Activiteiten Twin-Travel

Inhoudsopgave

HOOFDSTUK 1: INFORMATIE OVER ALLE ÉÉN-DAAGSE ACTIVITEITEN

In 2018 worden 6 excursiedagen en 6 dagwandelingen georganiseerd. Onderstaand eerst een overzicht van deze dagen. Daarna volgt over al deze dagen in chronologische volgorde meer informatie.

Overzicht van de 6 excursiedagen:
– vrijdag 6 april: Den Bosch: stadswandeling en Carnavalsmuseum
– zaterdag 14 april: Amsterdam: bioscoop Tuschinski en stadswandeling
– zaterdag 5 mei: Den Haag: Panorama Mesdag en stadswandeling
– zaterdag 26 mei: Gouda: Sint Jan-kerk en theatrale stadswandeling
– zaterdag 2 juni: Rotterdam: onderduikzolder Breepleinkerk en stadswandeling
– zaterdag 23 juni: Amsterdam: Ons Lieve Heer op Solder en stadswandeling

Overzicht van de 6 dagwandelingen:
– zaterdag 21 april: Dieren, wandeling naar Velp
– woensdag 9 mei: Twello, rondwandeling
– zaterdag 26 mei: Heeze, rondwandeling
– zaterdag 16 juni: Lochem, rondwandeling
– zaterdag 30 juni: Putten, rondwandeling
– zaterdag 7 juli: Culemborg, rondwandeling

DEN BOSCH, STADSWANDELING EN BEZOEK AAN HET CARNAVALSMUSEUM

OP VRIJDAG 6 APRIL

Er wordt om 10.30 uur verzameld op het station van Den Bosch. In het gewone taalgebruik wordt meestal Den Bosch gezegd, maar officieel is het ’s-Hertogenbosch, hetgeen ‘het bos van de hertog’ betekent. Die hertog was Hendrik I van Brabant. In 1185 verleende hij stadsrechten en de bijbehorende handelsprivileges. Om vreemde legers en plunderaars buiten te houden, werden er stadsmuren gebouwd. Later verschenen er ook aarden wallen en bastions. Daarvan zijn in het huidige In ‘s-Hertogenbosch nog grote delen terug te vinden. De oudste plek in het hart van ‘s-Hertogenbosch is de driehoekige markt. Rondom dit plein bevond zich de vroegste ommuring. Vanaf hier verdedigden de Bosschenaren hun erfgoed dat eeuwenlang gold als een vrijwel onneembare veste. Omdat de stad in een drassige omgeving lag, namelijk in het deltagebied van de riviertjes Aa en Dommel, verwierf zij de heroïsche bijnaam van ‘onoverwinnelijke moerasdraak’. Binnen de stadsmuren heeft ‘s-Hertogenbosch haar middeleeuwse structuur grotendeels behouden. De laatgotische Sint-Janskathedraal, het classicistische stadhuis en het oudste bakstenen huis ‘De Moriaan’ herinneren aan lang vervlogen tijden. Net als de vele bochtige verspringende straatjes met pakhuizen en koopmanswoningen. Kortom: het is een bijzondere stad waar veel over te vertellen is. Henk Scholten, de man van Twin-begeleidster Maria van Basten Batenburg kent Den Bosch op z’n duimpje en heeft tijdens eerdere Twin-stadswandelingen bewezen er veel en leuk over te kunnen vertellen. Een mooi begin van deze dag!

Na de stadswandeling, die ongeveer anderhalf uur duurt, is er anderhalf uur lunchpauze.

Daarna lopen we naar het in het centrum gevestigde Carnavalsmuseum. Hier krijgen we van alles te horen over Carnaval. Er zijn talloze kostuums (die niet allemaal betast mogen worden), er is een grote collectie carnavalsmuziek, enz. Een museum dat leerzaam is én om vrolijk van te worden!

De rondleiding in het Carnavalsmuseum eindigt rond half 4. Dan wordt overlegd wie nog mee gaat naar een terrasje om onder het genot van een drankje na te genieten van een mooie dag en wie er direct naar het station wil om met de trein naar huis te gaan.

Bijzonderheden:
– In het Carnavalmuseum zijn een paar trappen, niet allemaal met leuning. U moet voor deze excursie dus goed trap kunnen lopen.
– Het meenemen van een geleidehond is in overleg mogelijk.

Reissom: 20 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 13 euro

Bij de reissom inbegrepen:
– gids tijdens de stadswandeling
– entreekosten Carnavalsmuseum
– gids tijdens de rondleiding in het Carnavalsmuseum

Niet bij de prijs inbegrepen:
– lunch en overige consumpties

AMSTERDAM, BEZOEK AAN TUSCHINSKI EN EEN STADSWANDELING

OP ZATERDAG 14 APRIL

Altijd al eens in de bioscoop willen zijn waar veel Nederlandse speelfilms hun première beleven? Dit is uw kans!

We verzamelen om kwart voor 11 op het Centraal Station van Amsterdam en nemen dan de tram naar het Rembrandtplein, vanwaar we in een paar minuten naar bioscoop Tuschinki lopen.

Bioscoop Tuschinski opende op 28 oktober 1921 haar deuren en werd het meest luxueuze filmtheater dat Nederland ooit gekend heeft. Over hoogpolige tapijten liepen de bezoekers een bont gedecoreerde sprookjeswereld binnen. Alle stijlen waar Abraham Tuschinski van hield liet hij in het gebouw verwerken door topkunstenaars. Zo smolten Jugendstil, Amsterdamse School en Art Deco samen tot een droombioscoop waarin de aardse werkelijkheid vergeten kon worden.

Tijdens de rondleiding worden we ingewijd in de wonderen van dit sprookjesachtige bioscoop gebouw. De lichtkoepels waarin de kleuren langzaam verglijden, de rijke schilderingen in de wandelgangen, de wonderlijke Moorse en Japanse kamer, de wandbekleding van zeldzame hout- en marmersoorten, alles komt aan de orde. We komen op plekken waar acteurs in bekende nationale en internationale films hun film in Première zagen gaan. Portier Fritz neemt ons mee door het gebouw en zijn woorden worden regelmatig onderbroken door korte acts, die verwijzen naar het verleden. Droom en werkelijkheid vermengen zich tijdens deze betoverende tijdreis.

De rondleiding door Tuschinki duurt ongeveer anderhalf uur.

Na de lunchpauze ontmoeten we de bij Twin-travel inmiddels bekende en gewaarde gids Reno Raaijmakers. Hij bewijst telkens weer in staat te zijn de geschiedenis van Amsterdam met een deskundig en humorvol verhaal tot leven te wekken.

Omdat Tuschinki vlakbij het Rembrandtplein staat heeft de stadswandeling Rembrandt als thema.

Rembrandt is het icoon van de Gouden Eeuw. Hij werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden, maar verhuisde in 1631 naar de bruisende handelsmetropool Amsterdam. Amsterdam was het centrum van de kunsthandel en de stad bood jonge kunstenaars als Rembrandt goede perspectieven. Binnen enkele jaren werd Rembrandt een van de meest succesvolle en hipste schilders van Amsterdam. Prestigieuze opdrachten, een groot atelier, een voornaam huis; Rembrandt had het helemaal gemaakt. Na de dood van zijn vrouw Saskia in 1642 ging het om verschillende redenen bergafwaarts met Rembrandt. Uiteindelijk stierf de grote meester in een onaanzienlijk huis in de Jordaan. Tijdens deze wandeling verkennen we de wereld van Rembrandt. Er is aandacht voor het persoonlijk leven, opdrachtgevers en de meesterwerken die de musea vullen.

Rond half 4 uur eindigt de stadswandeling. Dan wordt overlegd wie nog mee gaat naar een terrasje om onder het genot van een drankje na te genieten van een mooie dag en wie er direct naar het station wil om met de trein naar huis te gaan.

Bijzonderheden:
– In Tuschinksi zijn veel trappen, niet allemaal met leuning. U moet voor deze excursie dus goed trap kunnen lopen.
– Het meenemen van een geleidehond is deze dag niet mogelijk.

Reissom: 37 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 24 euro

Bij de reissom inbegrepen:
– gids tijdens de rondleiding in Tuschinski
– gids tijdens de stadswandeling

Niet bij de prijs inbegrepen:
– tramkosten in Amsterdam (OV-chipkaart verplicht)
– lunch en overige consumpties

DIEREN, WANDELING NAAR VELP

OP ZATERDAG 21 APRIL

Een mooie wandeling uit de serie “Trage Tochten”.

Er wordt zaterdagochtend rond 11.00 uur verzameld op het station van Dieren, dat tussen Arnhem en Deventer ligt.

We maken een wandeling van station Dieren naar station Velp, waarbij we zoveel mogelijk de rand van de Veluwezoom volgen. Het is een prachtige wandeling over grotendeels onverharde paden en met veel afwisseling. We volgen de rand van de heuvelachtige Middachter bossen naar De Steeg. Na deze wijk, waar veel fraaie huizen met rieten daken staan, komen we op het landgoed Rhederoord. We lopen Nationaal Park Veluwezoom in en dalen af naar de Arnhemse Straatweg, waar ook veel mooie villa’s staan. We blijven klimmen en dalen met uitzichten tot ver in het IJsseldal en lopen naar het bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten, dat zeker de moeite van een bezoekje waard is. De route klimt via een mooi slingerpad langzaam de Kamerdalse berg op. En opnieuw dalen we af naar de Veluwerand. Tenslotte gaat de route als kers op de taart over landgoed Biljoen.

Er wordt in een lekker tempo gelopen (niet te langzaam en niet te hard); af en toe wordt er kort gepauzeerd.

Na 15 kilometer wandelen zijn we, afhankelijk van het weer en eventuele bezienswaardigheden, tussen 4 en 5 uur bij station Velp. Daar zal overlegd worden wie er nog mee gaat om ergens iets te drinken en wie er direct naar huis gaat.

Bijzonderheden:
– Tijdens deze wandeling kunnen maximaal 3 geleidehonden mee.
– Deze wandeling gaat grotendeels over onverharde paden. Er moet regelmatig een stuk geklommen worden.

Reissom: 10 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 5 euro

Niet bij de reissom inbegrepen: lunch en overige consumpties.

DEN HAAG, EXCURSIEDAG MET BEZOEK AAN PANORAMA MESDAG EN EEN STADSWANDELING

OP ZATERDAG 5 MEI

In 2015 was Twin ook al bij het Panorama Mesdag en dat was een groot succes. Goede reden om er nog een keer naar toe te gaan! En ’s middags maken we onder leiding van een gids een stadswandeling om Den Haag nóg beter te leren kennen.

We verzamelen om 10.30 uur op het Centraal Station van Den Haag. Daarna gaan we met de tram naar het Panorama Mesdag, waar we een rondleiding van ongeveer anderhalf uur krijgen.

Hendrik Willem Mesdag werd in 1831 te Groningen geboren en was al in zijn jonge jaren geïnteresseerd in kunst, zijn vader was amateurschilder en kunstverzamelaar en zorgde ervoor dat Hendrik en zijn broer Taco behalve onderwijs ook tekenonderricht kregen.

Na zijn schoolopleiding werkte Mesdag 16 jaar lang in zijn vaders bedrijf. Hij bleef echter altijd tekenen en schilderen, aangemoedigd door zijn vrouw, Sientje van Houten, met wie hij in 1856 in het huwelijk trad. Toen haar vader in 1864 overleed en een aanzienlijke erfenis naliet, kon Mesdag zich uit de firma terugtrekken en zich geheel aan de schilderkunst wijden.

Hij verhuisde naar Brussel waar hij drie jaar lang bij de schilder Willem Roelofs in de leer was.

In 1868 bracht hij met zijn broer een bezoek aan het Duitse waddeneiland Norderney en raakte hij gefascineerd door de zee, zozeer zelfs dat hij het jaar daarop naar Den Haag verhuisde waar hij elke dag de zee en het strand kon gadeslaan en vastleggen.

Langzaamaan verwierf hij faam als zeeschilder en dat leverde hem in 1880 de opdracht op van een Belgische firma om een panoramaschilderij te schilderen. Hij schilderde het panorama op een duintop bij Scheveningen. Het werd een rond schilderij op doek dat met zijn 120 meter lengte en 14 meter hoogte het grootste schilderij van Nederland is.

Omdat het doek rond is, staat degene die naar het schilderij kijkt niet vóór, maar middenín het schilderij. Zo waant de kijker zich in het Scheveningen van 1881.

Na het faillissement van de Belgische firma kocht Mesdag in 1886 zijn eigen Panorama, dat hij als één van zijn belangrijkste werken beschouwde. Hij nam de financieel onaantrekkelijke exploitatie zelf ter hand en droeg tot aan zijn dood jaarlijks uit eigen zak bij om de verliezen te dekken.

Om de toekomst van Panorama Mesdag veilig te stellen, richtte Mesdag in 1910 een familievennootschap op. De 33 neven en nichten van hem en zijn vrouw kregen allen een aandeel in deze vennootschap en aanvaardden daarmee gezamenlijk de zware taak zorg te dragen voor de exploitatie en instandhouding van Panorama Mesdag.

Hendrik Willem Mesdag overleed op 10 juli 1915 na een langdurig ziekbed. Zijn nazaten dragen nog steeds zorg voor het instandhouden van Panorama Mesdag.

Na een lunchpauze van ongeveer een uur maken we een stadswandeling onder leiding van een gids van ’t Gilde. De eeuwenoude band tussen Den Haag en het Oranjehuis komt tot uitdrukking in een tocht langs de paleizen en monumenten. De geschiedenis van de eerste Koning der Nederlanden Willem I, tot ons huidige staatshoofd Koning Willem Alexander, passeert de revue. Historische anekdotes en wetenswaardigheden verlevendigen deze wandeling.

Rond 4 uur eindigt de stadswandeling. Dan wordt overlegd wie nog mee gaat naar een terrasje om onder het genot van een drankje na te genieten van een mooie dag en wie er direct naar het station wil om met de trein naar huis te gaan.

Bijzonderheden:
– Het meenemen van een geleidehond is in overleg mogelijk.
– De tentoonstellingsobjecten in Panorama Mesdag mogen niet aangeraakt worden. Wilt u tijdens een museumbezoek graag veel aanraken, dan is deze excursie niet zo geschikt voor u.
– Persoonlijk begeleiders hebben gratis entree tot het museum.

Reissom: 27 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 20 euro

Bij de reissom inbegrepen:
– gids tijdens de rondleiding
– gids tijdens de wandeling

Niet bij de prijs inbegrepen:
– tramkosten in Den Haag (OV-chipkaart verplicht)
– entreekosten voor het museum (variërend: gratis voor Museumkaarthouders; 10 euro voor bezoekers vanaf 18 jaar)
– lunch en overige consumpties

TWELLO, RONDWANDELING

OP WOENSDAG 9 MEI

Een mooie wandeling uit de serie “Klompenpaden”.

Er wordt woensdagochtend rond 11.00 uur verzameld op het station van Twello, dat tussen Apeldoorn en Deventer ligt. We wandelen daarna over statige landgoederen, langs karakteristieke boerderijen en door het beekdal van de Fliert. Het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden er verboden.

Er wordt in een lekker tempo gelopen (niet te langzaam en niet te hard); af en toe wordt er kort gepauzeerd.

Na 16 kilometer wandelen zijn we, afhankelijk van het weer en eventuele bezienswaardigheden, tussen 4 en 5 uur weer bij station Twello. Daar zal overlegd worden wie er nog mee gaat om ergens iets te drinken en wie er direct naar huis gaat.

Bijzonderheden:
– Tijdens deze wandeling kunnen geen geleidehonden mee.
– Deze wandeling gaat grotendeels over onverharde paden.

Reissom: 10 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 5 euro

Niet bij de reissom inbegrepen: lunch en overige consumpties

GOUDA, BEZOEK AAN DE ST.JAN EN EEN THEATRALE STADSWANDELING

OP ZATERDAG 26 MEI

Dit wordt een heel bijzondere dag!

We verzamelen om kwart over 10 op het station van Gouda en lopen dan in een kwartier naar de Sint Jan die in het centrum van Gouda staat.

De grote brand van 1552 verwoestte een groot deel van de middeleeuwse Sint Jan. Kort na de ramp gaven de kerkbestuurders opdracht voor de bouw van een nieuwe kerk. Die moest mooier, maar vooral ook groter worden dan de oude kerk. Beide is gelukt. Met z’n lengte van 123 meter werd het zelfs de langste kerk van Nederland.

Wie de Sint Jan inloopt valt stil bij het zien van de majestueuze ruimte. Wat daarnaast opvalt zijn de 72 gebrandschilderde ramen. Deze “Goudse Glazen” zijn niet alleen prachtig om te zien, maar in ieder raam zit ook nog een boodschap verborgen!

Onze deskundige en enthousiaste gids vertelt ons het grote verhaal achter de ramen, dat soms in hele kleine details is verstopt. Het is een indrukwekkende ontdekkingstocht langs bijbelse en historische taferelen vol menselijke emoties. De ramen kunnen niet betast worden, maar door het beeldende verhaal van de gidsen zullen ze toch tot leven komen.

De rondleiding door de kerk duurt ongeveer een uur. Daarna is het lunchpauze.

Na de lunchpauze ontmoeten we Brot van Gromme. Hij neemt ons mee op een theatrale stadswandeling door Gouda. Een theatrale stadswandeling is geen stadswandeling met veel feitjes. Deze stadswandeling sleurt ons mee in eeuwenoude, spannende en wonderlijke verhalen. Brot maakt ons onderdeel van het avontuur. De allermooiste verhalen worden verteld door een meesterlijke verteller in een uniek samenspel met het publiek.

Bier, turf, kaas, kaarsen en…. Gouda is in de 16e eeuw het knooppunt van de Nederlandsche waterwegen. Tegen deze achtergrond speelt zich een ramp, een mysterie af. Tijdens deze theatrale stadswandeling ontmoeten we de inwoners van eeuwen terug. We zitten middenin de geschiedenis, krijgen die uit de eerste hand te horen en zo levendig dat we die nooit meer vergeten. Kortom, dit wordt een heel bijzondere stadswandeling!

Rond 4 uur eindigt de stadswandeling. Dan wordt overlegd wie nog mee gaat naar een terrasje om onder het genot van een drankje na te genieten van een mooie dag en wie er direct naar het station wil om met de trein naar huis te gaan.

Bijzonderheden:
– Het meenemen van een geleidehond is in overleg mogelijk.
– De ramen in de kerk kunnen niet aangeraakt worden. Wilt u tijdens een rondleiding graag veel aanraken, dan is deze excursie niet zo geschikt voor u.

Reissom: 32 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 22 euro

Bij de reissom inbegrepen:
– gids tijdens de rondleiding in de St. Jan
– entreekosten St. Jan
– gids/verteller tijdens de theatrale stadswandeling

Niet bij de prijs inbegrepen:
– lunch
– overige consumpties

HEEZE, RONDWANDELING

OP ZATERDAG 26 MEI

Een mooie wandeling uit de serie “Groene Wissels”.

Er wordt zaterdagochtend rond 11.00 uur verzameld op het station van Heeze, dat tussen Eindhoven en Weert ligt.

Van het station lopen we door het dorp Heeze naar het fraaie Kasteel Heeze. We wandelen over nauwelijks belopen grassige bospaden door de bijzonder stille Herbertusbossen naar de zuidelijke rand van de Strabrechtse- en Lieropse Heide. Na een flinke heidewandeling wandelen we door het lommerrijke stroomdal van de Kleine Dommel en genieten we van het kleinschalige landschap daarlangs.

Er wordt in een lekker tempo gelopen (niet te langzaam en niet te hard); af en toe wordt er kort gepauzeerd.

Na 18 kilometer wandelen zijn we, afhankelijk van het weer en eventuele bezienswaardigheden, tussen 5 en 6 uur weer bij station Heeze. Daar zal overlegd worden wie er nog mee gaat om ergens iets te drinken en wie er direct naar huis gaat.

Bijzonderheden:
– Tijdens deze wandeling kunnen maximaal 3 geleidehonden mee.
– Deze wandeling gaat grotendeels over onverharde paden.

Reissom: 10 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 5 euro

Niet bij de reissom inbegrepen: lunch en overige consumpties

ROTTERDAM, BEZOEK AAN BREEPLEINKERK EN EEN STADSWANDELING

OP ZATERDAG 2 JUNI

Wegens succes herhaald!

Dit wordt een bijzondere dag! Eerst gaan we naar de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid en aansluitend maken we een stadswandeling door Vreewijk.

Er wordt rond half 11 verzameld op het Centraal Station van Rotterdam. Daarna nemen we de tram naar Rotterdam-Zuid waar we vlak bij de Breepleinkerk uitstappen.

In de Tweede Wereldoorlog had de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid een groot geheim: op de twee zolders boven het orgel zaten drie Joodse gezinnen ondergedoken. Wat begon als een tijdelijk onderkomen voor zes weken, werd een onderduik van 34 maanden. Het verhaal van de Breepleinkerk is een verhaal van moed, hoop en vertrouwen, een verhaal vol wonderen. Zo werd er in de winter van 1944 een kerngezonde baby geboren en tijdens een razzia, drie weken voor de bevrijding, werden de onderduikers niet gevonden. Dankzij de hulp van hun moedige helpers, overleefden alle onderduikers deze donkere periode in onze geschiedenis.

Tijdens de rondleiding horen we het bijzondere verhaal over de orgelzolder en de onderduikers.

Na de rondleiding in de kerk gaan we met een stadsgids de wijk Vreewijk verkennen. Vreewijk is een wijk met verschillende buurten. De bekendste buurt is het oude tuindorp rond de Lede en de Brink. Maar ook de Vaanbuurt, de Landbouwbuurt en de Dalenbuurt horen bij Vreewijk. Iedere buurt heeft zijn eigen karakter. In sommige buurten doen bewoners veel samen. In andere buurten gaan bewoners meer hun eigen gang.

Vreewijk is een unieke plek om te wonen. De bijzondere bouwstijl van rond 1920 geeft de wijk een heel eigen sfeer. Vreewijk is een groot dorp in de stad met oude en jonge bewoners, rijke en arme bewoners, nieuwkomers en bewoners van het eerste uur. Voor iedereen is een er een passende woning.

De verhalen liggen in Tuindorp Vreewijk voor het oprapen. Iedereen kan zich voorstellen hoe in deze smalle straatjes en langs de brede singels al honderd jaar mensen leven. Het grootste deel van de wijk werd in 2012 aangewezen als beschermd stadsgezicht. In heel Vreewijk staan nu bijna 300 monumenten waarvan 287 rijksmonumenten. Deze wijk is een bezoek dus meer dan waard!

Snel aan het begin van de stadswandeling komen we bij een plek waar een broodjeslunch geserveerd wordt. Na de lunch vervolgen we de wandeling door Vreewijk.

Rond half 4 eindigt de stadswandeling. Dan wordt overlegd wie nog mee gaat naar een terrasje om onder het genot van een drankje na te genieten van een mooie dag en wie er direct naar het station wil om met de trein naar huis te gaan.

Bijzonderheden:
– Het meenemen van een geleidehond tijdens deze excursiedag is in overleg mogelijk.

Reissom: 29 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 15 euro

Bij de reissom inbegrepen:
– gids in de Breepleinkerk
– gids tijdens stadswandeling
– lunch

Niet bij de prijs inbegrepen:
– overige consumpties

LOCHEM, RONDWANDELING

OP ZATERDAG 16 JUNI

Weer een mooie wandeling uit de serie “Groene Wissels”.

Er wordt zaterdagochtend rond 11.00 uur verzameld op het station van Lochem, dat tussen Zutphen en Oldenzaal ligt.

We maken een prachtige en bijzonder afwisselende wandeling door de heuvelachtige en bosrijke Graafschap. We lopen over rustige lommerrijke landwegen, langs glooiende velden en door donkere bossen over de Paasberg. Halverwege de wandeling komen we in Barchem, waar misschien wel een terras open is. Daarna lopen we verder over de Kale Berg en de Lochemse Berg. Tot slot lopen we een flink eind langs een beek.

Er wordt in een lekker tempo gelopen (niet te langzaam en niet te hard); af en toe wordt er kort gepauzeerd.

Na 17 kilometer wandelen zijn we, afhankelijk van het weer en eventuele bezienswaardigheden, tussen 5 en 6 uur weer bij station Lochem. Daar zal overlegd worden wie er nog mee gaat om ergens iets te drinken en wie er direct naar huis gaat.

Bijzonderheden:
– Tijdens deze wandeling kunnen maximaal 3 geleidehonden mee.
– Deze wandeling gaat grotendeels over onverharde paden. Verder moet regelmatig een stukje geklommen worden.

Reissom: 10 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 5 euro

Niet bij de reissom inbegrepen: lunch en overige consumpties

AMSTERDAM, BEZOEK AAN ONS LIEVE HEER OP SOLDER EN EEN STADSWANDELING

OP ZATERDAG 23 JUNI

Wegens succes herhaald!

Nog nooit een schuilkerk bezocht? Dit is uw kans om een heel bijzondere te bezoeken!

We verzamelen zaterdagochtend om kwart over 10 op het Centraal Station van Amsterdam en lopen dan in ongeveer een kwartier naar “Ons’ Lieve Heer op Solder” dat aan de Oudezijds Voorburgwal staat. Dit is één van de meest bijzondere musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het grachtenhuis gaan een grotendeels 17e eeuws woonhuis en een complete kerk schuil. We krijgen er een rondleiding van ongeveer anderhalf uur.

De geschiedenis van Ons’ Lieve Heer op Solder begint in 1661. Dan koopt de welgestelde koopman Jan Hartman dit huis ‘op stand’. Het pand bestaat uit een voorhuis met twee steegwoningen, waarbij de derde verdieping van het voorhuis één geheel vormt met de bovenste etage van de steegwoningen. De nieuwe eigenaar laat het huis direct grondig verbouwen. Op de bel-etage en in het souterrain brengt Jan Hartman zijn winkel en opslag onder. Op de eerste verdieping komt een De Sael, ontvangstkamer waar Hartman gasten en zakenrelaties zijn status en gastvrijheid kan tonen. De Sael behoort tegenwoordig tot de best bewaarde woonruimten in Nederland uit de Gouden Eeuw.

Hartman is katholiek en zijn zoon studeert voor priester. In het gereformeerde Amsterdam is weinig gelegenheid om hun geloof te belijden. Enkele jaren na de Alteratie (de overgang naar het gereformeerde geloof van Amsterdam) in 1578 is er namelijk een officieel verbod gekomen op de viering van de katholieke eredienst. Daarom laat Hartman op de bovenste drie verdiepingen van zijn huis een rooms-katholieke huiskerk bouwen. Ruim tweehonderd jaar dient Hartmans zolderkerk als kerk. De gereformeerde overheid van de stad wist van het bestaan van de zolderkerk, maar kneep een oogje dicht. Amsterdam hanteerde een ‘gedoogbeleid’ ten aanzien van de diversiteit aan geloofsrichtingen in de stad.

Ons’ Lieve Heer op Solder is een unieke huiskerk, compleet met galerijen en een groot altaar. Maar ook de rest van het grachtenpand, met stijlkamers uit de 17de en 19de eeuw, is de moeite van het bezoeken waard.

Na het bezoek aan “Ons’ Lieve Heer op Solder” is er een lunchpauze van ongeveer een uur.

Na de lunch ontmoeten we Reno Raaijmakers. Reno was al vaak gids tijdens Twin-stadswandelingen en telkens weer bewijst hij in staat te zijn de geschiedenis van een stad met een deskundig en humorvol verhaal tot leven te wekken. Na het ochtendbezoek aan de schuilkerk op zolder, maken we ’s middags de wandeling “Van Christus tot Boeddha”.

Deze wandeling behandelt de verschillende godsdiensten die in Amsterdam te vinden zijn. In de Gouden Eeuw was Amsterdam boven alles een handelsstad die mensen van over de gehele wereld aantrok, op zoek naar koopwaar, op zoek naar werk of simpelweg op zoek naar een beter leven. Zo wemelde het op de beurs aan het Rokin van de islamieten, joden, katholieken en vele anderen. Een economie als die van Amsterdam was afhankelijk van al deze mensen die op hun eigen manier bijdroegen aan het welvaren van de stad. De filosofie van het geld en niet het calvinisme bepaalde zodoende in praktijk de regels en bepaalde dat tolerantie ten opzichte van religieuze minderheden essentieel was voor de economische positie van Amsterdam. Het was niet-calvinisten in eerste instantie niet toegestaan om een kerkgebouw te bouwen, maar als men in besloten kring in de zogenaamde schuilkerken bijeenkwam, dan kneep men een oogje dicht. Zo raakte Amsterdam reeds in een vroeg stadium bekend met de multiculturele samenleving. In onze eigen tijd is het aantal culturen en religies dat in Amsterdam te vinden is alleen maar gegroeid. Regels tegen het bouwen van kerken, synagoges, moskeeën en tempels bestaan gelukkig niet meer en soms heeft dit opzienbarende verrijkingen van de stad tot gevolg. Zo staat op de Zeedijk sinds 2000 bijvoorbeeld een Chinees-boeddhistische tempel.

Tegen 4 uur eindigt de wandeling. Dan wordt overlegd wie nog mee gaat naar een terrasje om onder het genot van een drankje na te genieten van een mooie dag en wie er direct naar het station wil om met de trein naar huis te gaan.

Bijzonderheden:
– In “Ons Lieve Heer op Solder” zijn een paar smalle trappen. U moet voor deze excursie dus goed kunnen traplopen.
– Het meenemen van een geleidehond is in verband met de trappen in “Ons Lieve Heer op Solder” niet mogelijk.

Reissom: 30 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 20 euro

Bij de prijs inbegrepen:
– gidsen tijdens de rondleiding in Ons Lieve Heer op Solder
– entreekosten van Ons Lieve Heer op Solder
– gids Reno tijdens de stadswandeling

Niet bij de prijs inbegrepen:
– lunch en overige consumpties

PUTTEN, RONDWANDELING

OP ZATERDAG 30 JUNI

Weer een mooie wandeling uit de serie “Groene Wissels”.

Er wordt zaterdagochtend rond 11.00 uur verzameld op het station van Putten, dat tussen Amersfoort en Zwolle ligt.

We wandelen van de ene in de andere verrassing. Het kleinschalige boerenlandschap is hier bijzonder afwisselend! Via een klein en fraai landgoed wandelen we eerst naar en door het gezellige centrum van Putten. Na het prachtige, langgerekte park Groene Scheg doorklieven we over rustige asfaltwegjes, een enkel fietspad en over stille landwegen dat kleinschalige boerenlandschap en zullen we genieten van de rustieke sfeer en de vele prachtige boerderijen.

De tweede helft van deze route gaat regelmatig over rustige asfaltweggetjes.

Er wordt in een lekker tempo gelopen (niet te langzaam en niet te hard); af en toe wordt er kort gepauzeerd.

Na 16 kilometer wandelen zijn we, afhankelijk van het weer en eventuele bezienswaardigheden, tussen 4 en 5 uur weer bij station Putten. Daar zal overlegd worden wie er nog mee gaat om ergens iets te drinken en wie er direct naar huis gaat.

Bijzonderheden:
– Tijdens deze wandeling kunnen maximaal 3 geleidehonden mee.
– Deze wandeling gaat grotendeels over onverharde paden.

Reissom: 10 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 5 euro

Niet bij de reissom inbegrepen: lunch en overige consumpties

CULEMBORG, RONDWANDELING

OP ZATERDAG 7 JULI

Nóg een mooie wandeling uit de serie “Klompenpaden”.

Er wordt zaterdagochtend rond 11.00 uur verzameld op het station van Culemborg, dat tussen Utrecht en Den Bosch ligt.

Daarna gaan we het mooie buitengebied van Culemborg ontdekken. We wandelen door weilanden en door de uiterwaarden van de Lek, langs fort Everdingen, over historische dijken en door boerenland. De weidsheid van het rivierenlandschap en de cultuurhistorie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bepalen hier de sfeer. Tijdens de wandeling maken we één of twee keer gebruik van een pontje over de Lek. Het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.

Er wordt in een lekker tempo gelopen (niet te langzaam en niet te hard); af en toe wordt er kort gepauzeerd.

Na 15 kilometer wandelen zijn we, afhankelijk van het weer en eventuele bezienswaardigheden, tussen 4 en 5 uur weer bij station Culemborg. Daar zal overlegd worden wie er nog mee gaat om ergens iets te drinken en wie er direct naar huis gaat.

Bijzonderheden:
– Tijdens deze wandeling kunnen geen geleidehonden mee.
– Deze wandeling gaat grotendeels over onverharde paden.

