BE 15/09 – 06/10/18: Gent Festival van Vlaanderen presenteert: MACHT

Van 15 september tot en met 6 oktober vindt de 61ste editie plaats van Gent Festival van Vlaanderen, een intrigerende muzikale tocht waar het thema Macht de koers bepaalt. Hoe worden kunstenaars gestuurd in hun denken en creëren? En hoe worden wij, in de concertzaal, op onze beurt daardoor beïnvloed? Laat ons ontdekken wanneer macht kracht wordt, wanneer macht verleidt of begeestert, wanneer ze flirt met genialiteit of wegglijdt in misbruik, wanneer ze doet lijden of laat leiden, wanneer ze controleert of voert tot heroïek. “Welkom op deze fascinerende tocht!”

Gent Festival streeft er via WE SHARE MUSIC naar om evenementen en concerten toegankelijk te maken voor iedereen. Ook dit jaar genieten personen met een visuele beperking van uitzonderlijke dienstverlening, zodat ook jij comfortabel kan genieten.

Ontdek onze comfortbeleving:
– Je betaalt 5 euro per concert of evenement
– Jouw begeleider mag gratis meekomen
– Indien je zelf geen begeleider meebrengt, lenen wij graag één van onze vriendelijke vrijwillige begeleiders uit
– Je kan vervoer van en naar de concerten aanvragen
– Indien gewenst krijg je van ons een programmaboekje in grootletterdruk
– Je bespreekt je inschrijving rechtstreeks met een medewerker van Gent Festival van Vlaanderen
Welkom bij Gent Festival van Vlaanderen. Ontdek snel ons aanbod hieronder en schrijf je in via wesharemusic@festival.be.

Ik help je graag verder: Justine Lambrecht – 09 243 94 89.

Tot op het festival!

1) HET LABO VAN KOPATCHINSKAJA

DATUM: DINSDAG 18 SEPTEMBER
UUR: 20U30
LOCATIE: FLORALIENHAL (CITADELPARK)

Met topvioliste Patricia Kopatchinskaja ontmoet je een van ’s werelds meest vurige en scherpzinnige musici. Niet voor niets werd ze de laatste jaren overladen met internationale prijzen, waaronder een felbegeerde Grammy Award. Steevast op blote voeten op het podium trekt ze zowat élke toeschouwer mee in haar wondere muzikale wereld.

Ook hier stelt Kopatchinskaja een fris en uitdagend programma voor, waarmee ze een rode draad trekt over verschillende eeuwen, grenzen en stijlen heen. Die muzikale expeditie begint met het Joodse Kol Nidrei van de Amerikaanse John Zorn. We kennen hem voornamelijk uit de jazz, maar hij durft ook experimenteren met klezmer, improvisatie, hedendaags klassiek en zelfs metal. Het daaropvolgende pakkende Vioolconcerto van Hartmann symboliseert op een haast tastbare manier het menselijke oorlogslijden. De religieus geïnspireerde Polyptique van Frank Martin doet de toon helemaal kantelen: doorheen het lijden van Christus weerklinkt duidelijk de verwachting van de verlossing. Tot slot vindt deze belofte op geluk een bevestiging in een tweevoudig Gloria.

Voor deze tour de force kan het fenomeen Kopatchinskaja rekenen op haar Camerata Bern, waarmee ze zowat alle grote internationale podia aandoet. Laat je meeslepen in deze beweging van donker naar licht, van lijden naar verlossing. Een must-see in de majestueuze Floraliënhal!

2) THE GENERATION PROJECT: SUBLIEME KAMERMUZIEK
DATUM: WOENSDAG 19 SEPTEMBER
UUR: 20U00
LOCATIE: MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE – KRAAKHUIS

The European Chamber Music Academy is voor jonge virtuozen een van de grootste springplanken naar een internationale carrière in de kamermuziek. Met The Generation Project biedt het Gent Festival alvast een podium aan dit jong aanstormend talent, nog nét voor je ze wereldwijd de muziekscène ziet overnemen.

In unieke zij-aan-zij-formaties delen ze het podium met enkele gerenommeerde kamermuziekmusici, bij wie ze hun competenties gedurende enkele dagen hebben kunnen aanscherpen tijdens intensieve masterclasses. Het resultaat schotelen ze ons met veel plezier voor: op het menu staan kamermuziekwerken van onder meer Brahms, Mendelssohn en Shostakovich.

Grijp je kans om twee generaties topmusici naast elkaar aan het werk te zien, en om de muzikale sterren van morgen te ontdekken!

3) MAGISTRALE BRUCKNER 7
DATUM: MAANDAG 24 SEPTEMBER
UUR: 20U30
LOCATIE: SINT-BAAFSKATHEDRAAL

Met Esa-Pekka Salonen haalt Gent Festival een van ’s werelds beroemdste dirigenten in huis. Samen met zijn Philharmonia Orchestra heeft hij alle troeven in handen om voor muzikaal vuurwerk te zorgen. Het Britse orkest springt eruit omwille van zijn vooruitstrevende identiteit en behoort tot een van de meest opgenomen orkesten.

