z’n pipi’17-06-2017 02:06:01
 190. Iris werd half blind door grapje klasgenoot17-06-2017 01:06:24
 191. Veel automobilisten onzeker door nachtblindheid17-06-2017 09:06:56
 192. Remi Gaillard heeft weer een hilarische stunt: Blind Man Prank17-06-2017 09:06:18
 193. Russische oppositieleider Navalny: ‘zicht aan oog voor tachtig procent verloren’16-06-2017 04:06:12
 194. Commissie onderzoekt misstanden in doven- en blindeninstituten15-06-2017 08:06:26
 195. Onderzoek naar misbruik internaten doven en blinden15-06-2017 08:06:03
 196. Ook onderzoek naar misbruik bij doven en blindeninternaten15-06-2017 08:06:32
 197. Gent bindt strijd aan met huurdiscriminatie15-06-2017 07:06:16
 198. Sinds die zuuraanval in de gevangenis is hij blind15-06-2017 05:06:50
 199. Slachtoffer zuuraanval permanent blind aan linkeroog15-06-2017 05:06:14
 200. Een laserpen leidde tot blindheid15-06-2017 03:06:23

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2016 – 08:15