Reissom: 10 euro per persoon

Toeslag voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 5 euro

Niet bij de reissom inbegrepen: lunch en overige consumpties

HOOFDSTUK 2: INFORMATIE OVER ALLE MEERDAAGSE ACTIVITEITEN

In de komende maanden worden 7 relax-excursievakanties, 4 culturele vakanties met alleen Twin-reizigers, 6 culturele vakanties gecombineerd met zienden, 2 verre reizen, 2 tandemvakanties en 5 wandelvakanties georganiseerd.

Onderstaand eerst een overzicht van de vertrekdata van deze activiteiten. Daarna volgt in chronologische volgorde meer informatie over al deze vakanties.

Overzicht van de 7 relax-excursievakanties:
– dinsdag 24 april: 8-daagse relax- en excursievakantie in Marmaris/Turkije
– donderdag 10 mei: 8-daagse relax- en excursievakantie op Sicilië/Italië
– vrijdag 11 mei: 8-daagse relax- en excursievakantie in Ooij/Nederland
– maandag 14 mei: 8-daagse relax- en excursievakantie op Samos/Griekenland
– donderdag 24 mei: 8-daagse relax- en excursievakantie op Lesbos/Griekenland
– maandag 4 juni: 9-daagse relax- en excursievakantie op Evia/Griekenland
– zondag 10 juni: 8-daagse relax- en excursievakantie in Macedonië

Overzicht van de 4 culturele vakanties met alleen Twin-reizigers:
– maandag 16 april: 6-daagse stedenreis naar Marrakech/Marokko
– maandag 14 mei: 6-daagse stedenreis naar Wenen/Oostenrijk
– dinsdag 12 juni: 6-daagse Bach-muziekreis naar Leipzig/Duitsland
– zondag 1 juli: 6-daagse stedenreis naar Berlijn/Duitsland

Overzicht van de 6 culturele vakanties gecombineerd met zienden:
– dinsdag 3 april: 8-daagse gecombineerde vakantie in Cappadocië en Turkse Rivièra
– woensdag 9 mei: 8-daagse gecombineerde vakantie in Puglia/Italië
– zaterdag 12 mei: 8-daagse gecombineerde vakantie in Saksen/Duitsland
– maandag 21 mei: 8-daagse gecombineerde vakantie in Klassiek Griekenland
– donderdag 14 juni: 8-daagse gecombineerde vakantie in Centraal-Spanje
– donderdag 5 juli: 8-daagse gecombineerde vakantie in Ierland

Overzicht van de 2 verre reizen:
– donderdag 5 april: 17-daagse reis door Zuid-Afrika
– vrijdag 20 april: 10-daagse reis door Armenië

Overzicht van de 2 tandemvakanties:
– zaterdag 5 mei: 6-daagse tandemvakantie in Epe/Gelderland
– zaterdag 9 juni: 6-daagse tandemvakantie in Zorgvlied/Drenthe

Overzicht van de 5 wandelvakanties:
– woensdag 9 mei: 5-daagse wandelvakantie op Ameland
– zondag 13 mei: 6-daagse wandelvakantie in het Müllerthal/Luxemburg
– vrijdag 8 juni: 3-daags wandelweekend in Loenen/Gelderland
– maandag 11 juni: 6-daagse wandelvakantie in de Eifel/Duitsland
– vrijdag 6 juli: 3-daags wandelweekend in Schoorl/Noord-Holland

Over al deze meerdaagse vakanties volgt nu in chronologische volgorde de detailinformatie.

CAPPADOCIË EN TURKSE RIVIERA, 8-DAAGSE GECOMBINEERDE EXCURSIEVAKANTIE MET CORENDON

VAN DINSDAG 3 APRIL TOT EN MET DINSDAG 10 APRIL

Wegens succes herhaald!

Tijdens deze vakantie gaan we Cappadocië én de Turkse Rivièra verkennen. Op het programma staan onder andere bezoeken aan het Mevlana Museum & Sultanhan Keravanserai, het op UNESCO-erfgoedlijst staande stadje Göreme, de onderaardse stad Kaymakli, het dal van de monniken, de Turkse Rivièra, de antieke stad Perge en het Romeinse theater Aspendos.

Deze vakantie wordt uitgevoerd in samenwerking met Corendon en dat betekent dat er een paar drukke, maar boeiende excursiedagen zijn. Iets aanraken bij de bezienswaardigheden is niet altijd mogelijk, dus voor mensen die graag veel tastbaars hebben tijdens de excursies, is deze vakantie niet zo geschikt. Maar wie tevreden is met de verhalen, het “er-zijn”, het genieten van de sfeer, het af en toe iets kunnen betasten, enzovoort, zal zeker een fijne vakantie hebben.

Het globale programma is als volgt:

Op dinsdag vliegen we met Corendon Airlines van Amsterdam naar Antalya. Aansluitend volgt de transfer naar een hotel aan de Turkse Riviera, waar 1 nacht overnacht wordt.

Op woensdag vertrekken we richting Cappadocië. We maken een flinke rit door het Taurusgebergte naar de stad Konya waar we een bezoek brengen aan het “Mevlana Museum“. Mevlana wordt als één van de grote islamitische filosofen gezien. Hij is de oprichter van de orde van de dansende Derwisjen. In de Seltsjoekenperiode had deze orde veel aanhangers. Na het ontstaan van de Turkse republiek werd de orde echter verboden en wat nu nog rest is het museum. Net voor Aksaray zien we de beroemde Sultanhan-Kervansaray. Dit imposante gebouw, dat veel weg heeft van een vesting, werd in de 13e eeuw onder Alaeddin Keykubat I gebouwd en ligt midden in het dorp. Kervansaray waren rustplaatsen voor reizigers en dieren en zijn gesitueerd langs de oude handelsroutes. Ze liggen steeds zo’n 40 kilometer uit elkaar. Dit is namelijk de afstand die een kameelkaravaan per dag ongeveer kon afleggen. In de middag rijden we over de hoogvlakte verder naar het hotel in Cappadocië waar we drie nachten zullen verblijven.

Op donderdag gaan we genieten van het sprookjesachtige tufsteenlandschap, dat is ontstaan door erupties van lava uit de vulkanen Erciyes en Hasan Dag. Mede door erosie zijn er talrijke markante rotsformaties in een bijzonder maanlandschap ontstaan. We beginnen de excursie met een bezoek aan de onderaardse stad “Kaymakli“. In de tijd van de Arabische belegering hebben de bewoners hun toevlucht gezocht en gevonden in deze ondergrondse stad. Daarna bezoeken we Göreme dat met haar talrijke rotskerken met bijzonder mooie fresco’s opgenomen is op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Op vrijdag rijden we naar het dal van de Monniken bij Pasabag. In Zelve bezoeken we drie verschillende dalen. Ook hier bestaat het landschap uit prachtige tufstenen formaties. Op het eind van de middag staat een bezoek aan een tapijtknoperij op het programma.

Op zaterdag verlaten we Cappadocië en rijden we door de prachtige natuur terug naar een hotel aan de Turkse Rivièra, waar we de laatste drie nachten van de vakantie zullen slapen.

Op zondag beginnen we de dag met een bezichtiging van de beroemde antieke stad Perge. Aansluitend rijden we naar Antalya, waar we onder andere een lokale Turkse Markt bezoeken. Hier ondervinden we hoe het leven van alledag is. Op deze typisch oriëntaalse markt zijn kruiden, specerijen, groente, fruit en misschien ook wel wat souvenirs te koop. Verder brengen we een bezoek aan een betoverend mooie waterval. In de loop van de middag komen we aan in een juwelierscentrum, waar we de vervaardiging van handgemaakte sieraden kunnen bekijken.

Op maandag staat een bezichtiging van het beroemde Romeinse theater Aspendos op het programma. Dit theater is één van de best bewaarde Romeinse theaters in de wereld. Na dit bezoek wonen we een leermodeshow bij. We sluiten de dag af met een boottocht. Als de weersomstandigheden het toelaten is er natuurlijk gelegenheid voor een duik in het lekkere water!

Op dinsdag rijden we naar de luchthaven van Antalya en volgt de terugvlucht naar Amsterdam.

Nog 9 bijzonderheden over deze reis:

 1. Voor reizen naar Turkije is een visum noodzakelijk. Dit visum kan online worden gekocht. Meer informatie hierover staat in de laatste informatie die circa vier weken voor vertrek wordt toegestuurd.
 2. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van volpension. Dat wil zeggen dat de diners, ontbijten en lunches bij de prijs zijn inbegrepen.
 3. De namen van de hotels worden circa twee weken voor vertrek bekend gemaakt.
 4. Groepsgrootte: maximaal 14 Twin-reizigers (inclusief 7 begeleiders) en daarnaast mensen die rechtstreeks bij Corendon geboekt hebben.
 5. De reis gaat door indien bij Twin-travel 3 maanden voor vertrek minimaal 8 mensen (inclusief 4 begeleiders) geboekt hebben en de totale groepsgrootte twee week voor vertrek minimaal 30 is.
 6. Bij deze vakantie wordt gevlogen met een charter. De exacte vertrektijden zijn circa 1 week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat misschien vroeg vertrokken wordt of dat u laat terugkomt op Schiphol.
 7. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet u voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursies veel gelopen. Kunt u niet meer zo snel en/of niet meer zo ver lopen, overlegt u dan met ons kantoor of deze vakantie geschikt is voor u.
 8. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 9. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 495 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 250 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 70 euro
– bij boeking na 15 januari: 75 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Antalya met Corendon Airlines
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage van maximaal 7 kilo en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– transfers tussen de luchthaven en het hotel
– overnachting op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– 7 diners, ontbijten en lunches
– excursies volgens programma onder leiding van een nederlandstalige gids
– fooien voor de belboys (in restaurants/hotels)

Niet bij de reissom inbegrepen:
– overige excursiekosten
– overige fooien
– visumkosten (circa 20 euro)
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

ZUID-AFRIKA, 17-DAAGSE RONDREIS

VAN DONDERDAG 5 APRIL TOT EN MET ZATERDAG 21 APRIL

Wegens groot succes herhaald!

Zuid-Afrika is één van de mooiste landen ter wereld met een enorme diversiteit aan natuurschoon en wild, een smeltkroes van culturen en een rijke geschiedenis. Tijdens deze reis wordt aandacht besteed aan de historie, de cultuur én de natuur van Zuid-Afrika.

Er is gekozen om niet het bekende toeristische traject Kaapstad-Port Elizabeth-Krugerpark-Johannesburg te volgen, maar de reis te beperken tot Kaapstad en het zuidoostelijk deel van Zuid-Afrika. Op die manier wordt voorkomen dat er heel veel tijd in de bus gezeten wordt en is er meer tijd om het land écht te leren kennen.

Het programma staat in grote lijnen vast, maar omdat met een eigen bus gereisd wordt, kan het programma op details worden aangepast. Zien we onderweg iets dat het waard is om van dichterbij te bekijken, dan kan gestopt worden.

Onderstaand het globale dag-tot-dag-programma:

Op donderdag 5 april verzamelen we ’s ochtends rond 7 uur op Schiphol en vliegen daarna met KLM naar Kaapstad waar we rond 21.15 u landen. Daar omtmoeten we Pam. Zij was ook chauffeur en gids tijdens de vorige drie Twin-reizen in Zuid-Afrika.

We rijden naar het hotel in Kaapstad waar we vier nachten verblijven. Het hotel staat vlakbij het Victoria&Albert Waterfront. Dat is een klein half uur rijden uit het centrum van Kaapstad. Natuurlijk klinkt het leuk om in het centrum van Kaapstad te verblijven zodat onder andere de Kompagnies tuin en Greenmarket Square zich op loopafstand bevinden. Dat is overdag fijn, maar ’s avonds minder omdat het er dan op straat minder prettig is. Daarom is gekozen voor een hotel dat op een plek staat waar het veiliger is om na het diner nog een blokje om te lopen.

Op vrijdag 6 april hebben we de hele dag de tijd om Kaapstad te ontdekken. Eerst gaan we naar het Kasteel de Goede Hoop, daarna gaan we naar de Companies Tuin, de tuin die in 1652 door Jan van Riebeeck voor de VOC werd aangelegd als groententuin. Tegenwoordig is het een park, een mooie plek voor een lunch. Na de lunch splitsen we de groep op. Naar het museum “The Slave Lodge”? Naar de markt op Greenmarket? Naar het stadhuis waar Nelson Mandela na zijn vrijlating op het balkon verscheen? Zeg het maar! Op het eind van de middag kan iedereen met een lokale bus of met de taxi terug naar het hotel reizen.

Op zaterdag 7 april gaan we onder leiding van een gids naar District 6, het district dat bekend geworden is door de gedwongen verhuizing van meer dan 60.000 inwoners in de jaren ’70, de hoogtijdagen van de Apartheid. Het gebied was door projectontwikkelaars gekocht, maar dankzij de vele protesten zijn die nooit aan bouwen toegekomen. De wijk is daarom nog steeds een kale vlakte. Tot verdriet van de voormalige bewoners die eigenlijk voor niets vertrokken zijn. In het museum horen we verhalen van oud-bewoners, zien we foto’s van het district vóór de gedwongen verhuizingen en kunnen we kennis maken met oud-bewoners of familie ervan. Het is een zeer indrukwekkend museum!

’s Middags gaan we (mits het weer dat toelaat) met de boot naar Robben Island, het eiland waar onder andere Nelson Mandela lange tijd gevangen zat. De gebouwen zijn wat aan verval onderhevig, maar het blijft een historische plek die beslist de moeite waard is om te bezoeken. Onder de gidsen die de bezoekers rondleiden bevinden zich nog steeds mannen die zelf jarenlang op het eiland vastzaten. Ook dit wordt dus weer een indrukwekkend bezoek.

Op zondagochtend 8 april gaan we (ook weer mits het weer het toelaat) met de kabelbaan de Tafelberg op. Vanaf 1000 meter hoogte hebben we een mooi uitzicht over de stad. Bij het topstation staat een mooie bronzen maquette van de Tafelberg en omgeving. We maken er een korte, eenvoudige wandeling. Langs paden staat fynbos, we horen de meeuwen vliegen, voelen de wind om onze oren en horen heel diep onder ons de stadsgeluiden.

’s Middags gaan we waarschijnlijk weer in kleine groepjes op pad. Naar de synagoge? Naar de kleurrijke Bo-Kaap? Zeg het maar! We zien elkaar weer in het hotel.

Op maandag 9 april verlaten we Kaapstad en rijden zuidwaarts richting Kaap de Goede Hoop. Onderweg brengen we een bezoek aan Groot Constantia, één van de wijnboerderijen die gouverneur Simon van der Stel stichtte. Het is dus één van de oudste wijnboerderijen in Zuid-Afrika. We zien er het in Kaaps-Hollands stijl gebouwde huis en proeven er natuurlijk een paar wijnen. Daarna rijden we naar een hotel in Simonstown, dat genoemd is naar dezelfde Simon van der Stel. ’s Middags gaan we naar de pinguin-kolonie die op en bij het strand van Boulders Beach leeft. Het is een grappig gezicht om die 30 centimeter hoge beestjes heen en weer te zien hobbelen.

Op dinsdag 10 april gaan we Kaapschiereiland verkennen. We maken een paar korte, makkelijke wandelingen waarbij we uitzicht hebben op de Indische en op de Atlantische Oceaan. Ook lopen we naar de vuurtoren van Kaap de Goede Hoop en zien er hoe hoog en steil de rotsen uit zee omhoog komen. Geoefende wandelaars kunnen daar over een stenig en smal wandelpad naartoe lopen; mensen die minder wandelervaring hebben kunnen beter kiezen voor het iets bredere en geplaveide pad.

Op woensdag 11 april rijden we in ruim een uur naar het hotel in Stellenbosch (dat óók al genoemd is naar gouverneur Simon van der Stel) waar we twee nachten slapen. Stellenbosch is het kloppend wijnhart van Zuid-Afrika. Tijdens de stadswandeling die we ’s middags onder leiding van Pam maken komen we op de Blaak, langs het Kruythuis, bij Oom Sammie se Winkel, de grote witte kerk van de Nederduits Gereformeerde Kerk, enzovoort. Allemaal dingen die herinneren aan de tijd dat er veel Hollanders in deze regio woonden.

Op donderdag 12 april gaan we naar het nabijgelegen dorp Spier waar we naar “Eagle Encounters” gaan. Daar krijgen we meer te horen over de arend én we krijgen er één op de arm. ’s Middags gaan we naar de Cheetah Conservation in Somerset West, waar we meer horen over de manier waarop grote katachtigen in Zuid-Afrika beschermd worden. Wie wil kan er zelfs één aanraken.

Op vrijdag 13 april rijden we ongeveer 3 uur oostwaarts naar Skeiding Guest Farm dat iets ten oosten van Heidelberg ligt. Op deze struisvogelboerderij blijven we twee nachten slapen. De vorige Twin-groep was hier 1 nacht en dat vond iedereen veel te kort. Vandaar dat we er deze keer twee nachten blijven. We worden er gastvrij onthaald door Neels en zijn vrouw Anne-Lize. De kans is groot dat ze ’s avonds struisvogelbiefstuk op de braai leggen.

Op zaterdag 14 april zijn we nog een hele dag op de boerderij. Natuurlijk zal Neels ons een rondleiding over zijn bedrijf geven. Verder is het vooral een plek om te relaxen, maar wie wil kan urenlang over de uitgestrekte heuvels van de boerderij wandelen.

Op zondag 15 april rijden we in ongeveer 2,5 uur naar Knysna, waar we drie nachten blijven.

Op maandag 16 april gaan we naar één van de townships van Knysna. We maken er kennis met kappers en restaurant-eigenaren, drinken iets in een shebeen, luisteren er naar muziek, bezoeken een schooltje, enz. Het belooft een interessante en vooral vrolijke dag te worden!

Op dinsdag 17 april maken we een dagtocht naar Plettenberg Bay waar we een boottocht maken op de Keurboomsrivier. We horen vogels, de stilte van de natuur en nog veel meer. De vorige Twin-groepen hebben hier heerlijk gezwommen, dus zwemkleding meenemen! ’s Middags doen we het rustig aan in Knysna. Maak er een wandeling, chill op een terras of ga er shoppen.

Op woensdag 18 april rijden we ongeveer anderhalf uur westwaarts naar het stadje Mosselbaai, waar we ook twee nachten slapen in en hotel dat pal aan zee staat. We gaan direct door naar Baruch’s Coffee roastery waar Baruch ons zal vertellen over zijn koffieroosterij. Natuurlijk mogen we er ook wat van zijn koffie proeven.

’s Middags gaan we naar het Dias-maritiemmuseum waar een replica staat van het schip waarmee de Portugees Bartolomeus Dias 500 jaar geleden uit Lissabon vertrok en hier aankwam. Natuurlijk kunnen we het schip op om de touwen van de zeilen, het stuurrad, enz. te voelen.

Op donderdag 19 april gaan we naar Botlierskop, een privé natuurgebied vlakbij Mosselbaai waar onder andere leeuwen, olifanten, buffalo’s, giraffen, neushoorns, nijlpaarden en impala’s leven. Hier maken we een safari-tour van 2 à 3 uur, waarbij de chauffeur zal proberen zo dicht mogelijk bij de beesten te komen. Na de lunch krijgen we de gelegenheid om een paar olifanten te voelen. Een geweldige ervaring!

Na terugkomst in het hotel is er misschien nog wel tijd voor een lekkere strandwandeling.

Op vrijdag 20 april rijden we terug naar Kaapstad. Dat is een rit van 4 uur, maar onderweg stoppen we een paar keer. Eerst bij een bedrijfje waar van alles van aloë vera wordt gemaakt, dan bij een zaak waar bessenlikeurs gemaakt worden (natuurlijk proeven we er een paar!). Vervolgens komen we in Swellendam, een oud-Hollands stadje met een interessante historie dat vernoemd is naar een Nederlandse gouverneur. In het Drostdy Museum leren we meer over het leven van de eerste Hollanders in de Kaap-regio.

Daarna rijden we door naar de luchthaven van Kaapstad., waar we na een reis van ruim twee weken afscheid nemen van Pam. Om 23 uur vertrekt de KLM-vlucht naar Amsterdam.

Op zaterdag 21 april landen we, vol van prachtige en bijzondere herinneringen, tegen 11 uur ’s ochtends op Schiphol.

Nog 15 bijzonderheden over deze reis:

 1. Groepsgrootte: maximaal 12 reizigers (incl. 6 begeleiders)
 2. Het programma staat in grote lijnen vast, maar kan in overleg iets aangepast worden. Soms is er een dagdeel ter vrije besteding. Dan wordt de groep op basis van ieders wensen in kleine groepjes verdeeld.
 3. De excursies zijn van te voren niet aangepast voor slechtzienden en blinden. De ervaring heeft echter geleerd dat met name doordat er voor iedere slechtziende/blinde 1 begeleider mee gaat, de meeste excursies en bezienswaardigheden ook voor slechtzienden en blinden interessant zijn.
 4. Er wordt tijdens deze 17-daagse reis in zes verschillende hotels overnacht: 4 nachten in Kaapstad, 2 in Simonstown, 2 in Stellenbosch, 2 op Skeiding Farm, 3 in Knysna en 2 in Mosselbaai. Daarom is deze reis alleen geschikt voor mensen die zich in een vreemde omgeving vrij makkelijk kunnen oriënteren. De hotelkamers beschikken in de regel over een eigen badkamer.
 5. Deze reis wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. Verder zijn op Skeiding Farm de diners en lunches inbegrepen. De overige lunches en diners worden in overleg geregeld. De kosten voor lunches en diners zijn lager dan in Nederland.
 6. Een vakantie in Zuid-Afrika betekent een andere cultuur, ander eten, andere gewoonten, enz. Dit zijn aantrekkelijke kanten van een vakantie, maar het zijn ook aspecten om bij je vakantieverwachtingen rekening mee te houden. Daarom is een flexibele instelling absoluut noodzakelijk.
 7. Hoewel tijdens deze vakantie geen lange wandelingen worden gemaakt, moet u voor deze vakantie tóch goed ter been zijn, want ook tijdens de excursies wordt veel gelopen.
 8. Voor een reis in Zuid-Afrika zijn vaccinaties niet verplicht, maar er worden er wel enkele aanbevolen. Neem hierover circa 6 weken voor vertrek contact op met de GG&GD.
 9. Het paspoort moet bij vertrek uit Zuid-Afrika nog 2 maanden geldig zijn. Een visum is niet nodig.
 10. De temperatuur in zuidelijk Zuid-Afrika schommelt in april tussen de 17 en 25 graden. Het regent af en toe.
 11. Wie met deze reis meegaat raden wij aan voor vertrek een reisgids over Zuid-Afrika te lezen.
 12. Aan het begin van de vakantie zal een groepspot gemaakt worden waaruit de entreekosten, fooien voor gidsen, parkeerkosten betaald worden.
 13. In Zuid-Afrika wordt betaald met de Rand. Neem die niet vanuit Nederland mee, maar zorg voor een pinpas waarmee in het buitenland gepind kan worden.
 14. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 15. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 3045 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 1550 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 400 euro
– bij boeking na 1 januari: 150 euro per persoon, plus eventuele vluchttoeslag

Bij de prijs is inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Kaapstad met KLM
– luchthavenbelastingen
– transport van 1 stuk handbagage
– transport van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– overnachtingen op 2-persoons kamers op basis van logies/ontbijt
– diners en lunches op Skeiding Farm
– transfers per bus zoals genoemd in het programma;
– diensten van Pam, een engelstalige Zuid-Afrikaanse gids/chauffeur.
– entree- en excursiekosten voor de in het programma genoemde bezienswaardigheden: Castle of Good Hope, Slave Lodge Museum, District 6 museum, kabelbaan Table Mountain, boottocht naar Robben Island, wijnproeverij Groot Constantia Wine Estate, pinguin-kolonie Boulders beach, Cape Peninsula National Park, Eagle Encounters in Spier, Cheetah Conservation in Somerset West, safari-tour in Botlierskop, Dias Maritime Museum in Mosselbaai, township-tour in Knysna, boottocht op Keurbooms Rivier, Drostdy Museum in Swellendam, likeurproeverij Wildebraam.

Niet bij de prijs inbegrepen:
– eventuele inentingskosten
– eventuele extra opgelegde luchthavenbelastingen en -toeslagen
– overige lunches en diners
– overige consumpties
– overige entreekosten
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

MARRAKECH, 6-DAAGSE STEDENREIS

VAN MAANDAG 16 APRIL TOT EN MET ZATERDAG 21 APRIL

Heeft u zin in een gezellige stedentrip in een mooie en boeiende stad, maar wilt u niet alle vakantiedagen in de stad zijn? Boek dan deze stedentrip naar het Marrokkaanse Marrakech, want naast de stad in gaan we ook één dag de stad uit!

Een mysterieuze en tegelijk chaotische stad, dat is Marrakech. Een stad uit duizend en één nacht op nog geen vier uur vliegen vanaf Nederland. De bekendste plek in Marrakech is het Djemaa El Fna plein. Wie daar is wordt omringd door intense geuren van heerlijke tajines en muntthee en vers sinaasappelsap en door geluiden van onder andere koperslagers en souvenirverkopers. Het is er altijd gezellig druk en er is ontzettend veel te beleven.

Maar er is meer in Marrakech: mooie Moorse paleizen met ingenieuze stucwerkversieringen en houtsnijwerk, een oude koranschool, een rustig park net buiten de medina, stomende badhuizen, enz.

Het globale programma van deze reis is:

Op maandagochtend wordt verzameld op het station van Eindhoven. Daarna nemen we de bus naar Eindhoven-airport waar het Transavia-vliegtuig om 14 uur vertrekt. Na een vlucht van 3,5 uur landen we op de luchthaven van Marrakech en volgt de taxitransfer naar Riad Amira Victoria, een klein traditioneel stadspaleisje dat in de medina van Marrakech staat op 15 minuten lopen van het Jemaa El Fna-plein. Deze riad is gebouwd in traditionele Marokkaanse architectuur. De kamers zijn niet heel groot, maar groot genoeg voor een stedentrip. Ze bieden uitzicht op het terras of op de patio. Verder beschikt de riad over een barretje, een dakterras en een hamam.

Op dinsdag en woensdag maken we twee stadswandelingen van 2 à 3 uur onder leiding van een nederlandstalige gids. De ene dag gaan we naar het Palais de la Bahia en de andere dag naar de Ben Youssef Madrasa.

Het Palais de la Bahia is een mooi voormalig paleis met verschillende zalen, een mooie groene patio en een binnentuin. Het paleis is aan het eind van de 19e eeuw in 15 jaar gebouwd onder leiding van Bou Ahmed, grootvizier (eerste adviseur) van de sultan. Hij bouwde het voor zijn vrouw en zijn vele concubines. Het moest een van de mooiste Moorse paleizen worden in Marokko. Het is echter nooit helemaal af gekomen. Er zijn daarom geen traditionele bovengalerijen aanwezig. Desalniettemin is het een prachtig bouwwerk waarin nog goed de traditionele bouwkundige details uit die tijd te bewonderen zijn. Fijn bewerkte gestuukte panelen, de beroemde zellijtegels en prachtig beschilderde plafonds en deuren. De elementen licht, water en symmetrie zijn essentieel, evenals de binnentuin en de grotere binnenplaats. Het is een toonbeeld van islamitische architectuur.

De koranschool Ben Joesoef Madrassa is óók een uniek voorbeeld van islamitische architectuur. Het gebouw is rond 1570 gebouwd en in 1950 gerestaureerd. De studenten waren gehuisvest in 130 cellen die gelegen zijn rond een binnenplaats die rijkelijk versierd is met cederhout, marmer, zellige-tegelwerk en gipsen ornamenten. De school ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste Koranscholen in de islamitische wereld en behoorde met 900 studenten tot de grootste in Afrika.

Op beide middagen is er tijd om nog wat uren door Marrakech te dwalen.

Op donderdag gaan we de stad uit. We gaan dan naar de Ourika-vallei die op ongeveer 60 kilometer van Marrakech en aan de rand van de Hoge Atlas ligt. Onderweg stoppen we als er iets is dat interessant is om van dichtbij te bekijken.

De Ourika-vallei staat bekend om de keramiek en mineralen en kristallen. Het is een prachtige plek, waar de stilte alleen wordt verstoord door vogelgezang. De traditionele dorpen zijn tegen de berghelling gebouwd.

We lunchen in Ourika. Daarna maken we een korte wandeling van ongeveer een half uur over een makkelijk wandelpad naar een waterval. Het is hier prachtig, vooral in april omdat dan de amandelbomen bloeien.

Na de wandeling rijden we terug naar Marrakech. We zijn halverwege de middag terug.

Op vrijdag is er geen begeleide stadswandeling of excursie, maar er is nog genoeg te beleven in de stad. Ga bijvoorbeeld naar het park Jardin Majorelle, de tombes van de Saädieden of naar het museum Dar si Saïd.

Op zaterdagochtend gaan we vroeg per taxi naar de luchthaven. Het vliegtuig landt rond 15 uur in Eindhoven.

Nog 7 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. Daarnaast is op de excursiedag in Ourika de lunch inbegrepen. De diners en de overige lunches zijn niet bij de prijs inbegrepen. Er zijn veel eetplekken in Marrakech en er is altijd iets betaalbaars te vinden.
 2. Groepsgrootte: maximaal 14 (incl. 7 begeleiders)
 3. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet je voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursies veel gelopen.
 4. Het beschreven programma is onder voorbehoud. Als een programma-onderdeel vervalt omdat de bezienswaardigheid onverwachts gesloten is, dan wordt een alternatief programma aangeboden.
 5. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 6. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt aan maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 855 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 430 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 160 euro
– bij boeking na 1 januari: 100 euro per persoon plus eventuele vluchttoeslag.

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Eindhoven – Marrakech met Transavia
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– taxitransfers tussen luchthaven en hotel
– 5 overnachtingen op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– 5 ontbijten in het hotel
– 2 stadswandelingen onder leiding van een Nederlandstalige gids
– dagexcursie naar de Ourika-vallei
– lunch (exclusief drankjes) tijdens de Ourika-excursie
– entreekosten tijdens de stadswandelingen en de Ourika-excursie

Niet bij de reissom inbegrepen:
– overige lunches
– diners
– overige entreekosten
– fooien
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

ARMENIË, 10-DAAGSE RONDREIS

VAN VRIJDAG 20 APRIL TOT EN MET ZONDAG 29 APRIL

Geografisch gezien hoort Armenië bij Azië, maar op culture aspecten is het meer Europees. Het land is nog puur en is nog niet door het massatoerisme ontdekt. Er is een perfecte afwisseling tussen natuur en geschiedenis in het land te vinden.

Armenië heeft een landschap van bergen, hoogvlaktes en kolkende rivieren. Het is verder het eerste land dat het Christelijk geloof erkende.

Wankelend op bergtoppen herinneren imposante kastelen, kloosters en eeuwenoude stenen kruizen aan een glorieus en mysterieus verleden.

Er lopen verschillende zijderoutes, handelsroutes tussen het oude China en de westerse wereld, door Armenië. De Zijderoutes zorgden er voor dat verschillende culturen met elkaar in contact kwamen. Er werd niet alleen gehandeld in goederen, ook ideeën over religie en filosofie werden uitgewisseld.

Ga mee naar dit mooie land! De reis wordt gegidst door Julia Ergaeva die in 2017 gids was tijdens de reis door de Baltische landen.

Het globale programma van deze reis is:

Op vrijdag wordt op het eind van de middag verzameld op Schiphol. Daarna vliegen we van Amsterdam naar Yerevan met een overstap in Wenen of Warschau. De aankomst is in de nacht van vrijdag op zaterdag. We rijden per bus naar het hotel waar we vier nachten slapen. Na de nachtelijke aankomst slapen we op zaterdagochtend bij. ’s Middags gaan we met Julia de stad in. We gaan lopen en voor de wat langere afstanden nemen we de bus. Achter de brede, lommerrijke boulevards met statige gebouwen uit de Sovjetperiode dwalen we door de smalle straatjes van de historische binnenstad. Als de tijd het toelaat gaan we naar het Museum van de Geschiedenis van Armenië. ’s Avonds gaan we gezamenlijk eten in een restaurant waar typisch Armeense gerechten worden geserveerd.