Ze brengen een programma mee om duimen en vingers af te likken. Arnold Schönberg pende in een plotse opwelling in slechts drie weken tijd zijn symfonisch gedicht Verklärte Nacht neer. Dit vijfdelige werk baadt nog in de klanken van de 19e eeuw en verscheen net voor Schönberg de Oostenrijkse muziekscène op zijn kop zou zetten. In tegenstelling tot zijn landgenoot stond Anton Bruckner niet meteen bekend als grote vernieuwer. Met zijn Zevende Symfonie, een groots opgetrokken monument uit het symfonische repertoire, zette hij al zijn critici evenwel te kijk. Met een onwaarschijnlijke kleurenrijkdom en met muzikale thema’s die enkel als bovenaards kunnen worden omschreven, stak hij zelfs zijn idool Richard Wagner naar de kroon.

Enkel een orkest met de superieure kwaliteit van het Philharmonia Orchestra kan deze sleutelwerken echt eer aandoen. Een bezwerende luisterervaring!

4) DON CARLOS, CORRIDORS OF POWER
DATUM: WOENSDAG 26 SEPTEMBER
UUR: 20U00
LOCATIE: FLORALIENHAL (CITADELPARK)

Het Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen is een hele mond vol voor een indrukwekkend orkest met aanstormend toptalent. Intussen speelden ze in ’s werelds grootste zalen.

Voor Gent Festival pakken ze uit met een productie rond de spektakelopera Don Carlos van Giuseppe Verdi en brengen ze een hele rist zangers en figuranten mee. Met hun aanstekelijke speelvreugde dompelen ze je helemaal onder in deze kroniek van liefde, politiek en macht dat zich afspeelt tegen de achtergrond van het Spaanse Rijk in de 16e eeuw.

Maar met een scherp oog voor uitdagende concertformats en vernieuwende muzikale vertolkingen, steekt het Landesjugendorchester het verhaal in een eigentijds jasje. Zo knipoogt de regie naar enkele herkenbare thema’s uit onze samenleving en neemt het orkest allesbehalve een statische gedaante aan. Opera in zijn meest hedendaagse vorm, in het spectaculaire decor van de Floraliënhal!

5) HET LANDSCHAP VAN DE POLYFONISTEN
DATUM: VRIJDAG 28 SEPTEMBER
UUR: 20U30
LOCATIE: MIRY CONCERTZAAL

Paul Van Nevel hoeven we je niet meer voor te stellen. De Belgische dirigent en musicoloog geldt als een van de grote pioniers van de oude-muziek-beweging in Europa. Met zijn intussen wereldberoemde Huelgas Ensemble is hij tot op vandaag internationaal toonaangevend voor de historische uitvoering van muziek uit de 12e tot 16e eeuw.

Van Nevel zou Van Nevel niet zijn mocht hij niet af en toe een nieuwe theorie naar voren schuiven. In zijn ‘Landschap van de Polyfonisten’ toont hij aan dat de 16e eeuwse Franco-Vlaamse polyfonisten zich lieten beïnvloeden door de rustieke landschappen waarin ze opgroeiden. De melancholische toon in hun muzikale werk en de glooiende omgeving waarmee ze als kind in contact kwamen, zouden rechtstreeks met elkaar verband houden.

Een op maat gesneden bloemlezing uit het Franco-Vlaamse polyfone repertoire, met werk van ondermeer Ockeghem en des Prez, vloeit op je af onder de geprojecteerde landschappen van fotograaf Luk Van Eeckhout.

Laat je overmannen door de schilderachtige melancholie die door twaalf stemmen meer dan ooit tot leven komt!

6) OVER LIJDEN EN VERLOSSING: BACH, VIVALDI EN SHOSTAKOVICH
DATUM: WOENSDAG 03 OKTOBER
UUR: 20U30
LOCATIE: SINT-BAAFSKATHEDRAAL

Het Mahler Chamber Orchestra werd in 1997 opgericht door de legendarische dirigent Claudio Abbado en reist ook vandaag nog haast ononderbroken de wereld rond. Met een vaste spelerskern uit meer dan 20 landen, maakt het orkest er zijn missie van om de kloof tussen publiek en orkest te overbruggen.

Voor dit concert valt dat alvast niet zwaar: met een intieme bezetting brengt het Mahler Chamber Orchestra een echte muzikale verwennerij. Bachs cantate Ich habe genug wordt door luisteraars steevast verkozen tot zijn meest beklijvende solocantate. Met bas-bariton Peter Harvey als solist hebben we een veelgeprezen Bach-specialist weten strikken.

Ook het Stabat Mater van Vivaldi is een vocaal pareltje voor fijnproevers en kruipt helemaal onder je huid. De jonge Britse contratenor Iestyn Davies, die intussen al een Grammy Award in de wacht sleepte, schittert ongetwijfeld in zijn solorol.

Een stuk forser klinkt de Chamber Symphony van Shostakovich, een bewerking van zijn baanbrekende achtste strijkkwartet dat ongeëvenaard is in expressiekracht. Een concert waarin intimiteit gekoppeld wordt aan explosiviteit, gebracht op het allerhoogste niveau.