Op zondag maken we een dagtocht naar het historische Geghard-klooster dat niet voor niets op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Dit grottenklooster is deels uitgehakt in de rotswand in de bocht van een vallei. De ruimtes hebben een bijzondere lichtinval en akoestiek. Hopelijk kunnen we er een optreden van het koor bijwonen. Een bijzondere belevenis! Na de lunch bezoeken we de citadel en de heidense tempel van Garni. Hier horen we de bijzondere Armeense “Duduk-melodie”. Tot slot dalen we af in de Garni-kloof. Langs de wanden van de kloof bevinden zich typische basaltkolommen. Het lijken stenen orgelpijpen en daarom wordt dit gedeelte van de kloof ook wel “de Symfonie van de Stenen” genoemd.

Op maandag rijden we naar Echmiadzin dat ongeveer 30 kilometer buiten Yerevan ligt. Dit is de plek waar de eerste officiële kerk in Armenië werd gebouwd. De legende verhaalt dat Jezus Christus zelf vanuit de hemel de plek aanwees waar de bouw van de kerk gestart diende te worden. De imposante kathedraal is tegenwoordig hét centrum van de Armeense kerk en het religieuze hart van het land. Gezamenlijke lunch in Etchmiadzin en op de terugweg naar Yerevan stoppen we bij de ruïnes van de Zwartnots Kathedraal. Bij terugkomst in Yerevan gaan we naar een kleurrijke markt met Armeense specialiteiten. Wie wil kan ’s avonds naar een muziekvoorstelling.

Op dinsdag verlaten we Yerevan en rijden we in ongeveer twee uur naar het Dilijan Nationale Park. Onderweg wandelen we door het middeleeuwse stadje Asjtarak. ’s Middags leren we tijdens een kookworkshop hoe we een paar traditionele Armeense gerechten kunnen klaarmaken. We overnachten twee nachten in het hotel in Dilijan.

Op woensdag maken we een natuurwandeling van ongeveer 1 uur in het Dilijan Nationaal Park. Na de lunch bezoeken we de kloosters Haghpat en Sanahin. Haghpat is een kloostercomplex uit het jaar 976, dat vanwege de bijzondere Armeense architectuur op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. In Sanahin staat óók een mooi klooster. Tot slot gaan we naar een dorpje waar Russische Molokanen wonen.

Op donderdag rijden we in ongeveer 4,5 uur naar Goris. We rijden lange tijd langs het Sevan-meer. Onderweg stoppen we onder andere bij een bijzondere begraafplaats waar veel chatsjkars, typisch Armeense grafstenen, te zien zijn. Ook stoppen we bij Selim Caravanserai, een halteplaats die stamt uit de tijd dat er veel handel gedreven werd op de Zijderoute.

Op het eind van de middag komen we in Goris, waar we twee nachten slapen.

Op vrijdag gaan we naar het klooster van Tatev dat in de Middeleeuwen een wetenschappelijk centrum was. Het klooster was tot 2010 alleen bereikbaar via slechte weggetjes. Sinds 2010 is er een 11-kilometer lange kabelbaan die bezoekers over de Vorotan kloof naar Tatev brengt. Na een picknicklunch maken we een natuurwandeling in het spectaculaire grottendorpje Khndzoresk. Na de wandeling rijden we terug naar ons hotel in Goris.

Op zaterdag rijden we terug naar Yerevan. Onderweg stoppen we bij het klooster van Khor Virap. Dit klooster ligt aan de Turks-Armeense grens én dicht bij de berg Ararat, die voor de Armeniërs een nationaal symbool is. In Khor Virap werd Gregorius de Verlichter dertien jaar lang door Koning Tiridates IV gevangen gehouden. Nadat Gregorius de koning in 301 tot het christendom bekeerde, werd Armenië het eerste land dat het christendom als staatsgodsdienst aannam. Het is nu een belangrijk bedevaartsoord. We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner in een restaurant in Yerevan. Daarna slapen we maar een paar uur in het hotel want in de nacht van zaterdag op zondag rijden we naar de luchthaven van Yerevan, vanwaar we met een overstap in Wenen of Warschau terug naar Amsterdam vliegen. Daar landen we op zondagochtend rond 09.30 uur.

Nog 11 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. Daarnaast zijn 7 (picknick)lunches bij de prijs inbegrepen en 2 diners.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 (incl. 8 begeleiders)
 3. Voor deze culturele rondreis moet u goed ter been zijn.
 4. Het beschreven programma is onder voorbehoud. Als een programma-onderdeel vervalt omdat de bezienswaardigheid onverwachts gesloten is, dan wordt een alternatief programma aangeboden.
 5. Er wordt gevlogen met LOT via warschau of met Austrian Airlines via Wenen. De definitieve vertrektijden zijn ongeveer een maand voor vertrek bekend.
 6. Voor een reis in Armenië zijn geen vaccinaties verplicht, maar er worden er wel enkele aanbevolen. Neem hierover circa 6 weken voor vertrek contact op met de GG&GD.
 7. Het paspoort moet bij vertrek uit Armenië nog 3 maanden geldig zijn.
 8. Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben voor een reis naar Armenië geen visum nodig.
 9. Indien deze vakantie op 1 januari nog niet is volgeboekt, dan zullen ziende reizigers (die bekend zijn met het karakter van de Twin-reizen) worden uitgenodigd om mee te gaan. Uiteraard zullen zij zich moeten houden aan het programma zoals dat gepubliceerd is én betalen zij de basis-reissom.
 10. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 11. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 1995 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 1000 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 200 euro
– bij boeking na 1 januari: 100 euro per persoon plus eventuele vluchttoeslag.

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Yerevan met Austrian Airlines of LOT
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van 15 kilo
– vervoer van 1 stuk handbagage van 12 kilo
– transfers tussen luchthaven en hotel per openbaar vervoer
– 9 overnachtingen op 2-persoons kamers met eigen badkamer op basis van logies/ontbijt
– 7 (picknick)lunches
– 2 diners in Yerevan
– vervoer per minibus
– entreekosten voor alle genoemde bezienswaardigheden
– deskundige nederlandstalige reisbegeleiding door Julia

Niet bij de reissom inbegrepen:
– overige lunches en diners
– drankjes en overige consumpties
– overige entreekosten, waaronder eventuele concertkaartjes
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

TURKIJE, 8-DAAGSE RELAX- EN EXCURSIEVAKANTIE

VAN DINSDAG 24 APRIL TOT EN MET DINSDAG 1 MEI

Wegens groot succes herhaald!!

De populaire vakantieplaats Marmaris ligt aan een grote, kristalheldere baai, en is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristencentra van Turkije. Aan de voet van de met dennen- en pijnbomenbossen bedekte heuvels staan talrijke vakantiehotels. In de oudheid heette deze stad Pyskos. De mooie oude burcht is een bewijs dat Marmaris in de Ottomaanse tijd ook al een belangrijke stad was. Maar ook de moderne tijd is aanwezig: in de jachthaven, één van de grootste van het Egeïsche kustgebied, liggen talloze luxe plezierjachten aangemeerd.

We verblijven er in het goede 3-sterren hotel Ideal Pearl, dat het kleine zusje is van het Grand Ideal Premium. Hotel Ideal Pearl is een Only Adult hotel dat onder andere beschikt over een restaurant en over een buitenzwembad met ligbedjes en parasols.

Het hotel ligt op circa 200 meter van het privéstrand van zusterhotel Ideal Prime en op circa 2 kilometer van het centrum van Marmaris. De dolmus (openbaar vervoer-busje) stopt vlakbij het hotel.

We verblijven in Ideal Pearl op basis van all-inclusive. De kamers van Ideal Pearl zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning en een badkamer.

Voor uw ontspanning kunt u terecht in de sauna (gratis tussen 11.00-16.00 uur); Het Turks bad en welness-behandelingen zijn beschikbaar tegen betaling.

Natuurlijk is het heerlijk om van strand en zee te genieten, maar het is ook zeer de moeite waard om iets van Turkije te ontdekken. En dat doen we tijdens drie excursies met onze eigen groep, dus zonder ziende medetoeristen.

Welke excursies precies worden gemaakt is op dit moment nog niet bekend, maar we proberen een dorpentocht te organiseren waarbij het landelijke Turkse leven centraal zal staan. En verder een excursie naar Dalyan waar een boottocht gemaakt kan worden en tot slot een excursie naar Akyada waar bijzondere rotsgraven zijn.

Op de drie andere dagen is er tijd voor relaxen, lekker zwemmen, zonnen en/of een kleinere excursie. De avond voor zo’n dag wordt geïnventariseerd wat uw wensen voor de volgende dag zijn. Als er verschillende wensen zijn dan er worden eventueel kleine groepjes gemaakt. Met de wensen van begeleiders wordt zoveel mogelijk rekening gehouden, maar de wens van de slechtzienden en blinden reizigers gaat vóór.

Nog 8 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze reis wordt aangeboden op basis van all-inclusive. Dat betekent dat ontbijt, lunch en diner bij de prijs zijn inbegrepen. Verder zijn alle door het hotel geselecteerde lokale alcoholische en alcoholvrije drankjes van 10.00 tot 23.00 uur gratis. Import drankjes, ijs, drinken in flessen, verse vruchtensappen en cocktails zijn tegen betaling verkrijgbaar. Tijdens de drie excursies zijn de lunches ook bij de prijs inbegrepen.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 Twin-reizigers (incl. 8 begeleiders)
 3. Indien u deze vakantie zonder eigen begeleider boekt, dan moet u goed ter been zijn. Boekt u met een eigen begeleider en heeft u er geen bezwaar tegen om af en toe zonder de groep op pad te gaan, dan is het minder belangrijk dat u goed ter been bent. Een kamer op de begane grond kan echter niet gegarandeerd worden. Er is wél een lift aanwezig.
 4. Voor reizen naar Turkije is een visum noodzakelijk. Dit visum kan online worden gekocht. Meer informatie hierover staat in de laatste informatie die circa 4 weken voor vertrek wordt toegestuurd.
 5. Bij deze vakantie wordt gevlogen met een charter. De exacte vertrektijden zijn circa 1 week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat misschien vroeg vertrokken wordt of dat u laat terugkomt op Schiphol.
 6. Indien deze vakantie op 1 februari nog niet is volgeboekt, dan zullen ziende reizigers (die bekend zijn met het karakter van de Twin-reizen) worden uitgenodigd om mee te gaan. Uiteraard zullen zij zich moeten houden aan het programma zoals dat gepubliceerd is én betalen zij de basis-reissom.
 7. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 8. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 965 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 520 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 75 euro
– bij boeking na 1 februari: 100 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Dalaman met Corendon Airlines
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– transfers tussen de luchthaven en het hotel
– overnachting op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– verzorging op basis van all-inclusive
– 3 excursies inclusief entreekosten en lunches

Niet bij de reissom inbegrepen:
– eventuele overige entree- en excursiekosten
– fooien
– visumkosten (circa 20 euro)
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

EPE, 7-DAAGSE TANDEMVAKANTIE

VAN ZATERDAG 5 MEI TOT EN MET VRIJDAG 11 MEI

Wegens succes herhaald!

Tussen Apeldoorn en Zwolle ligt het dorp Epe, een van oudsher geliefde vakantiebestemming. Het ligt op een prachtige plek: aan de noord-, west- en zuidkant liggen uitgestrekte bossen met vennetjes en heidevelden; aan de oostkant ligt het mooie IJsseldal met uiterwaarden en dijkjes.

Verder zijn er leuke bezienswaardigheden in de omgeving van Epe. Kortom, Epe is een heerlijk uitgangspunt voor een tandemvakantie.

Het globale programma van deze vakantie is:

Er wordt op zaterdag rond 15 uur verzameld in Hotel de Witte Berken, een charmant en sfeervol hotel, waar iedereen zich onmiddellijk thuis voelt. Twin-travel verbleef al verschillende keren in dit hotel. Telkens tot grote tevredenheid van iedereen!

Het hotel beschikt over een goed restaurant waar ’s ochtends een ontbijtbuffet staat opgesteld en waar ’s avonds een uitstekend diner geserveerd wordt. Verder is er een mooie tuin waar het na een dag fietsen goed toeven is. Wie wil kan heerlijk relaxen in de hotelsauna of op de zonnebank.

Op zondag tot en met donderdag worden vijf fietstochten gemaakt van minimaal 40 en maximaal 60 kilometer. Wie wil kan de fietstochten combineren met het bezoek aan bv. Kasteel Cannenburgh in Vaassen, een beeldentuin in Vaassen, het bakkerijmuseum in Hattem en/of Paleis ’t Loo in Apeldoorn.

Op vrijdag eindigt de vakantie na het ontbijt.

Zin om een paar dagen lekker te tandemmen? Boek dan deze tandemvakantie!

Nog 5 bijzonderheden over deze vakantie:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van halfpension, dus de diners en ontbijten zijn bij de prijs inbegrepen. Bovendien mag iedere ochtend aan de ontbijttafel een lunchpakketje gemaakt worden.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 Twin-reizigers (incl. 8 begeleiders)
 3. Het meenemen van een fietstas voor de dagbagage voor twee personen is noodzakelijk.
 4. U moet op eigen gelegenheid naar Epe komen. Wie met de trein komt, kan het best naar station ‘t Harde reizen en daar de regiotaxi of Valys-taxi naar Epe nemen.
 5. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 745 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 470 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 140 euro
– bij boeking na 1 februari: 75 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– 6 overnachtingen op een 2-persoonskamer met douche en toilet
– toeristenbelasting
– 6 diners, ontbijten en lunchpakketjes
– huurtandem (bij gebruik eigen tandem: eenmalig 40 euro korting)

Niet bij de prijs inbegrepen:
– entree- en excursiekosten
– drankjes en overige consumpties
– annuleringsverzekering

AMELAND, 5-DAAGSE WANDELVAKANTIE

VAN WOENSDAG 9 MEI TOT EN MET ZONDAG 13 MEI

Wegens succes herhaald!

Ameland is een eiland met veel natuur, rust en ruimte. Op Ameland hoeft niemand zich te vervelen. Door het koele Noordzeewater valt er op Ameland minder regen dan op het vaste land en het aantal zonuren is hoger dan op het vaste land. Ideaal voor wandelaars!

Het globale programma van deze wandelvakantie is als volgt:

We verzamelen op woensdag rond 12 uur op het station van Leeuwarden. Daarna nemen we de bus naar Holwerd, waar we op de boot naar Ameland stappen. Op Ameland gaan we met de bus naar familiehotel Klok in het dorpje Buren, dat geografisch gezien precies op het midden van het eiland ligt. Het hotel weet modern comfort, persoonlijke zorg en toeristische wensen uitstekend te combineren. Daarnaast staat gastvrijheid er hoog in het vaandel. ’s Middags maken we nog een wandeling van ongeveer 10 kilometer.

Op donderdag, vrijdag en zaterdag maken we wandelingen van 15 tot 18 kilometer.

Eén van de wandelingen is een Groene Wadden Wissel die start in Hollum. Na het karakteristieke dorpje wandelen we even door de polders en daarna lopen we een stuk over het strand. In het Hollumerbos genieten we van de prachtige slinger- en struinpaden en nemen we een kijkje bij de vuurtoren. Daarna kuieren we door de Hollumerduinen weer naar de zeereep waar we, over een hoge duinkam wandelend, genieten van het uitzicht op het daar zeer brede strand en een enorm duinmeer. Langs het Groene Strand, over een vlonderpad door rietland, kronkelende bloemrijke duinpaadjes en een schelpenpad door een golfterrein wandelen we naar en door de Hollumermieden (polders) over een paar rechte, maar wel rustige asfaltwegjes terug naar Hollum. Daar nemen we de bus terug naar ons hotel in Buren.

Op zondag maken we een wandeling van ongeveer 12 kilometer. Rond 3 uur gaan we met de bus naar de haven, nemen de boot naar Holwerd en dan de bus naar het station in Leeuwarden.

Boek deze korte wandelvakantie op Ameland en geniet van mooie wandelingen, de zuivere zeelucht, weidse gezichten en een fijn hotel!

Nog 4 bijzonderheden over deze wandelvakantie:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van halfpension, dus ontbijten en diners zijn bij de prijs inbegrepen. Daarnaast worden 3 lunchpakketjes verstrekt.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 (incl. 8 begeleiders)
 3. Ervaring met het maken van wandelingen van 15 tot 17 kilometer is noodzakelijk.
 4. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 395 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 200 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 65 euro
– voor een geleidehond: 40 euro
– bij boeking na 15 februari: 75 euro per persoon

Bij de prijs inbegrepen:
– bootretour Holwerd-Ameland
– 4 overnachting op 2-persoons kamers met een eigen badkamer
– 4 diners, ontbijten en picknicklunches

Niet bij de prijs inbegrepen:
– buskosten ten behoeve van de wandelingen
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

PUGLIA/ITALIE, 8-DAAGSE GECOMBINEERDE EXCURSIEVAKANTIE MET OAD

VAN WOENSDAG 9 MEI TOT EN MET WOENSDAG 16 MEI

Puglia, de bakermat van veel Italiaanse pasta’s, doet u versteld staan vanwege haar ongereptheid. Laat u verrassen en ga mee naar deze bijzondere regio’s van Italië die nog niet overspoeld worden door toeristen.

Deze vakantie wordt uitgevoerd in samenwerking met OAD. Iets aanraken bij de bezienswaardigheden is niet altijd mogelijk, dus voor mensen die graag veel tastbaars hebben tijdens de excursies, is deze vakantie niet zo geschikt. Maar wie tevreden is met de verhalen, het “er-zijn”, het genieten van de sfeer, enzovoort, zal zeker genieten van deze mooie reis.

Het globale programma is:

Op woensdag vliegen we met Transavia van Amsterdam naar Bari. Vandaar rijden we naar het 3-sterren Park Hotel Sant Elia. Dit hotel ligt op 700 meter van het stadscentrum van Fasano en beschikt over een restaurant en zwembad. Alle kamers hebben een eigen badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd als buffet; het diner is een 3-gangen keuzemenu.

Op donderdagochtend bezoeken we Otranto, een van de mooiste kustplaatsjes in de hak van Italië. Deze middeleeuwse borgo heeft een fantastische ligging aan zee. Ook staat Otranto bekend om de zeer bijzondere 12e eeuwse mozaïekvloer in de Romaanse kathedraal. We vervolgen onze rit naar Leuca op het meest zuidelijke puntje van Puglia. In de middag rijden we naar de prachtige stad Gallipoli waar de straten als een kronkelend labyrint door de stad lopen.

Op vrijdag gaan we eerst naar het fascinerende Matera. Deze plaats is vooral bekend vanwege de bijzondere rotswoningen die zich vooral in de benedenstad bevinden. We nemen de tijd om deze bijzondere stad, die sinds 1993 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, te ontdekken. Aansluitend bezoeken we Altamura. We bekijken het oude centrum met haar bijzondere kathedraal alvorens we terugkeren naar ons hotel.

Op zaterdagochtend gaan we naar Lecce of “het Florence van het Zuiden” zoals Lecce ook wel wordt genoemd. In de oude stadskern zijn Palazzo Vescovile, de Domkerk, de Santa Croce-kerk en de restanten van het Romeinse amfitheater de absolute hoogtepunten. Na de lunch gaan we naar “de witte stad” Ostuni met z’n doolhof van steegjes, trappen, witgekalkte huizen en heldere stranden aan de Adriatische kust.

Op zondag gaan we naar het “Castel del Monte”. Het kasteel heeft een enorme universele waarde door de perfectie van vormen en het gebruik van verschillende culturele elementen. Het is een uniek meesterwerk van Middeleeuwse architectuur. Aansluitend bezoeken we Trani, waar het hoogtepunt de Kathedraal van St. Nicola Pellegrino is, die op een spectaculair punt aan zee ligt.

Op maandag rijden we naar Polignano a Mare, een absolute parel aan de Adriatische zee. De ruige kust wordt hier gekarakteriseerd door steile kliffen met veel grotten. In het historische centrum vinden we sporen terug van Arabieren, Byzantijnen, Spanjaarden en Normandiërs. We vervolgen onze dag in Bari waar het middeleeuwse centrum bestaat uit kronkelige straatjes, nauwe steegjes en oude panden. In het nieuwe deel van Bari zijn de brede straten een uitstekende plaats voor winkelliefhebbers.

Op dinsdag gaan we eerst naar de stad Alberobello die beroemd is vanwege de merkwaardige trullihuisjes met kegelvormige daken. Op ons gemak verkennen we deze bijzondere stad. In de middag gaan we naar Cisternino dat met zijn charmante centrum met steile trappetjes en balkonnetjes en vol kleurrijke bloemen een van de mooiste plaatsjes in Puglia is. Ook bezoeken we vandaag een olijfboomgaard en proeven we heerlijke olijfolie.

Op woensdag rijden we naar het vliegveld van Bari voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Nog 7 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van half-pension, dat betekent dat de diners en ontbijten bij de prijs zijn inbegrepen. Voor de lunches zoeken we in gezamenlijk overleg restaurantjes of we kopen een picknick-lunch in.
 2. Er wordt gevlogen met Transavia. Voorlopige vertrektijd uit Amsterdam is 18.25 uur en de voorlopige aankomsttijd in Amsterdam na de terugvlucht is 00.25 uur (dus in de nacht van woensdag op donderdag). De definitieve vertrektijden zijn ongeveer een maand voor vertrek bekend.
 3. Groepsgrootte: maximaal 10 Twin-reizigers (inclusief 5 begeleiders) en daarnaast circa 30 mensen die rechtstreeks bij OAD-reizen geboekt hebben.
 4. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet u voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursies veel gelopen. Kunt u niet meer zo snel en/of niet meer zo ver lopen, overlegt u dan met ons kantoor of deze vakantie geschikt is voor u.
 5. De reis gaat door indien bij Twin-travel 3 maanden voor vertrek minimaal 8 mensen (inclusief 4 begeleiders) geboekt hebben en de totale groepsgrootte een week voor aanvang minimaal 25 is.
 6. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 7. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 995 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 550 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 150 euro
– bij boeking na 1 januari: 100 euro per persoon plus eventuele vluchttoeslag

Bij de prijs inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Bari met Transavia
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– hotelovernachtingen op 2-persoons kamers met badkamer op basis van half-pension
– vervoer per comfortabele touringcar
– Nederlandstalige reisleiding

Niet bij de reissom inbegrepen:
– lunches
– drankjes en overige consumpties
– entreekosten en kosten van verplichte stadsgidsen (reken op ongeveer 35 euro per persoon)
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

SICILIË/ITALIë, 8-DAAGSE RELAX- EN EXCURSIEVAKANTIE

VAN DONDERDAG 10 MEI TOT EN MET DONDERDAG 17 MEI

Wegens succes herhaald!

Zon, prachtige stranden, de vulkaan Etna, bossen, heuvels, bergen, archeologische bezienswaardigheden, leuke stadjes, wijn en een traditionele keuken. Dat is Sicilië! Ga mee naar dit bijzondere eiland!

Natuurlijk is het heerlijk om van het strand en de zee te genieten, maar het is ook zeer de moeite waard om iets van Sicilië te ontdekken. En dat doen we met onze eigen groep, dus zonder ziende medetoeristen. We maken vier mooie en interessante excursies.

Het globale programma van deze vakantie is als volgt:

Op donderdag vliegen we in ongeveer 3 uur met Transavia van Amsterdam naar Catania, waarna we in ongeveer een uur naar Hotel Sporting Baia in Giardini Naxos rijden.

Dit gezellige plaatsje heeft een langgerekt en breed zandstrand dat aantrekkelijk is omdat het een langzaam aflopend strand is. Verder zijn er veel winkeltjes, restaurantjes en terrasjes.

Hotel Sporting Baia ligt aan een vrij rustige weg langs het strand. De kamers zijn eenvoudig, maar netjes ingericht en hebben allemaal een eigen badkamer.

Vlakbij Giardini Naxos ligt het stadje Taormina. Deze plaats ligt hoog boven de kust op een plateau en biedt een adembenemend uitzicht over de zee, de kustlijn en de Etna. Er is een mooi Grieks theater, dat gebouwd is in de 3e eeuw voor Christus. Het centrum van Taormina is gezellig met een wirwar aan straatjes en terrassen. Dit stadje is zeker een bezoek waard op de dagen dat we geen busexcursie maken.

Op vrijdag maken we onder leiding van een nederlandstalige gids een halvedag-excursie naar de Alcantara-kloof. Deze kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting in ongeveer 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het hele dal van Alcantara bedolven onder de lava. Vervolgens was er een aardbeving waardoor de lava splitste en de kloof ontstond. Door het water dat door de kloof stroomde hebben de rotswanden een natuurlijke glans gekregen wat een prachtig gezicht is om te zien. We dalen de kloof in per lift en kunnen daar de rivier voelen én de gladde wanden van de kloof. Wie wil kan de kloof een stukje inlopen. Voor de lunch zijn we weer terug in ons hotel.

Op zaterdag maken we onder leiding van een nederlandstalige gids een busexcursie naar Syracuse, dat op anderhalf uur rijden van ons hotel ligt. In de Oudheid was deze plaats reeds een belangrijke havenstad. De Romeinse consul Cicero noemde het zelfs de mooiste stad van de wereld! Op het schiereiland Ortygia ligt de schitterende Duomo met de voor Sicilië zo typerende mengelmoes van bouwstijlen uit verschillende tijdperken. Na de lunch (bij de prijs inbegrepen) gaan we naar het Papyrus Tactile Museum waar we alles horen over het maken van papyrus-papier en over de andere toepassingen van papyrus. Natuurlijk mogen we daar van alles aanraken.

Op zondag is er geen busexcursie. Relaxen? Lekker zwemmen? Zonnen? Naar Taormina? U zegt het maar! Op zaterdag wordt geïnventariseerd wat uw wensen voor de volgende dag zijn. Als er verschillende wensen zijn dan worden er eventueel kleine groepjes gemaakt. Met de wensen van begeleiders wordt zoveel mogelijk rekening gehouden, maar de wens van de slechtziende en blinde reizigers gaat vóór.

Op maandag maken we onder leiding van een nederlandstalige gids een busexcursie naar de stad Catania, die op een uur rijden van ons hotel ligt. Catania kent een lange geschiedenis. Het barokke historisch centrum van de stad Catania staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We beginnen ons bezoek aan Catania met een bezoek aan het “Tactile Museum Borges” in het blindeninstituut waar onder andere miniaturen staan van beroemde gebouwen, bijvoorbeeld de St.Pieter in Rome. Natuurlijk mogen alle miniatuur-gebouwen betast worden. Ook gaan we er naar een tuin met geurende Mediterrane planten. Als lunch krijgen we twee typisch Sicilaanse specialiteiten: een gevuld broodje en een gevuld rijstballetje. Na de lunchpauze maken we een stadswandeling. De stadswandeling eindigt met een bezoek aan de grote kathedraal van Catania. Na een boeiende dag rijden we op het eind van de middag terug naar ons hotel.

Op dinsdag is er weer geen busexcursie. Relaxen? Lekker zwemmen? Zonnen? Naar Taormina? U zegt het maar!

Op woensdag maken we onder leiding van een nederlandstalige gids een halvedagtocht naar de nog steeds werkende vulkaan Etna oftewel de Mongibello, zoals de Sicilianen de Etna noemen. Deze vulkaan is 3323 m hoog. Halverwege de vulkaan, dat wil zeggen: op 1900 meter hoogte, maken we onder leiding van een gids een korte wandeling door het maanlandschap van as en puim van eerdere uitbarstingen. De gids vertelt daarbij allerlei wetenswaardigheden over de vulkaan. Wie wil kan met een kabelbaan nog hoger de vulkaan op, maar dat is vrij kostbaar. Op de terugweg naar het hotel stoppen we nog even bij één van de vele honingwinkeltjes om te proeven en te ruiken wat er allemaal met en van honing gemaakt kan worden. Rond lunchtijd zijn we terug bij het hotel.

Op donderdag rijden we naar de luchthaven en daarna vliegen we naar Amsterdam. Ciao Sicilia!

Nog 7 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze reis wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. De ontbijten worden in het hotel geserveerd. Voor het diner zoeken we een restaurantje op in de buurt van het hotel.

Tijdens twee busexcursies is de lunch bij de prijs inbegrepen. De overige lunches zijn niet bij de prijs inbegrepen. Afhankelijk van het programma zoeken we een leuk lunchrestaurantje op of we kopen een picknicklunch in.

 1. Groepsgrootte: maximaal 16 Twin-reizigers (incl. 8 begeleiders)
 2. Indien u deze vakantie zonder eigen begeleider boekt, dan moet u goed ter been zijn. Boekt u met een eigen begeleider, overleg dan bij boeking of deze vakantie geschikt is voor u.
 3. Bij deze vakantie wordt gevlogen met een charter. De exacte vertrektijden zijn circa 1 week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat misschien vroeg vertrokken wordt of dat u laat terugkomt op Schiphol.
 4. Indien deze vakantie op 1 februari nog niet is volgeboekt, dan zullen ziende reizigers (die bekend zijn met het karakter van de Twin-reizen) worden uitgenodigd om mee te gaan. Uiteraard zullen zij zich moeten houden aan het programma zoals dat gepubliceerd is én betalen zij de basis-reissom.
 5. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 6. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 1145 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 600 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 140 euro
– bij boeking na 1 februari: 100 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Catania met Transavia Airlines;
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen;
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– transfers tussen de luchthaven en het hotel
– overnachting op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– 7 ontbijten
– 2 heledag en 2 halvedag busexcursies volgens programma
– nederlandstalige gids tijdens de 4 busexcursies
– lunches tijdens de excursies in Catania en Syracuse

Niet bij de reissom inbegrepen:
– diners
– overige lunches
– eventuele overige entree- en excursiekosten
– fooien
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

OOIJ/NIJMEGEN, 8-DAAGSE RELAX- EN EXCURSIEVAKANTIE

VAN VRIJDAG 11 MEI TOT EN MET VRIJDAG 18 MEI

Bent u op zoek naar een fijne vakantie in Nederland met leuke uitstapjes én tijd om te relaxen? Ga dan mee naar het vlakbij Nijmegen gelegen dorp Ooij!

Het Fletcher Hotel De Gelderse Poort ligt in het mooie dorp Ooij en is vernoemd naar het natuurgebied waarin het ligt: de Gelderse Poort. Dit natuurgebied ligt ten zuiden van de Waal en omvat onder andere de Ooijpolder en de Millingerwaard.

In het gezellige hotelrestaurant worden heerlijke gerechten geserveerd en op het terras met uitzicht over de mooie omgeving is het prima toeven. De kamers zijn drempelvrij en hebben allemaal een ruime badkamer met een verhoogd toilet en een douche met antisliptegels. Alle kamers zijn per lift bereikbaar.

Het globale programma van deze vakantie is als volgt:

Op vrijdag wordt halverwege de middag verzameld in het hotel. Op de volgende dagen staat er iedere dag een halve of een heledag excursie op het programma. Daarbij wordt gebruik gemaakt van taxi’s, lokale bussen en/of eigen auto’s. Het exacte programma staat nog niet vast, maar enkele mogelijkheden zijn: het fietsmuseum Velorama in Nijmegen, het Afrikamuseum in Berg en Dal, het bevrijdingsmuseum in Groesbeek, Kasteel Rozendael in Rozendaal, een vaartocht op de Waal en een rondleiding door het natuurgebied de Gelderse Poort. Maar natuurlijk is er ook tijd om gezellig op het hotelterras te zitten. Veel kan en niets moet!

Op de laatste vrijdag komt na het ontbijt een einde aan deze vakantie.

Bent u op zoek naar een gezellige week in een gastvrij en prachtig gelegen hotel met leuke excursies, boek dan deze vakantie!

Nog 5 bijzonderheden over deze vakantie:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van half-pension. Dat betekent dat de diners en ontbijten bij de prijs zijn inbegrepen. Daarnaast wordt op drie dagen een lunchpakketje verstrekt.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 (incl. 8 begeleiders)
 3. Tijdens deze vakantie kunnen maximaal 2 geleidehonden mee.
 4. U moet op eigen gelegenheid naar Ooij reizen. Wie met de trein komt, kan naar station Nijmegen reizen en daar de Regiotaxi of de Valystaxi naar het hotel nemen. De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich op 4 minuten lopen van het hotel.
 5. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 810 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 495 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 75 euro
– bij boeking na 1 februari: 75 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– 7 overnachtingen op 2-persoonskamers met badkamer
– 7 diners en ontbijten
– 3 lunchpakketjes
– lokale toeristenbelasting
– vervoer en entreegelden voor 6 halve- of heledag excursies

Niet bij de reissom inbegrepen:
– overige lunches
– drankjes en overige consumpties
– annuleringsverzekering

DUITSLAND/SAKSEN, 8-DAAGSE GECOMBINEERDE EXCURSIEVAKANTIE MET KRAS

VAN ZATERDAG 12 MEI TOT EN MET ZATERDAG 19 MEI

Deze interessante reis is al jaren een topper in het KRAS-reisaanbod! En dat is niet zo verwonderlijk want de deelstaat Saksen heeft veel te bieden. De winning van zilver en andere mineralen heeft de streek de nodige rijkdom gegeven, wat terug te zien is in het onvergelijkbare Dresden. Na alle verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, is deze stad schitterend gerenoveerd. We gaan ook de grens over met Tsjechië voor een bezoek aan het kuuroord Karlovy Vary. Verder staan het mooie Leipzig, de porseleinstad Meissen en de natuurpracht van het Ertsgebergte op het programma. Saksen blijft een echte aanrader!

Deze vakantie wordt uitgevoerd in samenwerking met KRAS. Iets aanraken bij de bezienswaardigheden is niet altijd mogelijk, dus voor mensen die graag veel tastbaars hebben tijdens de excursies, is deze vakantie niet zo geschikt. Maar wie tevreden is met de verhalen, het “er-zijn”, het genieten van de sfeer, enzovoort, zal zeker genieten van deze mooie reis.

Het globale programma is:

Op zaterdag reist iedereen vanaf een van de vele opstappunten in Nederland naar het overstappunt in Asten dat tussen Eindhoven en Venlo ligt. Na een kop koffie rijden we naar Chemnitz, waar we in de vroege avond arriveren bij het Pentahotel Chemnitz. Dit 4-sterrenhotel ligt op de Schlossberg, in een rustige en groene omgeving op circa 3 kilometer van het centrum van Chemnitz. Het hotel beschikt onder andere over een restaurant, terras, binnenzwembad, sauna, stoombad, fitness en een whirlpool. De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van airconditioning en een badkamer.

Op zondag gaan we de Tsjechische grens over naar het historische kuurstadje Karlovy Vary, beter bekend als Karlsbad. De heilzame bronnen maakten het stadje vroeger al tot een belangrijk kuuroord. Zo brachten in de 18e en 19e eeuw veel koningen en keizers de plaats een bezoek. Ook nu nog vinden veel mensen baat bij het geneeskrachtige water. Vergeet niet de oblaat te kopen; een soort wafel met suiker ertussen, die op veel plekken vers wordt gebakken. Smullen!

Op maandag maken we bij voldoende belangstelling een excursie naar Weimar en Erfurt onder leiding van een Nederlandssprekende stadsgids. Weimar is één van de culturele pronkstukken van Duitsland. Mede dankzij grote kunstenaars als Goethe en Schiller die hier woonden en werkten. We wandelen langs de vele fraaie gebouwen en over romantische pleinen die tezamen de Altstadt vormen. Daarna is het de beurt aan Erfurt. De mooiste vakwerkhuizen staan op de Krämerbrücke, de langste bebouwde en bewoonde brugstraat van Europa. Tijdens een wandeling door de stad bekijken we naast de Krämerbrücke ook de Fischmarkt met het oude raadhuis.

Op dinsdag gaan we naar Leipzig. We maken er onder leiding van een gids een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Hierbij zien we onder meer de Mädlerpassage met het lievelingscafé van Goethe: de ‘Auerbachkeller’. Ook het operagebouw en de Thomaskirche, waar Bach muzikaal leider was, passeren de revue.

Op woensdag is er geen georganiseerde busexcursie en dus gaan we Chemnitz verkennen. Chemnitz is een mooie, historische stad, waar we van alles kunnen bekijken, onder andere het oude Raadhuis, de Roter Turm en de overdekte Markthal. Zeer bekend is het robuuste, ruim 7 meter hoge Karl-Marx monument. De de binnenstad is het vanwege de kroegjes, winkels en restaurants altijd gezellig.

Op donderdag gaan we naar het indrukwekkende Dresden. Onder leiding van een gids bezoeken we deze stad die in 1945 door bombardementen totaal verwoest werd en weer helemaal in oude glorie hersteld is. Als laatste werd in 2006 de Frauenkirche heropend. Tot de vele hoogtepunten behoren onder meer het Zwinger, de kathedraal, de schitterende SemperOpera (een perfecte kopie van de oude) en natuurlijk de Altmarkt.

Op vrijdag gaan we naar Meissen. Dit aan de Elbe gelegen stadje is bekend om het porselein dat hier vervaardigd wordt. Bij voldoende belangstelling bezoeken we een porseleinfabriek (niet bij de prijs inbegrepen). Daarna is het de beurt aan Meissen zelf. Letterlijk hoogtepunt is de Albrechtsburg, het kasteel dat op een rots over de stad uitkijkt. Ook de imposante kathedraal is een bezoek waard.

Op zaterdag rijden we terug naar Asten. Daar stapt iedereen over op de bus die naar één van de vele uitstapplaatsen in Nederland rijdt.

Nog 7 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van half-pension. Dat wil zeggen dat de diners en ontbijten bij de prijs zijn inbegrepen. De lunches zijn niet bij de prijs inbegrepen. Soms zullen we lunchen in een restaurant dat door KRAS is gereserveerd; soms kunnen we zelf een lunchadres zoeken.
 2. Groepsgrootte: maximaal 10 Twin-reizigers en daarnaast circa 30 mensen die rechtstreeks bij KRAS geboekt hebben.
 3. De reis gaat door indien bij Twin-travel 3 maanden voor vertrek minimaal 8 mensen (inclusief 4 begeleiders) geboekt hebben en de totale groepsgrootte twee weken voor vertrek minimaal 20 is.
 4. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet u voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursiedagen veel gelopen. Kunt u niet meer zo snel en/of niet meer zo ver lopen, overlegt u dan met ons kantoor of deze vakantie geschikt is voor u.
 5. De excursie op maandag naar Weimar en Erfurt wordt gemaakt indien minimaal 20 mensen mee willen. Is dat niet het geval dan krijgt u excursiegeld terug en wordt een alternatief programma bedacht.
 6. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 7. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 675 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 280 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): gratis
– bij boeking na 1 januari: 100 euro per persoon

Bij de prijs inbegrepen:
– busretour van opstapplaats naar Asten
– busretour van Asten naar Chemnitz
– hotelovernachtingen op 2-persoons kamers met badkamer op basis van half-pension
– alle omschreven busexcursies
– entree/gidskosten ter waarde van 50 euro
– begeleiding door een deskundige Nederlandstalige KRAS-reisbegeleider

Niet bij de prijs inbegrepen:
– entreekosten voor porseleinfabriej in Meissen (9 euro)
– eventuele overige entree- en excursiekosten
– lunches
– drankjes en overige consumpties
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

LUXEMBURG, 6-DAAGSE WANDELVAKANTIE IN HET MÜLLERTHAL

VAN ZONDAG 13 MEI TOT EN MET VRIJDAG 18 MEI

Luxemburg is een wandelparadijs. Alles is er ordentelijk, schoon en goed onderhouden.

Dat geldt ook voor de wandelinfrastructuur: de bewegwijzering met bordjes, de routemarkeringen met de M van Müllerthal Trail en de informatieborden met lokale wetenswaardigheden.

De aantrekkelijkheid van het natuurpark Kleine Luxemburger Schweiz zit vooral in de variatie van de omgeving: plateaus met weiden, beboste dalen, snelstromende beekjes en unieke door wind en water gevormde rotspartijen. De plateaus worden doorsneden door beken en riviertjes en de wandelpaden slingeren zich daar langs en over heen.

Deze vakantie wordt uitgevoerd in samenwerking met Aktiva-tours. Het minibusje wordt gereden door een Aktiva-chauffeur. Hij/zij loopt niet mee tijdens de wandelingen.

Het globale programma van deze vakantie is:

Op zondag wordt rond 11 uur verzameld op station Eindhoven. Daarna rijden we in ongeveer drie uur per minibus naar Rosport, waarvandaan we een wandeling van ongeveer 8 km (3 uur) door het dal van de Sauer naar Echternach maken. Vervolgens rijden we naar Bollendorf, dat feitelijk op Duits grondgebied ligt aan de grensrivier de Sauer. Ook Hotel Hauser ligt aan de rivier. Dit reeds zes generaties oude familiehotel is gemoderniseerd naar moderne standaard, heeft 25 kamers, een gezellige barruimte met een Tisch für Stammgäste, een keurig restaurant voor het ontbijt en de avondmaaltijd en een ruim terras aan de voorzijde. Wandelen maakt hongerig, dus de hoge kwaliteit van het eten is mooi meegenomen: lekker, gezond en genoeg.

Op maandagochtend rijden we in ongeveer 20 minuten naar Gentingen waar de 12 kilometer lange inloopwandeling naar Wallendorf start. Deze wandeling loopt vlak bij de Luxemburgs-Duitse grens door een mooi gebied. We lopen onder andere over de Promenade du Souvenir waarop we restanten tegenkomen uit het Ardennen-offensief in 1944. Vanuit Wallendorf rijden we terug naar het hotel.

Op dinsdagochtend rijden we in ongeveer een kwartier naar Müllerthal. Daarna maken we een 19 kilometer lange wandeling via Beaufort (met een middeleeuwse kasteel) naar Larochette. Vandaar rijden we in ongeveer 20 minuten terug naar het hotel.

Op woensdagochtendrijden we in ongeveer een kwartier naar Consdorfer Millen. Daarna maken we een 17 kilometer lange wandeling via een zeer smalle passage door de rotsen bij Scheidgen naar Echternach.

Vandaar rijden we in ongeveer een kwartier terug naar het hotel.

Op donderdagochtendrijden we in ongeveer een kwartier naar Echternach. Daarna maken we een 15 kilometer lange wandeling via Berdorf, Müllerthal en de meest gefotografeerde watervalletjes van Luxemburg naar Consdorfer Millen.

Op vrijdag pakken we alle bagage in en rijden in ongeveer een kwartier naar Beaufort waarvandaan we een rondwandeling van ongeveer 13 kilometer maken. Vervolgens rijden we terug naar Eindhoven waar we rond 17.00 u aankomen.

Zin in een fijne wandelvakantie in het voorjaar? Boek dan deze vakantie!

Nog 9 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van vol-pension. Het ontbijt en het diner worden in het hotel geserveerd. De lunch bestaat uit een lunchpakketje.
 2. Groepsgrootte: maximaal 8 (incl. 4 begeleiders). Bij veel belangstelling kan de vakantie misschien gedubbeld worden.
 3. De wandelingen zijn 12 tot 19 kilometer lang. Er wordt in heuvelachtig terrein gelopen; maximaal 400 meter stijgen/dalen per dag. Afwisselend terrein, bosweggetjes en stenige smalle paden. Ervaring met langere wandelingen in heuvelachtig gebied, een goede conditie, stevige bergschoenen en een goede wandelstok zijn onontbeerlijk tijdens deze vakantie.
 4. De wandelroutes zijn goed bewegwijzerd. De wandelingen worden daarom niet begeleid door een lokale gids.
 5. Honden zijn in dit hotel niet welkom.
 6. Indien deze vakantie op 15 februari nog niet is volgeboekt, dan zullen ziende reizigers (die bekend zijn met het karakter van de Twin-reizen) worden uitgenodigd om mee te gaan. Uiteraard zullen zij zich moeten houden aan het programma zoals dat gepubliceerd is én betalen zij de basis-reissom.
 7. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 8. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 675 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 380 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 100 euro
– bij boeking na 15 februari: 75 euro per persoon

Bij de prijs inbegrepen:
– transfer per minibus van Eindhoven naar Bollendorf
– lokale transfers ten behoeve van de wandelingen
– 5 overnachting op 2-persoons kamers met een eigen badkamer
– 5 diners, ontbijten en picknicklunches
– gebruik kaartmateriaal

Niet bij de prijs inbegrepen:
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

SAMOS, 8-DAAGSE RELAX- EN EXCURSIEVAKANTIE

VAN MAANDAG 14 MEI TOT EN MET MAANDAG 21 MEI

Samos. Pythagoras werd er zo’n 2500 jaar geleden geboren, vijf eeuwen later maakte apostel Paulus er een tussenstop en in 1475 werd het eiland veroverd door de Turken. In de tijden van weleer was Samos al een gewilde plek. Tegenwoordig sluiten vakantiegangers dit vakantie-eiland direct in hun hart na het zien van de prachtig groene natuur. Hoge bergen, valleien, kliffen, bossen en baaitjes met relaxte zand- of kiezelstranden. Ook de vele schilderachtige plaatsjes, pittoreske vissershavens, panorama’s met witte kerkjes, het heerlijke eten, de gezellige sfeer en typisch Griekse gastvrijheid spelen hierin een belangrijke rol. Spreekt dit u aan? Wacht dan niet langer en boek snel deze vakantie naar het wonderschone Samos!

Karlovassi telt zo’n 5500 inwoners en is de op één na grootste stad van Samos. Olijventeelt en wijnbouw zijn tot op de dag van vandaag belangrijke inkomstbronnen voor de inwoners van Karlovassi. Vroeger was Karlovassi een stad met een zeer goede economie. Dit is terug te zien in de architectuur want er staan schitterende herenhuizen. Karlovassi heeft veel bezienswaardigheden, denk hierbij vooral aan kerken en musea en natuurlijk ook veel winkeltjes.

We verblijven er in Samaina Inn, een rustig gelegen en heerlijk 4-sterren hotel dat op 20 meter van het openbare strand staat, daarvan slechts gescheiden door een weg. Op het strand zijn de ligbedden en parasols tegen betaling.

Het hotel beschikt onder andere over een groot zwembad met gratis ligbedden en parasols.

Karlovassi ligt op ongeveer 1,5 kilometer. Het resort biedt een een gratis shuttleservice aan naar het Potami strand.

De kamers zijn comfortabel ingericht en beschikken onder andere over airconditioning, een badkamer en een balkon met zitje. Niet alle kamers hebben zeezicht.

We verblijven in Samaina Inn op basis van all-inclusive.

Natuurlijk is het heerlijk om van strand en zee te genieten, maar het is ook zeer de moeite waard om iets van Samos te ontdekken. En dat doen we tijdens twee excursies met onze eigen groep, dus zonder ziende medetoeristen. De ene is een heledag-excursie, de andere is een halvedag-excursie.

Tijdens de heledagexcursie gaan we als eerste naar de Vallei van de nachtegalen. Dat is een mooi natuurlijk gebied dat tussen de bergdorpen Agios Konstantinos en Manolates ligt en waarin de beek Kakorema stroomt. Het is een prachtig gebied om een stukje te wandelen. Of we nachtegalen horen is overigens maar zeer de vraag.

Vervolgens rijden we naar een werkplaats waar van alles met kruiden wordt gedaan. Lekker ruiken en proeven dus! Naast de kruidenwerkplaats heeft een pottenbakker zijn atelier. Hier horen we onder andere wat de raku-techniek inhoudt en zien we de bijzondere Pythagoras drinkbeker. Daarna gaan we naar het mooie klooster van Timio Stavros (Holy Cross).

We eindigen met een lunch in Pythagorion of Kokkari.

Tijdens de halvedagexcursie gaan we naar een wijngaard die op ongeveer 20 minuten rijden van onze accommodatie ligt. De eigenaar vertekt ons van alles over het proces van druif tot wijn.

Op de vier andere dagen is er tijd voor relaxen, lekker zwemmen, zonnen en/of een kleinere excursie. De avond voor zo’n dag wordt geïnventariseerd wat uw wensen voor de volgende dag zijn. Als er verschillende wensen zijn dan er worden eventueel kleine groepjes gemaakt. Met de wensen van begeleiders wordt zoveel mogelijk rekening gehouden, maar de wens van de slechtzienden en blinden reizigers gaat vóór.

Nog 7 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze reis wordt aangeboden op basis van all-inclusive. Dat betekent dat ontbijt, lunch en diner bij de prijs zijn inbegrepen. Verder zijn alle door het hotel geselecteerde lokale alcoholische en alcoholvrije drankjes van 10.00 tot 22.00 uur gratis. Tijdens de twee excursies zijn de lunches bij de prijs inbegrepen.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 Twin-reizigers (incl. 8 begeleiders)
 3. Indien u deze vakantie zonder eigen begeleider boekt, dan moet u goed ter been zijn. Boekt u met een eigen begeleider en heeft u er geen bezwaar tegen om af en toe zonder de groep op pad te gaan, dan is het minder belangrijk dat u goed ter been bent. Een kamer op de begane grond kan echter niet gegarandeerd worden. Er is wél een lift aanwezig.
 4. Bij deze vakantie wordt gevlogen met een charter. De exacte vertrektijden zijn circa 1 week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat misschien vroeg vertrokken wordt of dat u laat terugkomt op Schiphol.
 5. Indien deze vakantie op 1 februari nog niet is volgeboekt, dan zullen ziende reizigers (die bekend zijn met het karakter van de Twin-reizen) worden uitgenodigd om mee te gaan. Uiteraard zullen zij zich moeten houden aan het programma zoals dat gepubliceerd is én betalen zij de basis-reissom.
 6. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 7. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 975 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 495 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 250 euro
– bij boeking na 1 februari: 100 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Samos met Corendon Airlines
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– transfers tussen de luchthaven en het hotel
– overnachting op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– verzorging op basis van all-inclusive
– 2 excursies inclusief entreekosten
– 1 lunch tijdens de heledagexcursie

Niet bij de reissom inbegrepen:
– eventuele overige entree- en excursiekosten
– fooien
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

WENEN/OOSTENRIJK, 6-DAAGSE STEDENREIS

VAN MAANDAG 14 MEI TOT EN MET ZATERDAG 19 MEI

Eens was Wenen de residentie van de Habsburgers. De rijkversierde paleizen en aristocratische pleinen zijn de stille getuigen van het roemrijke verleden van deze voormalige hoofdstad van de Donaumonarchie. De culturele grootsheid vindt u ook terug in de kunst en architectuur.

Maar niet alleen de kunst en architectuur van Wenen zijn groots: wat dacht u van het muzikale verleden? Beethoven componeerde hier zijn grote symfonieën, en ook Mozart, Schubert en Schönberg hebben hun sporen achtergelaten. Behalve de pracht uit het verleden ziet u ook een trendy, studentikoze stad met hippe winkels en hedendaagse architectuur. Aan dat laatste hebben Hundertwasser en Hollein bijgedragen. Voeg daar de vele prachtige parken aan toe die Wenen zo leefbaar maken en u weet het zeker: Wenen is een stad die u moet ervaren!

Het globale programma van deze reis is:

Op maandag vliegen we met KLM of Austrian Airlines rechtstreeks van Amsterdam naar Wenen. Daarna gaan we per taxi naar Hotel Kolping Wien Zentral. Dit hotel staat nét buiten het oude centrum van de stad en is dus een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen.

Van dinsdag tot en met vrijdag hebben we vier dagen de tijd om door Wenen te dwalen. Op één ochtend maken we een stadswandeling onder leiding van een Nederlandstalige of Engelstalige gids. De rest van de tijd gaan we zonder gids op stap.

We gaan sowieso naar de indrukwekkende Wiener Staatsoper waar we een rondleiding krijgen en naar Schönbrunn, het paleis waarin de Habsburgers eeuwenlang hun zomers doorbrachten. Het werd in opdracht van Maria Theresia aan al haar wensen aangepast. Wat een pracht en praal! Het park achter het paleis is een heerlijke plek om even bij te komen van alle grandeur.

Verder is er in Wenen van alles te zien en te doen. Zoals:
– de pronkboulevard de Ringstrasse met z’n indrukwekkende gebouwen, zoals het prachtige operahuis, het klassieke parlement en het sierlijke stadhuis;
– het Belvédère met z’n twee oogstrelende barokpaleizen tussen uitgestrekte tuinen;
– het merkwaardige kleurrijke Hundertwasserhaus;
– de Hofburg, het grootse keizerlijke paleis van waaruit de Habsburgers eeuwenlang over hun enorme rijk heersten;
– de prachtige gotische Stephansdom, die een van de hoogste kerktorens ter wereld heeft;
– het Zentralfriedhof, een van de grootste begraafplaatsen van Europa met een imposante jugendstilkerk.

En dan hebben we het nog niet gehad over de diverse musea, de talloze terrasjes en de straatmuziekgroepen.

Op zaterdagochtend reizen we per taxi naar de luchthaven en vervolgens vliegen we terug naar Amsterdam.

Nog 5 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. De lunches en diners worden in gezamenlijk overleg geregeld. Er zijn talloze restaurantjes in Wenen en er is dus altijd iets betaalbaars te vinden.
 2. Groepsgrootte: maximaal 14 Twin-reizigers (inclusief 7 begeleiders)
 3. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet u voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursies veel gelopen. Kunt u niet meer zo snel en/of niet meer zo ver lopen, overlegt u dan met ons kantoor of deze vakantie geschikt is voor u.
 4. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 5. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 985 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 410 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 200 euro
– bij boeking na 1 januari: 100 euro per persoon, plus eventuele vluchttoeslag

Bij de prijs inbegrepen:
– vliegretour Amsterdam – Wenen met KLM of Austrian Airlines
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van 15 kilo
– transfers tussen luchthaven en hotel
– hotelovernachtingen op 2-persoons kamers met badkamer op basis van logies/ontbijt
– stadswandeling onder leiding van een lokale gids
– entreekosten en rondleiding in de Staatsoper
– entreekosten inclusief audiotour Schönbrunn

Niet bij de reissom inbegrepen:
– lunches en diners
– openbaarvervoerkosten in Wenen
– overige entreekosten
– drankjes en overige consumpties
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

GRIEKENLAND, 8-DAAGSE GECOMBINEERDE EXCURSIEVAKANTIE MET KRAS

VAN MAANDAG 21 MEI TOT EN MET MAANDAG 28 MEI

Tijdens deze reis door antiek Griekenland maken we kennis met vele culturele hoogtepunten van het Griekse vasteland en de Peloponnesos. We besteden aandacht aan de eeuwenoude metropool Athene, Epidaurus met het gigantische, oude theater, de indrukwekkende ruïnestad Mystras, Mycene, Olympia en het orakelheiligdom van Delphi. Onderweg worden we steeds aangenaam verrast door de uitbundige natuur van het Griekse vasteland. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid om te genieten van het fijne Griekse leven, de heerlijke keuken en een aangenaam klimaat.

Deze vakantie wordt uitgevoerd in samenwerking met KRAS. Iets aanraken bij de bezienswaardigheden is niet altijd mogelijk, dus voor mensen die graag veel tastbaars hebben tijdens de excursies, is deze vakantie niet zo geschikt. Maar wie tevreden is met de verhalen, het “er-zijn”, het genieten van de sfeer, enzovoort, zal zeker genieten van deze mooie reis.

Het globale programma is:

Op maandag vliegen we met Transavia van Eindhoven naar Athene. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel in Athene voor twee overnachtingen.

Op dinsdag beginnen we de dag met een bezoek aan de imposante Akropolis, de ‘heilige rots’ van Athene, met de vele indrukwekkende gebouwen en tempels, zoals het Parthenon en het Erechtheion. Daarna volgt een oriënterende stadstour gemaakt worden door Athene langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze metropool, zoals het prachtige marmeren Panathinaiko Stadion, het parlementsgebouw (het vroegere paleis van de koning), de universiteitsgebouwen, de tempel van Zeus en de boog van Hadrianus. De rest van de dag is ter vrije besteding. Wie wil kan daarna nog naar het nieuwe Akropolis Museum of naar de Plaka of naar het ‘oude Athene’ aan de voet van de Akropolis.

Op woensdag rijden we ongeveer 210 kilometer. We vertrekken naar het grootste schiereiland van Griekenland: de Peloponness. Hier maken we een stop bij het smalle, unieke kanaal van Korinthe, dat de Saronische Golf verbindt met de Golf van Korinthe. Vervolgens rijden we door naar Mycene, het centrum van de welvarende Helladische cultuur. We zien de Cyclopenmuren en gaan via de bekende Leeuwenpoort naar de Koningsgraven (ontdekt door Heinrich Schliemann). We vervolgens onze tocht en gaan richting Epidaurus, het heiligdom van Asklepius (god der geneeskunde) Indrukwekkend is hier het antieke theater, beroemd om de unieke akoestiek. Elke zomer komt het tot leven met voorstellingen van antieke tragedies en komedies. Natuurlijk wordt ook het gezellige, historische plaatsje Nafplion aangedaan. Het was de eerste hoofdstad van het van de Turken bevrijde Griekenland in de 19e eeuw. Kenmerkend zijn het dominerende Palamidi kasteel met de bekende trap van 999 treden en het kleine ‘Bourtzi’ kasteeltje, gelegen in de baai voor het stadje. De vele kleine straatjes met de talloze winkeltjes en restaurantjes en de prachtige boulevard maken het ook tot een geliefde weekendbestemming voor de Atheners. We eindigen de dag in Tolo, waar we de komende twee nachten verblijven.

Op donderdag is er geen georganiseerde busexcursie. We blijven in het kleine Tolo, gesticht in het begin van de 20ste eeuw door vissers die oorspronkelijk uit Kreta gevlucht waren. Het is de meest populaire bestemming op het oostelijk deel van de Peloponnesos aan de Argolische golf met fantastisch uitzicht over de omliggende eilanden. In Tolo bevinden zich winkeltjes, bars en vele eetgelegenheden. Hier kunt u heerlijk een dagje relaxen aan zee en genieten van een frappé (ijskoffie) of een ouzo (= Grieks anijs aperitief).

Op vrijdag rijden we ongeveer 270 kilometer. We verlaten we Tolo en rijden we via Sparta naar Mystras voor een bezoek aan deze Byzantijnse ruïnestad. Resten van het plaeis, het Pantánassa klooster en kerken met prachtige fresco’s getuigen nog van het feit dat Mystras eens het centrum van de Byzantijnse cultuur was. Vervolgens rijden we richting Olympia, waar we 1 nacht overnachten in Kaiafas.

Op zaterdag rijden we ongeveer 240 km. We beginnen we met een bezoek aan Olympia, de geboorteplaats van de Olympische Spelen. We zien er onder andere de tempels van Zeus en Hera, het stadion en natuurlijk de plaats waar elke vier jaar het Olympisch vuur wordt ontstoken. Ook het prachtige museum zal worden bezocht. ’s Middags rijden we door naar een hotel in Delphi waar we 1 nacht slapen.

Op zondag rijden we ongeveer 210 km. ’s Ochtends bezoeken we het museum en de opgravingen van Delphi. Volgens de Griekse mythologie was Delphi de ontmoetingsplaats van twee adelaren, losgelaten door Zeus en gestuurd in verschillende richtingen. De plek waar de twee elkaar ontmoetten – Delphi – wordt als het centrum van de wereld weergegeven, ook ‘omphalos’ genoemd. ’s Middags gaat de rit naar het bergdorpje Arachova, een geliefd skiresort op de flanken van de Parnassus berg en bezoeken we het nabij gelegen Byzantijnse klooster Ossios Loucas. Dan rijden we verder naar Athene, waar we de laatste nacht verblijven.

Op maandag rijden we naar de luchthaven van Athene voor de terugvlucht naar Eindhoven.

Nog 7 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt, daarnaast zijn 5 diners op dinsdag tot en met zaterdag bij de prijs inbegreoen. Voor de lunches zoeken we in gezamenlijk overleg restaurantjes of we kopen een picknick-lunch in.
 2. Er wordt gevlogen met Tranavia. Voorlopige vertrektijd uit Eindhoven is 15.55 uur en de voorlopige aankomsttijd in Eindhoven na de terugvlucht is 14.05 uur. De definitieve vertrektijden zijn ongeveer een maand voor vertrek bekend.
 3. Groepsgrootte: maximaal 10 Twin-reizigers (inclusief 5 begeleiders) en daarnaast circa 30 mensen die rechtstreeks bij OAD-reizen geboekt hebben.
 4. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet u voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursies veel gelopen. Kunt u niet meer zo snel en/of niet meer zo ver lopen, overlegt u dan met ons kantoor of deze vakantie geschikt is voor u.
 5. De reis gaat door indien bij Twin-travel 3 maanden voor vertrek minimaal 8 mensen (inclusief 4 begeleiders) geboekt hebben en de totale groepsgrootte een week voor aanvang minimaal 25 is.
 6. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 7. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 995 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 445 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 150 euro
– bij boeking na 1 februari: 150 euro per persoon plus eventuele vluchttoeslag

Bij de prijs inbegrepen:
– retourvlucht Eindhoven– Athene met Transavia
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van 15 kilo
– hotelovernachtingen op 2-persoons kamers met badkamer op basis van logies/ontbijt
– 5 diners
– vervoer per comfortabele touringcar
– Nederlandstalige reisleiding

Niet bij de reissom inbegrepen:
– lunches
– overige diners
– drankjes en overige consumpties
– entreekosten en kosten van verplichte stadsgidsen (reken op ongeveer 85 euro per persoon)
– toeristenbelasting (reken op 20 tot 30 euro per persoon)
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

LESBOS/GRIEKENLAND, 8-DAAGSE RELAX- EN EXCURSIEVAKANTIE

VAN DONDERDAG 24 MEI TOT EN MET DONDERDAG 31 MEI

Wegens succes herhaald!

Lesbos behoort tot de Noord-Egeïsche eilanden, heeft 88.000 inwoners en is met zijn 1630 vierkante kilometer het op twee na grootste eiland van Griekenland.

Lesbos heeft een veelbewogen geschiedenis en allerlei bezetters lieten er hun sporen na: nederzettingen uit de bronstijd, tempels uit de oudheid, Romeinse aquaducten, Byzantijnse kloosters vol schitterende iconen, imposante Genuese forten, Turkse moskeeën en fraai beschilderde oriëntaalse herenhuizen.

De bevolking houdt zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt. Door de bergen trekken schaapskuddes en de heuvels zijn bedekt met zo’n 11 miljoen olijfbomen.

Natuurlijk is het heerlijk om een week aan de rand van het zwembad te relaxen, maar het is ook zeer de moeite waard om iets van Lesbos te ontdekken. En dat doen we met onze eigen groep, dus zonder ziende medetoeristen. We maken vier mooie en interessante excursies.

Het globale programma van deze vakantie is als volgt:

Op donderdag vliegen we in ongeveer 3 uur met Corendon Airlines van Amsterdam naar Lesbos, waarna we in ongeveer een uur naar het appartementencomplex Orfeas bij Molyvos rijden.

Molyvos is een schilderachtig plaatsje dat op de noordwestelijke punt van het eiland ligt en gebouwd is op een heuvel. Het heeft een kleurrijke vissershaven en pittoreske smalle straatjes. Het is eigenlijk het mooiste en leukste plaatsje van Lesbos. Het strand bij Molyvos is een kiezelstrand, niet ver van Molyvos zijn ook zandstranden. We overnachten op het appartementencomplex Orfeas dat op circa 1 kilometer van Molyvos ligt en op 300 meter van een kiezelstrand. Het appartementencomplex ligt in een mooie tuin met onder andere olijfbomen, granaatappelbomen en vijgenbomen. Er zijn veertig studio’s en verder zijn er een groot zwembad met ligbedden en parasols, een bar en een restaurant. De studio’s zijn eenvoudig maar netjes ingericht en beschikken over een badkamer en over een balkon of terras.

Eigenaar Lefteris en zijn familie zijn heel gastvrij en doen er alles aan om alle gasten een topverblijf te geven.

Op vrijdag rijden we met taxi’s een klein stukje naar de hete bronnen van Eftalou. Van daaruit wandelen we ruim een half uur over een landweg langs de kust naar de kaasboerderij van Hilda en Giorgos. De boerderij ligt in een mooie tuin en heeft een privé hetebron waar ongeveer tien mensen in kunnen badderen. Zwemkleding meenemen dus!

Hilda houdt schapen en maakt schapenkaas. Ze laat ons zien hoe ze de kaas maakt en natuurlijk mogen we de verschillende kaassoorten proeven. Zij verzorgt een uitgebreide lunch. Natuurlijk serveert ze er ouzo, wijn en/of vruchtensap bij. Na afloop wandelen we terug naar Eftalou en vervolgesn gaan we per taxi terug naar Orfeas. Rest van de middag tijd om te relaxen, Molyvos te verkennen, etc.

Op zaterdag maken we een indrukwekkende jeeptocht naar en door het binnenland van Lesbos. We verlaten de gebaande paden en begeven ons op de landweggetjes. Hobbelen, ruiken, voelen, genieten. We bezoeken de ruïnes van een voormalig Ottomaans dorpje, de overblijfselen van een vroegchristelijke basiliek, een hoogvlakte met wilde paarden, kleivennetjes met kikkers en libelles, een zandstrandje met een blauwgroene zee en het haventje van Skala Sikaminias. Sigrid, de nederlandstalige gids die mee gaat, vertelt van alles over het leven op en de natuur van Lesbos. En onderweg is er natuurlijk tijd ingeruimd voor een typisch Griekse lunch. Zwemkleding weer meenemen!