7) LE BANQUET
DATUM: VRIJDAG 05 OKTOBER
UUR: 20U00
LOCATIE: MINARDSCHOUWBURG

“Muziek geeft vleugels aan de geest.”

Wat de Griekse filosoof Plato al wist in de 4e eeuw voor Christus, voelen we vandaag nog steeds: muziek en filosofie hebben elkaar heel wat te vertellen! De Franse filosofe en regisseur Mériam Korichi brengt sinds 2010 de filosofie dichter bij het publiek met haar wereldwijde succesformule The Night of Philosophy.

Met Le Banquet vertaalt ze Plato’s hoofdwerk Het Symposium in woord en daad: naar oud-Grieks model nodigt Korichi acht gerenommeerde filosofen uit om te debatteren over het belang van wat misschien wel de twee krachtigste menselijke eigenheden zijn: de muziek en de liefde. Wat blijft er 50 jaar na mei ‘68, en 2500 jaar na Plato, nog over van onze collectieve lofzang op Eros?

Vijf muzikanten van het Belgische kamermuziekensemble Het Collectief dagen de denkers uit in een battle van muziek en wijsheid, om misschien wel voor eens en voor altijd uit te maken wie het laatste woord heeft: het gevoel of het verstand…

8) TOP 3 VAN DE ROMANTIEK
DATUM: ZATERDAG 06 OKTOBER
UUR: 20U30
LOCATIE: MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE – CONCERTZAAL

Voor het uitbundige slotconcert strikte Gent Festival het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds zijn stichting precies honderd jaar geleden, werkte dit orkest zich op tot een van de prominentste van Europa, onder meer dankzij dirigenten als Valery Gergiev en Yannick Nézet-Séguin.
Voor dit unieke concert versterken ze hun rangen met de 22-jarige toppianist Jan Lisiecki, die een exclusief platencontract tekende met Deutsche Grammophon toen hij amper 15 jaar oud was. Het zoete en verfijnde Tweede Pianoconcerto van Chopin haalt de geboren poëet in hem naar boven.
Johannes Brahms componeerde met zijn Derde Symfonie dan weer een intens meesterwerk dat speciaal voor het energieke Rotterdams Philharmonisch Orkest geschreven lijkt. Dirigent Antonello Manacorda weet hoe hij het onderste uit de kan haalt: Schumanns onstuimige Konzertstück voor 4 hoorns maakt van dit slotconcert een ultiem festijn dat onmisbaar is voor elke levenslustige muziekliefhebber!

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. BE 09/09/18: Temse – Politie zamelt dopjes in voor blindengeleidehond19-08-2018 06:08:45
 2. BE 12/10/18: Neerpelt – Optreden in het donker31-07-2018 10:07:01
 3. BE 09/11/18: Gent – De kunst van het hoorspel31-07-2018 10:07:36
 4. BE 11/09/18: Nieuwpoort – Zeilen met jongvolwassenen met visuele handicap28-07-2018 05:07:25
 5. BE 30/10/18: Gent – Gratis infosessie: iPhone voor blinden en slechtzienden18-07-2018 06:07:01
 6. BE 19/08/18: Wezemaal (Rotselaar) – Alles over wijn14-07-2018 06:07:07
 7. BE 20/08/18: Jabbeke – Sportkriebeldag voor personen met een visuele beperking “Oog voor sport”10-07-2018 06:07:05
 8. BE 15/09/18 – 19/01/19: Programma najaar 2018 in MSK Gent06-07-2018 08:07:39
 9. BE 19/09/18: Hasselt – Infobeurs en workshop voor en door slechtzienden05-07-2018 06:07:10
 10. BE 31/08/18: Leopoldsburg – Audiodescriptie op Buitenbeenpop23-06-2018 06:06:02
 11. BE 27/09/18: Aartselaar Toegankelijk shoppen voor blinden en slechtzienden19-06-2018 09:06:06
 12. BE 19/08/18: Dessel – Tandemtocht “Bikken en Biken in de Kempen”19-06-2018 07:06:38
 13. BE 17/11 – 15/12/18: Gent – Haptics bij mobiliteit en beschrijving14-06-2018 04:06:15
 14. BE 29/09 – 20/10/18: Gent – Workshop Haptic Communication14-06-2018 04:06:41
 15. BE 15/09 – 06/10/18: Gent Festival van Vlaanderen presenteert: MACHT18-05-2018 10:05:38
 16. BE 08/09/18: Koksijde – Opendeurdag Vrienden der Blinden23-04-2018 10:04:37
 17. BE 15-16/09/18: Fietstocht 2 gether 4 vision22-04-2018 11:04:45
 18. BE 18-20/10/18: Brussel – BrailleTech – hulpmiddelenbeurs voor blinden en slechtzienden12-04-2018 09:04:23
 19. BE 09/03 – 12/10/18: Varsenare – Beleef doofblindheid bij XiNiX06-12-2017 09:12:51
 20. Plastic schroefdopjesactie tvv het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw18-03-2013 01:03:09
 21. Activiteiten Vereniging van Blinden en Slechtzienden (VeBeS)26-10-2012 07:10:02

Laatst bijgewerkt op 18 mei 2018 – 22:00