Op zondag doen we het rustig aan. Zwemmen in het zwembad? Shoppen in Molyvos? U zegt het maar! De groep wordt dan opgesplitst aan de hand van de verschillende wensen. Met de wensen van begeleiders wordt zoveel mogelijk rekening gehouden, maar de wens van de slechtzienden en blinden reizigers gaat vóór.

Op het eind van de middag maken we onder leiding van een nederlandstalige gids die al jaren op Lesbos woont een “mezes-tour” in Molyvos. Het is een stadswandeling waarbij op een paar adresjes mezes, Griekse hapjes, geserveerd worden (niet genoeg als avondeten, maar wel lekker!). Onderweg vertelt de gids allerlei wetenswaardigheden. Wie nog niet genoeg gegeten heeft kan na de wandeling in een taverna in Molivos nog wat eten bestellen. Daarna gaan we naar keuze te voet of per taxi terug naar Orfeas.

Op maandag gaan we per taxi naar de geitenboerderij van Griekse geitenboer Kostas en zijn Engelse vriendin Emma. We beginnen met een rondleiding op de boerderij en daarna mogen we zelf de geiten melken. Emma legt ons uit hoe zij verse kaas maakt van de geitenmelk. Terwijl wij een bezoek brengen aan de prachtige kapel gewijd aan de Maagd Maria nabij de boerderij, bereiden Emma en Kostas een uitgebreide lunch voor. Na de lunch rijden we terug naar Orfeas.

Tijd om te relaxen, Molyvos te verkennen, etc.

Op dinsdag gaan we de handen uit de mouwen steken en leren we hoe enkele Griekse gerechten klaargemaakt moeten worden. Samen met hoteleigenaar Lefteris maken we een menu met vijf typisch Griekse gerechten: tzatziki, Griekse salade, gehaktballetjes met ouzo, briam (een groenten- en kruidenschotel) en aardappelballetjes. Na afloop eten we de maaltijd natuurlijk gezamenlijk op. Wie wil kan de recepten mee naar huis nemen.

Op woensdag gaan we in de achtertuin van Molivos boodschappen doen in de natuur. De nederlandstalige gids vertelt ons alles over de verschillende toepassingen van alle planten, bloemen en kruiden die we tijdens de wandeling van ongeveer vier kilometer tegenkomen. We kunnen ruiken, proeven en voelen. We wandelen over landweggetjes en een enkel geitenpaadje over redelijk vlak terrein. De wandeling eindigt in Molivos, waar we bij een taverna gaan lunchen. Wie wil kan daarna teruglopen naar Orfeas. Wie liever met de taxi gaat, kan per taxi terug.

Op donderdag rijden we per bus naar de luchthaven en vervolgens vliegen we vol met mooie herinneringen terug naar Amsterdam.

Nog 7 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze reis wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. Het ontbijt bestaat uit een ontbijtbuffet. Verder zijn vijf lunches bij de prijs inbegrepen. De overige lunches worden in overleg geregeld. ’s Avonds eten we in het hotel; wie wil kan ook de taxi heen en weer naar Molyvos nemen.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 Twin-reizigers (incl. 8 begeleiders)
 3. Indien u deze vakantie zonder eigen begeleider boekt, dan moet u goed ter been zijn. Boekt u met een eigen begeleider, overleg dan bij boeking of deze vakantie geschikt is voor u.
 4. Bij deze vakantie wordt gevlogen met een charter. De exacte vertrektijden zijn circa 1 week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat misschien vroeg vertrokken wordt of dat u laat terugkomt op Schiphol.
 5. indien deze vakantie op 1 februari nog niet is volgeboekt, dan zullen ziende reizigers (die bekend zijn met het karakter van de Twin-reizen) worden uitgenodigd om mee te gaan. Uiteraard zullen zij zich moeten houden aan het programma zoals dat gepubliceerd is én betalen zij de basis-reissom.
 6. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 7. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 965 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 520 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 75 euro
– bij boeking na 1 februari: 100 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Lesbos met Corendon Airlines
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– transfers tussen de luchthaven en de accommodatie
– overnachting op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– 7 ontbijten
– 5 lunches volgens programma
– excursies volgens programma
– taxivervoer ten behoeve van de beschreven excursies

Niet bij de reissom inbegrepen:
– overige lunches
– diners
– overige excursiekosten
– overige taxikosten
– drankjes en overige consumpties
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

EVIA/GRIEKENLAND, 9-DAAGSE RELAX- EN EXCURSIEVAKANTIE

VAN MAANDAG 4 JUNI TOT EN MET DINSDAG 12 JUNI

Hoewel Evia het op één na grootste (Kreta is het grootste) eiland van de Griekse archipel is, is het bij toeristen nog relatief onbekend. Het eiland ligt aan de oostzijde van het vasteland en in de nabijheid van de luchthaven van Athene. Het eiland heeft door haar afwisseling veel te bieden. De variatie in landschap en natuur, de vele schilderachtige vissersplaatsjes, de stranden, de bergdorpjes en middeleeuwse stadjes zorgen ervoor dat er van alles te beleven is.

Zin in een vakantie op een toeristisch redelijk onbekend Grieks eiland? Ga dan mee met deze vakantie!

Natuurlijk is het heerlijk om een week aan de rand van het zwembad te relaxen, maar het is ook zeer de moeite waard om Evia te ontdekken. Dat doen we misschien alleen met de Twin-groep, maar de kans is aanwezig dat zich een paar zienden aansluiten. De gidsen hebben echter gegarandeerd dat als er zienden mee gaan met de interesses en mogelijkheden van de Twinners optimaal rekening wordt gehouden.

Het globale programma van deze vakantie is als volgt:

Op maandag vertrekken we waarschijnlijk om 06.45 uur vanaf Amsterdam naar Athene, waar we ongeveer drie uur later aankomen. Daarna rijden we met taxi’s en/of minibusjes in ongeveer 20 minuten naar de haven van Rafina waar een heerlijke Griekse lunch geserveerd wordt. Na de lunch vertrekken we om 15 uur per veerboot naar Marmari dat op het zuidelijk deel van Evia ligt.

Vanuit Marmari gaan we per taxi’s en/of minibusjes naar het nabijgelegen Karystos. Daar wordt overnacht in het kleinschalige hotel Anastasia. Dit hotel ligt vlakbij het strand en de 2 kilometer lange boulevard met tal van tavernes en cafeetjes. Achter de boulevard liggen leuke straatjes met winkeltjes en er is een groot en mooi plein. Hotel Anastasia heeft 29 kamers en ligt rustig. Het beschikt over een ontbijt- en dinerzaal en over een zwembad. De tweepersoonskamers zijn ruim en verzorgd ingericht. Vanaf het balkon heeft men uitzicht op zee. De badkamer is voorzien van een toilet en een douche met schuifwand. Het hotel wordt door een familie gerund. Hierdoor voelen zich gasten zich er snel thuis. Het motto “u komt als een gast en vertrekt als een vriend” is hier zeker van toepassing.

Op dinsdag maken we onze eerste excursie. Afhankelijk van de grootte van de groep gaan we met minibusjes of een bus op pad. Als eerste gaan we naar het ‘Rode Kasteel’ dat hoog boven Karystos staat. De nederlandstalige gids Micky vertelt over de geschiedenis van het kasteel. Daarna dalen we af naar Karystos, langs de boulevard, naar een authentiek ‘kaffenion’ waar we koffie drinken. Vervolgens maken we onder leiding van Micky een korte stadswandeling door Karystos. In de traditionele ‘winkel van Sinkel’ is van alles te voelen en horen: mooie wijnbekers, smalle deegrollers voor het maken van het traditionele pittadeeg, bellen voor de schapen en geiten, koffiekopjes voor de Griekse koffie, wandelstokken, authentieke herdersstaffen, etc. Tot slot gaan we lekker lunchen op een mooie plek. Na de lunch keren we terug naar ons hotel. Tijd om lekker te relaxen!

Op woensdag is er geen begeleide busexcursie. Zwemmen in het zwembad of in zee? Shoppen? U zegt het maar! De groep wordt dan opgesplitst aan de hand van de verschillende wensen. Met de wensen van begeleiders wordt zoveel mogelijk rekening gehouden, maar de wens van de slechtzienden en blinden reizigers gaat vóór.

Op donderdagmiddag maken we een anderhalf uur durende wandeling in de omgeving van Mili dat op ongeveer 20 minuten rijden van het hotel ligt. Micky zal de wandeling gidsen en onderweg van alles vertellen. De wandeling gaat deels over een breed wandelpad, deels over asfalt en deels over een zandweg en is voor iedereen goed te doen. Op het eind van de wandeling lopen we een stukje door een kloof. Dit is een wat smaller pad met dichte begroeiing. Na de wandeling rijden we terug naar het hotel.

Op vrijdagochtend maken we wéér een korte wandeling. Deze keer een wandeling van ongeveer 6 kilometer die om de punt bij Marmari voert en begint bij de “de neus van het gouden strand” van Marmari. Een zandplaat die steeds van vorm verandert vanwege de stroming van het water. Onderweg vertelt gids Micky natuurlijk weer van alles, maar ook de rust en stilte zijn er bijzonder. We bezoeken een klein kerkje met begraafplaatsje. De wandeling eindigt op een mooie plek waar koffie geserveerd wordt. Daarna rijden we terug naar hotel.

’s Avonds gaan we weer naar Marmari. Onder leiding van Micky bezoeken we er het folkloremuseum. Daarna gaan we eten in één van de vele restaurantjes aan de boulevard van Marmari. Een aanrader is taverne Spitiko, maar iedereen is vrij een eigen keuze te maken.

Na het eten rijden we terug naar hotel.

Op zaterdag maken we een lange dagexcursie van ca. 120 kilometer om de ‘Gouden Kaap’ met jeeps of minibusjes. We starten vanaf hotel Anastasia en gaan naar het achterland van Zuid-Evia. Onderweg stoppen we natuurlijk regelmatig bij dingen die interessant zijn. Daarbij slaan we de natuur niet over want er bloeit en geurt van alles begin juni.

Na de picknicklunch zetten we koers naar het dorpje Adia waar men de taal niet spreekt maar fluit. Tot slot gaan we naar een paar oude watermolens die vlakbij een waterval staan. De waterval die Karystos van bergwater voorziet. Een prachtige plek.

Op zondag is er geen begeleide busexcursie. Zwemmen in het zwembad of in zee? Shoppen? U zegt het maar! De groep wordt dan opgesplitst aan de hand van de verschillende wensen. Met de wensen van begeleiders wordt zoveel mogelijk rekening gehouden, maar de wens van de slechtzienden en blinden reizigers gaat vóór.

Ook op maandag doen we het rustig aan, maar ergens op de dag lopen we naar een taverne aan de boulevard van Karystos. Daar wordt een ouzo-proeverij gehouden en leren we dat er subtiele smaakverschillen zijn tussen diverse soorten ouzo. Yamas!

Op dinsdagmiddag moeten we Karystos en het eiland Evia helaas verlaten. We rijden naar de haven, nemen de veerboot naar het vasteland, rijden naar de luchthaven en vliegen dan vol met mooie herinneringen terug naar Amsterdam. Aankomst in Amsterdam is waarschijnlijk om 23.50 uur.

Nog 7 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze reis wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. Het ontbijt bestaat uit een ontbijtbuffet. Verder zijn twee lunches bij de prijs inbegrepen en ontvangt iedereen twee dinervouchers. De overige lunches en diners worden in overleg geregeld.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 Twin-reizigers (incl. 8 begeleiders)
 3. Indien u deze vakantie zonder eigen begeleider boekt, dan moet u goed ter been zijn. Boekt u met een eigen begeleider, overleg dan bij boeking of deze vakantie geschikt is voor u.
 4. Bij deze vakantie wordt gevlogen met een charter. De exacte vertrektijden zijn circa 1 week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat waarschijnlijk vroeg vertrokken wordt vanaf Amsterdam en dat de terugkomst laat op de avond is.
 5. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 6. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 1275 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 700 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 180 euro
– bij boeking na 15 februari: 100 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Athene met Transavia
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– bus- en boottransfers tussen de luchthaven en de accommodatie
– 8 overnachtingen op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– 8 ontbijten
– taverna-lunch in Rafina op maandag
– picknick-lunch op zaterdag
– twee dinervouchers te besteden bij Agoni taverna of Cavo D’ Oro taverna in Karystos
– excursies volgens programma onder leiding van de nederlandstalige Micky

Niet bij de reissom inbegrepen:
– overige lunches
– overige diners
– overige excursiekosten
– drankjes en overige consumpties
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

LOENEN, 3-DAAGS WANDELWEEKEND

VAN VRIJDAG 8 JUNI TOT EN MET ZONDAG 10 JUNI

Het dorp Loenen ligt in de Loenermark, een heuvelachtig natuurgebied met bossen en heidevelden op de Veluwe. Op de Loenermark is al sinds de 10e eeuw bos aanwezig dat gebruikt werd door de marke van Loenen. De rest bestond al vroeg uit heide. De Zilvensche heide werd gekozen als locatie voor een ijkbasis voor het Rijksdriehoeksmeetnet vanwege de grote geologische stabiliteit van dit gebied.

Het is een hooggelegen gebied op de flank van de Oost-Veluwse Stuwwal. Het hoogste punt ligt op zo’n 85 meter boven zeeniveau. In het zuiden van het gebied is in de stuwwal een groot en diep dal uitgesleten, waarin de Eerbeekse beek ligt. Er komt ook enig vastgelegd stuifzand voor. Op de Loenermark liggen ook enkele grafheuvels. Kortom: een prachtig gebied voor een paar mooie wandelingen.

Het programma van dit wandelweekend is als volgt:

Op vrijdag wordt rond half 11 verzameld op het station van Dieren. Daarna gaan we per bus naar Loenen. Vanaf de bushalte lopen we in een paar minuten naar Hotel de Loenermark, een gezellig familiehotel. Alle kamers hebben een eigen badkamer. Het hotel beschikt onder andere over een restaurant en een terras. ’s Middags maken we nog een wandeling van 12 tot 14 kilometer.

Op zaterdag maken we een 19 kilometer lange wandeling uit de serie Trage Tochten.

Het is een lekker lange wandeling voor de liefhebbers van bossen, heidevelden en (spreng)beken. Na de landweggetjes en graspaden door het kleinschalig agrarisch landschap rond Loenen wandelen we door het stille Loenense Bos, langs de uitgestrekte, glooiende Loenermark- en Zilvenseheide naar de sprengen van Coldenhove. Kilometers lang kuieren we daar langs de diep in het bos liggende Coldenhovense Beek en langs de (hier en daar drooggevallen) Molenbeek. Na een handvol stille bospaden en een enkel spannend kronkelpaadje wandelen we over een paar rustige landwegen en graspaden door het verstilde landelijke gebied rond Loenen weer naar het hotel.

Ook op zondag maken we een 17-kilometer lange wandeling uit de serie Trage Tochten. De glooiende heidegebieden zijn vrij gaaf en er komen zeldzame plantensoorten voor zoals blauwe zegge, veenbes en kleine schorseneer. Alleen op het laatste heideveld komen we de fraaie jeneverbesstruiken tegen. Dit deel van de Veluwe heeft een rijke wildstand van edelherten, reeën en wilde zwijnen. Even voor het eind van de wandeling komen we langs de schaapskooi van waaruit een kudde Veluwse heideschapen de omliggende heide begraast. Vroeger leverden de schapen mest om de Veluwse zandakkers vruchtbaar te maken. Tegenwoordig grazen de Veluwse heideschapen om te voorkomen dat de hei volgroeit en na verloop van tijd weer bos wordt. De Schotse Hooglanders op de zuidelijker delen van de Loenermark doen hetzelfde als de schapen gras en opkomende boompjes uit de heide weggrazen. Afhankelijk van het weer en eventuele bezienswaardigheden, zijn we tussen 4 en 5 uur waarschijnlijk bij het hotel in Loenen. We drinken nog wat en lopen dan naar de bushalte vanwaar de bus ons naar station Dieren brengt.

Zin in een fijn lang voorjaarswandelweekend? Boek dan dit lange weekend in Loenen!

Nog 5 bijzonderheden over dit lange weekend:

 1. Dit weekend wordt aangeboden op basis van volpension.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 (incl. 8 begeleiders)
 3. Er zijn tijdens dit weekend maximaal 2 geleidehonden in het hotel welkom. In verband met extra schoonmaakkosten bedraagt de toeslag voor het meenemen van een geleidehond 25 euro.
 4. Ervaring met het maken van wandelingen van circa 17 kilometer is noodzakelijk. Het grootste deel van de wandelingen gaat over onverharde paden.
 5. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 265 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 135 euro
– voor een 1-persoons kamer: 50 euro (beperkt beschikbaar)
– geleidehond: 25 euro
– bij boeking na 15 februari: 50 euro per persoon.

Bij de reissom inbegrepen:
– 2 overnachtingen op een 2-persoonskamer met douche en toilet
– 2 diners, 2 ontbijten en 2 lunchpakketjes

ZORGVLIED, 7-DAAGSE TANDEMVAKANTIE

VAN ZATERDAG 9 JUNI TOT EN MET VRIJDAG 15 JUNI

Zin in een fijne tandemvakantie in een mooie omgeving? Ga dan mee naar het Drentse Zorgvlied!

Het kleine dorp Zorgvlied ligt op de rand van het Nationaal Park Drent-Friese Wold dat één van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland is. In dit mooie natuurgebied met veel bossen, vennen, heide en zandverstuivingen zijn kilometerslange fietspaden aangelegd. En op fietsafstand van Zorgvlied bevinden zich de gezellige dorpjes Diever, Dwingeloo en Appelscha, waar altijd wel iets te doen is en waar gezellige terrasjes zijn. Kortom: het is een prima omgeving voor een heerlijke tandemvakantie!

Het globale programma van deze vakantie is:

Er wordt op zaterdag rond 15 uur verzameld in Hotel Villa Nova. In 1952 werd het woonhuis Villa Nova gekocht door Jan en Geertje Krans-Wierda. Zij maakten van de villa een gastenverblijf, dat jarenlang de naam Pension Villa Nova droeg. Begin jaren ’90 namen zoon en schoondochter Jan en Jennie het pension over. Na een grote renovatie werd de naam omgedoopt in Hotel Villa Nova. Eind jaren ’90 stapten ook kleinzoon Johan en kleindochter Renate in het familiebedrijf. Inmiddels heeft Johan het bedrijf weer verlaten. Vader Jan is veelal in de naast het hotel gelegen paardenstallen te vinden, moeder Jennie is de drijvende kracht achter de schermen en Renate runt de dagelijks bedrijfsvoering. Allemaal streven ernaar uw verblijf zeer aangenaam te maken! Gastvrijheid staat er hoog in het vaandel. De kamers in Hotel Villa Nova zijn eenvoudig, maar netjes, ingericht en hebben allemaal een eigen badkamer. Verder beschikt het hotel over een ontbijtzaal waar ’s ochtends een uitgebreid buffet staat, een gezellige lounge met restaurantgedeelte en een groot terras.

Op zondag tot en met donderdag worden fietstochten gemaakt van minimaal 40 en maximaal 60 kilometer. Wie wil kan de fietstochten combineren met een bezoek aan Zeemuseum Miramar in Diever, het Drents Museum in Assen en/of het Oermuseum in Diever. Op vrijdag eindigt de vakantie na het ontbijt.

Zin om een paar dagen lekker te tandemmen in een mooie omgeving? Boek dan nu deze tandemvakantie!

Nog 5 bijzonderheden over deze vakantie:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van halfpension, dus de diners en ontbijten zijn bij de prijs inbegrepen. Bovendien mag iedere ochtend aan de ontbijttafel een lunchpakketje gemaakt worden.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 Twin-reizigers (incl. 8 begeleiders)
 3. Het meenemen van een fietstas voor de dagbagage voor twee personen is noodzakelijk.
 4. U dient op eigen gelegenheid naar het hotel te komen. Wie met de trein komt, kan het best naar station Assen reizen en daar de regiotaxi of Valys-taxi naar Zorgvlied nemen. Er is geen bushalte op loopafstand van het hotel.
 5. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 715 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 460 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 45 euro
– bij boeking na 15 januari: 75 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– 6 overnachtingen op een 2-persoonskamer met douche en toilet
– toeristenbelasting
– 6 diners, lunchpakketjes en ontbijten
– tandem (bij gebruik eigen tandem: eenmalig 40 euro korting)

Niet bij de prijs inbegrepen:
– entree- en excursiekosten
– drankjes en overige consumpties
– annuleringsverzekering

MACEDONIË, 8-DAAGSE EXCURSIEVAKANTIE

VAN ZONDAG 10 JUNI TOT EN MET ZONDAG 17 JUNI

Macedonië is een land vol historie, mooie natuur en een gastvrije bevolking. En dat alles op slechts 2,5 uur vliegen vanaf Nederland.

In het zuidwesten van Macedonië ligt het stadje Ohrid aan het meer van Ohrid. We verblijven er in Hotel Bellevue.

Natuurlijk gaan we op een paar dagen op stap om Macedonië te ontdekken. En dat doen we alle keren met onze eigen Twin-groep.

Het globale programma van deze vakantie is:

Op zondag vliegen we met TUI van Amsterdam naar Ohrid dat aan de oostzijde van het meer van Ohrid ligt. Daarna volgt de transfer naar Hotel Bellevue dat iets ten zuiden van Ohrid staat. Net als veel andere hotels in de omgeving van Ohrid is dit een groot hotel met 120 kamers, maar het is er goed toeven. Het hotel ligt direct aan het meer van Ohrid, is ruim van opzet en heeft veel veel rustige plekjes en grote terrassen. Er is een ruim restaurant waar ’s ochtends en ’s avonds een buffet staat opgesteld. Verder is er een groot zwembad én er is een 500 meter lang privé-grindstrand met een bar en sanitaire voorzieningen. De slaapkamers zijn eenvoudig maar netjes ingericht. De badkamer is niet zo groot, maar verder prima.

Het hotel bevindt zich op ongeveer 3 kilometer van het centrum Ohrid met z’n vele bezienswaardigheden, restaurants en bars. Van het hotel lopen naar Ohrid is vanwege de drukke weg niet aan te raden. Met een taxi of lokale bus bent u echter zó in het gezellige centrum.

Op maandag bezoeken we onder leiding van een nederlandstalige gids het stadje Ohrid. Deze museumstad is een culturele schatkist staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd. We maken er een uitgebreide stadswandeling en bezoeken de belangrijkste kerken. De stadswandeling eindigt rond het middaguur. We overleggen dan wie direct met de excursiebus terug wil naar het hotel en wie nog in Ohrid wil blijven en later op eigen kosten met een lokale bus of taxi terug gaat naar het hotel.

Op dinsdag rijden we in een klein uur met minibusjes én een nederlandstalige gids naar het klooster van St. Naum, dat óók aan het meer van Ohrid staat. Het klooster is vooral bekend door de monniken St. Naum en St. Klement, leerlingen van Cyrillus en Methodius, grondleggers van het Cyrillisch schrift. Nadat we het klooster bezocht hebben maken we een tochtje per roeiboot naar de bronnen van de Zwarte Drim. De lunch is vandaag bij de prijs inbegrepen.

Op woensdag is er geen begeleide excursie. Tijd voor relaxen, zwemmen in het meer en/of een kleinere excursie. Op dinsdagavond wordt geïnventariseerd wat de wensen voor vandaag zijn. Als er verschillende wensen zijn dan er worden eventueel kleine groepjes gemaakt. Met de wensen van begeleiders wordt natuurlijk rekening gehouden, maar de wensen van de slechtzienden en blinden gaan vóór.

Op donderdag maken we een dagexcursie naar Albanië. Deze excursie wordt begeleid door een engelstalige gids. Tot enkele jaren geleden was het niet mogelijk om Albanië als toerist bezoeken. Nú kan dat wel. Natuurlijk zijn er nog altijd sporen van de dictatuur bespeuren, maar er zijn ook nog bezienswaardigheden van vóór de dictatuurtijd te vinden. En natuurlijk zien we er het huidige leven. We volgen de kustlijn van het meer van Ohrid in zuidwaartse richting en komen na de Macedonisch-Albanese grens als eerste in het dorpje Tushemisht. Daarna rijden we door naar het Pogradec dat aan de zuidwestkant van het meer van Ohrid ligt. Tot slot stoppen we nog in het dorpje Lin dat aan de westkant van het meer van Orhid ligt. Daarna rijden we Macedonië weer in.

Op vrijdag gaan we onder leiding van de engelstalige berggids Petar de hele dag de bergen in. Eerst rijden we in ongeveer anderhalf uur naar de voet van de bergen. Daar stappen we over in stevige terreinwagens waarmee we dieper en hoger het Pelister-gebergte in rijden. Onderweg stappen we regelmatig uit om van de omgeving te genieten. Na een rit van ruim 1½ uur stappen we op 2200 meter hoogte uit en maken samen met een lokale berggids een prachtige ontspannen wandeling rondom de twee kaarmeertjes, die op respectievelijk 2180 en 2200 m hoogte liggen. Dit zijn de ‘Ogen van de Pelister’, die in een door gletsjers uitgesleten kom aan de oostzijde van de 2600 meter hoge top van de Pelsiter liggen. Laat op de middag dalen we met de terreinwagens weer af naar de bus die ons naar Ohrid terugbrengt. Het is een lange rit, maar we komen daardoor wél in een prachtige omgeving.

Op zaterdag is er weer geen begeleide excursie. Tijd om te relaxen, om te zwemmen, om een kleinere excursie te maken en/of om te shoppen in Ohrid. U zegt het maar.

Op zondag vliegen we terug naar Amsterdam.

Nog 6 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van halfpension. Dat betekent dat de diners en ontbijten zijn inbegrepen. Deze worden in het hotel geserveerd. Bovendien is de lunch op de drie heledag-excursies inbegrepen.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 Twin-reizigers (incl. 8 begeleiders)
 3. Indien u deze vakantie zonder eigen begeleider boekt, dan moet u goed ter been zijn. Boekt u met een eigen begeleider en heeft u er geen bezwaar tegen om af en toe zonder de groep op pad te gaan, dan is het minder belangrijk dat u goed ter been bent. Een kamer op de begane grond kan echter niet gegarandeerd worden. Er is in het hotel wél een lift aanwezig.
 4. Bij deze vakantie wordt gevlogen met een charter van TUI. De exacte vertrektijden zijn circa 1 week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat misschien vroeg vertrokken wordt of dat u laat terugkomt op Schiphol.
 5. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 6. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 1195 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 620 euro
– voor 1-persoons kamer: 105 euro (beperkt beschikbaar)
– bij boeking na 15 februari: 100 euro per persoon plus eventuele vluchttoeslag

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Ohrid per TUI-charter
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van 15 kilo
– vervoer van 1 stuk handbagage van maximaal 55 x 40 x 25 centimeter
– transfers tussen de luchthaven en het hotel
– overnachting op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– 7 ontbijten en diners
– lunches tijdens de drie heledag-excursiedagen
– 1 heledagexcursie en 1 halvedagexcursie onder leiding van een nederlandstalige gids
– 2 heledagexcursies onder leiding van engelstalige gidsen
– entreekosten tijdens de excursies

Niet bij de reissom inbegrepen:
– overige lunches
– overige excursiekosten
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

EIFEL/DUITSLAND, 6-DAAGSE WANDELVAKANTIE LANGS HET RÖMERKANAL

VAN MAANDAG 11 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 16 JUNI

Wegens succes herhaald, maar wél een dag langer om nóg een dag in dit mooie gebied te kunnen lopen.

De Eifel is een van de aantrekkelijkste natuurregio’s dicht bij Nederland: een mooie heuvelachtige streek van dennenwouden, heidevelden en continue kronkelende riviertjes.

Keulen, toen Colonia geheten, was al in de Romeinse tijd een grote en belangrijke metropool, en de stad had goed drinkwater nodig voor haar groeiende bevolking. Het vernuft van de Romeinen ging 20 eeuwen geleden al zó ver dat helder Eifelwater over meer dan 100 kilometer door leidingen en aquaducten naar de stad kon worden getransporteerd door het Römerkanal. Dit Römerkanaal is een immense 2000 jaar oude Romeinse bakstenen bouwwerk van aquaducten, goten en bekkens. Een deel daarvan is nog te zien in het landschap.

De Römerkanal Wanderweg volgt over een afstand van ruim 100 kilometer de vroegere loop van het Römerkanal. Niet over een recht pad pal langs het kanaal, maar over een onverhard bochtig, soms stijgend en dan weer dalend wandelpad. Tijdens deze vakantie lopen we de bovenste 60 kilometer van de Römerkanal Wanderweg omdat dat het mooiste deel van het wandelpad is.

Het globale programma van deze vakantie is:

Op maandag gaan we per trein naar Urft/Steinfeld. De trein vertrekt om 10.37 u uit Amsterdam en stopt daarna nog in Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Na een overstap in Keulen komen we rond 15.30 uur in Urft aan. Daarna lopen we naar Hotel Urfter Hof dat op 100 meter van het station staat. Het hotel van het echtpaar Weckmann heeft een familiale sfeer en heeft slecht 11 gastenkamers. In het restaurant worden smakelijke maaltijden geserveerd. Bij mooi weer is het fijn zitten op het tuinterras.

Daarna maken we nog een inloopwandeling van ongeveer 8 kilometer vanuit het hotel door het Eichertal.

Op dinsdag nemen we de trein naar Nettersheim (ong. 20 minuten) en lopen dan naar Dottel, een wandeling van ongeveer 15 kilometer. We volgen het Römerkanal door het dal van de Urft, passeren de waterburcht Dalbenden (12e eeuw), beklimmen de Stolzenberg met het uitzichtpunt Eifel-Blick en lopen door Keldenich met zijn mooie hagelwitte kerk. Vanaf Dottel gaan we met de trein terug naar Urft.

Op woensdag nemen we de trein naar Dottel. Daarna maken we een 16 kilometer lange wandeling. We komen bij de Romeinse Brunnenstube met een 3,5 x 6 m. groot verzamelbekken van bronwater, een 80 meter lange aquaductbrug waarvan een klein deel gereconstrueerd is en een concentratie van Romeinse bouwdelen waarvan de herkomst onbekend is. Landschappelijk is dit een zeer gevarieerde route. De wandeling eindigt in Mechenich/ Feyermühle, waar we de trein terug naar Urft nemen.

Op donderdag treinen we ’s ochtends naar Mechenich/Feyermühle. Daarna maken we een 13 kilometer lange wandeling naar Kreuzweingarten via Antweiler met een fraai uitzichtpunt, het nonnenklooster Maria Rast met een mooie natuurtuin en een kloosterwinkel en de zogenaamde Heidentempel met resten van funderingen en muren uit de Romeinse tijd, deels overwoekerd door planten en bomen. Transfer naar Urft per trein.

Op vrijdag nemen we de trein naar Nettersheim (ong. 20 minuten) en lopen dan over de Eifelsteig naar Blankenheim, een wandeling van ongeveer 12 kilometer. Als iedereen zin heeft in een langere wandeling, dan kunnen we er ook nog een lusje aanplakken.

Op zaterdagochtend maken we nog een mooie wandeling van ongeveer 10 kilometer. Eerst lopen we naar het grote Benedictijner Kloster Steinfeld met een 12e eeuwse kloosterkerk en aansluitend maken we een rondwandeling door het dal van de Kuttenbach naar Steinfelderheistert.

Na de wandeling halen we de bagage op in het hotel en daarna nemen we om 15.30 uur de trein naar Köln waar we overstappen op de trein naar Nederland. De trein stopt in Arnhem en Utrecht en is om 20.30 u in Amsterdam.

Zin in een wandelvakantie met een cultuurhistorisch tintje? Boek dan deze vakantie!

Nog 9 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van vol-pension. Het ontbijt en het diner worden in het hotel geserveerd. De lunch bestaat uit een lunchpakketje.
 2. Heeft u een OV-begeleiderskaart, dan ontvangt u 25 euro korting op de reissom. Wilt u bij boeking het nummer van uw OV-begeleiderskaart doorgeven?
 3. Groepsgrootte: maximaal 16 (incl. 8 begeleiders)
 4. De wandelingen zijn 8 tot 16 kilometer lang. Er wordt in glooiend tot heuvelachtig terrein gelopen. Afwisselend terrein, bosweggetjes en stenige smalle paden. Ervaring met langere wandelingen in heuvelachtig gebied, een goede conditie, stevige bergschoenen en een goede wandelstok zijn onontbeerlijk tijdens deze vakantie.
 5. De wandelroutes zijn goed bewegwijzerd. De wandelingen worden daarom niet begeleid door een lokale gids.
 6. Op deze vakantie zijn maximaal twee geleidehonden welkom.
 7. Indien deze vakantie op 15 februari nog niet is volgeboekt, dan zullen ziende reizigers (die bekend zijn met het karakter van de Twin-reizen) worden uitgenodigd om mee te gaan. Uiteraard zullen zij zich moeten houden aan het programma zoals dat gepubliceerd is én betalen zij de basis-reissom.
 8. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 9. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 655 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 370 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 75 euro
– bij boeking na 15 februari: 75 euro per persoon

Korting:
– OV-begeleiderskaart: 25 euro

Bij de prijs inbegrepen:
– treinretour van Amsterdam/Utrecht/Arnhem naar Urft
– lokale transfers per trein ten behoeve van de wandelingen
– 5 overnachting op 2-persoons kamers met een eigen badkamer
– 5 diners, 5 ontbijten en 5 picknicklunches
– gebruik kaartmateriaal

Niet bij de prijs inbegrepen:
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

LEIPZIG, 6-DAAGSE BACH-MUZIEKREIS

VAN DINSDAG 12 JUNI TOT EN MET ZONDAG 17 JUNI

Wegens succes herhaald!

Dit wordt een héél bijzondere muziekvakantie. We gaan namelijk naar het Bachfest in Leipzig, de stad waar Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) een groot deel van zijn leven heeft gewerkt en gewoond.

Bach was naast componist van barokmuziek ook nog organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde.

Jaarlijks wordt in Leipzig het 10-daagse Bachfest georganiseerd, tien dagen vol Bach-muziek. Daarvan gaan wij een deel meemaken.

Het globale programma is als volgt:

Op dinsdag reizen we per trein naar Leipzig. Er kan worden opgestapt op Amsterdam Centraal (9 uur), Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Na een overstap in Hannover zijn we rond 16 uur in Leipzig. Daar lopen we in een kwartier naar het Ibis Leipzig City Hotel dat in het centrum van de stad staat. De meeste concerten vinden in het centrum van de stad plaats. Wie tussen twee concerten door even naar het hotel terug wil, is er dus zó. De kamers zijn iets kleiner dan die in hotels die buiten het stadscentrum staan, maar groot genoeg voor deze muzikale reis.

Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag gaan we naar verschillende concerten. Welke concerten dat zijn is op dit moment nog niet bekend, maar we maken er een gevarieerd programma van met twee of drie concerten per dag. Kleine gezelschappen, cantates, kwartetten, een masterclass, Bach in een modern jasje, enz. Er is van alles te beleven. Of het lukt om kaartjes voor een uitvoering in de Thomas-kirche of de Nicolai-kirche, de kerken waar Johan Sebastiaan Bach zelf musiceerde, is de vraag. De nog betaalbare plaatsen zijn namelijk altijd snel uitverkocht.

Verder maken we op één van de dagen een begeleide stadswandeling door Leipzig. De stad werd voor het eerst, als burcht, genoemd in 1015. Als stichtingsdatum geldt het jaar 1165, toen de stad stadsrechten en marktrecht kreeg. Het is vanouds een belangrijke handelsstad. Na de stichting van de universiteit in 1409 werd de stad een centrum van de boekdrukkunst.

Wie wil kan naar het Bachmuseum en/of naar het Grassi Museum. Dit museum, dat met de collecties muziekinstrumenten, toegepaste kunst en volkenkunde eigenlijk drie musea onder één dak schaart, dankt haar naam aan Franz Dominic Grassi. Deze bankier en koopman schonk in 1929 geld voor de bouw van het museum. De geschiedenis van de collectie muziekinstrumenten in Leipzig begint echter met de in Leipzig wonende Nederlandse muziekuitgever Paul de Wit. Hij opende in 1886 een museum waar hij historische muziekinstrumenten tentoonstelde en (af en toe) ook tot klinken bracht.

Op zondag lopen we op het eind van de ochtend naar het station. Eerst rijden we met een lokale trein naar Hannover, waar we overstappen op de internationale trein die in Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort, Hilversum en tot slot in Amsterdam stopt. Aankomst in Amsterdam is tegen 19 uur.

Vol van Bach komt u thuis!

Nog 5 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze reis wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. De lunches en diners zijn niet bij de prijs inbegrepen. Afhankelijk van het programma kopen we ergens een broodje of zoeken we een eenvoudig restaurantje op.
 2. Groepsgrootte: maximaal 14 (inclusief 7 begeleiders)
 3. Heeft u een OV-begeleiderskaart, dan ontvangt u 50 euro korting op de reissom.
 4. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 5. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 895 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 450 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 165 euro
– bij boeking na 1 januari: 100 euro per persoon

Korting voor houders van een OV-begeleiderskaart: 50 euro

Bij de prijs inbegrepen:
– treinretour vanaf één van de vermelde opstapplaatsen naar Leipzig
– 5 hotelovernachtingen op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– 5 ontbijten
– concertkaartjes ter waarde van 120 euro

Niet bij de prijs inbegrepen:
– lunches en diners
– overige consumpties en drankjes
– reis- en annuleringsverzekering

HART VAN SPANJE, 8-DAAGSE GECOMBINEERDE EXCURSIEVAKANTIE MET KRAS-REIZEN

VAN DONDERDAG 14 JUNI TOT EN MET DONDERDAG 21 JUNI

Castilië ligt in het hart van Spanje en is de stille getuige van de roerige en gouden tijden die het land gekenmerkt hebben. Het gebied herbergt veel kastelen en talrijke historische steden. Tijdens deze reis gaan we onder andere naar de gezellige universiteitsstad Salamanca, het oude Toledo, het immense El Escorial van koning Filips II, de robuuste stadsmuren van Ávila en niet te vergeten het cultuurrijke Madrid. Het wordt een fascinerende zwerftocht door het rijke Spaanse verleden. Gaat u mee om deze schatten in het hart van Spanje te ontdekken?

Deze vakantie wordt uitgevoerd in samenwerking met KRAS-reizen. Iets aanraken tijdens de excursies is niet altijd mogelijk, dus voor mensen die graag veel tastbaars hebben tijdens de excursies, is deze vakantie niet zo geschikt. Maar wie tevreden is met de verhalen, het “er-zijn”, het ervaren van de sfeer, enzovoort, zal zeker genieten van deze mooie reis.

Het globale programma is:

Op donderdag vliegen we met de KLM of Iberia van Amsterdam naar Madrid. Na aankomst volgt de transfer naar het 45 kilometer verderop gelegen Carranque waar we twee nachten verblijven.

Op vrijdag gaan we naar het 90 kilometer verderop gelegen Toledo, één van de belangrijkste oude steden van Spanje. De spectaculaire ligging, de fraaie herenhuizen en de grote rijkdom aan kunstschatten maken Toledo tot een van de schitterendste juwelen van Spanje. Het middeleeuwse centrum is indrukwekkend want daar, temidden van de oorspronkelijke stadswallen, vinden we de unieke overblijfselen uit de rijke moors-christelijke geschiedenis van de stad. We gaan naar de kathedraal, de kloosterkerk van San Juan en de voormalige synagoge in de oude joodse wijk. Wie wil kan het bekendste werk van El Greco “de begrafenis van de Hertog van Orgaz”, in de San Tomé­kerk bewonderen. Deze van oorsprong Griekse kunstenaar (1541-1614) woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Toledo. Na dit bezoek keren we terug naar ons hotel in Carranque.

Op zaterdag verlaten we Carranque. We gaan eerst naar Ávila op de Meseta hoogvlakte. Het is de hoogst gelegen stad van Spanje (op 1130 m). De goed intact gebleven robuuste stadsmuren omarmen het centrum. Ze zijn 3 meter dik, 12 meter hoog, 2,5 kilometer lang en er zijn maar liefst 88 torens en 9 stadspoorten. In het intieme stadshart met romaanse kerken en kloosters wanen we ons in het verleden. Ávila kreeg in 1985 een welverdiende plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vervolgens reizen we verder naar de Spaanse universiteitsstad Salamanca, één van de mooiste renaissancesteden van Europa die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bezienswaardig in deze sfeervolle en levendige stad zijn de dubbele kathedraal, de universiteit en uiteraard het prachtige Plaza Mayor, het centrale plein. Het is een gezellig trefpunt voor studenten en toeristen. We overnachten 1 nacht in Salamanca. Totaal rijden we vandaag 220 kilometer.

Op zondag rijden we naar San Lorenzo de El Escorial voor een bezoek aan het beroemde El Escorial, gelegen aan de voet van het Guadarrama gebergte. Dit gigantische paleiscomplex werd gebouwd in opdracht van koning Filips II. Hij koos voor de architect Juan Bautista de Toledo, die bekendheid verwierf door onder meer het ontwerp van de St. Pieter kathedraal in Rome. De bouw duurde maar liefst 21 jaar, van 1563 tot 1584. De architect stierf al vier jaar na het begin van de bouw en zijn taak werd overgenomen door Juan de Herrera. Vanuit El Escorial bestuurde Filips II tot zijn dood in 1598 het immense Spaanse rijk. Hij was een fervent verzamelaar. Tapijten, schilderijen. katholieke relikwieën, klokken, kostbare boeken… de Spaanse koning was er dol op. We zien onder meer de fraaie frescoplafonds in de bibliotheek, de koninklijke grafkamers, de imposante basiliek met het praalgraf van Filips II, de kilometerslange gangen en de mooie binnenpleinen. Aansluitend reizen we verder naar Madrid, waar we vier nachten slapen. Vandaag rijden we 210 kilometer.

Op maandag beginnen we met een stadsrondrit door Madrid. In 1561 riep koning Filips II deze stad uit tot hoofdstad van Spanje. In de jaren jaren daarna onderging Madrid een ware metamorfose tot een stad met een koninklijke sfeer. Tijdens onze stadstour is die allure overal duidelijk zichtbaar. We rijden onder andere langs het koninklijk paleis, dat omringd wordt door schitterende tuinen en een prachtig voorbeeld van de 18e-eeuwse paleiskunst is. Ook het barokke 17e-eeuwse stadhuis en het wereldberoemde Prado museum komen aan bod, evenals andere interessante monumenten en bijzondere botanische tuinen en parken.

Op dinsdag gaan we naar Segovia dat beroemd is vanwege zijn schitterende Romeinse aquaduct van Trajanus uit de 1e eeuw. Dit aquaduct loopt op circa 28 meter hoogte door een deel van het centrum en is de blikvanger en trots van de stad. Maar ook het unieke El Alcázar, een sprookjesachtige burcht, draagt bij aan het fraaie stadsbeeld. Het hooggelegen deel van de Segovia is geheel ommuurd. Er zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten, oude herenhuizen, vele kerken en oude parken en tuinen met sierlijke fonteinen. Al dit moois zorgde ervoor dat UNESCO dit prachtige stadscentrum in 1985 opnam op de werelderfgoedlijst. Nadien rijden we terug naar ons hotel in Madrid. Vandaag rijden we circa 185 kilometer.

Op woensdag is er geen begeleide excursie. Zeg maar wat u wilt. Lekker naar het Plaza Mayor? Naar het operagebouw? Winkelen? Naar een museum? Of wordt het eindeloos tapas eten?

Op donderdag vliegen we terug naar Amsterdam.

Nog 8 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. Verder zijn drie diners bij de prijs inbegrepen. Voor de lunches zoeken we in gezamenlijk overleg restaurantjes of we kopen een picknick-lunch in.
 2. Er wordt gevlogen met KLM of Iberia. De vertrektijden zijn ongeveer een maand voor vertrek bekend.
 3. Groepsgrootte: maximaal 10 Twin-reizigers (inclusief 5 begeleiders) en daarnaast circa 30 mensen die rechtstreeks bij KRAS-reizen geboekt hebben.
 4. Er wordt tijdens deze vakantie in drie hotels overnacht: 2 nachten in Caranque, 1 nacht in Salamanca en 4 nachten Madrid.
 5. De reis gaat door indien bij Twin-travel 3 maanden voor vertrek minimaal 8 mensen (inclusief 4 begeleiders) geboekt hebben en de totale groepsgrootte 8 dagen voor vertrek minimaal 20 is.
 6. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet u voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursies veel gelopen. Kunt u niet meer zo snel en/of niet meer zo ver lopen, overlegt u dan met ons kantoor of deze vakantie geschikt is voor u.
 7. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 8. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 935 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 490 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 190 euro
– bij boeking na 1 februari: 100 euro per persoon, plus eventuele vluchttoeslag

Bij de prijs inbegrepen:
– vliegretour Amsterdam – Madrid met KLM of Iberia
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van 15 kilo
– hotelovernachtingen op 2-persoons kamers met badkamer op basis van logies/ontbijt
– drie diners (donderdag, vrijdag en zaterdag)
– vervoer per comfortabele touringcar
– Nederlandstalige reisleiding

Niet bij de reissom inbegrepen:
– lunches
– overige diners
– drankjes en overige consumpties
– entreekosten en kosten van verplichte stadsgidsen (reken op ongeveer 65 euro)
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

BERLIJN, 6-DAAGSE STEDENREIS

VAN ZONDAG 1 JULI TOT EN MET VRIJDAG 6 JULI

Berlijn is uitgestrekt, versnipperd en soms verwarrend. Haar gelaat heeft diepe groeven. De stad is geen klassieke schoonheid als Amsterdam, Parijs of Praag maar is ongelofelijk fascinerend. Wilt u Berlijn begrijpen, voelen en ervaren? Ga dan mee met deze stedenreis!

De Nederlandse stadsgidsen Peter Bijl, Tom Bergrath en Pieter Kuindersma wonen al jaren in Berlijn en hebben al tijdens twee Twin-reizen bewezen uitstekende gidsen te zijn om Twin-reizigers deze fantastische wereldstad te leren kennen.

Het globale programma van deze reis is:

Op zondag reizen we per trein naar Berlijn. Daar nemen we de U-bahn naar metrostation Nollendorfplatz. Vandaar lopen we in drie minuten naar Hotel Sachsenhof dat in een rustige straat staat. Het hotel is gevestigd in een traditioneel Berlijns wooncomplex. De ruime kamers zijn eenvoudig ingericht en hebben een moderne badkamer. ’s Ochtends wordt een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd; Koffie en thee zijn tot 20 uur gratis beschikbaar in het hotel. In de buurt van het hotel bevinden zich tal van cafés en restaurants..

Vanaf metrostation Nollendorfplatz kunnen we makkelijk naar de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Berlijn reizen omdat het station een knooppunt is van vier metrolijnen. Het wereldberoemde warenhuis KaDeWe en de winkelstraat Kurfürstendamm bevinden zich op twaalf minuten lopen van het hotel.

Als de trein volgens planning rijdt, dan gaan we zondagavond nog onder leiding van Peter, Tom of Pieter naar het Mauerpark waar het wemelt van vlooienmarktstandjes en straatmuzikanten en waar we ons kunnen uitleven in de openluchtkaraoke. In een relaxte setting als deze is Berlijn doorgaans op z’n mooist!

Op maandag, dinsdag en donderdag gaan we met één van de Nederlandse stadsgidsen op stap.

We gaan onder andere naar de Dienst Stadsontwikkeling waar een prachtige maquette van de stad én de belangrijkste gebouwen in miniatuur kunnen worden gevoeld. En verder naar de Brandenburger Tor, het Holocaust monument, de Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie.

En natuurlijk naar de alternatieve en ontspannen wijken Friedrichshain en Kreuzberg: multiculti, alternatief, creatief en met gezellige strandbarretjes. We komen er bijzondere culinaire plekken tegen en gaan naar de grootste skateboardhal van de stad.

Ook gaan we naar het verwoeste Anhalter Bahnhof, de sporen en de skatebanen van het Park Gleisdreieck, het Schwerbelästungskörper (het meest bizarre bouwwerk van de stad uit de nazi-tijd) en natuurlijk naar Tempelhof, dat ooit een luchthaven was en nu een levendig park is waar Berlijners van jong tot oud zich vermaken. En heerlijke plek om te chillen!

De stadswandelingen eindigen halverwege de middag. Er is dan nog wat tijd om iets te ondernemen. Shoppen? Lekker op een bankje in een park zitten? Naar de Gedächtniskirche? Naar het luxe KaDeWe-warenhuis? Alles kan! Waarschijnlijk zijn er verschillende wensen en daarom zal de groep die middagen in de regel opgesplitst worden.

Op woensdag gaan we zonder stadsgids op pad. Zeg maar wat u wilt: een museum bezoeken, nóg een keer naar iets waar u tijdens de stadswandeling bent geweest maar waar u nog een keer naar toe wilt, zeg het maar!

Op vrijdag reizen we vol heimwee per trein weer terug naar Nederland.

Nog 8 bijzonderheden over deze reis:

 1. Heeft u een OV-begeleiderskaart, dan ontvangt u 50 euro korting op de reissom. Wilt je bij boeking het nummer van de OV-begeleiderskaart doorgeven?
 2. Er wordt per rechtstreekse trein naar Berlijn gereisd. Er kan worden opgestapt in Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo.
 3. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. De lunches en diners zijn niet bij de prijs inbegrepen. Er zijn heel veel eetplekken in Berlijn en er is altijd iets betaalbaars te vinden.
 4. Groepsgrootte: maximaal 14 Twin-reizigers (incl. 7 begeleiders)
 5. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet u voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursies veel gelopen. Kunt u niet meer zo snel en/of niet meer zo ver lopen, overlegt u dan met ons kantoor of deze vakantie geschikt is voor u.
 6. indien deze vakantie op 1 februari nog niet is volgeboekt, dan zullen ziende reizigers (die bekend zijn met het karakter van de Twin-reizen) worden uitgenodigd om mee te gaan. Uiteraard zullen zij zich moeten houden aan het programma zoals dat gepubliceerd is én betalen zij de basis-reissom.
 7. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 8. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 795 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 400 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 130 euro
– bij boeking na 1 februari: 75 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– treinretour per internationale trein naar Berlijn
– 5 overnachtingen op 2-persoonskamers met badkamer
– 5 ontbijten
– openbaarvervoerkaart voor zes dagen
– 3 stadswandelingen onder leiding van een deskundige nederlandstalige stadsgids

Niet bij de reissom inbegrepen:
– treinretour naar opstapplaats in Nederland
– lunches en diners
– entreekosten
– annulerings- en/of reisverzekering

IERLAND, 8-DAAGSE GECOMBINEERDE EXCURSIEVAKANTIE MET OAD

VAN DONDERDAG 5 JULI TOT EN MET DONDERDAG 12 JULI

Tijdens deze fantastische rondreis gaan we naar de mooiste plaatsen van Ierland. Van de adembenemende Cliffs of Moher tot de gezellige stadjes Killarney en Galway en van het fascinerende maanlandschap van de Burren tot de schitterende uitzichten bij de Ring of Kerry. We sluiten de reis af met een een bezoek aan de Ierse hoofdstad Dublin.

Deze vakantie wordt uitgevoerd in samenwerking met OAD. Iets aanraken bij de bezienswaardigheden is niet altijd mogelijk, dus voor mensen die graag veel tastbaars hebben tijdens de excursies, is deze vakantie niet zo geschikt. Maar wie tevreden is met de verhalen, het “er-zijn”, het genieten van de sfeer, enzovoort, zal zeker genieten van deze mooie reis.

Het globale programma is:

Op donderdag vliegen we van Amsterdam naar Cork, waar we een stadsrondrit door de stad maken voordat we via een prachtige route richting Glengariff rijden. Daar stappen we op de boot naar de subtropische tuinen van Garinish Island. Vervolgens rijden we naar de omgeving van Killarney, Ierland’s meest populaire stadje, waar we de komende drie nachten verblijven.

Op vrijdag beginnen we de dag met een schitterende tocht over het schiereiland Beara. Het is een prachtig ongerept en niet toeristisch schiereiland met charmante dorpjes met vrolijk geschilderde huizen. We stoppen onder andere in het vissershaven Castletownbere. Daarna rijden we, bij goed weer, over de spectaculaire Healy Pass richting Kenmare. We komen langs Molls Gap en rijden door het prachtige Killarney National Park terug naar ons hotel bij Killarney.

Op zaterdag gaan we de schitterende Ring of Kerry verkennen. Tijdens deze prachtige route rijden we door groene dalen, langs indrukwekkende bergen, langs afwisselende kusten en door charmante dorpjes. Overal hebben we zicht op de Mcgillycuddy’s Reeks. Verder gaan we naar een ‘sheep dog’ demonstratie. We rijden weer terug door het Killarney National Park waar we een stop zullen maken bij het uitzichtpunt Ladies View. In Killarney maken we een rit door het Nationaal Park met paard-en-wagen, ook wel jaunting car genoemd. Vanavond wordt het diner niet in het hotel geserveerd, maar zoeken we een leuk restaurantje in het sfeervolle en gezellige stadje Killarney.

Op zondag verlaten we Killarney. We gaan eerst naar Muckross House, waar we zowel het landhuis als de prachtige tuinen gaan bekijken. De reis gaat verder naar het Bunratty Folk Park, een bijzonder openluchtmuseum, waar we een goed beeld krijgen van het 19e eeuwse leven in Ierland. Daarna rijden we naar Ennis waar we twee nachten zullen verblijven.

Op maandag gaan we per boot naar Inisheer, het kleinste en meest authentieke eiland van de Aran Islands. Op het eiland Inisheer wonen slechts 250 mensen en is Gaelic nog steeds de voertaal. Weer aangekomen op het vaste land rijden we naar één van de toeristische hoogtepunten van Ierland: de Cliffs of Moher. Bij deze meer dan 200 meter hoge kliffen boven de Atlantische Oceaan, kunnen we heerlijk uitwaaien.

Op dinsdag verlaten we Ennis en rijden we naar het kleine plaatsje Kilfenora waar we een bezoek brengen aan het Burren Center. Daar leren we alles over dit bijzondere natuurgebied. Daarna maken we een tocht door het fascinerende maanlandschap van de Burren. We zien hier ook de Poulnebrone Dolmen, een duizenden jaren oud graf. Hierna gaan we naar Galway, één van de gezelligste steden van Ierland. We hebben een paar uur de tijd om deze stad te verkennen en om er ergens iets te eten. In de avond rijden we naar het hotel in de omgeving van Galway waar we 1 nacht slapen.

Op woensdag rijden we verder naar Dublin. Onderweg maken we een stop bij de kloosterruïnes van Clonmacnoise. Hier staan de bekende ‘high crosses’. In Dublin maken we een stadstour langs onder andere het Trinity College (bekend van de wereldberoemde bibliotheek) en de St. Patricks Cathedral. Aansluitend is er nog tijd om in kleine groepjes te voet door de stad te dwalen en ergens te eten. Ga bijvoorbeeld eten in een pub, altijd leuk en gezellig! We verblijven één nacht in een hotel in het centrum van Dublin.

Op donderdagochtend hebben we nog de tijd om Dublin zelf te verkennen en de laatste souvenirs aan te schaffen. Wie wil kan naar de beroemde Guinness brouwerij (niet bij de prijs inbegrepen). Aansluitend rijden we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Nog 8 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. Daarnaast zijn vier diners bij de prijs inbegrepen. De lunches en overige diners worden in gezamenlijk overleg geregeld. Er zijn op de diverse plekken voldoende restaurantjes, dus er is altijd iets betaalbaars te vinden.
 2. Er wordt gevlogen met Aer Lingus. Voorlopige vertrektijd uit Amsterdam is 09.30 uur en de voorlopige aankomsttijd in Amsterdam na de terugvlucht is 16.15 uur. De definitieve vertrektijden zijn ongeveer een maand voor vertrek bekend.
 3. Groepsgrootte: maximaal 10 Twin-reizigers (inclusief 5 begeleiders) en daarnaast circa 30 mensen die rechtstreeks bij OAD-reizen geboekt hebben.
 4. Hoewel dit geen wandelvakantie is, moet u voor deze reis toch goed ter been zijn, want er wordt tijdens de excursies veel gelopen. Kunt u niet meer zo snel en/of niet meer zo ver lopen, overlegt u dan met ons kantoor of deze vakantie geschikt is voor u.
 5. De reis gaat door indien bij Twin-travel 3 maanden voor vertrek minimaal 8 mensen (inclusief 4 begeleiders) geboekt hebben en de totale groepsgrootte een week voor aanvang minimaal 25 is.
 6. Er wordt tijdens deze vakantie in vier hotels geslapen: 3 nachten in Killarney, 2 nachten in Ennis, 1 nacht in Galway en 1 nacht in Dublin.
 7. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 8. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 1175 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 630 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 200 euro
– bij boeking na 15 februari: 100 euro per persoon plus eventuele vluchttoeslag

Bij de prijs inbegrepen:
– vluchten Amsterdam – Cork en Dublin – Amsterdam met Aer Lingus
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– hotelovernachtingen op 2-persoons kamers met badkamer op basis van logies/ontbijt
– 4 diners
– vervoer per comfortabele touringcar
– Nederlandstalige reisleiding

Niet bij de reissom inbegrepen:
– lunches
– overige diners
– drankjes en overige consumpties
– entreekosten en kosten van verplichte stadsgidsen (reken op ongeveer 70 euro)
– optionele excursie naar Guinness-brouwerij (entree cica 18 euro)
– fooien
– reis- en annuleringsverzekering

SCHOORL, 3-DAAGS WANDELWEEKEND

VAN VRIJDAG 6 JULI TOT EN MET ZONDAG 9 JULI

Zee, zon, duin en bos doen de mens goed en laat Schoorl dat nu allemaal bieden. Een paar dagen in Schoorl en alle stress verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Het dorp Schoorl ligt tegen het Nationaal Park de Schoorlse Duinen aan, een gebied met de breedste en hoogste duinen van heel Nederland dat omringd wordt door dijken, weilanden en het bekende vogelreservaat ‘De Putten’ achter de Hondsbossche zeewering.

Het is al met al een perfecte plek om te wandelen. Heerlijk struinen langs het strand, uren dwalen door het grootste duingebied van de Nederlandse kust. Wie wil dat niet?

Het globale programma is als volgt:

We verzamelen vrijdagochtend rond 11 uur op het station van Alkmaar en nemen dan de bus naar Schoorl. Van de bushalte lopen we in een paar minuten naar Hotel Camperduin, dat op slechts 100 meter van zee staat.

De kamers van dit hotel bieden uitzicht op de polder achter de Hondsbossche Zeewering, op vogelreservaat de Putten en op het duingebied van Schoorl. U hoeft alleen maar uw raam te openen om de frisse zeelucht in te ademen! Het hotel beschikt verder over een restaurant en een ruim terras. Twin-travel verbleef al verschillende keren in dit hotel. Telkens tot grote tevredenheid van iedereen! Vrijdagmiddag maken we een wandeling van ongeveer 13 km.

Op zaterdag en zondag worden wandelingen van rond de 16 kilometer gemaakt.

Eén van de wandelingen is een wandeling uit de serie “Groene Wissels”. Liefhebbers van het weidse en vogelrijke Noord-Hollandse polderlandschap komen met deze wandeling goed aan hun trekken. Na de hoge Schoorlse Duinen gaan we de polders in, kuieren ongeveer een kilometer over de Hondsbossche Zeewering en gaan dan vanaf de Oude Schoorlse Zeedijk (een kilometerslange hoge grasdijk) van die polders genieten. Langs de Hargervaart, over gras- en landwegen en een rustig fietspad wandelen we door de Groeterpolder over het Groeterpad weer naar het hotel.

Op zondag nemen we op het eind van de middag de bus terug naar station Alkmaar, waarna ieder lekker uitgewaaid door de strand- en duinwandelingen weer zijns weegs gaat.

Nog 4 bijzonderheden over deze wandelvakantie:

 1. Deze vakantie wordt aangeboden op basis van halfpension, dus de diners en ontbijten zijn bij de prijs inbegrepen. Daarnaast worden 2 lunchpakketjes verstrekt.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 (incl. 8 begeleiders)
 3. Ervaring met het maken van wandelingen van 15 tot 17 kilometer is noodzakelijk.
 4. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt maximaal 300 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 280 euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 135 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 80 euro
– bij boeking na 1 maart: 50 euro per persoon.

Bij de reissom inbegrepen:
– 2 overnachtingen op een 2-persoonskamer met douche en toilet
– 2 diners, ontbijten en lunchpakketjes

Niet bij de prijs inbegrepen:
– busretour Alkmaar – Schoorl (OV-chipkaart verplicht!)
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

HOOFDSTUK 3: INFORMATIE OVER DE JONGERENVAKANTIE

SICILIË/ITALIË, 8-DAAGSE STRAND- EN EXCURSIEVAKANTIE VOOR JONGEREN

VAN DONDERDAG 5 JULI TOT EN MET DONDERDAG 12 JULI

Jongeren zijn op ál onze activiteiten welkom, maar we organiseren ook een vakantie die speciaal voor jongeren is die ongeveer tussen de 25 en 35 jaar oud zijn.

Na Griekenland, Turkije en Portugal wordt in 2018 een jongerenvakantie in Italië georganiseerd en wel op Sicilië.

Zon, prachtige stranden, de vulkaan Etna, bossen, heuvels, bergen, archeologische bezienswaardigheden, leuke stadjes, wijn en een traditionele keuken. Dat is Sicilië! Ga mee naar dit bijzondere eiland!

Natuurlijk is het heerlijk om van het strand en de zee te genieten, maar het is ook zeer de moeite waard om iets van Sicilië te ontdekken. En dat doen we met onze eigen groep, dus zonder ziende medetoeristen. We maken vier mooie en interessante excursies.

Het globale programma van deze vakantie is als volgt:

Op donderdag vliegen we in ongeveer 3 uur met Transavia van Amsterdam naar Catania, waarna we in ongeveer een uur naar Hotel Sporting Baia in Giardini Naxos rijden.

Dit gezellige plaatsje heeft een langgerekt en breed zandstrand dat aantrekkelijk is omdat het een langzaam aflopend strand is. Verder zijn er veel winkeltjes, restaurantjes en terrasjes.

Hotel Sporting Baia ligt aan een vrij rustige weg langs het strand. De kamers zijn eenvoudig, maar netjes ingericht en hebben allemaal een eigen badkamer.

Vlakbij Giardini Naxos ligt het stadje Taormina. Deze plaats ligt hoog boven de kust op een plateau en biedt een adembenemend uitzicht over de zee, de kustlijn en de Etna. Er is een mooi Grieks theater, dat gebouwd is in de 3e eeuw voor Christus. Het centrum van Taormina is gezellig met een wirwar aan straatjes en terrassen. Dit stadje is zeker een bezoek waard op de dagen dat we geen busexcursie maken.

Tijdens de vakantie maken we drie busexcursies: twee halvedag excursies en een excursie die de hele dag duurt. Op dit moment is nog niet bekend wanneer welke excursie wordt gemaakt, maar dit zijn ze:

Tijdens de eerste halvedag-excursie gaan we onder leiding van een nederlandstalige gids naar de Alcantara-kloof die op ongeveer 1 uur rijden van ons hotel ligt. Deze kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting in ongeveer 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het hele dal van Alcantara bedolven onder de lava. Vervolgens was er een aardbeving waardoor de lava splitste en de kloof ontstond. Door het water dat door de kloof stroomde hebben de rotswanden een natuurlijke glans gekregen wat een prachtig gezicht is om te zien. We dalen de kloof in per lift en kunnen daar de rivier voelen én de gladde wanden van de kloof. Wie wil kan de kloof een stukje inlopen. Voor de lunch zijn we weer terug in ons hotel.

Tijdens de tweede halvedag-excursie gaan we onder leiding van een nederlandstalige gids naar de nog steeds werkende vulkaan Etna oftewel de Mongibello, zoals de Sicilianen de Etna noemen. Deze vulkaan is 3323 m hoog. Halverwege de vulkaan, dat wil zeggen: op 1900 meter hoogte, maken we onder leiding van een gids een wandeling door het maanlandschap van as en puim van eerdere uitbarstingen. De gids vertelt daarbij allerlei wetenswaardigheden over de vulkaan. Wie wil kan met een kabelbaan nog hoger de vulkaan op maar dat is wel prijzig.

Op de terugweg naar het hotel stoppen we nog even bij één van de vele honingwinkeltjes om te proeven en te ruiken wat er allemaal met en van honing gemaakt kan worden. Rond lunchtijd zijn we terug bij het hotel.

Tijdens de heledag-excursie gaan we onder leiding van een nederlandstalige gids naar de stad Catania, die op een uur rijden van ons hotel ligt. Catania kent een lange geschiedenis. Het barokke historisch centrum van de stad Catania staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We beginnen ons bezoek aan Catania met een bezoek aan het “Tactile Museum Borges” in het blindeninstituut waar onder andere miniaturen staan van beroemde gebouwen, zoals de St.Pieter in Rome. Natuurlijk mogen alle miniatuur-gebouwen betast worden. Ook gaan we er naar een tuin met geurende Mediterrane planten. Als lunch krijgen we twee typisch Sicilaanse specialiteiten: een gevuld broodje en een gevuld rijstballetje. Na de lunchpauze maken we een stadswandeling. De stadswandeling eindigt met een bezoek aan de grote kathedraal van Catania. Na een boeiende dag rijden we op het eind van de middag terug naar ons hotel.

Op de andere dagen is er geen georganiseerde busexcursie. Relaxen? Lekker zwemmen? Zonnen? Naar Taormina? Je zegt het maar! De avond voor zo’n dag wordt geïnventariseerd wat je wensen voor de volgende dag zijn. Als er verschillende wensen zijn dan er worden eventueel kleine groepjes gemaakt. Met de wensen van begeleiders wordt zoveel mogelijk rekening gehouden, maar de wens van de slechtzienden en blinden reizigers gaat vóór.

Nog 5 bijzonderheden over deze reis:

 1. Deze reis wordt aangeboden op basis van logies/ontbijt. Het ontbijt wordt geserveerd in het hotel. Verder is de lunch tijdens de Catania-excursie bij de prijs inbegrepen. De overige lunches en de diners zijn niet bij de prijs inbegrepen en worden in onderling overleg geregeld.
 2. Groepsgrootte: maximaal 16 (incl. 8 begeleiders)
 3. Bij deze vakantie wordt gevlogen met een charter. De exacte vertrektijden zijn circa 1 week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat misschien vroeg vertrokken wordt of dat je laat terugkomt op Schiphol.
 4. Wie zich voor wil bereiden op deze vakantie kan reliëfkaarten en gesproken reisgidsen aanvragen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen in Den Haag: 070-338.15.00 / http://www.passendlezen.nl
 5. Bij het Vakantiesuppletiefonds van de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kan een aanvraag ingediend worden voor een tegemoetkoming in de meerkosten voor Twin-begeleiding. Per jaar wordt aan jongeren maximaal 350 euro per persoon verstrekt. Klik op http://www.lsbs.nl/aanvragen/particulier/aanvraagformulier-vakantiefonds om het aanvraagformulier te downloaden. Of vraag het aanvraagformulier aan op telefoonnummer: 0318 – 76.70.10

Reissom: 995 euro euro per persoon

Toeslagen:
– voor Twin-begeleiding (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt): 350 euro
– voor een 1-persoons kamer (beperkt beschikbaar): 150 euro
– bij boeking na 1 februari: 100 euro per persoon

Bij de reissom inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam – Catania met Transavia Airlines;
– luchthavenbelastingen, veiligheidstoeslagen en brandstoftoeslagen;
– vervoer van 1 stuk handbagage
– vervoer van 1 stuk ruimbagage van maximaal 15 kilo
– transfers tussen de luchthaven en het hotel
– overnachting op 2-persoons kamers met eigen badkamer
– 7 ontbijten
– 1 heledag en 2 halvedag busexcursies volgens programma
– nederlandstalige gids tijdens de 3 busexcursies
– lunch tijdens de excursie in Catania

Niet bij de reissom inbegrepen:
– diners
– overige lunches
– eventuele overige entree- en excursiekosten
– fooien
– drankjes en overige consumpties
– reis- en annuleringsverzekering

HOOFDSTUK 4: ANTWOORDEN OP 59 VEEL GESTELDE VRAGEN

Vraag 1: Wat doet Twin-travel?

De Stichting Twin-travel is een landelijke non-profit organisatie die jaarlijks circa 60 activiteiten organiseert voor mensen van alle leeftijden die blind of slechtziend zijn.

U kunt boeken mét of zonder eigen begeleider.

Er zijn dag-, weekend- en weekactiviteiten in binnen- en buitenland.

Vraag 2: Hoe lang bestaat Twin-travel al?

In het verleden werden er door verschillende organisaties activiteiten voor blinden en slechtzienden georganiseerd, en wel door: B&S-travel, de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden, de Federatie Ouders van Visueel Gehandi­capten en door de Nederlandse Christelijke Blindenbond. Om de krachten, de kennis én de financiële middelen te bundelen is per 1 januari 1995 de stichting Twin-travel opgericht.

Vraag 3: Wie werken er bij de Stichting Twin-travel?

Niemand. Het is voor de Stichting Twin-travel te riskant om iemand in loondienst te hebben, daarom zijn alle organisatorische en administratieve werkzaamheden uitbesteed aan Anneloes Maas Geesteranus, die tevens eigenaar is van reisburo GET-travel. Op die manier kan gebruik gemaakt worden van goedkope inkoopprijzen en een goede bereikbaarheid.

Het bestuur van de Stichting Twin-travel bestaat uit 4 vrijwilligers, waarvan er 2 een visuele beperking hebben. Een accountant controleert jaarlijks de financiën.

Maar het belangrijkst zijn natuurlijk de circa 450 begeleiders die jaarlijks actief zijn om onze reizigers een fijne tijd te bezorgen!

Vraag 4: Voor welke leeftijden organiseert Twin-travel activiteiten?

Voor de activiteiten gelden geen leeftijdsgrenzen. Iemand met een visuele beperking kan iedere activiteit boeken, mits die geschikt voor hem/haar is. Is iemand bijvoorbeeld minder goed ter been, dan raden wij hem/haar aan géén wandelvakantie of stedenreis te boeken. Maar iemand die 80 jaar is en zonder problemen 20 km. kan lopen, is van harte welkom op onze wandelvakanties!

Vraag 5: Wat voor soort mensen boeken er een vakantie bij Twin-travel?

Tijdens een activiteit van Twin-travel ontmoet u een gevarieerd gezel­schap: werkenden, alleenstaanden, ge­trouwden, ouderen, jongeren, blinden, slechtzienden, zeer slechtzienden, mensen die vanaf de geboorte visueel beperkt zijn, mensen die pas op latere leef­tijd blind of slechtziend zijn geworden, enz.

Veruit het grootste deel van de reizigers heeft een normale intelligen­tie; het komt echter ook voor dat er mensen met een licht verstandelijke handicap mee gaan.

Net als ziende mensen hebben ook mensen met een visuele beperking hun eigen karakter. De een is stil, de ander druk, de een is flexibel en de ander niet. Daar komt nog bij dat het accepteren van slechtziendheid of blindheid geen eenvoudige zaak is. Het gaat altijd gepaard met het inleveren van (werk)mogelijkheden en van zelfstandigheid. Kortom, een gevarieerd gezelschap, maar het zijn altijd mensen die zin in een fijne activiteit hebben!

Vraag 6: Welke mate van zelfstandigheid verwacht Twin-travel van mij?

Mensen met een visuele beperking die een Twin-travel-activiteit boeken, moeten redelijk zelfstandig zijn. Dat wil zeggen:
– dat u bij een vlieg-, bus- of treinreis zelf uw koffer kunt dragen op het vliegveld of het station;
– dat u in het hotel na enige instructie zelf de weg vindt van uw kamer naar de eetzaal of de receptie;
– dat u zelf uw koffer uit- en inpakt;
– dat u er zelf voor zorgt dat u op tijd opstaat;
– dat u zichzelf wast en aankleedt;
– dat u zelfstandig van het toilet gebruik kunt maken;
– dat u zelf uw brood kunt smeren als de begeleiders u het brood en het beleg hebben aangegeven.
– dat u een flexibele instelling heeft (bv. als uw medereizigers andere wensen hebben of een ander wandel- of langlauftempo hebben)
– dat u zich houdt aan belangrijke adviezen (bv. over bagage, over bergschoenen tijdens wandelvakanties, enz.)

en dat u zich houdt aan afspraken die gemaakt worden (bv. over verzameltijdstippen).

Vraag 7: Kan ik als ik naast mijn visuele handicap ook een geestelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke handicap heb?

Dat hangt van de activiteit af. Indien u naast een visuele handicap ook een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke handicap heeft, dan móet u dat bij boeking vermelden. Ook andere bijzonderheden omtrent uw gezondheid die aan de orde kunnen komen tijdens de activiteit (bv. eventuele epilepsie-aanvallen, hartstoornissen, allergieën, enz.) moet u bij boeking vermelden, ook indien hierom niet expliciet gevraagd wordt. Er kan dan overlegd worden of de uitgezochte activiteit geschikt voor u is.

Afhankelijk van de handicap en de gekozen reis, zullen wij uw boeking accepteren óf u adviseren een andere activiteit te boeken óf u adviseren een eigen begeleider mee te nemen óf u doorverwijzen naar een andere vakantieorganisatie.

Twin-travel behoudt zich het recht voor een boeking te weigeren, als de gewenste activiteit naar haar oordeel niet geschikt is. Mocht tijdens de reis blijken dat u belangrijke informatie niet heeft doorgege­ven, dan behoudt Twin-travel zich het recht voor de activiteit per direct te beëindigen. Alle daaruit volgende kosten (bv. reiskosten naar huis) zijn in dat geval voor uw rekening.

Vraag 8: Kan ik met Twin-travel mee als ik niet meer zo goed ter been ben?

Loopt u niet zo snel meer of kunt u niet meer zo lang achter elkaar lopen, dan adviseren we graag of de activiteit waarvoor u belangstelling heeft een goede keuze is. Eventueel adviseren we u een eigen begeleider mee te nemen, zodat u van het standaard-programma kunt afwijken als u dat wenst.

Vraag 9: Mag mijn geleidehond ook mee?

Twin-travel doet haar best om activiteiten te organiseren waar geleidehonden welkom zijn, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Dit kan 4 redenen hebben:

 1. tijdens tandemvakanties, excursiereizen en stedenreizen is het gezien het dagprogramma niet mogelijk;
 2. touroperators van internationale busreizen hebben besloten dat honden niet mee mogen;
 3. voor internationale nachttreinreizen moeten zeer hoge toeslagen betaald worden voor het meenemen van een hond.

en 4. in Nederland wordt het steeds moeilijker om betaalbare hotels te vinden waar we voor een groep een optie kunnen krijgen.

Als het gelukt is een geschikt hotel te vinden dat bereid is een optie te verlenen, dan moeten we er soms in berusten dat er geen geleidehonden welkom zijn. Deze gegevens plus het feit dat wij steeds vaker klachten van reizigers ontvangen over geleidehondgebruikers of over geleidehonden hebben ertoe geleid dat er:

 1. tijdens buitenlandse vakanties geen geleidehonden mee kunnen (een enkele uitzondering daargelaten)

en B. tijdens binnenlandse activiteiten soms honden kunnen worden meegenomen.

Zijn geleidehonden bij een dagactiviteit, weekend of week welkom, dan staat dat bij de betreffende tekst.

Soms vraagt het hotel voor het meenemen van een hond een toeslag.

Uiteraard geldt dat geleidehonden alleen mee kunnen als zij geen overlast zijn voor de groep of voor andere geleidehonden.

Bij wandel- en culturele dagen betekent dat het volgende:
– Geleidehonden mogen in de beugel of aan de lijn, maar moeten het tempo van de groep volgen.
– Geleidehonden mogen alleen los als de begeleider het veilig genoeg vindt. De hond moet weer worden aangelijnd als de begeleider vindt dat dat noodzakelijk is.
– In gebieden waarin honden aangelijnd moeten worden, moeten ook geleidehonden worden aangelijnd.
– In (natuur)gebieden waar honden verboden zijn, zijn ook geleidehonden verboden.

En natuurlijk geldt dat een geleidehondgebruiker zelf verantwoordelijk is voor de verzorging van de geleidehond.

Wilt u een geleidehond meenemen dan moet u dat bij boeking vermelden.

Vraag 10: Hoe lang duren de activiteiten?

Dat hangt van de bestemming af. In Nederland worden dagen, weekenden en weken georganiseerd. In Europese landen zijn het meestal vakanties van een week en gaan we verder weg (bv. naar Amerika of Azië), dan zijn het meestal reizen van twee à drie weken.

Er worden in Europa slechts bij uitzondering vakanties georganiseerd die langer dan een week duren, omdat de ervaring heeft geleerd dat het moeilijk is om daar voldoende begeleiders voor te vinden.

Vraag 11: Is Twin-travel aangesloten bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)?

Ja. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de in dit programma gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR.

De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen.

Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Indien u bij Twin-travel een reis boekt, dan zijn op de overeenkomst de voorwaarden van de garantieregeling van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), gevestigd te Rotterdam, Admiraliteitskade 40, 3063 ED, mede van toepassing. Deze voorwaarden liggen bij SGR ter inzage, zijn gedeponeerd ter Griffie van de rechtbank te Rotterdam en bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam, worden op verzoek aan SGR onverwijld kosteloos toegezonden en zijn te vinden op http://www.SGR.nl.

Vraag 12: Welke reisvoorwaarden hanteert de stichting Twin-travel?

De Stichting Twin-travel hanteert zowel voor mensen met een visuele beperking als voor begeleiders reisvoorwaarden.

Voor alle gevallen waarin de reisvoorwaarden van Twin-travel niet voorzien, gelden de reisvoorwaarden zoals geformuleerd door de reisorganisatie cq. het hotel waar de reis is ingekocht. Voor de gevallen waarin deze niet voorzien, worden de reisvoorwaarden zoals geformuleerd door de ANVR gehanteerd.

De reisvoorwaarden worden op verzoek toegestuurd.

Vraag 13: Krijgt Twin-travel subsidie?

Nee, helaas geven overheden en fondsenverstrekkers uit principe alleen geld voor kortlopende, en vaak eenmalige, projecten. Het organiseren van activiteiten is voor Twin-travel geen eenmalig project en daarom ontvangen wij geen subsidies.

Vraag 14: Hoe ziet de opbouw van de reissom er uit?

Twin-travel probeert tegen lage kosten het hele activiteitenprogramma te organiseren, de begeleiders te werven en te selecteren, de publiciteit te verzorgen, vakantieprogramma’s in aangepaste leesvorm te maken, enz. Jaarlijks kost dit circa 60.000 euro.

Iedereen die een activiteit boekt bij Twin-travel betaalt naast de kosten van hotel, vervoer, etc. een bijdrage aan deze organisatiekosten

Vraag 15: Hoeveel kost een Twin-travel-activiteit?

Dat hangt van de activiteit af. Bij de beschrijving van iedere activiteit wordt de basisprijs genoemd. Dit is de prijs die een slechtziende of blinde betaalt én tevens de prijs die de eventuele persoonlijk begeleider betaalt.

Boekt u zonder eigen begeleider, dan betaalt u een meerprijs voor een Twin-begeleider. Deze meerprijs staat ook bij iedere beschrijving.

Tevens wordt aangegeven wat bij de prijs is inbegrepen. Tenzij anders vermeld in de tekst zijn de volgende uitgaven niet bij de prijs inbegrepen: reiskosten tussen uw huis en het vakantieadres in Nederland of de verzamelplaats in Nederland, verzekeringen, excursies, entreegelden, lunches, fooien, consumpties en overige per­soonlijke uitgaven.

Vraag 16: Waarom betaal ik meer als ik zonder eigen begeleider boek?

Begeleiders betalen gemiddeld 50 % van hun eigen reis- en verblijfkosten. Touroperators en hoteliers moeten we echter álle reis-en verblijfkosten betalen. Het gedeelte dat begeleiders niet betalen, moet daarom betaald worden door de slechtzienden en blinden die zónder eigen begeleider boeken.

Vraag 17: Waarom betalen begeleiders gemiddeld maar 50% van de reis- en verblijfkosten?

Bij de meeste andere organisaties die vakanties voor gehandicapten of chronisch zieken organiseren gaan de begeleiders voor niets mee. Wij vinden het redelijk dat begeleiders een deel van de reis- en verblijfskosten zelf betalen, maar we moeten natuurlijk niet zó veel vragen, dat zich geen begeleiders meer aanmelden.

De ervaring heeft geleerd dat als we ongeveer 50 % van de kosten vragen, zich voldoende begeleiders aanmelden. Vragen we méér, dan melden zich te weinig begeleiders aan.

Vraag 18: Zijn Twin-travel-activiteiten duur?

Mensen met een visuele beperking die met een eigen begeleider boeken, betalen een marktconforme reissom. Dat wil zeggen dat ze ongeveer net zoveel betalen als zienden voor een vergelijkbare groepsreis betalen.

Boekt u zonder eigen begeleider, dan betaalt u natuurlijk meer dan een ziende voor een vergelijkbare vakantie betaalt omdat u er ook meer voor krijgt, namelijk een begeleider gedurende de gehele activiteit.

Vraag 19: Kan ik een gift overmaken aan Twin-travel?

Ja natuurlijk! U kunt uw gift overmaken op IBAN-nummer NL15 INGB 0006 8081 80 ten name van Twin-travel. Ook legaten zijn van harte welkom. Heeft u daar vragen over, neem dan contact op met het kantoor van Twin-travel.

Hoe meer giften en legaten we ontvangen, hoe goedkoper de Twin-activiteiten worden!

Vraag 20: Kan ik korting op de reissom krijgen als ik een minimum inkomen heb?

Niet bij Twin-travel, maar u kunt bij de Ooglijn in Utrecht (030-294.54.44) informatie krijgen over fondsen waarbij u een tegemoetkoming in de reiskosten kunt aanvragen.

Ook zijn er mogelijkheden de meerkosten voor Twin-begeleiding via de PGB-regeling vergoed te krijgen. Wij adviseren u contact op te nemen met Per Saldo, de vereniging van mensen met een PGB, die haar leden informatie en advies geeft over alles rond het PGB. Niet-leden kunnen eenmalig gratis advies krijgen. Het telefoonnummer van Per Saldo is 0900 – 742.48.57 (20 eurocent per minuut). De website van Per Saldo is: http://www.pgb.nl

Vraag 21: Krijg ik geld terug als slechtzienden/blinden korting op de entreeprijs krijgen?

Nee. Wordt een korting bedongen op de entreeprijs, dan komt dat ten goede aan de begeleiders én mensen met een visuele beperking. De ene keer wordt namelijk korting gegeven aan slechtzienden/blinden, de andere keer aan begeleiders.

Vraag 22: Betalen begeleiders hun eigen excursies?

Ja, maar als u een dure excursie wilt maken die een “gewone” toerist op de betreffende bestemming niet maakt (bv. een helikopterrondvlucht), dan mag u van de begeleider niet verwachten dat hij/zij daarvoor kosten maakt.

Vraag 23: Kan ik zonder eigen begeleider boeken?

Ja natuurlijk! Indien u met Twin-travel op reis wilt, dan hoeft u niet voor een eigen begeleider te zorgen, maar het mág wel.

Voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt, zorgt Twin-travel voor begeleiding. In de regel gaat er per slechtziende of blinde 1 begeleider mee. U krijgt echter geen vaste begeleider. Ieder dagdeel of iedere dag wordt u begeleid door een andere begeleider.

Vraag 24: Wat voor soort mensen gaan er als Twin-begeleiders mee?

Onze begeleiders zijn mensen die het belangrijk vinden dat ook mensen die slechtziend of blind zijn op vakantie kunnen. Ze zijn bereid er vrije dagen voor op te nemen en ze zijn bereid een deel van de reiskosten te betalen.

Daarnaast vinden ze het leuk om andere mensen te ontmoeten, samen mooie excursies of wandelingen te maken en waar nodig de helpende hand te bieden.

Vraag 25: Welke eisen stelt Twin-travel aan de begeleiders?

Twin-travel stelt geen diploma-eisen aan begeleiders, maar begeleiders moeten wél beschikken over:
– een goede licha­melijke én geeste­lijke conditie;
– een flexibele instelling;
– een behulpzame instelling (die NIET mag uitmonden in betutteling !);
– interesse in andere mensen, landen en culturen;
– enige kennis van de (toeristen)taal van het land.

Verder moeten begeleiders goed kunnen samenwerken met de andere begeleiders en de reisleider.

Begeleiders hoeven géén ervaring met mensen met een visuele beperking, met vakantiegroepen of op de vakantiebestemming te hebben, maar ervaring hiermee is wel een pré.

Twin-travel streeft ernaar activiteiten van een goede kwaliteit te organiseren. Dat betekent goede informatie vooraf, fatsoenlijke hotels, goede begeleiders, enz. Begeleiders die er bijvoorbeeld de kantjes vanaf lopen, die meer met zichzelf bezig zijn dan met anderen of die zich niet flexibel opstellen, passen daarom niet in de organisatie.

Vraag 26: Hoeveel begeleiders gaan er mee?

Dat is afhankelijk van de activiteit, maar in de regel gaat er voor iedere slechtziende/blinde één begeleider mee. Bij de uitgebreide beschrijving van de activiteiten wordt aangegeven hoeveel begeleiders en hoeveel mensen met een visuele beperking er mee kunnen.

Vraag 27: Door wie word ik begeleid?

Bij de Stichting Twin-travel worden de reizigers met een visuele beperking niet voor de gehele activiteit “toegewezen” aan een vaste begeleider.

Afhankelijk van het programma en de wensen van de reizigers, worden iedere dag (of ieder dagdeel) nieuwe “koppels” samen­ge­steld.

De ervaring heeft geleerd dat veel blinden/slechtzienden het niet prettig vinden als er een strak schema is waarop staat wie wanneer met wie loopt of als de reisleider de koppels bepaalt. Het is veel leuker als dat niet strak georganiseerd is.

Vraag 28: Hoe word ik begeleid?

Iedereen met een visuele beperking is anders. Wij geven begeleiders dan ook geen “gebruiksaanwijzing voor mensen met een visuele beperking”. Wij zeggen reizigers met een visuele beperking daarom altijd dat begeleiders niet aan het puntje van de neus van de slechtzienden en blinden kunnen zien op welke manier hij of zij begeleid kan of wil worden en dat ze begeleiders daar best wat aanwijzingen voor mogen geven. Blijf daarover dus communiceren. En geef het direct aan als u anders begeleid wilt worden. Het zou jammer zijn, als pas op het eind van de activiteit blijkt dat u de hele tijd anders begeleid had willen worden!

Vraag 29: Welke hulp mag ik van Twin-begeleiders verwachten?

U mag van Twin-begeleiders verwachten dat zij:
– u helpen bij het in/uitstappen van trein en bus
– u aangeven hoe de kamer en de badkamer er uit zien
– u helpen indien iets zoek is
– u helpen bij het kopen van souvenirs en brief­kaarten
– u helpen bij het schrijven van enkele briefkaarten
– u helpen bij het pinnen van geld

Daarnaast mag u van ze verwachten dat ze tijdens het fietsen, het lopen en het maken van excursies iets over de omgeving vertellen of de omgeving laten voelen.

Vraag 30: Wat kan ik niet verwachten van Twin-begeleiders?
– Twin-begeleiders zijn geen medische deskundigen, alhoewel sommige begeleiders wel een medische achtergrond hebben. Ze gaan echter niet mee ómdat ze verpleegkundige of arts zijn. Als u tijdens de vakantie medische hulp nodig heeft, dan wordt daarvoor een lokale arts geraadpleegd.
– Twin-begeleiders zijn geen historische gidsen die alles weten van een betreffend gebied. Sommige hebben weten als gevolg van hun werk of hobby wel meer over de natuur, de historie, de cultuurgeschiedenis, enz. Zo niet, dan hebben ze vaak een reisgids bij zich waaruit voorgelezen kan worden.
– Twin-begeleiders hoeven niet per se te taal van het land te spreken. Bij noodgevallen kan altijd teruggevallen worden op iemand die de taal wél goed spreekt. Dat kan een hostess zijn, iemand van de alarmcentrale, enz.
– Twin-begeleiders hebben geen onbeperkte energie. Dat betekent dat ze niet 24 uur per dag voor u klaar hoeven te staan. Ze hebben geen “recht” op vrije tijd, maar ze mogen na een dag lang begeleiden en hulp bieden ’s avonds wel een keer zeggen dat het even genoeg geweest is.

Vraag 31: Als ik ’s avonds wil stappen gaat er dan een begeleider met me mee?

Alleen als er een begeleider is die dat wil. Begeleiders zijn de hele dag actief en ze moeten voldoende rust hebben om de volgende dag óók weer actief te zijn. Ze hoeven daarom van Twin-travel niet ’s avonds wéér op pad te gaan.

Vraag 32: Melden zich veel mensen als begeleider aan?

We hebben een bestand van mensen die als begeleider mee gaan, maar ieder jaar vallen er mensen af. Bijvoorbeeld omdat ze een baan gevonden hebben met minder vakantiedagen of omdat het begeleiden is tegengevallen. We hebben daarom ieder jaar weer nieuwe begeleiders nodig. Meestal melden die zich “via-via” of via onze website aan.

Vraag 33: Gaat er ook een reisleider mee tijdens de Twin-activiteiten?

Tijdens alle activiteiten is een van de begeleiders tevens reisleider. De reisleider heeft dezelfde taak als een begeleider, maar hij is bovendien verantwoorde­lijk voor de algemene gang van zaken. Hij maakt een voorstel voor de kamerindeling, is het eerste aan­spreekpunt voor de hoteleigenaar, organiseert excur­sies, heeft eventueel contact met het kantoor van Twin-travel, enz. Maar… het is niet zo dat anderen daar niets mee te maken heb­ben. Tijdens de activiteit assisteren de begeleiders de reisleider waar nodig in het or­ganiseren en regelen. En ook slechtzienden en blinden mogen natuurlijk programmavoorstellen doen of een programmaonderdeel organiseren!

Vraag 34: Stel dat er vlak voor of tijdens de activiteit een begeleider wegens ziekte uitvalt, zorgt Twin-travel dan voor een vervangende begeleider?

Als er vlak voor de activiteit een begeleider wegens ziekte of een ander noodgeval uitvalt, dan zullen we er alles aan doen om een vervangende begeleider te vinden. Lukt dat niet, dan gaat er een begeleider minder mee. Het is niet anders. De andere begeleiders zullen hun uiterste best doen tóch voldoende begeleiding te bieden. Met wederzijds geven en nemen moet dat wel lukken. Er wordt geen korting op de reissom gegeven indien een begeleider op het laatste moment is uitgevallen.

Vraag 35: Kan ik ook een eigen begeleider meenemen?

Ja natuurlijk! Dat kan uw partner zijn, maar bijvoorbeeld ook een vriend(in) of een familie­lid. In dat geval spreken we van een “persoonlijk begeleider”.

Vraag 36: Wat verwacht Twin-travel van persoonlijk begeleiders?

Boekt u met een eigen begeleider, dan verwachten wij van hem of haar dat hij of zij goedziend is en u tijdens alle excursies, wandelingen, enz. begeleidt.

Deze persoonlijk begeleider hoeft geen andere reizigers met een visuele beperking te begeleiden.

U kunt geen beroep doen op de Twin-travel begeleiders, maar uiteraard wel op de Twin-reisleider.

Vraag 37: In wat voor soort accommodatie wordt overnacht en zijn de accommodaties aangepast voor reizigers met een visuele beperking?

Dat hangt van de activiteit af. Bij alle reisbeschrijvingen wordt aangegeven in wat voor soort accommodatie wordt overnacht (bv. in een hotel, een appartement of een groepsaccommodatie) en of de kamers een eigen badkamer hebben of dat het sanitair zich op de gang bevindt.

Twin-travel probeert altijd accommodaties te vinden die een goede prijs/kwaliteitverhouding hebben en die gunstig liggen. Wordt er bv. een stedenreis gemaakt, dan verdient een iets duurder, maar centraal gelegen hotel vaak de voorkeur boven een goedkoper hotel dat ver buiten het centrum ligt.

De meeste accommodaties zijn niet aangepast voor mensen met een visuele beperking, maar Twin-travel probeert altijd hotels te boeken die voor reizigers met een visuele beperking niet te moeilijk zijn. Er wordt altijd op de eerste dag een paar keer geoefend hoe men u van de hotelkamer bij de receptie of in de eetzaal komt.

Vraag 38: Met wie slaap ik op de kamer?

Voor aanvang van de vakantie wordt de kamerverdeling gemaakt. Daarbij worden in ieder geval vrouwen bij vrouwen en mannen bij mannen ingedeeld, tenzij het om “stellen” gaat.

Daarna wordt zoveel mogelijk getracht begeleiders bij begeleiders in te delen en reizigers met een visuele beperking bij reizigers met een visuele beperking. Het kán echter voorkomen dat u met een begeleider een kamer deelt, bijvoorbeeld als er een oneven aantal slechtzienden of blinden van uw geslacht aanwezig is

Vraag 39: Kan ik een 1-persoons kamer boeken?

Bij een aantal vakanties is het mogelijk tegen bijbetaling een 1-persoonskamer te boeken, maar het aantal 1-persoons kamers is vaak zeer beperkt omdat hoteliers niet veel 1-persoons kamers beschikbaar stellen. Wilt u graag een 1-persoons kamer hebben, dan moet u dus bijtijds boeken.

Vraag 40: Wordt er altijd in het hotel of het appartement gegeten?

Dat hangt van de vakantie af. Bij alle reisbeschrijvingen wordt aangegeven hoe het ontbijt, de lunch en het diner geregeld zijn en welke maaltijden bij de prijs zijn inbegrepen. Logies en ontbijt betekent: overnachting en ontbijt. Halfpension betekent: diner, overnachting en ontbijt. Volpension betekent: diner, overnachting, ontbijt en lunch. Soms bestaat de lunch uit lunchpakketjes of een picknick-lunch.

Vraag 41: Staat het programma altijd van te voren al vast?

Ook dat hangt van de activiteit af. Soms staat het programma van te voren vast en soms wordt het programma ter plekke gemaakt. Dat wordt bij iedere reisbeschrijving duidelijk vermeld.

Tijdens vakanties waarbij de excursies/uitstapjes in onderling overleg worden vastgesteld, zal de reisleider regelmatig inventariseren wat de wensen van de reizigers zijn. Het is immers niet noodzakelijk dat de hele groep gezamenlijk op pad gaat; het is ook mogelijk de groep op te splitsen.

Vraag 42: Worden alle excursies, tandemtochten en wandelingen in groepsverband gemaakt?

Dat hangt van de activiteit af.
– tijdens de excursievakanties en stedenreizen waarbij het programma niet van te voren vast staat, wordt de groep overdag opgesplitst. Op die manier kan zoveel mogelijk tegemoet gekomen worden aan ieders wensen;
– tijdens de gecombineerde excursievakanties worden de excursies meestal met de hele groep gemaakt;
– tijdens de tandemvakanties wordt meestal gefietst in groepjes van 3 à 4 tandems;
– tijdens de meeste wandelvakanties wordt met de hele groep gelopen. Alleen als de wandelconditie heel erg verschilt kan de groep opgesplitst worden in een groep die een langere en een groep die een kortere wandeling maakt.

Er wordt in de regel gezamenlijk ontbeten en gedineerd.

Vraag 43: Hoe worden de groepjes samengesteld als de groep opgesplitst wordt?

Wordt de groep opgesplitst (bv. tijdens een excursievakantie), dan informeert de reisleider van te voren (bv. de avond tevoren tijdens het eten) eerst wat de verschillende slechtzienden en blinden willen en vervolgens waar de voorkeur van de begeleiders naar uit gaat. Vervolgens worden de verschillende groepjes samengesteld. Omdat de wensen niet altijd precies overeenkomen, zullen begeleiders af en toe wat anders moeten doen dan ze het liefst willen, maar in goed overleg moet daar wel uitgekomen kunnen worden.

Vraag 44: Zijn alle excursies tijdens een excursievakantie aangepast?

De vakanties zijn in zekere mate aangepast voor slechtzienden en blinden, maar dit behoeft enige toelichting:

We bieden twee soorten excursievakanties aan:

 1. Excursievakanties die we helemaal zelf organiseren en waarbij geen zienden aanwezig zijn. Het programma staat vooraf niet vast, maar wordt ter plekke samengesteld aan de hand van uw wensen.
 2. Gecombineerde excursievakanties waarbij we insteken op een groepsreis van OAD-Reizen of De Jong Intravakanties en dus samen reizen met zienden. Tijdens deze vakanties worden vrijwel dagelijks busexcursies gemaakt. Deze excursievakanties zijn zodanig geselecteerd dat er voldoende excursies worden gemaakt die voor slechtzienden en blinden interessant kunnen zijn. Vakanties met alleen maar busritten door de natuur worden niet in het Twin-programma opgenomen.

Maar welke vorm u ook kiest: verwacht niet dat tijdens alle uitstapjes de museumvitrines opengaan en dat er overal maquettes zijn. Wél zullen de begeleiders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u op een andere manier zoveel mogelijk ervaart. Zo zullen begeleiders bijvoorbeeld vertellen hoe een gebouw eruit ziet of een stuk tekst over de geschiedenis voorlezen uit een reisgids. Ook wordt tijd besteed aan het betasten van beelden, deuren met houtsnijwerken, bijzondere planten. Verder spelen reuk (bloemen en kruiden) en smaak (lekker eten) natuurlijk een grote rol.

Vraag 45: Zijn alle wandelingen tijdens een wandelvakantie aangepast?

De wandelingen zijn in zekere mate aangepast voor slechtzienden en blinden, maar dit behoeft enige toelichting:

In het tijdschema is ingecalculeerd dat op makkelijke paden ongeveer net zo snel wordt gelopen als ziende groepen, maar dat bijvoorbeeld het oversteken van beekjes via stapstenen en het afdalen over een smal pad meer tijd kost dan bij ziende groepen. Tijdens de wandelingen wordt niet zo lang stilgestaan bij uitzichtpunten, maar er wordt des te meer tijd besteed aan andere zaken als het voelen van beelden, het ruiken van bloemen en kruiden, het voelen van bijzondere planten, het horen van verhalen over de lokale geschiedenis, enz.

Vraag 46: Mag ik ook iets anders doen dan in het gepubliceerde dag-tot-dag-programma staat?

Als u met een eigen begeleider geboekt heeft dan is dat geen probleem.

Heeft u niet met een eigen begeleider geboekt en wilt u een dag niet mee en heeft u die dag geen begeleider nodig, dan is dat ook geen probleem.

Wilt u van het programma afwijken (bijvoorbeeld winkelen in plaats van de gepubliceerde wandeling maken, een wandeling maken in plaats van de gepubliceerde excursie maken, een langere wandeling maken dan de gepubliceerde wandeling) dan kan dat alleen als er een begeleider is die diezelfde wens heeft. Als er geen begeleider is die geheel vrijwillig van het gepubliceerde programma af wil wijken, dan is een alternatief programma niet mogelijk.

Vraag 47: Worden er ook avondprogramma’s georganiseerd?

Nee, in de regel niet. Tijdens de meeste vakanties bestaat het avondprogramma uit: eten, nog wat napraten (bv. op een terrasje) en/of nog een klein blokje om lopen.

In de regel gaat iedereen op tijd naar bed zodat iedereen de volgende dag weer fit is om van alles te beleven.

Vraag 48: Wordt er tijdens de vakantie regelmatig een reizigersoverleg gehouden zodat ik kan melden waarover ik niet tevreden ben?

Nee, dat gebeurt alleen als er ernstige zaken besproken moeten worden.

U wordt verzocht uw op- en aanmerkingen te melden zodra het aan de orde is. U kunt dat doen bij de reisleider of bij één van de begeleiders.

Komt u pas op het eind van de vakantie (of zelfs pas na de vakantie) met uw op- en aanmerkingen, dan is er niets meer aan te doen !

Wordt uw opmerkingen niet naar tevredenheid opgelost, herhaalt u uw verzoek dan. Wordt het dan nóg niet opgelost, dan moet u met het kantoor van Twin-travel bellen.

Vraag 49: Hoe kan ik boeken voor een Twin-travel-activiteit?

U kunt telefonisch boeken. Bij boeking worden uw persoonlijke gegevens gevraagd, u kunt aangeven of u een reis- en/of annuleringsverzekering wenst, u kunt eventuele bijzonderheden doorgeven, enz.

Zodra deze gegevens genoteerd zijn is uw boeking definitief.

Vraag 50: Kan Twin-travel mijn boeking weigeren?

Ja. Stichting Twin-travel kan een boeking weigeren, bijvoorbeeld als de gekozen activiteit niet geschikt is voor u, als u zich tijdens een vorige activiteit heeft misdragen, als uw geleidehond zich misdragen heeft, als u bij herhaling uw rekeningen niet tijdig betaald heeft, enz.

Vraag 51: Hoe kan ik een geboekte Twin-travel-activiteit betalen?

Na boeking ontvangt u de boekingsbevestiging. De aanbetaling bedraagt 15 % van de reissom plus de premie voor de annuleringsverzekering en moet binnen 10 dagen na boeking worden voldaan. Het restantbedrag moet uiterlijk 8 weken voor vertrek voldaan zijn. De betalingsdata worden op de rekening vermeld. Voor het restantbedrag wordt geen aparte rekening verstuurd.

Heeft u een reis- en/of annuleringsverzekering afgesloten dan is de rekening tevens de polis. Bewaar de rekening daarom goed.

Vraag 52: Moet ik voor een vakantie in Nederland een reisverzekering afsluiten?

Dat is in de regel niet nodig. Geneeskundige kosten zijn waarschijnlijk voldoende verzekerd via uw zorgverzekeraar. Wilt u uw bagage verzekeren, dan kunt u een bagageverzekering afsluiten. Voor verloren of beschadigde bagage krijgt u echter de dagwaarde vergoed en niet de nieuwwaarde.

Vraag 53: Moet ik voor een buitenlandse vakantie een reisverzekering afsluiten?

Dat raden wij wel aan. Heeft u in het buitenland geneeskundige hulp nodig, dan bent u daarvoor op basis van uw zorgverzekering vaak niet voldoende verzekerd. Bovendien zijn de kosten van repatriëring, bagageverlies, enz. niet altijd inbegrepen in een zorgverzekering.

Wie een doorlopende reisverzekering heeft, hoeft natuurlijk niet nóg een reisverzekering af te sluiten.

De reisverzekering die u bij Twin-travel kunt afsluiten biedt o.a. de volgende dekking:
– assistentie van de Alarmcentrale
– alle geneeskundige kosten gemaakt buiten Nederland
– bagageverzekering: maximaal 3000 euro, eigen risico 50 euro

De premie voor een Europese reis bedraagt 1,77 euro per persoon per dag.

De premie voor werelddekking bedraagt 2,92 euro per persoon per dag.

De poliskosten voor het afsluiten van een reisverzekering bedragen 3,50 euro.

De polisvoorwaarden van de reisverzekering zenden wij u op verzoek toe.

Vraag 54: Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten en zo ja, wat kost dat?

Dat móet niet, maar het kán wel.

Indien u uw reis annuleert, betaalt u annuleringskosten; óók indien u nog geen aanbetaling heeft betaald. Hoe later u annuleert, hoe hoger de kosten.

Heeft u bij boeking een annuleringsverzekering afgesloten, dan kunt u de annuleringskos­ten bij de verzekeringsmaatschappij claimen. Of u de annuleringskosten terugkrijgt, hangt af van de reden waarom u annuleert.

De annuleringsverzekering die u bij Twin-travel kunt afsluiten kost 5,50 % van de reissom (exclusief assurantiebelasting van 21%) en biedt o.a. dekking bij annulering als gevolg van ernstige ziekte, echtscheiding en zwangerschap. Tevens biedt deze verzekering dekking voor niet-genoten reisdagen indien u bijvoorbeeld tijdens de vakantie in het ziekenhuis wordt opgenomen.

De poliskosten voor het afsluiten van een reisverzekering- en/of annuleringsverzekering bedragen 3,50 euro.

Over de poliskosten moet assurantiebelasting betaald worden. Die bedraagt in 2016 21%.

De polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering zenden wij u op verzoek toe.

Vraag 55: Hoe kan ik een geboekte activiteit annuleren?

Annuleren kan alleen telefonisch en nooit per e-mail of post.

Vraag 56: Wat moet ik betalen als ik geannuleerd heb?

Indien een activiteit geannuleerd wordt, dan zijn annuleringskosten verschuldigd, ook indien de aanbetaling en/of het restantbedrag nog niet (geheel) zijn voldaan. De annuleringskosten bedragen:
– tot en met 57 dagen voor vertrek: 15 % van de reissom
– op de 56ste tot en met de 29ste dag voor vertrek: 30 % van de reissom
– op de 28ste tot en met de 15de dag voor vertrek: 50 % van de reissom
– op de 14de tot en met de 8ste dag voor vertrek: 75 % van de reissom
– op de 7de tot en met de dag voor vertrek: 90 % van de reissom
– op de dag van vertrek of later: 100 % van de reissom

In alle gevallen geldt een minimum van 25 euro.

De annuleringskosten kunnen vermeerderd worden met de toeslag voor een 1-persoons kamer die door uw kamergenoot betaald moet worden.

Heeft u bij boeking een annuleringsverzekering afgesloten, dan kunt u deze annuleringskosten bij de verzekeringsmaatschappij claimen. Óf u de annuleringskosten terugkrijgt, hangt af van de reden waarom u annuleert en wordt beoordeeld door de verzekeringsmaatschappij.

Vraag 57: Wanneer krijg ik de laatste informatie over de geboekte activiteit?

De laatste informatie over de geboekte vakantie, ontvangt u circa 2 weken voor vertrek per e-mail, in kleinletterdruk of in grootletterdruk. Hierin staat wie er mee gaan, wat u mee moet nemen, waar verzameld wordt, hoe laat u vertrekt, enz.

Vraag 58: Komt de vakantiegroep voor vertrek nog bij elkaar?

Nee. Wij begrijpen dat iedereen heel erg benieuwd is naar de reisgenoten, maar het is ondoenlijk om iedereen op hetzelfde moment op dezelfde plek bij elkaar te krijgen.

Ook de begeleiders komen voor vertrek niet bij elkaar om bijvoorbeeld het programma voor te bereiden.

Vraag 59: Zijn er nog andere organisaties die activiteiten voor blinden en slechtzienden organiseren ?

Ja, er zijn nog 3 organisaties die enkele vakanties organiseren voor blinden en slechtzienden:
– Vakantiecentrum Dennenheul (http://www.dennenheul.nl) organiseert vakanties in Ermelo.
– De Nederlandse Visueel Gehandicapten Ski Vereniging (http://www.nvsv.nl) organiseert langlauf- en skivakanties.
– Stichting KUBES (http://www.kubes.nl) organiseert dagtochten en weekenden op het gebied van kunst en cultuur.

HOOFDSTUK 5: REISVOORWAARDEN VAN DE STICHTING TWIN-TRAVEL

ARTIKEL 1. AANMELDING EN BETALING

 1. Reizigers (waaronder begeleiders) kunnen zich telefonisch opgeven. Bij boeking worden uw persoonlijke gegevens gevraagd, u kunt aangeven of u een reis- en/of annuleringsverzekering wenst, u kunt eventuele bijzonderheden doorgeven, enz.

Stichting Twin-travel kan een boeking weigeren, bijvoorbeeld als iemand zich tijdens een vorige vakantie heeft misdragen, indien zijn of haar geleidehond zich misdragen heeft of wanneer een rekening niet of niet geheel betaald is, enz.

 1. Na boeking ontvangt u de boekingsbevestiging. De aanbetaling bedraagt 15 % van de reissom plus de premie voor de annuleringsverzekering en moet binnen 10 dagen na boeking worden voldaan, het restantbedrag moet uiterlijk 8 weken voor vertrek voldaan zijn. De betalingsdata worden op de rekening vermeld. Voor het restantbedrag wordt geen aparte rekening verstuurd.
 2. Alle kosten die wij moeten maken om ons toekomende gelden te innen zullen worden verhaald op de desbetreffende reiziger.

ARTIKEL 2. REISSOM

 1. De gepubliceerde reissom geldt per persoon en omvat alleen de diensten en voorzieningen zoals in het programma gepubliceerd.

Kennelijke fouten en vergissingen in een publicatie binden ons niet. Bij de beschrijving van iedere vakantie is vermeld welke voorzieningen in de reissom zijn inbegrepen.

 1. Bij uitzondering kan een correctie op de reissom noodzakelijk zijn voor zover deze bij het samenstellen van het programma nog niet definitief bekend was (bijvoorbeeld ten gevolge van sterke koerswijzigingen of aanpassingen van de vliegprijs). De reiziger wordt hiervan tijdig op de hoogte gesteld en mag dan kosteloos annuleren.

ARTIKEL 3. ANNULERING DOOR DE REIZIGER

 1. Annulering kan uitsluitend telefonisch geschieden en nooit per post, email, fax of antwoordapparaat.
 2. Indien een activiteit geannuleerd wordt, dan zijn annuleringskosten verschuldigd, ook indien de aanbetaling en/of het restantbedrag nog niet (geheel) zijn voldaan. De annuleringskosten bedragen:

– tot en met 57 dagen voor vertrek: 15 % van de reissom
– op de 56ste tot en met de 29ste dag voor vertrek: 30 % van de reissom
– op de 28ste tot en met de 15de dag voor vertrek: 50 % van de reissom
– op de 14de tot en met de 8ste dag voor vertrek: 75 % van de reissom
– op de 7de tot en met de dag voor vertrek: 90 % van de reissom
– op de dag van vertrek of later: 100 % van de reissom

In alle gevallen geldt een minimum van 25 euro.

ARTIKEL 4. ONVOLDOENDE DEELNAME BIJ GROEPSREIZEN

De Stichting Twin-travel en/of de reisorganisator waarbij de reis is ingekocht behouden zich het recht voor om bij onvoldoende deelname een reis te annuleren. Reeds betaalde reissommen (incl. premies voor verzekeringen) worden in dat geval in zijn geheel gerestitueerd.

ARTIKEL 5. VERZEKERINGEN

Reizigers die naar het buitenland gaan wordt met klem geadviseerd een reisverzekering af te sluiten die voldoende dekking geeft voor geneeskundige kosten in het buitenland en buitengewone kosten (o.a. repatriëringkosten). Het afsluiten van een annuleringsverzekering wordt aangeraden.

ARTIKEL 6. REISDOKUMENTEN

Een reiziger die naar het buitenland gaat dient bij vertrek in het bezit te zijn van alle benodigde documenten (geldig paspoort, visum, etc.). Indien hij of zij de reis bij gebrek aan de benodigde documenten niet of niet geheel kan meemaken, zijn alle daaraan verbonden kosten voor zijn of haar rekening.

ARTIKEL 7. TUSSENTIJDSE BEËINDIGING EN/OF WIJZIGING VAN DE REIS

 1. Indien een reiziger tijdens de vakantie afziet van verdere deelname, dan zijn de kosten en de gevolgen hiervan voor eigen rekening cq. verantwoording. Stichting Twin-travel zal in dit geval geen restitutie van de reissom verlenen.
 2. Aanwijzingen van de Stichting Twin-travel en/of van de reisleider van de reis dienen door de reizigers te worden opgevolgd. Indien een reiziger hieraan geen gevolg geeft, kan de reisleider hem/haar uitsluiten van verdere deelname aan de reis. Ook kan een reiziger van verdere deelname worden uitgesloten indien hij/zij hinder of overlast oplevert die het welslagen van een reis bemoeilijkt. Alle kosten die hiervan het gevolg zijn, zijn voor rekening van de reiziger. Stichting Twin-travel zal in dit geval geen restitutie van (een deel van) de reissom verlenen.
 3. De reisleider kan het reisschema ter plaatse wijzigen indien hij/zij van mening is dat de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Stichting Twin-travel zal in dit geval geen restitutie van de reissom verlenen.

ARTIKEL 8. AANSPRAKELIJKHEID VAN DE REISORGANISATIE

 1. Stichting Twin-travel is aansprakelijk voor de goede uitvoering van de uit de reisovereenkomst voortvloeiende verplichtingen. De uitvoering van de reisovereenkomst dient mede te worden beoordeeld aan de hand van de gebruiken, de stand der techniek en de beperkingen en gewoonten die de betreffende bestemming en het karakter van de reis met zich meebrengen.
 2. Stichting Twin-travel aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of letsel, geleden door reizigers, door welke oorzaak dan ook en door wie dan ook toegebracht. Evenmin is de stichting Twin-travel aansprakelijk voor verlies, diefstal of beschadiging van eigendommen (waaronder geld).

Deze uitsluiting van elke aansprakelijkheid geldt mede ten behoeve van de medewerkers, reisleiders, begeleiders en vrijwilligers van de stichting Twin-travel en van organisaties en personen waarmee tijdens de reizen wordt samengewerkt.

 1. De stichting Twin-travel is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van :
 2. de gezondheid van de reiziger
 3. handelingen van niet direct bij de uitvoering betrokken derden
 4. omstandigheden die niet te wijten zijn aan de schuld van de reisorganisator (bijvoorbeeld vluchtvertragingen)
 5. De stichting Twin-travel aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade waarvoor een reis- en/of annuleringsverzekering dekking pleegt te verschaffen.

ARTIKEL 9. CONDITIE, GEZONDHEID EN UITRUSTING

De stichting Twin-travel verwacht van reizigers een grote mate van zelfstandigheid, dat wil zeggen dat een reiziger onder andere:
– bij een vlieg-, bus- of treinreis zelf zijn/haar koffer kan dragen op het vliegveld of het station;
– in het hotel na enige instructie zelf de weg vindt;
– zelf de koffer uit- en inpakt;
– er zelf voor zorgt dat hij/zij op tijd opstaat;
– zich zelf wast en aankleedt;
– zelfstandig van het toilet gebruik kan maken;
– zelf brood smeert als de begeleiders het brood en het beleg hebben aangegeven;
– een flexibele instelling moet hebben (bijvoorbeeld als medereizigers andere wensen hebben of een ander wandel- of fietstempo hebben);

De stichting Twin-travel is op geen enkele manier verantwoordelijk voor het tekort schieten van de lichamelijke en/of geestelijke conditie van de reizigers.

ARTIKEL 10. KLACHTEN

Eventuele klachten over de uitvoering van de reis dienen tijdens de vakantie aan de reisleider te worden gemeld. Indien de klacht door de reisleider niet naar tevredenheid wordt opgelost, dan dient contact opgenomen te worden met het kantoor van Twin-travel.

Indien de klacht door het kantoor van Twin-travel tijdens de vakantie niet naar tevredenheid wordt opgelost, dan kan tot 1 maand na beëindiging van de vakantie een schriftelijke klacht worden ingediend.

ARTIKEL 11. OVERIGE

Voor gevallen waarin deze reisvoorwaarden niet voorzien, gelden de reisvoorwaarden van de touroperator en/of hotelier waarbij de betreffende reis is ingekocht. Indien de boekingsvoorwaarden van de touroperator en/of hotelier niet van toepassing zijn, dan worden de ANVR-voorwaarden gehanteerd. Alle voorwaarden worden op aanvraag toegestuurd.

HOOFDSTUK 6: REAKTIES VAN REIZIGERS

Sommige mensen vragen zich af wat ze er aan hebben om op vakantie te gaan als ze niet alles of niets meer kunnen zien. Anderen vragen zich af of de vakanties van Twin-travel wel leuk zijn. Onderstaand een aantal reacties van reizigers.

Daan Rutgers schrijft:

Everyone’s a Twinner!!

Je kent dat wel, zo’n vakantie waarin je de enige visueel gehandicapte medereiziger bent. Je wordt buitengesloten omdat de rest van de groep niet met je om kan gaan, of je wordt juist heel erg betutteld. Excursies en museumbezoeken zijn voor jou niet interessant omdat je vrijwel niets mag aanraken, en ook aan andere activiteiten kun je niet meedoen i.v.m. je beperking.

Maar wie met Twin Travel op vakantie gaat, hoeft zich daarover absoluut geen zorgen te maken. Mijn ervaring is dat je al snel wordt opgenomen in de groep, simpelweg omdat we allemaal een visuele beperking hebben en in mijn geval, ongeveer van dezelfde leeftijd zijn.

Ook wat de begeleiding betreft zit het wel goed. Begeleiders helpen je waar nodig, maar niet op een betuttelende manier. Dat noem ik nou vakantie vieren!

Juliette Moeyersoms-Smit schrijft:

Reizen met Twin-travel betekent kennismaken met andere visueel beperkte mensen en daarnaast een grote verscheidenheid aan begeleiders/-sters. Het reizenaanbod is al even gevarieerd, zowel wat bestemming als soort betreft. Omdat je steeds een duo vormt, kan heel vaak aan je persoonlijke wensen worden voldaan. Zeker als er een specifieke Twin-vakantie wordt georganiseerd, kunnen de bezienswaardigheden in aangepast tempo resp. op eigen wijze worden waargenomen. Allemaal aspecten die mij als zeer slechtziende, al meer dan 20 jaar geleden deden besluiten met deze club er op uit te trekken: eerst in gezelschap van een blinde echtgenoot, vervolgens een aantal jaren alleen en inmiddels met mijn ziende man als persoonlijk begeleider. Ja, ook dat is mogelijk bij Twin-travel. Mooi toch, als een partner eveneens een weekje geniet zonder organisatorische beslommeringen? Kortom: Ik heb aan elke periode al veel goede herinneringen.

Arnold van den Bungelaar schrijft:

Er leiden vele wegen naar Rome. Zo zijn er ook vele manieren om op vakantie te gaan. Op vakantie met familie en vrienden is heel erg leuk en dat zal ik zeker ook blijven doen. Toch voelde ik als alleenstaande ook de behoefte niet altijd afhankelijk van hun te zijn. Tevens leek het mij wel leuk nieuwe mensen te leren kennen , zowel medereizigers als begeleiders. Daar kwam nog bij dat ik graag nog iets van de wereld wel zien.

Ik ken Twin-Travel al jaren en had eigenlijk alleen maar positieve ervaringen gehoord. Wat mij enigszins afschrikte waren de prijzen van de reizen. In 2012 heb ik toch maar besloten een reis te boeken. Het werd een 8-daagse excursievakantie naar Zakynthos (Grieks eiland)

Deze reis was een eyeopener: Dit is wat ik zocht! Lekker ontspannen op vakantie, gezellige deelnemers en super begeleiders. Veel van de excursies waren inclusief, zo ook het heerlijke eten. Het geld dik en dubbel waard!

Op de laatste dag van de vakantie kreeg ik een e-mail van Twin-travel over de reis naar Thailand in 2013. Ik heb direct gereageerd! Bovendien heb ik toen ook nog snel geboekt voor de reis naar Kreta in september 2012. Daarvoor had al een aantal deelnemers en begeleiders geboekt die ook op Zakynthos waren. Als je toch bezig bent…. Ook deze vakantie was weer helemaal geweldig.

Ik zie al weer erg uit naar volgend jaar. Met de reis naar Thailand gaat een lang gekoesterde wens in vervulling een Aziatisch land te bereizen.

Een nieuwe uitdaging.

Wordt vervolgd!

Helma van der Boom schrijft:

Toen ik nog op de basisschool zat, zei ik het al: “Later als ik groot ben, wil ik de hele wereld zien.” Nu, 25 jaar en even zoveel bezochte landen later, ben ik met zeer uiteenlopende gezelschappen en zelfs een aantal keer alleen op reis geweest. De enige reizen waarin ik echt ontspannen van de reis heb kunnen genieten en niet op mijn tenen hoefde te lopen, zijn de reizen met Twin-travel. Mede dankzij Twin-travel heb ik al heel wat bijzondere reizen gemaakt, ben ik met indrukwekkende excursies mee geweest en heb ik onvergetelijke avonturen beleefd. Ik heb een paar dagwandelingen meegemaakt, maar mijn grote voorkeur gaat uit naar excursievakanties en dan het liefst met een groep die alleen uit Twinners (begeleiders en deelnemers) bestaat.

Waarom Twin-travel? Twin zorgt voor fantastische begeleiders die mij – zeer slechtziend – vertellen wat er om ons heen te zien is, mij wijzen op bijzondere details die ik anders nooit zou hebben gezien en helpen met foto’s nemen. Het bijzonderste van de Twingroepen is dat er zo snel een vertrouwde en ons-kent-ons sfeer ontstaat tussen begeleiders en reizigers. Bij de combireizen zijn medereizigers vaak verrast als ze horen dat de Twinners elkaar bij het begin van de reis hebben leren kennen of elkaar kennen van andere Twinvakanties. Soms lijken Twinvakanties ook wel op een reünie van eerdere reizen.

Veel reizen heb ik samen met mijn vriend – François van de Laar, blind – gemaakt. Wij vinden het fijn dat wij tijdens de Twinvakanties elk een begeleider hebben. François heeft een goede Twin-begeleider en ik hoef niet steeds het uiterste te vragen van mijn ogen. We zijn samen met vakantie, maar soms zien we elkaar nauwelijks overdag en moeten we ’s avonds op de hotelkamer echt bijpraten!

Mijn eerste reis was met de voorloper van Twin Travel, B&S Travel. In 1994 ben ik met een jongerenreis een week gaan wandelen in Oostenrijk. Ik had nog nooit zo’n lange busreis gemaakt, hoge bergen gezien en in de zomer in de sneeuw gestaan. In 1995 ging ik, eveneens met een jongerenreis, mee met de stedenreis naar Parijs en Versailles.

In 2000 wilden een vriendin en ik samen met vakantie naar Cyprus. We waren nog nooit samen op reis geweest en we wilden onze waardevolle vriendschap niet op de proef stellen. Twin-travel bood uitkomst. Eenmaal op Cyprus trokken de vriendin en een groepsgenoot elkaar zoveel aan dat ze vanaf die reis samen door het leven gaan. Een prachtige herinnering aan een leuke reis. Wij zijn nog steeds vriendinnen en de reis naar Portugal staat nog steeds op ons verlanglijstje.

In 2002 ging ik met andere vrienden op rondreis van Moskou naar St. Petersburg. In 2003 ging ik met dezelfde vrienden op rondreis naar Portugal. De eerste keer dat ik niet alleen naar Portugal ging. In Fátima kwam ik één van de nonnen uit het huis waar ik tijdens mijn stage heb gewoond, tegen.

Vanaf 2005 ga ik jaarlijks mee met Twin-travel, meestal met François, maar soms ook wel alleen of met een vriendin als François niet mee kan of wil. Bestemmingen die ik heb bezocht zijn Venetië, Hongarije, Gran Canaria (waar we op 1e Kerstdag in zee zwommen!), Egypte (waar ik ondanks ziekte genoten heb van zoveel moois en indrukwekkends), Malta, Noorwegen (met een chauffeur die het als cabaretier heel goed zou doen en met zijn verhalen over trollen, de omgeving en eigen belevenissen een feest maakte van de lange busreizen), Algarve, de kaasmarkt in Alkmaar, Berlijn, nog een keer naar Portugal, Krakau (met indrukwekkende bezoeken aan een zoutmijn en Auschwitz en Birkenau), Sicilië (van zwemmen in de zee tot sneeuwballen gooien bovenop de Etna), Oekraïne, dagtocht naar Nijmegen en tot slot het Azorese eiland São Miguel.

Wij hebben aan alle reizen mooie en goede herinneringen en onze reishonger is nog lang niet gestild. Ik droom van een reis naar Brazilië, maar in Europa is er ook nog genoeg moois te zien wat ik nog niet heb gezien. Reikhalzend kijken wij altijd weer uit het nieuwe reisprogramma van Twin-travel!! Met Twin-travel is het pas echt vakantie!

Jan Huybers schrijft:

In 2012 heb ik met mijn vrouw voor de eerste keer deelgenomen aan een vakantie van Twin-travel. We gingen naar Kreta en hebben het reuze gezellig gehad. De dagen vlogen om. De excursies die Twin Travel voor ons had samengesteld waren meer dan de moeite waard. Heel veel bezienswaardigheden en een voortreffelijke gids, die ons alles in onze moedertaal wist te vertellen. In de tavernes die zij voor ons had gereserveerd, waren de lunches in een woord geweldig goed.

We hebben volop genoten van het prachtige eiland!

Hulde aan Wim, onze reisleider, en aan de begeleiders. Ze hadden het prima voor elkaar. Nogmaals dank hiervoor!!!

En wat Twin Travel betreft ik weet nu al dat wij volgend jaar weer mee gaan met minimaal een reis. Bij de lotgenoten die ik tegen kom zal ik zeer zeker de

Stichting Twin-travel aanbevelen. Hopelijk kunnen we nog lang van Twin genieten!

Meer reacties van reizigers staan op onze website: http://www.twintravel.nl en op de Facebook-pagina: http://www.facebook.com/StichtingTwinTravel

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. NL 06/01/19: Kerstcircus Haarlem ook voor blinden14-12-2018 10:12:46
 2. NL 16/02/19: Ermelo – Schaakworkshop voor visueel beperkten13-12-2018 05:12:28
 3. NL 29/12/18: Amsterdam – Tentoonstelling Kerststallen11-12-2018 07:12:56
 4. NL 17/01/19: Rotterdam – Blind vertrouwen op succes10-12-2018 01:12:47
 5. NL 09/01/19: Rotterdam – Gratis open les Blinde liefde voor salsa05-12-2018 10:12:21
 6. NL 22/12/18: Leiden – Basketbalwedstrijd van Zorg en Zekerheid voor blinden en slechtzienden04-12-2018 06:12:59
 7. NL 25/01/19: Middelburg – Themabijeenkomst MaculaVereniging over haptonomie en energie01-12-2018 06:12:39
 8. NL 04/05/19: Almere – Tandemtocht voor blinden en slechtzienden29-11-2018 09:11:02
 9. NL 04/01/19: Haarlem – Kerstcircus Haarlem met live audiodescriptie23-11-2018 08:11:41
 10. NL 07/03/19: Ontmoetingsdag InZicht – Psychische impact van visuele beperking23-11-2018 08:11:52
 11. NL 15/12/18: Zeist – Zilver Voel- en Beleefdag bij Bartiméus21-11-2018 07:11:02
 12. NL 16/12/18: Amsterdam – Rondleiding door het Rijksmuseum voor blinden en slechtzienden21-11-2018 06:11:55
 13. NL 14/12/18: Bibliotheek Heemskerk – Visio inloopspreekuur over visuele beperking16-11-2018 07:11:44
 14. NL 06/01/19: Heerlen – Soof de Musical met audiodescriptie15-11-2018 10:11:18
 15. NL 18/11 – 08/12/18: Apeldoorn – Baanwielrennen jouw nieuwe sport?13-11-2018 11:11:59
 16. NL 23/11/18 – 06/01/19: Zeist – Seeing The Unseen13-11-2018 11:11:32
 17. NL 22-26/07/19: Bakkeveen – Doofblinden Kamp12-11-2018 07:11:24
 18. NL 14/12/18: Apeldoorn – Apeldoorn: Alle ins en outs van televisie kijken09-11-2018 09:11:52
 19. NL 21/01/19: Sittard-Geleen – Zelfstandig op pad in het donker als u slechtziend bent09-11-2018 09:11:56
 20. NL 15/12/18 – 02/02/19 – Bezoek doldwaze winterkomedie met blindentolk Alone@home in Oosterhout, Utrecht of Groningen08-11-2018 07:11:16
 21. NL 22/12/18: Zwolle – Tandemen en volleybalwedstrijd met uitleg22-10-2018 10:10:38
 22. NL 17/04/19: Katwijk aan Zee – Saton Optiek en Koninklijke Visio slaan de handen ineen17-10-2018 05:10:47
 23. NL 03/03/19: Eindhoven – Schaatsen voor visueel gehandicapten16-10-2018 05:10:40
 24. NL 03/02/19: Eindhoven – Schaatsen voor visueel gehandicapten16-10-2018 05:10:45
 25. NL 06/01/19: Eindhoven – Schaatsen voor visueel gehandicapten16-10-2018 05:10:23
 26. NL 17/04/19: Katwijk aan Zee – Ontspannen blijven lezen, ook als het zicht minder is05-10-2018 06:10:18
 27. NL 15-16/03/19: Utrecht – ZieZo-beurs voor blinden en slechtzienden05-10-2018 06:10:34
 28. NL 04/01/19: Haarlem-Schalkwijk – Circusvoorstelling voor Blinden03-10-2018 06:10:50
 29. NL 19/01/19: Utrecht – Symposium ‘Als horen en zien je vergaan’25-09-2018 05:09:38
 30. Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad03-06-2018 06:06:52
 31. Nieuwsbrief van Komt het Zien!26-05-2018 08:05:40
 32. Activiteiten Twin-Travel30-11-2017 05:11:00
 33. NL 13/06/20: Elephant Motorrun 2020 voor blinden en slechtzienden07-11-2017 04:11:24

Laatst bijgewerkt op 8 februari 2018 – 17:54